Kissani Jugoslavia

by Pajtim Statovci | Literature & Fiction |
ISBN: 9789511287711 Global Overview for this book
Registered by winglukutuoliwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/14/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, May 14, 2016
Viime vuosien parhaita lukukokemuksia, yksi kappale kirjaa on saanut paikan pysyväishyllyssäni.

Kustantajan nettisivuilta:

"Lahjakkaan nuoren kirjoittajan maaginen esikoisromaani juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta

Tyttö varttuu Jugoslavian maaseudulla, missä naisen arvo mitataan työnteossa ja kyvyssä miellyttää miestä. Häiden jälkeen hänen asemastaan ei ole epäilystäkään. Kun koko liittovaltio hajoaa perheen ympäriltä, elämää uudessa kotimaassa alkavat hallita pelko ja häpeä.

Hänen poikansa kasvaa kylmään maahan, missä muualta tullutta käsketään tyytymään vähään ja olemaan kiitollinen. Hän ostaa itselleen kuningasboan, ja baarista löytyvä oikukas kissa johdattaa hänet vavisuttavalle matkalle menneisyyden kerroksiin."

Journal Entry 2 by winglukutuoliwing at Wishlist Tag Game, A RABCK -- Controlled Releases on Tuesday, May 17, 2016

Released 4 yrs ago (5/17/2016 UTC) at Wishlist Tag Game, A RABCK -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tästä kirjasta minulla on toinen kappale omassa hyllyssäni, koska pidin valtavasti ja lukemisen jälkeen jäi tunne, että haluan palata tekstiin uudelleen. Toivottavasti sinäkin pidät!

Journal Entry 3 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, May 20, 2016
Hippakirja on täällä, paljon kiitoksia lukutuoli. Kiitos myös suloisesta (juuri mulle sopivasta) lehmäkortista!

Journal Entry 4 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, June 16, 2016
Erikoinen, oudolla tavalla kiehtova kirja. Eniten minua kiinnosti Eminen tarina; miten nuori viaton tyttö naitetaan komealle Bajramille joka ei ollutkaan niin siloinen ja kiltti kuin miltä ensitapaamisella vaikutti. Miten he ajautuvat Suomeen, ja miten Emine kasvaa aikuiseksi ja tyrannimainen Bajram kutistuu ympäristössä jota ei oikein ymmärrä. Heidän poikansa Bekimin tarina on mystisempi, enkä väitä ymmärtäväni kissa- ja käärmejuttujen symboliikkaa. Mutta kaipa ihminen voi nauttia sellaisestakin mitä ei ihan täysin ymmärrä..

Kiitos lukutuoli, seuraavaksi kirja siirtyy sakirmolle.

Journal Entry 5 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, July 06, 2016
Tämän kirjan lukemista olenkin odottanut pitkään, monet kiitokset!!

** varattu Chanialle

Journal Entry 6 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, August 21, 2016

Released 4 yrs ago (8/21/2016 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Aina kun oikein täysillä odottaa tietyn kirjan lukemista, jossain takaraivossa väkisinkin hiertää "pelko" siitä, että kirja onkin jollain tapaa pettymys. No tämä ei ollut, päin vastoin pidin siitä vähintään yhtä paljon kuin arvelinkin. Kerta kaikkiaan hieno kirja ja huippukiinnostava(t) tarina(t). Ihan kaikki kohdat ei minullekaan kokonaan avautuneet, mutta kaikenlaisia arvailuja voi aina itselleen esittää... Luulenpa, että ostan tämän joskus itselleni pysyväishyllyyn ja samalla kertaa Statovcin uudenkin, kun sellainen on juuri ilmestynyt (tai ilmestymässä, en jaksa nyt tarkistaa). Tämän tosiaan haluaa lukea vielä uudestaankin joskus.

Jatkaa matkaansa Chanialle toivelistahipan kautta.

Journal Entry 7 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Thursday, August 25, 2016
Kiitos, toivelistakirja joka vaikuttaa todella mielenkiintoiselta!

Journal Entry 8 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Wednesday, November 23, 2016
Olin kuvitellut kirjaa toisenlaiseksi, jotenkin kevyemmäksi (ihan vaan nimen perusteella, en ollut kauheasti esigooglaillut tietoa). Todellisuus oli muuta. Hieno ja vaikuttava kirja, hyvin vangitseva ja kiehtova, ja niin kaunista kieltä!

Journal Entry 9 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Tuesday, November 29, 2016
Tarnalle posteljoonin matkassa!

Journal Entry 10 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, December 10, 2016
Kirja oli odottamassa, kun palasin kotiin keskiviikkoiltana. En vain ole päässyt koneelle ennen kuin nyt, siitä viive journaloinnissa.
Näinkös tässä sitten kävikin? Osallistuin Kempun 1000 rekattua kirjaa + sain töitä -arvontaan toiveenani paljon kehuttu Kissani Jugoslavia. Samaa kirjaa toivoi moni muukin. Ja niinhän siinä kävi, että useampikin Kissani toivoja oli voittajalistassa. Kemppu ehdotti voittokirjan sädettämistä, mutta nähtävästi (kävin äsken tutkimassa ao. ketjua) asia onkin ratkaistu toisin.
Isot kiitokset mieluisasta yllätyksestä ja kiintoisasta kirjasta sekä Kempulle että Chanialle! Jälkimmäiselle kiitos myös kirjanmerkistä. Se on upea. Niin olet muuten sinäkin.

Heh. Vasta nyt tajusin, kuka on rekisteröinyt tämän kappaleen. Sain kuin sainkin sinun kirjasi, lukutuoli. (Muille selityksenä, että lukutuoli oli luvannut oman pysyväishyllynsä Kissan minulle lainaksi, josko Kempun arvonnassa ei lykästäisi.)

Vielä, kun kerran olen ottanut tavakseni merkitä muistiin kirjan saamat palkinnot/ehdokkuudet:
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto 2014


Pajtim Statovci Otavan sivuilla
Pajtim Statovci Wikipediassa

Lisäys 31.10.18. Vihdoin muistin skannata kirjan välissä olleen upean kirjanmerkin. Kuvassa on La montgolfière (The Montgolfier balloon / Der Montgolfier-Ballon) eli Montgolfierin veljesten, Joseph-Michelin ja Jacques-Étiennen rakentama komea kuumailmapallo. Kirjanmerkin yläreuna muistuttaa vielä ensimmäisen kuumailmapallolennon tapahtumapaikasta ja -ajankohdasta: Paris 1783.

Journal Entry 11 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 27, 2018
Kiiski vastarannalta, päivää. Yleensä en lue uusia kirjoja (vaikka parina syksynä olenkin varaillut kirjastosta kasan uutuuksia), en ainakaan jos olen kuullut niitä kovin ylistettävän. Haluan nähdä miten kirjan teksti kestää aikaa ja haluan myös etäisyyttä ylenpalttisiin kehuihin. Nähtävästi minun ei missään nimessä olisi vielä pitänyt tarttua Statovciin, ei ainakaan niin pian muutaman loistavan kertojan jälkeen. (Tässä kuussa olen lukenut mm. Jari Järvelää, Fred Vargasia, Tapio Koivukaria, Maarit Verrosta, Marko Annalaa ja Italo Calvinoa.) Sillä Statovcin tapa kertoa sai minut jo kättelyssä ahdistumaan: liian tiivistä tekstiä, ihan liikaa sanoja. Tunsin tukehtuvani.
Olen jo pienenä tottunut käärmeisiin enkä pelkää niitä, mutta tässä kirjassa käärmeen mielestäni ilmiselvä symbolisuus tuntui jotenkin päällekäyvältä. Tilanne helpottui kissan tultua kuvioihin, olihan siinä toinen symbolinen otus. Kaiken kaikkiaan kumminkin koin symbolien käytön tässä kirjassa turhanaikaiselta kikkailulta.
Siksi ehkä pidinkin enemmän Bekimin äidin tarinasta, tarjosihan se tietoa albanialaisesta kulttuurista. Maahanmuuttajakokemukset koin sekä kiintoisina että hyödyllisinä. Sellaisista ei Suomessa ole vielä kirjoitettu riittävästi, ei varsinkaan paljon myydyissä kirjoissa.
Kahden minäkertojan käyttö ja kahdessa aikatasossa kulku hajotti lukukokemusta. Ylipäätään kertomuksessa oli minusta aivan liian paljon aineksia, eikä kokonaisuus siksi ollut läheskään niin hallittu kuin moni muu arvioija väittää. Hyvä soppa ei vaadi kovin monta ainesosaa, ja vaikka maustaa pitää, se on tehtävä taidolla ja maltilla. Siinä on Statovcilla vielä opettelemista.
Ja minä niin olisin halunnut pitää tästä kirjasta. Kävi vähän niin kuin muistojeni Jugoslavialle; ensimmäisellä vierailulla maahan lähestulkoon rakastuin siihen, mutta kuusi vuotta myöhemmin jouduin jopa pelkäämään sitä. Kissani Jugoslavialta odotin todella paljon – ilmeisesti aivan liikaa – ja petyin pahasti. Olen pahoillani, mutta joko ajankohta ja/tai lukija olivat nyt totaalisen vääriä. Onneksi sentään kuulun mielipiteineni häviävän pieneen vähemmistöön.
Kiitos kirjasta, kierrättäjät. Olisinhan minä harmitellut, jos Kissa olisi jäänyt minulta lukematta.

Lisäys 2.10.18:
Kirjoitettuani yllä olevan ja päästyäni kotiin tajusin vielä yhden symbolisen jutun, mutten ole ehtinyt kertoa sitä ennen kuin nyt. Se näyttää kirjan vähän toisenlaisessa valossa ja tekee tarinasta melkoisen karmean joskin myös valitettavan – tätä sanaa inhoan: – trendikkään.
Kirja ja minä olemme eri paikkakunnilla, joten joudun turvautumaan vain muistiini. Bekim kuitenkin matkustaa Kosovoon (tai minne lie) ja käy isoisänsä luona. Kyläily päättyy siihen, että hän heittää myrkkykäärmeen (kyyn) isoisän päälle. Minun tulkinnassani teko kertoo jotain karmeaa Bekimin lapsuudesta. Jotain sellaista mikä vaikutti häneen ja hänen ratkaisuihinsa vielä aikuisenakin. Toivottavasti käärmeen heitto helpotti edes hiukan.
Vai onko tämä jo ylitulkintaa? Muistutan kuitenkin, että kirja antaa tilaa monenlaisille tulkinnoille. Myös vähemmän raadollisille kuin minun tekemäni.


Journal Entry 12 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, October 19, 2018

Released 2 yrs ago (10/19/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kissani Jugoslavia aloitti matkansa kohti MMunsteria, jonka toivelistalla se on. Lukemisen iloa!

Journal Entry 13 by MMunster at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 24, 2018
Kiitos Tarnalle toivelistakirjasta! <3

Journal Entry 14 by wingouta1977wing at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, November 29, 2019
Kiitos Mmunster toivekirjasta. Luin jokin aika sitten Statovicin Bollan ja se oli niin vaikuttava, että haluan lukea muutkin hänen kirjansa. Finlandia-palkinto siitä oli oikeutettua. :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.