Kasperin jalokivet

by Helvi Hämäläinen | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 3/11/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, March 11, 2017
Porvoo : WSOY juhlavuonna 1953. Sidottu, 167 sivua.
Päällys: Martti Santala

Valtion kirjallisuuspalkinto 1953

Takakansi:
KASPERIN JALOKIVET
Nykykirjailijaimme kiintoisimpia edustajia on Helvi Hämäläinen, joka viime vuosikymmenen puolelle sattuneen kiihkeän luomiskauden jälkeen on vaiennut parin vuoden ajan. Hänen uusi pienoisromaaninsa Kasperin jalokivet saanee senvuoksi osakseen lukijain kiihkeän mielenkiinnon.
Hämäläisen teos on kertomus lapsesta, joka rakkaudettomassa ympäristössä kasvaa eräänlaiseksi Kasperiksi, tytöksi, joka rakastaa sanojen kauneutta, mutta jää vaille sanoja, koska hänelle puhutaan liian vähän. Mutta lapsi tapaa ihmisiä — hyviä ja pahoja — ja hän oppii vähitellen tajuamaan sanojen merkityksen ja rakastamaan ihmisiä. Tätä oppia ei hänelle anna nahkuri-isä, joka kirjatietojensa takia luulee olevansa parempi kuin muut, eikä sitä anna äiti, joka karkaa perheensä luota Singerin asiamiehen kanssa; sanojen jalokivet lahjoittaa lapselle väreilevän suviluonnon täysiverinen symboli, palvelustyttö Helka, joka lukutaidottomana on tietämättömin kaikista tietämättömistä. Hänestä säteilee puhtaana kirjailijattaren syvin ajatus: sivistys, pelkkinä kirjatietoina, ei tee ihmistä siveellisesti paremmaksi, vaan ainoa mahdollisuus päästä pahasta on yhteys alkuluontoon, suureen opettajaan.


Helvi Hämäläinen Kirjasammossa
Helvi Hämäläinen Wikipediassa

Kirja oli tämänsyksyisessä Palkintokaapissa (VPK VI), ja sieltä sen poimi toukokuu. Nyt se on siis varattu hänelle.

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, October 13, 2018
Olin ensin hukassa tapahtuma-ajankohdan suhteen. Kuvittelin 1953 ilmestyneen kirjan käsittelevän 40–50-lukujen vaihdetta. Kummastelin tosin sotaa – se oli vain sana – mutta lopulta äidyin äimistelemään Helkan lukutaidottomuutta. Tottahan suomalaiset nyt 1940-luvulla lukea osasivat, eikös oppivelvollisuuskin tullut voimaan jo 1920-luvun alussa, muistelin. (Tarkistin: laki on vuodelta 1921, joskin Wikipedian mukaan Tunturi-Lapin viimeiset syrjäkylät tulivat kouluverkon piiriin vasta 1950-luvulla. Kirjassa ei kuitenkaan mikään viittaa Lappiin.)
Johan aukenivat Tarnan silmät: sota on ensimmäinen maailmansota, ja kirjassa eletään siis 1910-lukua. Viimeisessä luvussa Hämäläinen antaa jälleen viitteen ajankohdasta. Venäjällä tapahtuu vallankumous, Suomen kenraalikurernööri Seyn ja senaatin varapuheenjohtaja Doroitisov (po. Borovitinov, luulen) pidätetään. Kirjan tapahtuvat ajoittuvat siis vuosiin 1914–1917.
Helvi Hämäläinen syntyi 1907 ja oli kirjan tapahtuma-aikoihin vielä pieni tyttö. Onko hän kirjan nimihenkilö Kasper? Ja kyllä hän on. Ylen Elävästä arkistosta löytyy haastattelu Helvi Hämäläinen ja hänen jalokivensä, jossa Hämäläinen muistelee lapsuuttaan ja puhuu myös Kasperin jalokivistä. Kannattaa muuten kuunnella.
Pidin tästä kirjasta. Eihän se mikään elämää suurempi teos ole, mutta antaa ajankuvaa ja kertoo tarinaa yhdenlaisesta lapsuudesta. Oikeasti tuntui hyvältä lukea vähän toisenlaisesta ei-niin-hyvästä lapsuudesta. Lapsuustarinat – silloin kun ne eivät ole onnellisia – tuppaavat huokumaan nälkää, väkivaltaa ja/tai alkoholinhuuruja. Maijan kohdalla ongelmia olivat kuitenkin vanhempien välinpitämättömyys ja hellyyden puute.

Ensi viikolla kirja aloittaa matkansa kohti toukokuuta.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 15, 2018

Released 1 yr ago (10/15/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähti Ärräpakettina kohti toukokuuta seuranaan joukko muitakin VPK-kirjoja. Hyviä lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 17, 2018
Hienosti pääsivät kaappikirjat perille R-kioskille, josta ne tänään noudin. Kiitos niiden lähettämisestä! Kiitos myös kirjanmerkistä, jossa kauniita syksyn lehtiä.
Tämä kirja oli vain pakko poimia palkintokaapista. Kansikin on niin hurmaava. Ja hienoa kuulla, että kertomus ajoittuu ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja juuri ajankuva näissä vanhoissa kertomuksissa minua kiehtoo.
Kirja jää odottamaan sopivaa lukuhetkeä.

Journal Entry 5 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 09, 2019
Yhdessä illassa hotkaisin tämän. Kauniita luontokuvauksia. Ja kaunista kuvausta sanojen, käsitteiden ja lukutaidon merkityksestä ihmisyydelle. Sekä hellyyden.

Journal Entry 6 by toukokuu at ~ An Exchange!, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Tuesday, February 12, 2019

Released 1 yr ago (2/12/2019 UTC) at ~ An Exchange!, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tässäpä vanhan ajan kirja, hyviä lukuhetkiä ja matkaa menneisyyteen! Tämä soveltuu myös nimeltään helmikuun vapautukseksi Vapautusten vuosi -haasteessa.

Journal Entry 7 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 13, 2019
Kiitos kirjasta, kiltit kierrättäjät!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.