Op een blauwe dag geboren - een geschiedenis

by Daniel Tammet | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9057122936 Global Overview for this book
Registered by wingcreativeChaoswing of Alfabetstad, Groningen Netherlands on 5/18/2015
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingcreativeChaoswing from Alfabetstad, Groningen Netherlands on Monday, May 18, 2015
Hallo vinder van dit boek!

Wat leuk dat je een kijkje op deze website neemt! Enne...nu dan?

Het zou leuk zijn als:
- je een berichtje achterlaat op de site dat je het boek hebt gevonden, en waar. Dat kan anoniem maar als je lid wordt, kun je de verdere reis van het boek ook gaan volgen en dat is errug leuk.
- daarna zou je het kunnen gaan lezen...
- na lezing eventueel nog iets schrijven over wat je van dit boek vond (en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of wetenschappelijk verantwoord te zijn hoor...)
- en dan: mag het boek de wijde wereld weer in...denk aan: een bushalte, wachtkamer, supermarkt, maar ook een vakantiehuisje, vriendin, buurvrouw...eventueel kun je het in een diepvrieszakje verpakken om het tegen weer en wind te beschermen

trouwens: als je het een heel fijn boek vond, mag het ook bij jou blijven. Het gaat erom dat er iemand blij wordt van dit boek!

een fijne dag nog!

Creative Chaos

Journal Entry 2 by wingcreativeChaoswing at - Ergens in de provincie, Groningen Netherlands on Monday, May 18, 2015
Samenvatting
'Ik ben geboren op 31 januari 1979, een woensdag. Ik weet dat het een woensdag was omdat de datum me blauw bijstaat, en woensdagen zijn altijd blauw, net als het cijfer negen of het geluid van harde, ruziënde stemmen.'

Daniel Tammet heeft een vorm van autisme, het Asperger-syndroom. Hij is ook een savant, net als Kim Peek, op wie de film Rainman is gebaseerd. Het grote verschil met andere savants is dat Daniel kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende berekeningen en geheugenprestaties. Hij wordt daarom ook wel Brainman genoemd.

Woorden en getallen zijn Daniels vrienden en hij ziet ze als vormen, kleuren en structuren in zijn hoofd. Hij legt uit hoe hij razendsnel rekent, priemgetallen herkent, kalenderdagen benoemt en talen leert: voordat hij geïnterviewd werd voor de IJslandse tv, leerde hij in een week IJslands. Op roerende en inspirerende wijze schrijft Daniel over zijn soms geniale, soms ongemakkelijke brein.

'Wat dit boek zo fascinerend maakt, is het persoonlijke aangrijpende verslag over wat een kind met deze gaven mist, hoe problematisch zijn ontwikkeling is en hoe hij erin slaagt stap voor stap over zijn sociale tekortkomingen heen te komen om uiteindelijk tot een volkomen zelfstandige volwassen man uit te groeien. Daniel vertelt over zijn epileptische aanvallen, zijn obsessieve behoefte aan orde en routine, en wat een enorm probleem zelfs het lawaai van tandenpoetsen voor hem is. Al die eigenschappen behoren tot het Asperger-syndroom, maar zijn nooit door iemand persoonlijk zo invoelbaar verwoord. Hij doet dit op zo'n manier dat je steeds meer met hem mee gaat voelen.'
- Prof. dr. Dick Swaab, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen

'Een verhaal over een opmerkelijk en inspirerend leven.'
- Prof. dr. Simon Baron-Cohen, Autism Research Centre, Cambridge


Recensie(s)
Alle media hebben bij verschijning van dit boek aandacht aan deze auteur gegeven. Hij lijdt aan een vorm van autisme (het Aspergersyndroom) en is een savant. Het verschil met bijvoorbeeld de hoofdrolspeler uit de film 'Rainman' is, dat hij kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende geheugenprestaties. Woorden, namen en getallen ziet hij als kleuren en vormen in zijn hoofd. Hij rekent snel, kent priemgetallen uit zijn hoofd en leert razendsnel diverse talen. Uit zijn biografie blijkt echter ook de bij dit syndroom horende stereotypie: tics en obsessies, de afkeer van verandering en het gebrek aan invoelingsvermogen. Omdat hij controle heeft over zijn autisme, kan hij er (wat) afstand van nemen en dat maakt dit boek boeiend om als lezer een idee te krijgen wat er omgaat in dit type autisten. Voorzien van enkele figuren in zwart-wit. Vrij kleine druk.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater

Journal Entry 3 by wingcreativeChaoswing at OBCZ 't Hof: Lunch & High Tea in Oss, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, March 17, 2018

Released 4 yrs ago (3/18/2018 UTC) at OBCZ 't Hof: Lunch & High Tea in Oss, Noord-Brabant Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

't Is een jaarlijkse traditie, maar voor mij pas de eerste keer. GRATIS REIZEN MET HET BOEKENWEEKGESCHENK! En dan gaat de reis natuurlijk naar de bookcrossmeeting in Oss, waar ik veel boekvrienden- en vriendinnetjes zal treffen! Leuk leuk leuk!

En dit boek wordt daar dus los gelaten...

Journal Entry 4 by wingoehoeboeroewing at Oss, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, March 18, 2018
meegenomen van de meeting in oss. Mag in het krat nog te lezen logeren tot het aan de beurt is!

Journal Entry 5 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, April 7, 2018
inmiddels uitgelezen. Fascinerend boek. Ondanks zijn asperger is het deze man gelukt te functioneren op zijn manier maar wel in 'onze' maatschappij. Wel is het duidelijk dat hij geen schrijver is waardoor de stijl mins inziens wel te wensen overliet, hoewel dat ook wel weer paste bij het boek.

Journal Entry 6 by wingoehoeboeroewing at Ede, Gelderland Netherlands on Thursday, July 5, 2018

Released 4 yrs ago (7/8/2018 UTC) at Ede, Gelderland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

gaat mee naar 'de' meeting in castricum en wordt daar overhandigd aan DutchFlybabe.

Journal Entry 7 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Tuesday, July 10, 2018
Van oehoeboeroe gekregen op de bijeenkomst in Castricum. Dank!

Journal Entry 8 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Monday, November 12, 2018
Mooi boek , dat weer duidelijk maakt hoe verschillend autisme per peroon kan zijn. Interessant om te lezen over synesthesie. Ik had er wel eens van gehoord en in dit boek worden duidelijke voorbeelden gegeven hoe dit werkt.
Ik ga het boek aanbieden aan mensen in mijn gespreksgroep voor mensen met een ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.