Apina ja tiikeri (in Finnish)

by Robert Van Gulik | Mystery & Thrillers | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingAnneliswing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on 5/1/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, May 01, 2014
Alkuteos: The Monkey and The Tiger, 1965
Suomennos: Kristiina Rikman
SAPO 228
183 sivua

“Hylätystä huvimajasta syrjäiseltä vuorenrinteeltä löytyy miehen ruumis. Hänet on raa’asti surmattu ja vasemman käden neljä sormea on katkaistu ylintä niveltä myöten... Tuomari Dee on Tang-dynastian aikaisen keisarillisen Kiinan maineikkaimpia tutkijoita. Hän joutuu apulaisineen keskittymään kahteen outoon tapaukseen; kuollen kulkurin arvoitukseen ja merkilliseen tapahtumasarjaan tulvan ja rosvojoukkion saartamassa vanhassa maalaistalossa. Taistosta tulee kuuma, sillä nyt ovat vastassa alamaailman kivikova todellisuus, porhojen metkut ja rakastuneen naisen salakavalat juonet.”

Kirja sisältää kaksi novellia: Apinan aamu (The Morning of The Monkey) ja Tiikerin yö (The Evening of The Tiger).
Ote van Gulikin jälkikirjoituksesta: "Tähtitiede on Kiinassa hyvin vanha tieteenala ja siellä myös uskotaan, että tähtien asennot vaikuttavat ihmisen elämään ja kohtaloon. Kiinalaisessa astrologiassa ihmisen luonnetta ja uraa analysoidaan siltä pohjalta, minkä eläinradan merkin alla hän on syntynyt, eikä aikaisemmin esimerkiksi kihlausta päätetty ennen kuin kummankin kihlakumppanin synnyinvuoden -päivän ja -tunnin sykliset merkit oli tarkoin vertailtu ja havaittu yhteensopiviksi."

Astrologia horoskooppeineen on tietysti hölynpölyä. Van Gulikin tuomari Dee-kirjat ovat kiehtovia ja mukaansa tempaavia jännäreitä. Ne ovat kaikki hyviä ja niitä on siksi vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Tätäkin kirjaa oli mukava lukea. Henkilögalleria koostuu monenlaisten ammattien harjoittajista: apteekkari Wang, panttilainaaja Leng, kulkuri Seng Kiu ja hänen sisarensa neiti Seng, tilanomistaja Min Liang, hänen tyttärensä Min Kee-yü, ja veljensä teekauppias herra Min, tilanhoitaja Yen Yuan sekä palvelustyttö Asteri.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1979: ”Hollantilainen juristi-diplomaatti Robert van Gulik löysi läpikotaisin tuntemastaan Kiinan historiallisesta kulttuurista jännitystarinoilleen aarreaitan, jonka anti ei ehdy edes tässä myöhään suomennettavaksi jääneessä kahden erillisen tarinan kirjassa. Ensimmäinen on jonkinlainen monipolvisen romaanin tiivistelmä, toinen eristetyn, uhanalaisen paikan luoman tunnelman ansiosta ehkä vieläkin tiheämpi, molemmat oikeaoppisia, päättelyyn perustuvia salapoliisikertomuksia, jotka saavat olennaista lisäväriä 600-luvun Kiinan paneutuvasti kuvatusta ympäristöstä.”

Journal Entry 2 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, February 15, 2016
Olipa mukavaa lukea piristävän toisenlaisesta dekkarimaisemasta. Minkälaiset hihat tuonajan kiinalaisilla oikein oli, kun niissä voi säilyttää yhtä ja toista? Ainakin ne olivat leveät, mutta kai niissä oli jonkinlaisia taskuja. Muuten tavarat tippuisivat pois.

Journal Entry 3 by wingAnneliswing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 17, 2016

Released 3 yrs ago (2/17/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja pääsee miittiin tarjolle. Jos vaikka joku...
Lukuiloa!

Tämä on 16. kirjani Sakirmon haasteessa Värit ja eläimet -vapautushaaste 1.1-30.6.

This is my # 32 (120) in
"REDUCE MOUNT TBR 2016" Challenge arranged by Dutch-book.

Journal Entry 4 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 17, 2016
Apina ja tiikeri lähtivät mun matkaan! Onkin ensimmäinen van Gulik, jonka pääsen lukemaan. Miitissä olen aina välillä nähnyt näiden vaihtavan "omistajaa". Kiitos Annelis!

Journal Entry 5 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, February 21, 2016
Tämähän oli tosiaan oikein mukavaa ja erilaista luettavaa! Pidin kovasti etenkin jälkimmäisestä, tiikeritarinasta. Kirjan sisältämät muutamat piirroskuvat olivat kiva lisä. Kiitos Annelis kirjan suosittelemisesta! Ilman sitä olisin jäänyt tästäkin mielenkiintoisesta lukukokemuksesta paitsi :)

Journal Entry 6 by wingduffeliwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 08, 2016

Released 3 yrs ago (3/8/2016 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miittiin tarjolle

Journal Entry 7 by wingduffeliwing at OBCZ Columbus in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 08, 2016

Released 3 yrs ago (3/8/2016 UTC) at OBCZ Columbus in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Onneksi olkoon, olet löytänyt BookCrossing-kirjan!

Olisi mukava tietää, mistä löysit kirjan, ja jos päätät lukea sen, olisi kiva kuulla, mitä pidit kirjasta. Sitten voitkin joko pitää sen omassa hyllyssäsi, antaa ystävällesi tai laittaa maailmalle uutta lukijaa etsimään ja ilahduttamaan. Jos päätät liittyä BookCrossing-sivustolle, pääset myös itse seuraamaan kirjan matkaa ja lukemaan uusien lukijoiden ajatuksia tästä kirjasta.

Hyviä lukuhetkiä!

P.S. Tervetuloa suomenkieliselle keskustelufoorumille!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.