Πάουλα

Registered by TIFFANY1972 of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 3/26/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 26, 2017
Απόψε ο καλός μας Arpistis έφερε στο μιτάπ μαρτίου των Αθηναίων μπουκροσίων ένα κιβώτιο τίγκα στα βιβλία, εξαιτίας της πρόσφατης μετακόμισης που έκανε.
Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για κάποια πραγματικά ενδιαφέροντα βιβλιαράκια που "τσάκωσα" για ανάγνωση & απελευθέρωση :-)

Κάθε βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε αποτελεί σημαντικό γεγονός, όμως αυτό εδώ είναι ακόμα πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο οικείο από όσα έχει γράψει μέχρι τώρα. Όταν η μεγάλη Χιλιανή συγγραφέας βρισκόταν στην Ισπανία για την παρουσίαση του βιβλίου της Το επουράνιο σχέδιο, η Πάουλα, η κόρη της, έπεσε σε κώμα. Πλάι στο κρεβάτι της, κι ενώ παρακολουθούσε με αγωνία την εξέλιξη της αρρώστιας της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε άρχισε να γράφει σʼ ένα τετράδιο την ιστορία της οικογένειάς της και τη δική της, με σκοπό να τη χαρίσει στην κόρη της, όταν θα έβγαινε από αυτή τη δραματική περιπέτεια. Αυτή όμως η κατάσταση κράτησε ατέλειωτους μήνες και οι σημειώσεις της συγγραφέως έγιναν τελικά αυτό το αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό βιβλίο γραμμένο με πόνο ψυχής, με απίθανη ευαισθησία και αμεσότητα.

Πιο κοντά στην αποσπασματική ιδιωτικότητα του ημερολογίου και στην προφορική αφήγηση παρ΄ όσο στις ελεγχόμενες δομές του μυθιστορήματος, καρπός μιας τρομερής προσωπικής εμπειρίας, του θανάτου της κόρης της, η Πάουλα είναι ίσως το πιο πονεμένο και άμεσο βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλλιέντε. Εδώ η συγγραφέας δεν επινοεί τίποτε. Στο χρονικό της αρρώστιας, του κώματος και του θανάτου της κόρης της -μιας ευτυχισμένης εικοσιοχτάχρονης κοπέλας ερωτευμένης με τον σύζυγό της και τη δουλειά της- η Αλλιέντε ενσωματώνει τον "οικογενειακό θρύλο" τον οποίο εξιστορούσε σε "συνέχειες" στην Πάουλα κατά τη διάρκεια του μακρότατου διαστήματος όπου αυτή βρισκόταν σε κώμα.
Η Πάουλα πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1992 και το βιβλίο εκδόθηκε το 1994, γράφτηκε δηλαδή την επαύριο, αν όχι κατά τη διάρκεια της θλιβερής περιπέτειας. Η λογοτεχνία ως θεραπεία λοιπόν ή ως εξορκισμός, μερική και πρόσκαιρη παρηγορία για μια τραγωδία διαφορετικά αβάσταχτη. Και είναι απόλυτα γνήσιο το πάθος που εκλύεται από αυτές τις σελίδες, τις τόσο ιδιωτικές και μαζί οικουμενικές, ένα πάθος που αφορά και συγκινεί όλους μας, όπως αποδεικνύουν τα αναρίθμητα γράμματα που έφτασαν στην Αλλιέντε από όλον τον κόσμο μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος (και που η συγγραφέας δημοσίευσε αργότερα, το 1997, μια επιλογή τους με τον τίτλο "Πάουλα. Γράμματα από τον κόσμο"). Αλλά είναι επίσης μια γενναία άσκηση εξιδανίκευσης που επαναβεβαιώνει την ηθική αξία της λογοτεχνικής γραφής κατέναντι στο μερίδιο κακοτυχίας που έχει ο καθένας μας.

(εφημερίδα "La Repubblica", Ιταλία)

Σημείωση: Επανέκδοση: "Ωκεανίδα", 1996. Copyright έκδοσης: Metropoli Spa (Gruppo Editoriale L΄ Espresso). Εκτύπωση & βιβλιοδεσία: Grafica Veneta Spa, Italy. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 1.6.2007.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

"Παρ΄ όλο που είμαι Χιλιανή, γεννήθηκα συμπτωματικά στη Λίμα. Είχα έναν πατέρα που εξαφανίστηκε χωρίς ν΄ αφήσει αναμνήσεις. Η μητέρα μου ήταν ο φάρος της ζωής μου· ίσως γι΄ αυτό μου είναι πιο εύκολο να γράφω για γυναίκες. Εκείνη μου έδωσε, σε μια ηλικία που τα άλλα κοριτσάκια παίζουν με τις κούκλες, ένα τετράδιο για να καταγράφω τη ζωή, σπέρνοντας έτσι το σπόρο που τριάντα χρόνια αργότερα θα με έκανε να εισβάλω στη λογοτεχνία". Η Ιζαμπέλ Αλιέντε -ανιψιά του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, που σκοτώθηκε στο πραξικόπημα του 1973 - γεννήθηκε το 1942, παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο παιδιά και δυο προγονούς. Δούλεψε ασταμάτητα από τα δεκαεπτά της χρόνια, πρώτα σαν δημιοσιογράφος και έπειτα σαν συγγραφέας. Το 1982, όταν δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, "Το σπίτι των πνευμάτων", έγινε αμέσως ένα από τα κορυφαία ονόματα συγγραφέων στη γλώσσα του Θερβάντες. Ακολούθησαν, με την ίδια επιτυχία, άλλα έξι μυθιστορήματά της, "Του έρωτα και της σκιάς", "Εύα Λούνα", "Ιστορίες της Εύα Λούνα", "Το επουράνιο σχέδιο", "Κόρη της μοίρας" και "Φωτογραφία σε σέπια". Έγραψε επίσης τα βιβλία "Πάουλα", "Αφροδίτη", κ.ά. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, και στα ελληνικά κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".

Released 2 yrs ago (4/11/2017 UTC) at Βανίλια + Κανέλα (Vanilia + Kanela) in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Welcome to BookCrossing. Thanks for taking the time to visit the site. Please make a journal entry to let me know that you have found this book, you may do this anonymously or you may join. There is no charge to join this site, you may donate to help support Bookcrossing; but it is not mandatory.
Membership is free and your name and e-mail address is not shared with anyone else and it will never be sold. BookCrossing is a world-wide group of people who love books and wish to share them with others.
Please enjoy this book, if it is not your genre, pass it along to someone else or wild release it. In this way we promote literacy and at the same time we can watch our book continue on its journey.
I look forward to hearing what you thought of the book when you've read it, and to seeing what happens to it next!

Bonjour et bienvenue dans le monde des livres en liberté !
Vous venez de trouver un livre voyageur...

Ici vous pourrez indiquer :
- l’endroit où vous avez trouvé ce livre
- si vous l'avez lu, la note que vous lui donneriez, vos impressions de lecture,
- et ce que vous comptez faire de lui (le donner à quelqu’un, le libérer dans un lieu public...à vous de choisir !).

En vous inscrivant sur le site du Bookcrossing (gratuit et anonyme), vous pourrez être prévenu par message électronique dès que le livre sera à nouveau trouvé et commenté ainsi que commencer à libérer vous aussi des livres si vous le souhaitez !

Le bookcrossing (litt. "Livres qui se croisent", carrefour du livre) consiste à libérer des livres dans la nature dans l'espoir que d'autres gens les capturent, les trouvent, les lisent puis à leur tour les relâchent plus loin. Les bookcrossers aiment bien que la personne qui attrape un de leurs livres annonce cette "prise" sur le site, à l'aide d'une note appelée journal entry: ça fait toujours plaisir d'avoir des nouvelles des livres qu'on libère :) Si vous êtes novice, ne vous découragez pas, seuls 10% des livres qu'on libère sont signalés "capturés" par les personnes qui les ont ramassés !
Bonne lecture !

Journal Entry 3 by KatCat at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, January 01, 2020
Πολύ καλό, μου κράτησε την καλύτερη παρέα στις νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά. Άκρως προσωπικό, η συγγραφέας περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο το θάνατο της κόρης της και την πορεία της ίδιας προς την κάθαρση. Ωραίος λόγος, δυνατά συναισθήματα. Από ιστορικής πλευράς πολύ ενδιαφέρον το τμήμα που αναφέρεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Χιλής. Σίγουρα άξιζε το χρόνο μου.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.