Een tijdelijke vertelling.

by Ruth Ozeki. | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Zazoetje of De Bilt, Utrecht Netherlands on 10/1/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Zazoetje from De Bilt, Utrecht Netherlands on Saturday, October 01, 2016
Ruth vindt op het strand van een desolaat eiland in Canada een aangespoelde Hello Kitty-lunchbox. In de trommel zit een Japans dagboek en een oud horloge. Nieuwsgierig verdiept Ruth zich in haar bijzondere vondst. Door het lezen van het dagboek wordt ze in de wereld van het zestienjarige meisje Nao gezogen.
In Tokio heeft Nao besloten dat er maar één uitweg is voor haar pijnlijke eenzaamheid en het voortdurende gepest van haar klasgenoten: zelfmoord. Maar eerst begint ze een dagboek.

Ozeki weet met Een tijdelijke vertelling schijnbaar onmogelijke verbanden te leggen tussen schrijver en lezer, verleden en heden, feit en fictie, geschiedenis, mythen en pesten.

'Sympathiek en ontroerend boek, dat hier en daar aan Murakami doet denken.'- NRC Handelsblad.

Recensie Bol.com:
Intrigerende semi-autobiografische roman van de Japans-Amerikaanse schrijfster (1956), die tevens filmmaker en zenboeddhistisch priester is. De Canadese schrijfster Ruth, dochter van een Japanse moeder, vindt op het strand van het desolate eiland waar ze woont het dagboek van het Japanse tienermeisje Nao. Hoe meer ze erin gaat lezen, hoe meer het haar leven gaat beïnvloeden (met verbindende sjamanistische elementen als een junglekraai). Nao, die tot haar vijftiende in de VS is opgegroeid, wordt na het ontslag van haar vader (die er als interfaceprogrammeur werkte) na hun terugkeer naar Japan op school genadeloos gepest. Ze verzwijgt dat omdat haar vader suïcidaal geworden is, en zelf wil ze uiteindelijk ook sterven. Een verblijf bij haar overgrootmoeder, een 104-jarige zenboeddhiste en de ontdekking van de kamikaze-dagboeken van haar oudoom vormen een keerpunt. Het boek lijkt in zijn hoofdpersonage Nao en filosofisch-boeddhistische thematiek – onder meer dood, leven, oorlog, tijd en vergankelijkheid, persoonlijke groei – een spiegel van het even diverse als boeiende 'Elegant als een egel' van Muriel Barbery, waarin een suïcidaal Frans tienermeisje gered wordt door een nieuwe Japanse bewoner.

Gekregen van een goede vriend, voor mijn verjaardag.
Permanente collectie.

Journal Entry 2 by Zazoetje at De Bilt, Utrecht Netherlands on Sunday, October 30, 2016
Ik zou willen dat ik goed was in het schrijven van boekrecensies. Dat ben ik dus helaas niet. En dat is meestal niet erg, maar soms kom ik een boek tegen, waarover ik graag wat zou willen schrijven. Dit boek is er zo eentje.
Ik heb enorm genoten van dit boek. Des te meer, omdat ik gek ben op Japan en de Japanse geschiedenis en cultuur. Het einde echter vond ik nogal vreemd (kwantum-mechanica?), maar past ook wel weer in de sfeer van het boek.

Tot slot nog een paar (delen van) recensies van internet, waar ik achter sta en die ik zelf niet zo kan opschrijven:

De Boekblogger: Een tijdelijke vertelling is zeker niet alleen het verhaal van Noa, zoals gelezen door Ruth. Het is ook een historisch verhaal over Nao’s oudoom, die in de tweede wereldoorlog tegen wil en dank ingezet werd in de Japanse luchtmacht. Zijn brieven aan zijn moeder (Nao’s grootmoeder) worden gevonden en weergegeven in het boek. En het is het verhaal van Nao’s grootmoeder, die als 105-jarige heel wat heeft meegemaakt in haar leven en Nao wijze lessen meegeeft.
Het wordt vooral interessant als Ruth probeert Nao op te sporen, omdat het erop lijkt dat Nao zelfmoord wil plegen. Maar dat heeft eigenlijk geen zin, omdat Nao’s dagboek er zeker een paar jaar over heeft gedaan om bij Ruth terecht te komen. Het verhaal wordt een beetje surrealistisch als er plotseling een heel stuk uit het dagboek verdwijnt (de bladzijden zijn er nog wel, maar er staat niets meer op) en het lijkt alsof er een wisselwerking tussen de levens van Ruth en Nao plaatsvindt.

Cobra.canvas: Om de familiegeheimen van Nao (“now”!) te doorgronden moet Ruth forse sprongen in de tijd maken. Tijd is het centrale thema van deze roman. ‘Een tijdelijke vertelling’ is wat dat betreft niet zo’n beste vertaling van ‘A tale for the time being’. Ter vergelijking, de Franse titel is ‘En même temps, toute la terre et tout le ciel’.

De Engelse titel geeft veel beter het tijd- en zijnsbesef van de boeddhisten weer, in casu dat van over-oma Jiko. “Jiko is megazorgvuldig met haar tijd. Ze doet alles heel erg langzaam, zelfs wanneer ze gewoon op de veranda zit en naar de libellen kijkt die loom boven de tuinvijver rondzweven. Ze zegt dat ze alles zo verschrikkelijk langzaam doet om de tijd zo dun mogelijk uit te smeren”. En om het wezen van de tijd te begrijpen, moet je begrijpen wat een moment is: “een heel klein tijdsdeeltje. Het is zo klein dat er 6.400.099.980 in een dag gaan”, het aantal dat de dertiende-eeuwse zenmeester Dogen noemt. Een vingerknip is 65 momenten. Alles verandert voortdurend en “we moeten inzien hoe snel de tijd voorbijgaat om te kunnen ontwaken en ons leven werkelijk te leven. Dat is wat het betekent om een tijdswezen te zijn”, zei Jiko tegen mij, waarop ze nogmaals met haar kromme vingers knipte”.

Een hartverscheurend dagboek van een tienermeisje, gewetenskwesties uit de Tweede Wereldoorlog én het eind van de 20ste eeuw, uitweidingen over internet, ecologie, klimaatverandering, kwantumfysica, oceaanstromingen en parallelle werelden: het klinkt veel te ambitieus, maar toch slaagt Ozeki er in om hier een samenhangende roman mee te smeden. Ze laat nogal wat poortjes open, en dat vraagt verbeeldingskracht van de lezer. Het kwantummechanische idee dat de werkelijkheid verandert volgens de waarneming lijkt ook echt te gebeuren met het dagboek van Nao, in de handen van Ruth. Er is ruimte voor voorspellende dromen en een kraai die tussen continenten vliegt. Magisch realisme? Nee, een slimme mix van levensbeschouwing en wetenschap. En uiteindelijk een zeer boeddhistisch besef van niet-weten. Voor wie huivert voor teveel zweverigheid: au fond gaat deze wijze, vloeiend geschreven roman over mededogen voor elke mens die zijn plek in de tijd en zijn thuis zoekt.

Hebban: En dan transformeert Ruth in een droom in de redder van Nao's vader en daarmee Nao, verdwijnen en verschijnen er pagina's van het dagboek en eindigt A Tale met een verhandeling over Schrödinger en zijn kat. Oeps, dat had voor mij niet gehoeven. Ik vond juist de subtiele manier waarop twee levens werden verbonden mooi en daarop wordt een geforceerde kunstgreep losgelaten. Doodzonde. Desondanks: lezen, Nao vertelt te mooi en sla desnoods Schrödinger maar over.

Trouw: Het is zeker geen toeval dat Nao's naam wordt uitgesproken als het Engelse woord now. Daarmee wordt verwezen naar een filosofische grondregel van het boeddhisme, die leert om niet krampachtig vast te houden aan het verleden of te haken naar de toekomst, maar te leven in het nu.

Lezend in Nao's levensverhaal zal Ruth ten slotte een inzicht bereiken dat Jiko al eerder op haar achterkleindochter heeft overgedragen: het huidige moment is het enige dat echt bestaat. Net als Nao beseft Ruth dat ze moet ophouden met dromen over wat er niet of niet meer is, en in plaats daarvan haar leven in het nu moet aanvaarden.

Journal Entry 3 by Zazoetje at - Per post of in persoon doorgegeven, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, February 19, 2019

Released 4 wks ago (2/19/2019 UTC) at - Per post of in persoon doorgegeven, Fryslân (Friesland) Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Een pakketje boeken voor de winnares van de derde prijs in de Winterloterij!
Van harte gefeliciteerd!

Een roman en een non-fictie, je voorkeur-genres, hopelijk vind je het wat.
Verder nog twee boekjes vol geluk(s momenten), echt boekjes om door te geven.
Ik heb er van genoten!

Veel plezier met je prijs!!

Journal Entry 4 by wingBoekewjirmwing at - Per post of in persoon doorgegeven, Fryslân (Friesland) Netherlands on Wednesday, February 20, 2019
Boek is veilig bij mij aangekomen,

Zazoetje dankjewel voor deze mooie prijs.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.