Rautalilja

by Kaari Utrio | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by dotdot of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 4/20/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 20, 2016
Facebookissa kirjakirppiksellä tarjottiin pinoa Kaari Utrion kirjoja ilmaiseksi. Vaikka tavoitteeni on vähentää kirjoja kodistani, en osannut sivuuttaa tarjousta. Tämä romaani on tuosta pinosta. Luen, tuunaan rumat kannet piiloon ja vapautan kirjan maailmalle.

Journal Entry 2 by dotdot at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 06, 2017
Viehättävän talousmamselli Amelien ensimmäiset päivät Peurajoen ruukinkartanossa toivat tunteen, että jokin kohtalokas muutos teki tuloaan. Totuttu verkkainen meno ei kelvannut enää. Uusi ruukinherra halusi maasta irti nopeammin rautaa, sillä se tiesi enemmän rahaa, entistä hienompaa elämää. Rahaa, huvituksia ja hepeniä ahnehti myös kalsea rouva Fredrika. Ja uuden tehokkuuden mukana joutivat syrjään entiset ihmiset - hyväntahtoinen vanha ruukinpatruuna, armelias ja saamaton pastori Ekvall lapsilaumoineen sekä monet muut. Uusi raudanteko ei kuitenkaan lähde sujumaan ilman mutkia - eikä oudon muukalaisen tulo paikkakunnalle ole omiaan luomaan levollisuutta, ei miesten eikä naisten sydämissä. Mikä mies oikein on tämä Robert Winterbeck, joka lähti täältä ruukilta kauan sitten ja on nyt palannut upporikkaana ja maailman metkut liiankin hyvin oppineena... Kaari Utrion huikean jännittävä, historiallisesti todenmukainen romaani on kertomus puolentoista vuosisadan takaisesta Suomesta, Peurajoen ruukilta, jossa elämisen halu ja kiihko tuntuu sulattavan malmin Lilljan raudaksi. (Takakansiteksti)

Journal Entry 3 by dotdot at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 06, 2017
Tapahtumat sijoittuvat Liljan ruukkiin Etelä-Hämeeseen 1827. Turkulainen leskirouva Amelie Ståhl tulee ruukinkartanoon taloudenhoitajaksi. Lempeä, älykäs ja tarmokas matami panee kotitalouden pian kuntoon. Sille hänkään ei voi mitään, että patruunan perintöä odottava vävy alkaa ohjailla itse ruukin asioita kohti perikatoa. Vuoden kuluessa solmitaan suhteita ja kaavaillaan avioliittoja, sairastetaan ja kuollaan, irtisanotaan torpan kontrahteja ja joudutaan mieron tielle.

Pidän enemmän Utrion 1800-luvulle sijoittuvista romaaneista kuin varhaisemmille vuosisadoille sijoittuvista. Rautalilja oli hyvä muistutus siitä, miksi. Niiden ajankuva on syvempää ja tarkempaa, onhan kirjailijalla käytettävissä enemmän ja monipuolisempia kirjallisia lähteitä kuin vaikkapa keskiajalta. Lisäksi sekä kirjailijan että lukijan on ollut mahdollista nähdä halutessaan runsaastikin periodin esineitä ja pukuja. Se näkyy historiallisen kontekstin ja miljöön kuvauksessa. Ne ovat luontevia, eivät irrallisia pienoisluentoja kuten usein Utrion keskiaikaseikkailuissa.

Rautalilja ilahdutti minua erityisesti. Rakkaustarinat eivät olleet niin kliseisiä, kuin ne Utrion muissa Utrion romaaneissa usein ovat. Ehkä siksi, että henkilöhahmotkaan eivät olleet niin yksiulotteisia. Ruukinyhteisöistä annetaan nykyään huomattavasti ruusuisempi kuva kuin Utrio tässä romaanissa antaa. Ne esitetään enimmäkseen vain vaurauden tuojina ja isällisen patriarkan hallitsemina ihannetyöpaikkoina ja turvallisina yhteisöinä. Kerjäläisistä, lapsityövoiman todellisuudesta, masuunin kyljessä lämpimässä asuvista kodittomista lapsista, köyhyydessä elävistä säätyläisistä (papisto ja opettajat) ei siisteissä kotiseutu- ja masuunimuseoissa kerrota. Utrio kertoo tässä romaanissa niistä paljonkin. Hän kertoo myös alkoholismista, jota vastustamaan raittiusliike myöhemmin 1800-luvulla syntyi.

Journal Entry 4 by dotdot at Arabian ostoskeskus in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 07, 2017

Released 2 yrs ago (1/7/2017 UTC) at Arabian ostoskeskus in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Satavuotiaan Suomen valtion kunniaksi päätin vapauttaa sata suomalaista kirjaa lahjaksi uusille lukijoille. Rautalilja on niistä ensimmäinen. Se jää ostoskeskukseen uutta lukijaa odottamaan noin klo 11.15.

Lista Suomen satavuotissynttärilahjakirjoistani on täällä http://dotdot7.livejournal.com/3762.html

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.