Meidän kylän Tuikku

by Ines Lappalainen | Teens | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingTaryawing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 3/22/2015
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTaryawing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, March 22, 2015
Tamtam-kirja

Tuikku on kirkonkylän peruskoulun yläasteella ja joutuu tovereineen odottelemaan koulukyytiä kotikylänsä lakkautetun koulun pihamaalla. Pimeinä talviaamuina kouluvanhus on kuin kummitustalo, ja nuorimpien lasten mielikuvituksessa siitä tulee ilkeästi nauravien terroristien pesäpaikka. Kun pikkuipanat sitten ryhtyvät toimeen, syntyy aikamoinen hämminki koko Kapulamäen kylällä.

Tuikku kertoo, millaista on olla syrjäkylän tyttö, kun diskot, baarit ja toverit ovat kaukana. Hän kertoo kyläläisten ponnisteluista kylänsä säilyttämiseksi: hirvipeijaisista, kyläneuvostosta ja kaikkien aikojen kesäjuhlista.

Tammi 1980

- Helsingin kaupunginkirjaston poistokirja

Journal Entry 2 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, November 25, 2015
Varattu Kesikselle.

Journal Entry 3 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, October 20, 2017
Tämän kirjan lukeminen on viivästynyt kovasti, lähinnä sen takia, että se oli hukassa, mutta kun se tuli hyllyjä penkoessa vastaan muutama päivä sitten, otinkin sen saman tien luettavaksi - ja tykkäsin! Ei elämä maaseudulla tietenkään ole yksinomaan onnea ja auvoa - ei se ole sitä edes tässä kirjassa, jossa terveyspalveluja keskitetään ja kouluja lakkautetaan - mutta kummasti alkoi maalle muuttaminen taas kiinnostaa :) Kyläläisten yhteistyö kylän elinkelpoisuuden säilyttämiseksi oli kiinnostavaa, samanlaisia kylätoimikuntia tarvitaan nykyäänkin puolustamaan kaukana kirkonkylältä asuvien palveluja.

Kapulamäellä huononnettiin myös sivukirjaston palveluja eikä Tuikku ehtinyt poiketa kirkonkylän kirjastossa, kun oli ehdittävä iltapäivällä koulukuljetukseen. Tämän tilanteen jokainen bookcrossari kyllä ymmärtää:
"Se se elämän tympeäksi tekikin. Kun ei ole uutta luettavaa." :D

Kirjan ikä näkyy muun muassa siinä, että "punaista maitoa" sanotaan kulutusmaidoksi eikä täysmaidoksi niin kuin nykyään. Entisaikojen koulumuodoista ja koulunkäynnistä oli kiva lukea, tässä käytiin vielä osaksi kansakoulua. Koulun lakkauttamisen jälkeen rakennusta käytettiin vielä muihin tarkoituksiin ja aika näppärästi Tuikku ja Johanna kävivät lämmittämässä luokkatilat kokousta varten, tekivät tulet neljään puu-uuniin :) Koululla kokoontui myös harrastuspiirejä. Tuikun äiti kutoi keskiviikkoisin mattoja, raanuja ja poppanoita, ja isä kävi torstaisin puutyöilloissa.
"Nyt emme tiedä, mitä isä tällä kertaa nikkaroi. Voi olla, että ne siellä miesten kesken puhuvat vain politiikkaa ja panevat maailman asioita järjestykseen. Sitä mieltä ainakin äiti on isän harrastuspiirin toiminnasta. Mutta hyvää se on semmoinenkin. Mielenterveydellisistä syistä, sanoo ukki. Hänhän sen tietää, kun käy kirkolla eläkeläisten päivätansseissa. Muka mielenterveydellisistä syistä."

Koulurakennus on kirjassa keskeisessä osassa. Vanhat kyläkoulut ovatkin kauniita, ne on aikanaan rakennettu huolellisesti ja taidolla. Tammelan koululaitos täytti tänä vuonna 150 vuotta, sen verran on aikaa kulunut kunnan ensimmäisen kansakoulun avaamisesta. Kaunis on myös tuo koulurakennus, se on edelleen pystyssä ja hyvin hoidettu mutta nykyään päiväkotikäytössä.

Vanhoista kapioistakin kirjassa puhuttiin. Tuikun isä ihmettelee, kun Itäpään emännällä oli tullessaan sata paitaa ja Koistilan miniällä neljäkymmentä hametta. "- Ei varmaan joka vuosi muoti muuttunut." :D

Sivulla 127 pisti silmään tuo "nurkan takana käyminen", se kun on maalla edelleen normikäytäntö :) Sen sijaan palturia en tiedä kenenkään kasvattavan, piti ihan googlata, mitä se edes on :D Tuikun jatko-opiskeluvaihtoehdot myös huvittivat (vaikkei niissä mitään nauramista olekaan): emäntäkoulu, apuhoitajakoulu ja lukio. Ovat nuo kumminkin hiukan erikoisia 1980-luvun vaihtoehdoiksi.. Mutta kyläjuhlan (-juhlien) viestijuoksu se vasta hauska tapaus oli! :D Hauskaa oli myös Katin innostus navettatöihin :D

Kirjan kansikuvasta sen verran, että Tuikulla kyllä taisi olla vaalea tukka ;)

Tähän merkintään liittämässäni kuvassa kirja on matkalukemisenani IC-junassa Lahdesta Helsinkiin 13.10.2017.

Osallistun kirjalla Alejandan Suomalaiseen lukuhaasteeseen. Kirja matkaa nyt Kesikselle, duffelin kuriroimana. Sitten jossain vaiheessa kirja voisi mennä Stinapille, jos Kesiksellä ei jo ole sille muuta käyttöä mietittynä :)

Journal Entry 4 by wingTaryawing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 21, 2017

Released 1 yr ago (10/21/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kesis ei pääse illan Mesopotamia Café Caisan miittiin eikä duffelinkaan tulo ole varmaa, mutta otan kirjan varuiksi mukaan, koska duffeli on lupautunut kuriroimaan kirjan Kesikselle. Kiitos kuriirille ja lukuiloa Kesikselle!

Lue ja vapauta - BookCrossing.com


Edit 21.10.2017: Duffeli ilmoitti juuri ennen miitin alkua, ettei hänkään pääse tulemaan, joten tarjoankin kirjaa ensin Stinapille :)

Journal Entry 5 by stinaP at Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, October 22, 2017
Vedän välistä, juu, ja toimitan kirjan aikanaan takaisin pääkaupunkiseudulle :)

Released 7 mos ago (7/7/2018 UTC) at PULL TOGETHER MEGA 2018 in Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

WILD RELEASE NOTES:

Onneksi olkoon, olet löytänyt BookCrossing-kirjan!

Toivottavasti pidät kirjasta ja ilmaisesta BookCrossing-sivustosta. Ole kiltti ja tee merkintä, jossa kerrot, mistä löysit kirjan. Jos luet sen, olisi myös kiva kuulla, mitä pidit kirjasta. Luettuasi kirjan voit joko pitää sen omassa hyllyssäsi tai antaa sen jatkaa matkaa.

Jos päätät liittyä BookCrossing-sivustolle, pääset myös itse seuraamaan kirjan matkaa ja lukemaan uusien lukijoiden ajatuksia tästä kirjasta.

Hyviä lukuhetkiä!

P.S. Tervetuloa suomenkieliselle keskustelufoorumille http://www.bookcrossing.com/forum/30

Journal Entry 7 by stinaP at Kauppaporvari in Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Friday, September 07, 2018

Released 5 mos ago (9/8/2018 UTC) at Kauppaporvari in Raahe, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

WILD RELEASE NOTES:

Onneksi olkoon, olet löytänyt BookCrossing-kirjan!

Toivottavasti pidät kirjasta ja ilmaisesta BookCrossing-sivustosta. Ole kiltti ja tee merkintä, jossa kerrot, mistä löysit kirjan. Jos luet sen, olisi myös kiva kuulla, mitä pidit kirjasta. Luettuasi kirjan voit joko pitää sen omassa hyllyssäsi tai antaa sen jatkaa matkaa.

Jos päätät liittyä BookCrossing-sivustolle, pääset myös itse seuraamaan kirjan matkaa ja lukemaan uusien lukijoiden ajatuksia tästä kirjasta.

Hyviä lukuhetkiä!

P.S. Tervetuloa suomenkieliselle keskustelufoorumille http://www.bookcrossing.com/forum/30

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.