Καρδιά τόσο άσπρη

by Javier Marias | Literature & Fiction |
ISBN: 9607246179 Global Overview for this book
Registered by wingDelphi_Readerwing of Δελφοί - Delphi, Fokida Greece on 2/5/2017
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingDelphi_Readerwing from Δελφοί - Delphi, Fokida Greece on Sunday, February 05, 2017
Το βιβλίο ξεκινάει το ταξίδι του από τους Δελφούς Φωκίδας.
----------------------------------------------------------------------------

" Ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, το Καρδιά τόσο Ασπρη είναι ένα διαυγές φιλοσοφικό μυθιστόρημα για τη δύναμη των λέξεων και τη δυνατότητά τους ν' αλλάξουν τη ζωή εκείνου που θα τις ακούσει, για τα μυστικά και την πιθανή τους χρησιμότητα, για το γάμο, το φόνο, την παρότρυνση, την υποψία, για την ομιλία και την αποσιώπηση και για τις τόσο άσπρες καρδιές που σιγά σιγά λερώνονται, μαθαίνοντας αυτό που δεν θέλησαν να μάθουν."

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~

Καλωσήρθες στο BookCrossing!

Εδώ προσπαθούμε να μετατρέψουμε τον κόσμο σε μία τεράστια βιβλιοθήκη : )

Γράψε σε παρακαλώ ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος! Ωστόσο σου προτείνω να κάνεις εγγραφή ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις το ταξίδι του βιβλίου στο μέλλον. Είναι δωρεάν και τα προσωπικά σου στοιχεία ούτε πωλούνται ούτε μοιράζονται, μένουν προσωπικά. Το BookCrossing.com είναι ένα site που συντηρείται από την αγάπη εθελοντών για αυτό που κάνουν, δεν έχει σκοπό το κέρδος.

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, στην υποδοχή κάποιου ξενοδοχείου...κτλ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου ή και να το κρατήσεις!

Σου προτείνω να περιηγηθείς λίγο στο site ώστε να πάρεις μια καλύτερη εικόνα για την ιδέα του Book Crossing. (Υπάρχει Ελληνικό Φόρουμ όπου μπορείς αν θες να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers ή να ρωτήσεις αν έχεις κάποια απορία.)

Ευχαριστώ πολύ, καλή ανάγνωση και ελπίζω να παραμείνεις κοντά μας στο Book Crossing!

Journal Entry 2 by wingDelphi_Readerwing at Δελφοί - Delphi, Fokida Greece on Sunday, February 05, 2017
Το συγκεκριμένο βιβλίο που το είχε κάνει δώρο πριν λίγα χρόνια ένας πρώην - δεν ξέρω αν ήθελε κάτι να μου πει- και το είχα διαβάσει τότε χωρίς να με εντυπωσιάσει. Είπα να το ξαναδιαβάσω πριν λίγες μέρες αλλά και πάλι το βρήκα "κάπως" .

Το περίεργο είναι ότι γενικά μου αρέσουν αυτά τα μυθιστορήματα που έχουν αρκετές δόσεις φιλοσοφίας μέσα τους, δεν είναι απαραίτητο να έχει ένα βιβλίο γρήγορο ρυθμό για να με συνεπάρει, ενώ διαβάζω σχετικά άνετα βιβλία με δύσκολη γραφή. Όμως αυτό το βιβλίο με δυσκόλεψε.

Να ξεκινήσω με την γραφή του Javier Marías . Πολύ μεγάλες προτάσεις, άκρως κουραστικές. Έχω διαβάσει άνετα συγγραφείς τύπου Σαραμάγκου, όπου μια πρόταση μπορεί να πιάνει τρία τέταρτα της σελίδας και δεν έχω κουραστεί τόσο. Ναι, μετά από λίγο το συνήθισα βέβαια, αλλά βρήκα την ανάγνωση κοπιώδη.

Ύστερα η "πλοκή". Ποιά πλοκή; Ο ήρωας παντρεύεται, έχει τους προβληματισμούς του, στο ταξίδι μέλιτος ένα μικρό περιστατικό εντείνει τους προβληματισμούς αυτούς και το ανακαλεί συχνά, στους μήνες που ακολουθούν ταξιδεύει συχνά για αρκετό διάστημα λόγω επαγγέλματος, μένει με μία φίλη η οποία βγαίνει "τυφλά" ραντεβού, επιστρέφει, η ζωή του πατέρα του και ένας παλιός άσπονδος φίλος έχουν κεντρικό ρόλο στη σκέψη του και τους προβληματισμούς του, μια αποκάλυψη στο οικογενειακό παρελθόν θα τα εντείνει όλα αυτά. Ωραία. Χρειάζονται πραγματικά τόσες πολλές αργόσυρτες σελίδες για όλα αυτά;

Το φιλοσοφικό μέρος τώρα. Δεν ξέρω αν κάτι έχασα καθώς υπάρχουν κάποιες αναφορές στο έργο του Σαίξπηρ στο οποίο δεν έχω εντρυφήσει όσο θα ήθελα, όμως σε όλο το βιβλίο επανέρχονται μέχρι τελικής πτώσεως κάποια βασικά θέματα που έχουν μεν το ενδιαφέρον τους, καταλήγουν όμως "κάπως". Στο τέλος ακούγονται πιό πολύ σαν ομφαλοσκοπήσεις ενός συμπλεγματικού τύπου παρά σαν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να προβληματιστεί κανείς.

Αποτελεί ο έρωτας μια ενδιάμεση κατάσταση όπου ενθουσιάζεσαι πιο πολύ με την ιδέα του άλλου και την προσμονή της συνάντησης και με ένα ιδεατό θεωρητικό μέλλον παρά με τον ίδιο τον άλλον; Θα παραμείνει το συναίσθημα όταν θα γνωριστείς καλύτερα με τον άλλον ώσπου να μην υπάρχει καμία έκπληξη και το μέλλον είναι εδώ με σάρκα και οστά; Όταν κάτι πάει στραβά ή υποψιάζεσαι ότι κάτι πάει στραβά, είναι καλύτερα να μείνεις με την υποψία ώστε ενδεχομένως να την διώξεις από το μυαλό σου, ή να το ερευνήσεις και να ρωτήσεις με αποτέλεσμα πιθανόν να ακούσεις κάτι που δεν θέλεις και να κινητοποιήσεις καταστάσεις που δεν μπορούν να αντιστραφούν; Όταν γίνεσαι γνώστης ενός εγκλήματος ή μιας πράξης με ειδικό βάρος, μοιράζεσαι κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη ή προσπαθείς να την μοιραστείς κι ας μην είσαι ο δράστης; Ποιό μερίδιο ευθύνης σου αναλογεί; Πρέπει να ψάχνεις και να αποκαλύπτεις τα μυστικά ή να τα αφήνεις κρυμμένα; Είναι καλύτερα να ειπωθούν κάποια πράγματα ή να μείνουν ανείπωτα; Ποιό είναι το βάρος των λέξεων τελικά;

Ακούγεται ενδιαφέρον και είναι, αλλά από κάποιο σημείο και μετά το βιβλίο έχασε την όποια ένταση και ρυθμό και έγινε κουραστικό. Ίσως όχι ακριβώς ανιαρό, αλλά "κουραστικό". Πραγματικά αυτή είναι η λέξη για να περιγράψω πως νοιώθω για αυτό το βιβλίο.

Δεν μπορώ να εντοπίσω τι ακριβώς έφταιξε, αλλά σίγουρα δεν καταλαβαίνω γιατί έχει πάρει τόσες διακρίσεις. Βέβαια κοιτώντας λίγο στο ίντερνετ, βλέπω ότι οι γνώμες διίστανται και υπάρχουν αρκετοί που το λάτρεψαν. Οπότε το καταχωρώ εδώ και θα ελευθερωθεί σύντομα με την ελπίδα να βρει αναγνώστες που θα το αγαπήσουν. Όπως και να ΄χει, θα χαρώ να ακούσω γνώμες από τους μελλοντικούς αναγνώστες!

Journal Entry 3 by wingDelphi_Readerwing at By Mail, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Wednesday, February 22, 2017

Released 3 yrs ago (2/22/2017 UTC) at By Mail, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο συνεχίζει το ταξίδι του στην Αθήνα και μετά...ποιός ξέρει;

Καλό Ταξίδι βιβλιαράκι και μην ξεχνάς να γράφεις σπίτι που και που : )

Lubiette Καλή Ανάγνωση!

Journal Entry 4 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, March 01, 2017
Στα χέρια μου, ευχαριστώ !

Journal Entry 5 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, March 08, 2017
Μια ιστορία σχεδόν ανύπαρκτη που δεν χρειάζεται πανω από πέντε σελίδες για να διηγηθεί. Το υπόλοιπο μυθιστόρημα είναι ένα απίστευτο κείμενο ατελείωτων προτάσεων, ανούσιων λεπτομερειών, άχρηστων εξηγήσεων και επαναλήψεων. Πολύ με κούρασε η ανάγνωση αυτή, ίσως επειδή δεν ήταν στην μητρική μου γλώσσα. Ωστόσο οι κριτικές στο διαδίκτυο το παρουσιάζουν ως αριστούργημα και κέρδισε το βραβείο Impac. Μάλλον εμένα κάτι σημαντικό μου ξέφυγε για να το κατανοήσω.
Καλή αναφορά του αφηγητή, διερμηνέας στο επάγγελμα, για την σημασία της γλώσσας και της μετάφρασης.


Journal Entry 6 by wingLubiettewing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, March 24, 2017

Released 3 yrs ago (3/26/2017 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο παραδίδεται στην TIFFANY1972. Καλή ανάγνωση !

Journal Entry 7 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 26, 2017
Επιτέλους, το παρέλαβα στο αποψινό μιτάπ, πριν από 3 ώρες περίπου.
Ευχαριστώ ακόμα μια φορά και τις δυο σας :-)
Θα το διαβάσω (σε τρία τέρμινα...) και θα επανέλθω με σχόλια.

16/7/2017: Πωπωπω μάπααααααααα!!!
Ψυχαναγκαστικά το διάβασα μέσα σε μια βδομάδα και το τελείωσα χτες το απόγευμα - συμφωνώ και με το παραπάνω ΚΑΙ με τις 2 φίλες που το διάβασαν πριν από μένα.
Ο τύπος είναι μέσα στην ενοχή, τη μιζέρια, σα γεροντοκόρος και χειρότερα ακόμα!!! Απορώ πώς του έδωσαν βραβείο :-(

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Wednesday, July 19, 2017

Released 3 yrs ago (7/19/2017 UTC) at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην aigliz, με κανονικό ταχυδρομείο.
Καλώς να φτάσει, καλώς να παραληφθεί και καλή ανάγνωση!

https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789607246172

Journal Entry 9 by aigliz at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, July 23, 2017
Σ'ευχαριστώ DELPHI READER για το βιβλίο που μου έστειλες " Καρδιά τόσο άσπρη " του Javier Marias ,ήταν δε στη λίστα των επιθυμιών μου Το διαβάζω μετά μανίας εδώ και δύο μέρες και μετά το δίνω στον ΓΛΑΡΟ !!!
Προς το παρόν οι μεγάλες προτάσεις , η γραφή του που νομίζω οτι δεν κακοποιείται από την μετάφραση οι λέξεις και η γραφή του,με έχουν συνεπάρει !!!Ελπίζω η πλοκή και τα φιλοσοφικά νοήματα να μου είναι το ίδιο ενδιαφέροντα

Journal Entry 10 by GLAROS at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Tuesday, August 01, 2017
Ηρθε η σειρά μου να το διαβάσω κι εγώ !!!

Βρίσκομαι στην 20η σελίδα και ήδη με έχει "κερδίσει" κι ανυπομονώ για τη συνέχεια !

Journal Entry 11 by GLAROS at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Tuesday, September 05, 2017
Είναι αλήθεια ότι θέλει υπομονή και θέληση για να διαβαστεί αυτό το φιλοσοφικό βιβλίο , θέλει ορεξάτους αναγνώστες !!!

Εμενα ο λεξιλάγνος λόγος του Javier Marias με γοήτευσε . Κι εντυπωσιάστηκα από τις πρώτες κιόλας σελίδες , από την δύναμη της λεπτομερούς περιγραφής της σκηνής της αυτοκτονίας που θα μπορούσε να ήταν και ένα αυτόνομο διήγημα!
Θαυμάζω τον θαυμαστό τρόπο ανάπτυξης της σκέψης του, την εμπνευσμένη και συστηματική ανάλυση, τις μεγάλες προτάσεις που περιτυλιγει η μία την άλλη, τις λέξεις που επαναλάμβονται σαν ηχώ, τα θέματά του !
Θέματα πλούσια που συγκινούν ιδιαίτερα οπως αυτό της μνήμης, του έρωτα, της ενοχής , της αθωότητας, των μυστικών, του γάμου.....
Περιγραφές πολύ λεπτομερείς και παράγραφοι μακροσκελείς και συμπαγείς , ακριβής φίνα ανάλυση που δίνει την σπουδαιότητα στις λεπτομέρειες. Σκηνές που επαναλαμβάνονται , λόγια όπως ακριβώς ειπώθηκαν , φωνές σε ηχώ σαν leit-motiv , σαν η σκηνή να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα, λες και δεν θέλουμε να την ξεχάσουμε. Αλλά κάθε φορά κάτι προσθέτει και βλέπουμε τον ήρωα να μεταμορφώνεται σιγά-σιγά και να ανοίγεται.
Κι έτσι μας κερδίζει όλους η νοσταλγία αυτών των λέξεων , των υπέρμετρων και μάταιων προσπαθειών της μνήμης που διαμέσω αυτού του βιβλίου μας μιλάει για μας, για την δυσκολία να δώσουμε ένα νόημα στη ζωή μας, να αγαπήσουμε αλλά μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε να έχουμε κάποιον στον ύπνο μας, δίπλα στο μαξιλάρι μας , για να μας προστατεύει και να μας αγαπά!!!

Μου άρεσε και το υποθάλπον χιούμορ του κυρίως στην περιγραφή του επαγγέλματος του διερμηνέα!

Το βρίσκω λοιπόν ένα εξαιρετικό βιβλίο , έναν μύχιο εξομολογητικό μονόλογο ενός πολύ αξιόλογου ισπανού συγγραφέα κι ανυπομονώ να διαβάσω κι άλλα βιβλία του!

Πολύ ενδιαφέρουσα κι αυτή η κριτική :

http://lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6.html

Journal Entry 12 by GLAROS at Μπαράκι του Μύλου in Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Tuesday, September 05, 2017

Released 2 yrs ago (9/10/2017 UTC) at Μπαράκι του Μύλου in Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στην συνάντηση του Σεπτέμβρη !

Ελπίζοντας να το αγαπήσουν όσο κι εγώ!!!!

Journal Entry 13 by Rockystef at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, September 10, 2017
Το παρέλαβα από την GLAROS στη συνάντηση των Λαρισαίων Bookcrossers.

25/9/2017
Οφείλω να βγάλω το καπέλο στον Javier Marias όσον αφορά τον τρόπο γραφής του. Ναι, οι μακροσκελείς προτάσεις δεν είναι του στυλ μου, κατάφερε όμως να τις χειριστεί πολύ καλά. Όμως, η επιτυχία του δεν βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις προτάσεις, αλλά στον τρόπο που παρουσίαζε αυτό που ήθελε.
Δεν ήθελε να τονίσει την ιστορία, το βιβλίο δεν έχει γραφεί για την ιστορία. Ήθελε να επισημάνει σκέψεις και ερωτήματα. Χρησιμοποίησε άψογα τις επαναλήψεις, για να υπενθυμίσει και να τονίσει, περιέγραψε με σωστό λεξιλόγιο τη κάθε σκηνή και έδεσε στις τελευταίες σελίδες τον τρόπο σκέψης του με ένα τρόπο που με έκανε να πω κλείνοντας "να το κερασάκι στην τούρτα".

Πριν περάσω στο περιεχόμενο, βρήκα εκπληκτικό τον τρόπο με τον οποίο έδεσε κάποιες ιδέες του με το Μάκβεθ και φυσικά τον χιουμοριστικότατο τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε το επάγγελμά του.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι από ένα βιβλίο δεν περιμένεις μόνο αυτά. Θες περιεχόμενο. Όπως είπα και πριν σκοπός του Marias δεν ήταν η ιστορία, αλλά η φιλοσοφία. Και εδώ για μένα απέτυχε. Κάθε τι που ξεκινούσε το παρουσίαζε, το επανέφερε, έπαιζε μαζί του και στο τέλος τίποτα. Μόνο κάποιες ιδέες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού (λίγες για 300 σελίδες) μου φάνηκαν καλές φιλοσοφικά ως προς την παρουσίαση και την ανάπτυξη. Κατά τα άλλα θα χαρακτήριζα ρηχό το φιλοσοφικό υπόβαθρο του βιβλίου. Ιδέες που επαναλαμβάνονταν μένοντας ανολοκλήρωτες και μετέωρες, διαπιστώσεις που δεν βοηθούσαν για μια βαθιά φιλοσοφική αναζήτηση και με έκαναν να σκεφτώ κατά αντιστοιχία με τον πρωταγωνιστή "και τώρα τι;". Κι εκεί το έχασε κατά τη γνώμη μου.


Journal Entry 14 by Rockystef at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, October 08, 2017

Released 2 yrs ago (10/8/2017 UTC) at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 15 by annadvarna at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Wednesday, July 18, 2018
Πήρα αυτό το βιβλίο στην προηγούμενη συνάντηση και το ξεκινάω σήμερα. Ελπίζω να μου αρέσει όπως το άλλο του Μαρίας που διάβασα.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.