Kirja lastenkamarista, Hallituksesta ja meistä

Registered by wingkirjakkowing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 8/2/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingkirjakkowing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 02, 2014
Kuolleen Diplomaatin Kirjastosta.
Tämä näytti hauskalta ja onkin hauska - ja niin riemastuttavan vanhanaikainen. Vähän kuin katselisi vanhaa Suomi-filmiä. Kirja on ilmestynyt vuonna 1942 ja jo ensimmäisestä luvusta voi huomata muutoksen lastenkasvatuksessa, eipä sitä enää seisoteta huonosti käyttäytyviä lapsia nurkassa. Aihetta varmaan olisi. En muista että olisin koskaan joutunut nurkkaan, mutta koulussa taisi olla joku opettaja, joka yritti nurkkaan panemalla rauhoittaa jotakuta villiä. Pääsääntöisesti häiriköt poistettiin luokasta. Harvoin nykyään kellään alaluokkalaisella on koulupukua johon kuuluisi kravatti ja selkäpuolelta napitettava liivi, kuten kirjan Esikoisella.
Yksi asia sen sijaan ei ole muuttunut, se että lasten suusta totuuden kuulee. Tämä kolmen lapsen äiti on saanut jälkeläistensä laukomista totuuksista ihan kirjan aikaiseksi.
Kirjoittaja käyttää itsestään kuninkaallista me-muotoa (olikos se kuningatar Victoria, joka sanoi "We are not amused" tarkoittaen itseään), kutsuu miestään Hallitukseksi ja mukulat ovat lastenkamari.

Journal Entry 2 by wingkirjakkowing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 02, 2014
Tässä edetessä kommentoin ennen kuin unohdan: Riemastuttavaa oli, kun lapset pantiin viihdyttämään kylään yllättäen tullutta hienoa sulkahattuista tätiä ja nimenomaan sanottiin, että pitää käyttäytyä hyvin eikä kertoa perheasioita. Mitä muuta lapset tekivät kuin sanoivat tuhmia sanoja ja kertoivat ehkä siihen aikaan toinen toistaan nolompia perheen kommelluksia (nykyään aika kesyä kamaa).
Naistenlehtien peräänkuuluttaman lasten kanssa leikkivän isän varjopuolta kuvattiin, kun tuolit, maljakot ja hameet hajosivat ja mustepullot kaatuivat Hallituksen leikkiessä naruleikkejä. Tapiiri oli hyvin hyvin vihainen.
Varmaan lapset edelleen leikkivät sotaa, mutta ei niissä ehkä ole hajoavia väestönsuojia eikä sankarihautajaisia, kuten näiden lasten leikeissä, kun oikea sota oli mallina. Ruokapula oli totista totta ja vanhemmat miettivät, kuinka ihanaa olisi voida ostaa lihatiskistä "ihan mitä vaan".
Olen minäkin törmännyt lelut omiviin isiin, mutta kyllä meillä fortunaa pelasivat nimenomaan lapset ja muutenkin saimme pitää lelumme itse. Tulitikuilla emme leikkineet, kuten nämä lapset.
Mikään ei ole muuttunut, jo vuonna -42 tuli radiosta Sillanpäätä (Marssilaulu) ja nyt tulee Nyky-Siltsua; Satulinnaa ja Gangnam styleä. Mutta enää ei edes odoteta pikkupoikien nostavan lakkia luokkatovereilleen. Voi voi, ovat nämä niin rattoisia juttuja.

Journal Entry 3 by wingkirjakkowing at Sipoo, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, August 03, 2014
Sain tämän loppuun kaverin luona yökylässä grillikutsujen jälkeen. Pakko oli vielä silmät ristissä lukea, jotta saisin kirjan mukaan tämän päivän mini-miittiin He_Rille, jolla on mukula. Vaikka minusta kirja oli hauska, niin lapselliset varmaan saavat siitä vielä enemmän, kun muistavat lukiessaan omien muksujen edesottamuksia.
Hammaslääkärikäynti toi mieleen omia muistoja. Oikoja ilmoitti, että yksi hammas pitää vetää pois ja kun hän oli varsinainen riivinrauta ja kovin kovakourainen, nipistän suuni kiinni ja sanoin ettei käy. Muori yritti minua maanitella, mutta en avannut suutani. Muori oli kovin nolo ja kysyi sitten oikojalta sattuuko se kovasti. "Ei, se on vain pieni hammas. Mutta tietysti voimme kuolettaakin sen." Minulta nousivat hiukset pystyyn, nyt se jo suunnittelee tappamistani! Varmaan lähdemme Muorin kanssa täältä juoksujalkaa. Kauhukseni Muori keskusteli kuolettamisesta ihan varteenotettavana vaihtoehtona. Aloin itkeä ja Muori lohduttamaan mutta sanomaan, että kyllä se hammas täytyy ottaa pois, johon minä, että sen saa ottaa pois vain oma hammaslääkärini Laitamäki, joka oli pehmeä-ääninen, rauhallinen ja helläkätinen. Oikoja oli mukavan hammaslääkärini täydellinen vastakohta. Hänellä oli tärkätty valkoinen lääkärin leninki, muotoonsa lakattu uskomattoman korkea ampiaispesäkampaus (ehkä sekin oli tärkätty), suuret, tiukasti eteenpäin törröttävät rinnat (tärkätyt? Ne eivät koskaan hölskyneet koostaan huolimatta) ja hän puhui aina hampaidensa välistä, niin kuin pidättelisi raivoaan - myös silloin kun en nipistänyt suutani kiinni. Tuolla kerralla kun kapinoin, muuttui hän ravunpunaiseksi ja tärisi kiukusta ja minä mietin voiko ihminen oikeasti räjähtää. Lopulta hän sanoi, leuat yhteen puristettuna, että menköön lapsi sitten muualle poistattamaan hampaan, jos on olemassa joku hänelle rakkaampi. Huh. Ja kotona selvitettiin myös se pieni kuoletusta koskenut väärinkäsitys ja ymmärsin, ettei äitini ollut muuttunut murhanhimoiseksi (oikojalta sitä saattoi odottaa).

Hauska oli myös juttu, jossa Kuopus pelkäsi hirveästi paikkaa, jossa vanhemmat olivat nähneet neekereitä. Häneltä nimittäin menivät sekaisin neekerit ja tiikerit.
Lisää mennyttä maailmaa: harvalla on enää kotiapulaista (meilläkin oli vielä kun minä olin pieni). Voi miten lapset Hildaa koettelivat, ampuivat nallipyssyllä korvan juuressa ja tekivät ansoja, vaikka Hildasta pitävätkin. Rangaistuksetkin kirjan loppua kohti kovenivat, mainittiin vaatekomeroon sulkeminen ja piiskaus useampaan kertaan.

Minulle tämä Kyllikki Mäntylä oli aivan tuntematon suuruus, mutta kun eilen päivällä luin kirjaa helsinkiläiskerrostalomme pihalla, tuli naapurin vanha täti kahville ja muisti heti, että Mäntylä oli kirjoittanut Oprin ja Oleksin. Wikipediasta katsoin, että Mäntylällä oli aika laaja tuotanto, jonka ensimmäistä kirjaa pitelet kädessäsi. Hän julkaisi vielä muutamia muita lapsipakinakirjoja. Niitä voisi vaikka divareista tähystää lisää.

Hauskoja lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by wingkirjakkowing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, August 03, 2014

Released 6 yrs ago (8/3/2014 UTC) at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähti Raisioon He_Rin matkassa.

Journal Entry 5 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, August 04, 2014
Kiitos!

Journal Entry 6 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, June 05, 2021
Ihan mainioita juttuja ja kuten kirjakkokin sanoi, kurkistus vanhojen Suomi-filmien maailmaan. Hallitus on perheen pää, jota muut tottelevat. Sota-aika antaa vaikutteensa niin lasten leikkeihin kuin vaikkapa ruoan hankintaankin. Ja useammassa kohdassa vaatteita paikattiin ja korjattiin - tästä sietäisivät nykyihmiset ottaa oppia! Lasten suusta kuulee totuuden, niin myös näissä pakinoissa.

Journal Entry 7 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, June 08, 2021

Released 4 days ago (6/8/2021 UTC) at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Sikasäkistä paljastui tällainen kirja.

Journal Entry 8 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Friday, June 11, 2021
Oi kiitos, näyttääpä hauskalta!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.