Paljetit kuin peilit

by Mindele London | Literature & Fiction |
ISBN: 9517963564 Global Overview for this book
Registered by wingpippiswing of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 9/27/2015
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingpippiswing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, September 27, 2015
Lyxin muotiliike tekee kuolemaa. Vanhat traditiot eivät enää päde viileän kromin ja kiiltävän kylmyyden maailmassa. Johtaja Lyx on kauhuissaan. Kuinka minun käy, entä alaisteni? Mitä tulevaisuudella on enää tarjota?
Juutalaisen kauppiaan liike on iättömän tyylikkyyden viimeinen linnake, jossa vain ulkonäöllä on merkitystä, muusta viis! Täällä ihminen kuoriutuu alasti ja verhoutuu toisiin todellisuuksiin, katsoo itseään peilistä ja etsii sitä ihanaa viivettä, jolla petkuttaa itselle muutaman vuoden lisää – tai pois.

***
Mielenkiintoinen lähtökohta, mutta jotenkin ontuva ja turhankin vanhanaikaiselta kalskahtava tarina. Hahmot liittyivät turhan löyhästi keskipisteessä olleeseen muotiliikkeeseen ja jälleen kerran henkilöiden nimet aiheuttivat itselleni uskottavuusongelman: liian paljon erikoisuuksia samoissa kansissa.

Kirja lähti tarjolle kirjamessumiittiin!

Journal Entry 3 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 05, 2015
Kirja näytti mielenkiintoiselta. Kiitos kirjasta, Pippis!
Ihmettelen, miksi kuormani oli niin raskas palatessa. Minähän nappasin vain neljä kirjaa. Jaa, Alastalon salissa plus 4 kuriroitavaa, tuleehan siitä lisää kuormaa.

Journal Entry 4 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, July 09, 2017
Tämä muistutti tosiaan enemmän novellikokoelmaa, jonka novelleja yhdistää muotiliike, kuin romaania tai yhtenäistä kertomusta. Aika mukavaa luettavaa kuitenkin.

This is my book #84 in the Reduce Mount TBR 2017 -challence by Dove-i-libri.

Journal Entry 5 by wingAnneliswing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, July 11, 2017

Released 2 yrs ago (7/11/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Sokoksen miittiin tiemme vie.
Lukuiloa!

Journal Entry 6 by wingAnneliswing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 20, 2017

Released 2 yrs ago (7/20/2017 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tampereen miittiin mukaan.
Lukuiloa!

Book #92 in the 2017 Keep Them Moving -challence by Booklady331

Journal Entry 7 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 20, 2017
Koppasin Mindele Londonin mukaan illan miitistä Tampereen Tallipihalta, ja luin ranskalaistyylisen sippoista ja kooltaankin käteensopivaa kirjaa jo bussimatkalla kotiin.

Tämä taitaa olla sellainen tyylitellysti vanhahtava ja kaikella nahkeanvanhentuneella, niin tyyleillä, ilmiöillä kuin asenteillakin, pelaava kirja. Kai tarkoituksena on peilata mahdollisia omia, vanhoja ja pölyisiä käsityksiämme, ennakkoluulojamme ja arvostuksiamme. Mutta mullistaako näkökulma sinänsä mitään? Juutalaisten representointi "erikoisina" kuuluu samaan kategoriaan kuin tohtorinna-pokkurointi tai vanhanajan vaatturimestari; kehitys on kehittynyt, emme tarvitse kirjaa kertomaan meille sitä.

Vai tarvitsemmeko sittenkin, taas, asenteiden uudelleen jyrkistyttyä ja kangistuttua?

On tärkeää ja mielenkiintoista pohtia, mitkä vanhan maailman arvoista ovat edelleen säilyttämisen arvoisia, millä perustein valitsemme nuo arvot, ja minkä katsomme oikeuttavan valintamme. Vanha muotiliike kauniissa talossa vai nykyaikainen monitoimihalli/parkkitalo? Asiakaspalvelun rituaalit vai markettiliukuhihna? Omituiset perinteet vai tasapäistävät nykyarvot? Arvoliberaalius vai ortodoksia? Mitzvojen noudattaminen vai assimiloituminen? Pintakuori vai sisältö?

Ja "Paljetit kuin peilit". Tarina(t) pakotta(v)a(t) pohtimaan molempien merkitystä. Mitä tarkkaan ottaen ihmisen pintakiilto peilaa? Katsojan, eli ne toiset ihmiset ympärillämme? Näkevätkö toiset ihmiset ulkoisen olemuksemme kautta oman itsensä, eivät suinkaan meitä? Millä tavalla paljetit itse asiassa sokaisevat, tai aukaisevat silmiä? Peileissä näemme yleensä vain oman itsemme; mutta mitä tapahtuu, kun tajuamme näkevämme oman itsemme? Tai: näemmekö joskus paremmin ilman peiliä; missä tilanteessa olemme ilman peiliä? (Juutalaisen tavan mukaan surutalon peilit peitetään. Silloin jokainen katsoo vain syvälle sisimpäänsä, ei hae peilattavaa, tai joutuu tulemaan tietoiseksi yhden peilin häviämisestä todellisuuden edessä.)

Karu kysymys voi olla, mitä paljettikirjan luenta peilaa: vastassa tekstiä lukiessa ovat vain omat asenteemme.

Siis: kun luemme kirjasta, aivan ilman ironiaa, vaikkapa olettamuksen Johtaja Lyx oli muutenkin hiukan erikoinen. Mutta siihen oli luonnollinen selitys: mies oli juutalainen -- tai näin ainakin väitettiin (s. 11), onko silloin "hiukan erikoinen" a) johtaja, b) kertoja, c) (juutalainen) kirjailija vai d) oma asenteemme?

Kirja kutsuu lukemaan Toiseuden näkökulmasta. Eikö Toiseus pelkällä olemassaolollaan, sillä että se vaatii Suhtautumista, toimi peilinä? Paljettien viisteet peilaavat kaleidoskooppimaisesti moniin suuntiin: joka puolelle ympärillemme, kanssaihmisiin, maailmaan, miljooniin erilaisiin näkemyksiin. Pidän erityisen paljon siitä, miltä tämä pienikokoinen kirja nyt, karikatyyrimäisten henkilöhahmojen takana (niiden ansiosta tai niistä huolimatta!), alkaa vaikuttaa: vertauskuvalta. Siltä, miten maailmassa ollaan ja miten maailmassa pitäisi olla toisten kanssa; surussa ja ilossa, paljeteissa ja peileissä, paljeteitta ja peileittä.

Minusta tämä on nopeastikin tulkittuna huimasti syvällisempi kirja kuin takakannessa luonnehdittu "naisten ajatuksia kauneudesta, miehistä ja elämän kulisseista".

Nojoo. Pääsin bussiköröttelyn aikana vasta sivulle 47, joten kirja voi tarjota vielä vaikka mitä yllätyksiä. Tai erikoisuuksia. Kiehtova se ainakin on.

Journal Entry 8 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, July 21, 2017
Luin tämän loppuun tänään rannalla istuskellessani. Eiliseen journalointiini ei tullut paljon lisättävää; ranskalaisen niukasta ja julman piikikkäästä tyylistä tulee mieleen Irène Némirovsky, josta myös kovasti pidän. Tämä on "pieni suuri romaani", paljon asiaa pinnallisuuden valepuvussa. Eleganssi olisi ollut täydellinen, ellei mukaan olisi harmittavasti pujahtanut kirjoitusvirheitä: Donna Karen, Prince of Wales Chech, Dreis Van Noten, bar miztwa. Ehkä virheisiinkin kätkeytyy piikki: tällaista on suomalainen "eleganssi"...

Henkilöhahmoja kirjassa on vilisemällä, ja jokainen luku toimii sinällään pienoisnovellina. Minusta luvut muodostavat kiintoisan kokonaisuuden, kummajaisten/"kummajaisten" sirkuksen (tai: peilitalon!), eikä löyhyys haittaa: päinvastoin.

Pidin siitäkin, miten tekstiin on siroteltu juutalaisia yksityiskohtia. Osa viittauksista on varsin kätkettyjä: niitä on kiintoisaa bongailla. Esimerkiksi shatnez-kielto: johtaja Lyxin liikkeessä on kaksin verroin sopimatonta epäillä tekstiiliä villasekoitteeksi! -Kovin sirottuneena, suorastaan pölyksi jauhautuneena näyttäytyvä juutalaisuus vertautuu kaiken aikaa menneeseen aikaan. Johtaja Lyxin etunimetkin ovat Isak Abbe [kaiketi Abraham]: mutta hänellä ei ole poikaa, ei ole Jakobia, ei seuraajaa, ei jatkuvuutta. Kolmannen patriarkan puuttuminen on kuin rikkinäinen tuoli, jota toisaalla teoksessa yritettiinkin työntää vaivihkaa sivuun. Mollisointuisuus puhuttelee ja herättää pohtimaan jo eilenkin kirjoittamaani: mitkä traditiot ja ns. menneen ajan ilmiöt ovat säilyttämisen arvoisia, miten valinta tehdään ja miten säilyttäminen voi onnistua? Miten saavuttaa aito jatkuvuus museoitumisen sijasta?

Pidän paljettikirjan hetken aikaa itselläni; se varmasti tulee luettua vielä toiseenkin kertaan, ja kolmanteen. Tällaiset keskustelut kirjan kanssa ovat harvinaisia ja ehdottoman tervetulleita! Mindele Londonin romaaneja pitää laittaa toivelistalle, häneen olen aiemmin tutustunut vain lehtiartikkelien ja kolumnien muodossa mm. HaKehila-lehdessä. Kiitos, pippis ja Annelis, oivasta lukukokemuksesta!

Journal Entry 9 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, July 23, 2017
Toinenkin taloutemme bookcrossaaja lukee paljettikirjan :-)

Journal Entry 10 by cazfi at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, August 04, 2017
Satiiri on mehevyydessään nautittavaa, joskin sanoma jää köykäiseksi. Pinnallisella tasolla naishahmot ovat ärsyttävyyteen asti toistensa kaltaisia, saman toistoa.

Journal Entry 11 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 16, 2017
Minun hyllyssäni jälleen.

Journal Entry 12 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, April 05, 2019
Kirja matkaa seuraavaksi Komentooralle. Lukuiloa!

Journal Entry 13 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 04, 2019
Kirja palautui minulle.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.