Ruohonvihreää

by Carol Shields | Literature & Fiction |
ISBN: 9789511249801 Global Overview for this book
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/2/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, May 02, 2014
Englanninkielinen alkuteos The Box Garden (1977). Suomentanut Hanna Tarkka. Otavan kirjasto 233. Helsinki: Otava 2012. Sidottu, 261 sivua.
Kannen kuva: SKOY.

Kirja-alesta viime kesänä. Kansi, Shields ja tietenkin myös hänen kanadalaisuutensa houkuttivat.

Takakansi:
Toteutumattomat unelmat ja lempeän ironiset muistot heräävät henkiin kun Charleen matkustaa lapsuudenkotiin leskiäitinsä häihin.
Minusta on hauska kuvitella, että jokaisen tällaisen hektisen, sanattoman matkan päässä on joku joka odottaa, joku jota rakastetaan. Miten merkillistä — vaikka onhan niitä kaiken sortin kemiallisia selityksiä — mutta silti, miten merkillistä on rakkauden epätasainen sementti: tuo erivapaus, jota kukaan ei oikeastaan ansaitse, mutta josta lähes jokainen saa rahtusen.
”Jokapäiväisen elämän mestarillinen kuvaaja.” — The Guardian

Etulieve:
Runoilija Charleen Forrestilla on kompleksinen suhde lähes kaikkiin elämänsä osa-alueisiin; ex-mieheensä, äitiinsä, säeseppoihin, rahaan ja rakastettuunsa. Ainoastaan Charleenin poika tuntuu olevan poikkeus joukossa, teini-ikäinen Seth onkin äitinsä täydellinen vastakohta: tasapainoinen ja sopeutuva.
Rintasyövän sairastanut Charleenin äiti ilmoittaa yllättäen avioituvansa, ja matka häihin Kanadan halki sysää Charleenin kohti lapsuuden muistoja. Samalla moni menneisyydessä kummitteleva ja nykyisyydessä levottomuutta herättävä ajatus odottamatta kirkastuu.

Takalieve:
CAROL SHIELDS (1935—2003) syntyi Illinoisin Oak Parkissa Yhdysvalloissa. Hän opiskeli yliopistossa kirjallisuutta, meni 22-vuotiaana naimisiin ja muutti miehensä kanssa Kanadaan, jossa toimi opettajana eri yliopistoissa ja sai viisi lasta.
Kirjoittamisen hän aloitti nelissäkymmenissä ja teki kansainvälisen läpimurtonsa vuonna 1995 Pulitzer-palkitulla romaanillaan Kivipäiväkirjat. Shieldsiltä on suomennettu myös romaanit Larryn juhlat, Rakkauden tasavalta, Ellei, Sattumankauppaa ja Kaiken keskellä Mary Swann, Pikkuseikkoja sekä novellikokoelma Tavallisia ihmeitä. Hänen teoksiaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.
Shieldsin toinen romaani Ruohonvihreää ilmestyi vuonna 1977.


Carol Shields Otavan sivuilla
Carol Shields Wikipediassa
Carol Shields, muistokirjoitus Hesarissa
Carol Shields at The Canadian Encyclopedia
Carol Shields Memorial Labyrinth
The Carol Shields Literary Trust

Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, May 04, 2014
Carol Shields on varma kirjoittaja ja on nähtävästi ollut sitä aina. Ruohonvihreää on selkeästi kirjoitettu ja erinomaisen sujuvasti luettava teos, mutta mikään elämää suurempi lukukokemus se ei ainakaan minulle ollut.
Kirja on postuumisti suomennettu, ja sen ikä näkyy selkeästi hinnoissa: esimerkiksi tukanleikkuu (ml. pesu ja föönaus) maksaa 15 (Kanadan!) dollaria. Itse tarina ei kuitenkaan vaikuta vanhentuneelta, vaikka kieltämättä minäkertoja-Charleenin naiivius hieman hämmentää. Minua jäi kiinnostamaan Eugenen ex-vaimo, kuluttajansuojaliikkeeseen hurahtanut Jeri. Hän on kulttuurinsa kuva; en muista, alkoiko järjestäytynyt kuluttajansuojaliike nimenomaan Kanadassa ja 1970-luvulla, mutta poikkeuksellisen vahvaa se siellä oli. Jeristä kertova Eugene puolestaan edustaa toisenlaista kanadalaisuutta: olihan aivan hirveää, kun vaimo ilmoitti tyytymättömyytensä ja palautteli ostoksiaan ja jopa lähetti ravintolassa ruokansa takaisin keittiöön. Kanadalaiset ovat ystävällistä kansaa, ja siitä heidät tunnetaan. Eugenen valituskammo toi kuitenkin mieleen toisen valittamista kaihtavan kansakunnan, nimittäin japanilaiset. Hassua.
Yhdessä asiassa Shields onnistui yllättämään minut. Erehdyin Veli Adamin suhteen; kuvittelin hänet vallan toisenlaiseksi tyypiksi. Hauskaa.
Carol Shields on hyvä kirjailija, joka jostain syystä harvemmin koskettaa teksteillään minua. Joskus olen epäillyt syypääksi hänen suomentajaansa, Hanna Tarkkaa, mutta luulen erehtyneeni. Shieldsin tarkoissa ja monisanaisissa kuvauksissa on vain sellainen sävy, joka tuntuu minusta hitusen epäaidolta. Kirja on varmasti aivan mainiosti suomennettu. Siitäkin huolimatta sanon, että parasta suomennoksessa ovat nimi ja kansi, jonka vihreät iskevät syvälle sieluuni. Nimi Ruohonvihreää on kaunis muttei kerro oikein mitään kirjan sisällöstä. Alkuteoksen nimi The Box Garden puolestaan tekee sen täysillä. Siinä on myös sitä runoilija-Charleenin pelkäämää symboliikkaa; ainakin minun luennassani Charleenin — niin runoilija kuin hän onkin — ajatusmaailma oli alussa hyvin rajattua, mutta loppua kohti tuntui kuin hän oppisi ajattelemaan enemmän ”outside the box”.
Rekisteröidessäni tätä kirjaa tulin ohimennen vilkaisseeksi myös erästä blogia, jonka pitäjä oli lukenut Ruohonvihreää. Hän kertoi hämmästelleensä, olisiko Shields tosiaan luonut kaksi täsmälleen samanlaista romaanihenkilöä. Pidemmälle luettuaan hän oli sitten tajunnut, että Charleenin isosisko Judith on päähenkilönä Shieldsin esikoisromaanissa Pikkuseikkoja, joten ei ihmekään, että sisarusten äiti on samanlainen kummassakin kirjassa. Lisäsin oitis Pikkuseikkoja toivelistalleni ja toivoin, että Shields olisi kirjoittanut kolmannenkin romaanin samasta perheestä: tyttäriään ”vihaisesti” rakastava äiti on minusta tämän romaanin kiinnostavin henkilö. Haluaisin kovasti tietää, miten hänestä on tullut sellainen minä tyttäret hänet näkevät. Vaikka onhan Charleenilla selitys, joka sekin jotenkin poikkeaa Kanadan valtakulttuurista. Omien lukukokemusteni perusteella väitän, että kanadalaisessa kaunokirjallisuudessa skotit esiintyvät yleensä hyvin itsevarmoina, muihin (etenkin irlantilaisiin) nähden ylemmyydentuntoisina ja taloudellisesti varsin menestyneinä, kanadalaisena eliittinä. Hyvä esimerkki mielestäni tyypillisestä kanadalaiskirjallisuuden skotlantilaishahmosta on Pienen runotytön ankara Elisabeth-täti, Uuden kuun Elisabeth Murray. Ruohonvihreää-kirjan Florence-rouva on toista maata. Jo yksin siksi olisin halunnut lukea hänestä enemmänkin. Ja jo yksin siksi on pahuksenmoinen harmi, että Carol Shields on kaikki kirjansa jo kirjoittanut.

Ruohonvihreää näkyy päässeen parille toivelistalle. Tämä kappale lähtee vihertämään sen krossaajan kirjahyllymaisemaa, jonka toiveista sen ensin bongasin. Kirja on toistaiseksi varattu.

Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, May 10, 2014

Released 5 yrs ago (5/9/2014 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Yllätys! :)

Journal Entry 4 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Tuesday, May 13, 2014
Oi kiitos, ihanaa! Pidän Carol Shieldsistä kovasti - ja kirjanmerkki oli erityisen ihastuttava myös!

Journal Entry 5 by Chania at Kokkola, Keski-Pohjanmaa / Mellersta Österbotten Finland on Wednesday, January 14, 2015
Shieldsin kirjoista useimmat ovat ilahduttaneet ja koskettaneetkin, mutta tämä jäi jotenkin kevyemmäksi kokemukseksi. Pidin kyllä tarinasta; muutamasta tiiviistä päivästä, joihin mahtuu monenlaista muistoa ja mennyttä kokemusta ja uusia asioita ja uuden ihmettelyä.

Journal Entry 6 by Chania at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 14, 2015

Released 4 yrs ago (1/15/2015 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lukutuolille toivelistayllätyksenä :)

Journal Entry 7 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, January 19, 2015
Ihana ylläri, isot kiitokset!! En taida ihan ehtiä tammikuussa lukemaan ja vapauttamaan, vaikka sopisi erääseen aisteja sivuavaan haasteeseen :D

Journal Entry 8 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, November 06, 2016
Nautittavaa kerrontaa Shieldsiltä jälleen kerran, samanaikaisesti jotenkin kepeää ja syvää, ei kuitenkaan pinnallista. Ihmisten välisten suhteiden tarkkanäköisenä kuvaajana kirjailija on mainio. Olen näköjään joskus aiemminkin maininnut kirjapäiväkirjamerkinnässäni samankaltaisuuden Shieldsin ja toisen suosikkikirjailijani, Anne Tylerin, välillä - samankaltaisia ajatuksia tuli mieleen tälläin kertaa.

Ammattihaastetta ajatellen täytyy ihan erikseen nostaa esiin Eugenen ammatti, oikojahammaslääkäri. Olin vähän hämmentynyt, kun ammatti kuvautui tässä jotenkin hävettävänä ja mainittiin jopa 'paarialuokan' ammattina. Oikominen yhdistettiin pinnallisuuteen ja turhaan rahastukseen, työhön, josta puuttuu luovuus ja keksimisen ilo. Mainitaan, että oikojahammaslääkäri 'peukaloi omavaltaisesti luonnon suurta suunnitelmaa'. Jäin miettimään, onko kyse ihan oman arvomaailmani erilaisuudesta vai ajan tai kulttuurin eroavaisuudesta, sillä minun arvomaailmassani oikomiseen erikoistuneet hammslääkärit tekevät hyvinkin arvostettavaa työtä. Eihän purennan korjaaminen ole yleensä lainkaan estetiikkaa.

Tämä kirja pääsee vapauteen osana Kuukausivapautushaastetta ja lisäänpä kirjan myös Puskailveksen Kolmenkympin haasteeseen kohtaan 'lempikirjailjani kirja'.

Journal Entry 9 by winglukutuoliwing at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases on Sunday, November 20, 2016

Released 3 yrs ago (11/20/2016 UTC) at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Monien haasteiden kirja vapautui kontrolloidusti BC-tapaamisessa Vapriikissa!

KTMC 2016 # 77

Journal Entry 10 by jonnukka at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, November 22, 2016
Nappasin tämänkin mielenkiinnosta!! Lukuun menee ajastaan.

Journal Entry 11 by jonnukka at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, September 14, 2019
Olipa erikoinen opus! Elämänmyönteinen ja lämmin. Mulle tuli tästä opuksesta olo että "kaikki ei ole sitä miltä näyttää" myös minä kuvittelin sen Veli Adamin eri tyypiksi kuin mitä oikeasti sitten oli. Kyllä tätä luki vaikka oli taas avoin loppu.
Nyt tämä opus jää sitten odottamaan seuraavaa lukijaa ja miittiä.

Journal Entry 12 by jonnukka at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 28, 2019

Released 3 wks ago (10/29/2019 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Myös tämä kirja tahtoo jonkun lukijan mukaan! Hyvää matkaa!!

Journal Entry 13 by outa1977 at Sastamala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 29, 2019
Nappasin miitistä matkaan. Tykkään Shieldsin kerronnasta. En muistaakseni ole tätä lukenut.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.