Μάρτυς μου ο Θεός

by Μάκης Τσίτας | Literature & Fiction |
ISBN: 9786185004101 Global Overview for this book
Registered by TIFFANY1972 of Ilion - Ίλιον , Attica Greece on 9/28/2015
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by TIFFANY1972 from Ilion - Ίλιον , Attica Greece on Monday, September 28, 2015
Πόσο χαίρομαι που έφτασε στα χέρια μου αυτό το βιβλιαράκι!!!
Το έφερε ένα μελλοντικό (???) μέλος στη χτεσινή μπουκροσοσυνάντηση :-)
Ήμουν κι εγώ στην απονομή του βραβείου στο Μάκη Τσίτα - δείτε και το αντίστοιχο ποστ :-D

Περιγραφή:
Ο αφηγητής της ιστορίας- ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, που δεν επιθυμεί παρά να ζήσει με αξιοπρέπεια- έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται, από την παιδική του ηλικία, στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι- οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή.

Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος· οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία, δημιουργεί ψηφίδα ψηφίδα έναν δικό του κόσμο.

Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ανάμεσα στο ζωτικό ψεύδος και την αλήθεια, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα αποκτά καθολικότερες διαστάσεις ως σύμβολο του ανθρώπου που, εξαιτίας της αγαθότητάς του, αντιμετωπίζει από κάθε πλευρά την εχθρότητα και τον κυνισμό. Συγχρόνως, με τη σχεδόν παιδική αθωότητά του, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά το εκτρωματικό είδωλο της ίδιας αυτής κοινωνίας η οποία τον εκβάλλει από τους κόλπους της.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ

Σε μια λαμπρή τελετή στο κατάμεστο Concert Noble των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε, πριν από μερικές ημέρες, η απονομή των Βραβείων Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 στον Έλληνα συγγραφέα Μάκη Τσίτα, για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός, και σε 12 νέους πεζογράφους από ισάριθμες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics και από την ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Silvia Costa, παρουσία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi εκ μέρους της ιταλικής Προεδρίας. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα βραβεία, που περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο και τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μεταφράσεις του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες, δόθηκαν σε νέους πεζογράφους, αλλά με παρουσία ήδη στα Γράμματα, από 13 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Οι νικητές των άλλων χωρών είναι οι: Ben Blushi (Αλβανία), Milen Ruskov (Βουλγαρία), Jan Nemec (Δημοκρατία της Τσεχίας), Oddny Eir (Ισλανδία), Janis Jonevs (Λετονία), Armin Ohri (Λιχτενστάιν), Pierre J. Mejlak (Μάλτα), Ognjen Spahic (Μαυροβούνιο), Marente de Moor (Κάτω Χώρες), Ugljesa Sajtinac (Σερβία), Birgul Oguz (Τουρκία) και Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που τιμούμε τους εξαιρετικούς αυτούς συγγραφείς για τη δουλειά τους. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας σπουδαίος τρόπος να γιορτάσουμε τον πλούτο της δημιουργικότητας και της ποικιλομορφίας του πολιτισμού που διαθέτει η ήπειρός μας. Πάνω απ όλα, δείχνει τη δύναμη που έχουν οι λέξεις να ξεπερνούν τα σύνορα».

«Οι 13 πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς δείχνουν τη δύναμη της λογοτεχνικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ως εκπρόσωποι των βιβλιοπωλών, ανυπομονούμε να τους παράσχουμε την πλατφόρμα προώθησης που τους αξίζει και να δούμε τα βιβλία τους να προβάλλονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ευρώπη και, ας ελπίσουμε, όχι μόνο», δήλωσε εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών ο Jean-Luc Treutenaere.

Η Δρ. Pirjo Hiidenmaa, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων, δήλωσε: «Δεκατρείς νέοι συγγραφείς έρχονται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Οι συγγραφείς αυτοί είναι ήδη γνωστοί στην πατρίδα τους και στη γλώσσα τους, και τώρα οι κριτικοί και οι ειδικοί τούς επέλεξαν για να προχωρήσουν παραπέρα. Καλωσορίζουμε αυτούς τους νέους αφηγητές και γλωσσοπλάστες, οι οποίοι προσφέρουν αναψυχή στους αναγνώστες και μας προκαλούν να σκεφτούμε».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Pierre Dutilleul δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό μότο είναι: "Ενωμένοι στην πολυπολιτισμικότητα". Σε αυτή την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ενότητας και εθνικής ιδιαιτερότητας, η λογοτεχνία παίζει έναν μοναδικό ρόλο, αφού βοηθά να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στους διαφορετικούς μας πολιτισμούς. Οι γέφυρες αυτές, που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση, είναι απαραίτητες στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι 13 Ευρωπαίοι βραβευθέντες έχουν καταφέρει να μας κάνουν πιο Ευρωπαίους, πιο ανοιχτούς στην πολυπολιτισμικότητα και στις διαφορές, με το να μοιραστούν μαζί μας τη μοναδικότητα του πολιτισμού τους. Ως εκδότης, ελπίζω ότι οι ανερχόμενοι αυτοί συγγραφείς θα βρουν αναγνώστες σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη μαγεία της μετάφρασης».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Είναι συνεκδότης και συνδιευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο "Index". Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα), συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του "Στην πλατεία" και "Η τηλεόραση" παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, στα ισπανικά, στα αγγλικά, στα εβραϊκά, στα σουηδικά και στα φινλανδικά.

Journal Entry 2 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, October 1, 2015
Το διάβασα μέσα σε 2 μέρες και μου άρεσε πολύ!!! Εννοείται πως με στενοχώρησε το τέλος. Ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο, μετά από όσα πέρασε από όλους τους γύρω του (με κάποιες φωτεινές - σαν διάττοντες αστέρες- εξαιρέσεις).
Στην τελετή βράβευσής του, έγινε ειδική μνεία στο γλωσσικό ύφος του ήρωα. Όντως, ο Χρυσοβαλάντης έχει μια ιδιαίτερη γλώσσα έκφρασης, κάτι που με συνάρπασε.

Το βιβλίο έγινε bookring και μετετράπη (8/5/2016) σε bookray.

Ίσχυσαν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:
1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Δήλωσαν συμμετοχή οι:
taxidiarikopoul
mauvesirene
chris_byron (Δεν έδειξε ενδιαφέρον)
lena60 (Δεν έδειξε ενδιαφέρον)
Glaros (8/5/2016: αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, συμφωνήσαμε να το απελευθερώσει όπου και όποτε θέλει)

Να και μερικές κριτικές:
http://www.greekbooks.gr/books/logotehnia/martis-mou-o-theos.product

http://ritsmascorner.eu/content/%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%AF%CF%87%CE%BB%CE%B7

http://www.bookpress.gr/diabasame/pezografia/martis-mou-o-theos

http://www.poiein.gr/archives/28191
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9786180322965

http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1385_1683

Journal Entry 3 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Saturday, January 23, 2016
Η πρώτη του ring, και αν ήταν όλοι σαν και μένα, τότε κανένα βιβλίο δεν θα κυκλοφορούσε σε κυκλικές αναγνώσεις.
Καθυστέρησα πολύ και ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους και από την Tiffany ειδικότερα, που περιμένει και περιμένει νέα του βιβλίου της.

Διάβασα το βιβλίο σχετικά γρήγορα, γιατί ρέει εύκολα.
Ένας βασανισμένος ήρωας, απογοητευμένος από τους ανθρώπους και με προδιαγεγραμμένο τέλος.
Ο συγγραφέας τον περιγράφει πολύ ωραία αλλά η ιστορία του στη βάση της είναι πολύ λυπητερή.
Πολύ καλή προσπάθεια.

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 23, 2016

Released 5 yrs ago (1/31/2016 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στο κοπή τη πίτα για την επόμενη!
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 5 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, February 23, 2016
Ηρθε η σειρά μου για το βιβλίο αυτό. Το ταξιδιάρικο πουλί μου τό'φερε. Οι πρώτες σελίδες φάνηκαν να κυλούν. για να δούμε.

Journal Entry 6 by mauvesirene at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece on Friday, February 26, 2016
Ενας απόλυτα καταθλιπτικός μονόλογος του αντιήρωα μας, του Χροσοβαλάντη, για τις προσωπικές και επαγγελματικές ματαιώσεις του, την ασφυκτική του σχέση με τους γονείς και τις αδερφές του, την σχέση του με την θρησκεία, το αδιέξοδο των οικονομικών του μετά την υπερχρέωση στις τράπεζες και την ανεργία. Τα θέματα επαναλαμβάνονται και επαναλαμβάνονται κυκλικά και αέναα και πολύ κουραστικά για τον αναγνώστη. Το ασφυκτικό και αδιέξοδο σύμπαν του Χρυσοβαλάντη δεν μπόρεσε να με κρατήσει ούτε να με κάνει να τον συμπαθήσω. Παρέλειψα αρκετές σελίδες για να φτάσω στο τέλος του βιβλίου. Γρήγορα στον επόμενο του ring.

Journal Entry 7 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 22, 2016

Released 5 yrs ago (3/22/2016 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο πετάει συστημένο για τον Glaro! αφού κανένας από τους προηγούμενους του ring δεν μου απάντησε! καλό ταξείδι βιβλιαράκι!

Journal Entry 8 by GLAROS at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Saturday, March 26, 2016
Εφθασε μια χαρά στη Λάρισα και ήδη άρχισα να το διαβάζω , βρίσκομαι στην 30η σελίδα!

Σας ευχαριστώ :-)

Journal Entry 9 by GLAROS at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, May 8, 2016
Ο λόγος του Μάκη Τσίτα παραπέμπει υπογείως στο θέατρο του παραλόγου , η γραφή του ωστόσο είναι πρωτότυπη και η γλώσσα γεμάτη νεολογισμούς που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον αναγνώστη . Το μυθιστόρημα εστιάζει την προσοχή του στα σύγχρονα προβλήματα της κρίσης , της απαξίωσης των θεσμών και των κανόνων ζωής, της φτώχειας και του εξευτελισμού του ανθρώπινου προσώπου . Καταφέρνει ωστόσο να τα περάσει όλα αυτά με χιούμορ και υφέρπουσα αισιοδοξία για την αξία της ανθρώπινης ζωής και να μας δώσει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον .

Ο συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ήρωά του , έτσι ώστε στο τέλος να τον αθωώνει μέσα απ’ το χιούμορ και τον παιγνιώδη αφηγηματικό του λόγο . Χρησιμοποιώντας σατυρικά τρικ και ευρηματικά στιχάκια κάνει ευχάριστες τις εξομολογήσεις μιας κατά τα άλλα τραγικής προσωπικότητας .Πρόκειται για την προσωπικότητα του ανώνυμου καθημερινού ανθρώπου που βάλλεται συνεχώς και εκβάλλεται απ’ την σύγχρονη κοινωνία. Ο Χρυσοβαλάντης είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας , ο σύγχρονος νεοέλληνας , ίσως και ο Έλληνας που κρύβεται μέσα μας και συνθλίβεται απ΄ τις συμβατικότητες, τα αδιέξοδα, την κρίση και την κοινωνική υποκρισία .Οι συμφορές του είναι οι συμφορές του σύγχρονου πολίτη που εξαπατήθηκε πολλαπλώς απ΄ όλες τις δεοντολογίες και τις ιδεολογίες και που παλεύει να επιβιώσει τώρα πια στο κοινωνικό περιθώριο. Αν και ο ήρωας κατατρίβεται μονίμως με ασήμαντες πράξεις και κινήσεις και συχνά φαίνεται να παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, τα πράγματα στην ιστορία παραμένουν εξαιρετικά σοβαρά και το τέλος του παιχνιδιού προοιωνίζεται ακόμα σοβαρότερο. Τραβώντας την πραγματικότητα στα όριά της, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ιλαρή αλλά ταυτόχρονα και την τραγική της υπόσταση.

Released 5 yrs ago (5/8/2016 UTC) at Μπαράκι του Μύλου in Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

WILD RELEASE NOTES:

Ελεύθερο να συνεχίσει το ταξίδι του !!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ:~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!
Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!
You may find us Greek at BookCrossers Greek Forum of this site.

To leave a comment (and let me know you found the book) write (on the top left “Enter BCID”) the code number you will find on the label inside the book and click “Go”
Thank you and enjoy reading this!
Bon Voyage little book!

Journal Entry 11 by gkcyclist59 at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Friday, June 10, 2016
Το ξεκίνησα στις 9/6/2016 και με συνεπήρε (αν και καταθλιπτικός ο μνόλογος του ήρωα) ! Σήμερα θα τελειώσει και θα απελευθερωθεί στο meetup της Κυριακής στη Λάρισα

Released 5 yrs ago (6/12/2016 UTC) at Μπαράκι του Μύλου in Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

WILD RELEASE NOTES:

Μου άρεσε πολύ !! Καλό διάβασμα στον επόμενο/η

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.