Ilkeät sisarpuolet

by Kaari Utrio | Literature & Fiction |
ISBN: 9513138623 Global Overview for this book
Registered by stinaP of Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on 4/8/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by stinaP from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Friday, April 08, 2016
Mamselli Emilia Dalman asuu Porissa ylhäisten sukulaisten kotiopettajattarena. Hänen sisarensa Matilda puolestaan opettaa Turun pikkulasten koulussa. Kesällä 1872 sisarukset saavat yllättävän tiedon. Äidin uusi, upporikas aviomies on kuollut Tukholmassa.

Hyvästi rahahuolet! Köyhät opettajattaret voivat nyt odottaa runsaita myötäjäisiä ja edullista avioliittoa. Mutta Emilia pitää kirjanpainajasta enemmän kuin aatelismiehestä, ja Matilda arvostaa naisopistoa enemmän kuin aviomiestä.

Rakas Maman ja tuntematon sisarpuoli ovat matkalla Turkuun, kun Auran rannat roihuavat ja tuomiokirkon kellot kumisevat hätäsoittoa. Vastahakoisten sisarpuolten on löydettävä uusi koti ja uudet ystävät, kun tuhkana on Suomen Turku. Ainoa suunta raunioista johtaa Helsinkiin, suuriruhtinaskunnan pääkaupunkiin.

Loisto-pokkari 2008.

Journal Entry 2 by stinaP at Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Saturday, April 16, 2016
Kiehtova ajankuvakirja, jota ei olisi malttanut laskea käsistään! Emilia, Matilda ja siskopuoli Beata ovat kukin omanlaisiaan nuoria naisia. Kirjan loppuratkaisu on yllättävä! :)

Turun palo, Helsingin kasvu, tyttöjen koulutus ja yleensäkin naisten oikeudet tulevat esille kirjassa hyvin. Toki kirjassa on rakkauttakin, mutta ei niin paljoa eikä niin lipevää, että olisi alkanut kyllästyttää.

Journal Entry 3 by stinaP at on Tuesday, May 24, 2016

Released 4 yrs ago (5/25/2016 UTC) at

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Mansikka matkaa kuriirin kautta perille.

Journal Entry 4 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 09, 2016
Jassoo, tämmöisen sitten nappasin :) Minulla on vähän huonoja kokemuksia yrityksistä lukea Utriota, mutta jospa nyt antaisin hänelle vielä yhden tilaisuuden.

Journal Entry 5 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, December 28, 2017
Olen yrittänyt innostua Utriosta, mutta ei. Löytyisiköhän huomisesta miitistä uusi lukija?

Journal Entry 6 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, December 29, 2017
Löytyihän se lukija :) Utrion keskiaikaan sijoittuvat kirjat eivät innosta, mutta muiden joukossa on ihan kiinnostavia tarinoita ;) Kiitos kirjasta ja terveisiä Ouluun!

Näistä Utrioista pidin:
Saippuaprinsessa, http://www.bookcrossing.com/journal/12443261/
Vaitelias perillinen, http://www.bookcrossing.com/journal/13329943/

Journal Entry 7 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, January 09, 2018
Tämä kirja tosiaan vei mukanaan, luin kaikki vapaat hetket ja kuljetin kirjaa pari päivää mukanani :) Kirjan nimi on kyllä jokseenkin harhaanjohtava, se ei kyllä kuvaa juonta lainkaan!

Olen vasta näin vanhemmalla iällä löytänyt Utrion, mutta ehkä samoin kävi hänellekin, sillä nämä uudemman tuotannon kirjan ovat kyllä mainioita. Toisaalta 1800-luku kiinnostaa minua enemmän kuin keskiaika, josta hän aiemmin kirjoitti, mutta lisäksi kyllä tuntuu, että alkuvuosien kirjoissa on romantiikalla häiritsevän suuri osuus, enkä olekaan viitsinyt lukea niitä.. Ainakaan vielä :D

Yksityiskohdissa Utrio on kyllä lyömätön, kaikki hänen tekemänsä tutkimustyö, kiinnostus historiaan naisten näkökulmasta ja feminismi kyllä näkyy kautta kirjan. Ajankohta Turun paloineen oli mielenkiintoinen. Kolmisen viikkoa sitten kävin muuten tutustumassa Turun vanhan tulliaidan viimeiseen jäännökseen Ryssänmäellä ;) Viime syksyn tapahtumat huomioon ottaen vartiokopin ja vartijoiden palauttaminen Turun torille saattaisi olla hyvä vaihtoehto..

Leskiä ja orpoja kirjassa riitti, mutta niinhän asia oli tuolloin todellisuudessakin. Tässä tuli hyvin esille se, miten ihmisen elämänkohtalo riippui kokonaan siitä, mihin säätyyn ja sukuun hän syntyi. Myös yläluokan naisten (ja miestenkin!) elämä oli monin tavoin rajoitettua, hieno nainen ei esimerkiksi voinut opiskella ammattiin tai tehdä työtä eikä hänen ollut suotavaa ajatella vaikkapa käytännön raha-asioita tai tietää liikaa maailman menosta. Alemmissä säädyissä koulutus- ja muut mahdollisuudet olivat tietysti vieläkin olemattomammat ja nälkäkin saattoi vaania, mutta alempien luokkien naisilla - ja etenkin leskillä - saattoi raadannan ohessa kuitenkin olla enemmän vapauksia. Sitä on vähän vaikea uskoa, että 12-vuotias köyhä orpopoika olisi noin vain saanut päättää, missä asuu (s. 37).

Tämä kapteeni Wallenstrålen periaate voisi olla äitini suusta: " - - -kertoi sekin osaltaan kapteenin säästäväisestä ja järjestelmällisestä ajattelusta. Mistään ei maksettu enempää kuin oli tarpeen, mutta toisaalta mitään tarpeellista ei laiminlyöty sen vuoksi, että se maksoi."

Kirjallisuusviittaukset ilahduttavat aina, tässä mainittiin nuori Werther :) Ja nyt on pakko googlata Paisley(-huivi), kun se on mainittu peräti kahdessa äskettäin lukemassani kirjassa :D

Pari asiaa kirjassa pääsi yllättämään, ensinnäkin Madame de Laignierin naisopiston opetuksen puutteet. Beata-mamsellia kävi sivulla 348 melkein sääliksi.. Vaikka naisille ei opetettukaan mitään varsinaisia tieteitä, vaan ennemminkin taitoja, joilla päästä hyviin naimisiin ja olla edustava rouva, kyllä perhe- ja perintöoikeuden alkeet olisivat saaneet kuulua opetusohjelmaan.. Ja Matilda-mamsellihan se vasta yllättikin!!

Osallistun kirjalla Pamina_81:n Helmet-lukuhaasteeseen, tämä on siinä kirjani kohtaan 1: Kirjassa muutetaan. Tässä kirjassahan puoli Turkua muuttaa palon jälkeen Helsinkiin :)

Nyt tekisi mieli tarttua heti seuraavaan Utrion kirjaan :)

Journal Entry 8 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, January 15, 2018

Released 3 yrs ago (1/16/2018 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Nämä sisarpuolet lähtevät huomenna ilkeilemään Hämeeseen ja vievät mukanaan kryptolehden ja Euroarvan :) Lukuiloa ja arpaonnea!

Journal Entry 9 by -Ansa at Forssa, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Saturday, April 21, 2018
Monimutkaisia perhesuhteita, mielenkiintoinenkin tarina. (Luettu 24.3.2018.)

Journal Entry 10 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, April 27, 2018

Released 3 yrs ago (4/28/2018 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Meri-Rastilan citoilun GC7KEXZ yhteydessä eteenpäin :) Tässä vielä testaukseen toinen Utrio, minun mieleiseni :P

Lue ja vapauta - BookCrossing.com

Journal Entry 11 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, May 02, 2018
Kiitos kirjasta :)

Journal Entry 12 by Delenna at Porvoo, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, May 30, 2018
Tämä ei kolahtanut minuun mitenkään erityisesti. Kirjailija tuntui keskittyvän ulkoisiin puitteisiin; infrastruktuuriin, titteleihin, sukulaisuussuhteisiin jne. Varsinaiset kanssakäymiset toisten ihmisten kanssa jäivät vähäisiksi. Matilda oli edellä aikaansa ja lempihahmoni, muut olivat aikakaudelleen uskollisia.

Released 2 yrs ago (7/7/2018 UTC) at PULL TOGETHER MEGA 2018 in Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

WILD RELEASE NOTES:

Mukavaa, että löysit vapauttamani kirjan. Se on rekisteröity osoitteessa

www.bookcrossing.com

Käy siellä tekemässä löytömerkistä kirjan BCID-tunnuksella, niin aiemmat lukijat saavat tietää, missä kirja matkustaa. Myöhemmin voit myös kertoa, mitä pidit kirjasta ja minne aiot sen mahdollisesti vapauttaa. Merkinnän voi tehdä myös nimettömänä.

Voit antaa kirjan ystävällesi tai vain jättää sen jonnekin julkiselle paikalle seuraavan lukijan löydettäväksi. Kiitos! Mukavia lukuhetkiä!

Journal Entry 14 by Niihi at Ylivieska, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Saturday, December 15, 2018
Kirjan nappasin kesällä mukaani Haapajärveltä. Kirjan otsikko ja takakannen teksti lupaavat paljon, mutta tarina ja juoni eivät minuun iskeneet.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.