Dr. Jekyll og Mr. Hyde

by Robert Louis Stevenson | Mystery & Thrillers |
ISBN: 8259801736 Global Overview for this book
Registered by MLA of Vestre Aker bydel, Oslo fylke Norway on 4/17/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by MLA from Vestre Aker bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, April 17, 2014
Dr. Jekyll og Mr. Hyde (engelsk The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) er en roman av den skotske forfatteren Robert Louis Stevenson som kom ut første gang i 1886. Romanen ble spesielt kjent etter 1888, da stykket ble spilt på teateret i London, og Jack the Ripper fulgte samme mønster som denne romanen. Boken regnes av mange som en av de tre store grøsserromanene, sammen med Frankenstein og Dracula.

Historien om romanens tilblivelse er nesten like berømt som romanen selv. Historien kom til han gjennom en drøm under en sykdomsperiode, fortalte Stevenson selv. Han fikk visjonen om rovdyret «Mr. Hyde», det onde ikledd menneskeskikkelse, som raser gjennom Londons mørke gater, tramper samvittighetsløst over et lite barn og lar det ligge og skrike. Stevenson brukte tre dager på å skrive ned historien på rundt hundre sider og viste deretter resultatet til sin kone. Hun tillot seg å komme med en del kritiske anmerkninger og i full raseri kastet han romanen inn i peisen og skrev historien om igjen, også denne gangen på tre dager, før han atter viste manuskriptet til henne. Denne gangen med et bedre resultat.

Romanen ble Stevensons gjennombrudd som forfatter, skjønt han selv uttalte at boken er «det verste jeg noensinne har laget», men han hadde en tendens til å undervurdere egne prestasjoner.

Handlingen foregår i London en gang på slutten av 1800-tallet. Det var en tid da det skjedde mye snusk i byens mørke bakgater. Sakføreren Utterson får vite av sine venn Enfield om en underlig hendelse som diskuteres i byen, som er knyttet til en vis liten, stygg og ondskapsfull person ved navn Edward Hyde. Han var personen som hadde slått og mishandlet ei liten jente. Enfield var tilstede og så at Mr. Hyde ble ilagt en bot som han betalte med en sjekk undertegnet av Doktor Henry Jekyll. Utterson, som er Jekylls advokat, synes dette er underlig, og må finne ut av hvem denne «Mr. Hyde» er siden han nettopp er hans klients arving. Det viser seg at Dr. Jekyll og Mr. Hyde, hvor forskjellige de enn virker, har mer til felles enn hva Utterson og leseren ville ha trodd.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde benytter seg tidvis av dagbok- og brev-notater fra fortellingens personer, Utterson, Jekyll, Hyde og Doktor Lanyon, for å bringe handlingen framover. Dagbokfortellingen er romanens eldste stiltrekk, og var karakteristisk i den viktorianske litteraturen. Det finnes også i kjente verk som Mary Shelleys Frankenstein og Bram Stokers Dracula.

Romanen er et melodrama, og i den grad man kan påvise en litterær sammenheng i Stevensons samtid må det være sub-litteraturen av billigbøker med bloddryppende fortellinger om mordere, røvere, gjenferd og bestialitet som var populære. Men der disse er glemt i ettertiden, lever Dr. Jekyll og Mr. Hyde videre, blant annet som et begrep innenfor psykologien, eksempelvis schizofreni og parallelle liv.

Journal Entry 2 by MLA at Kjøkken og Kaffe in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Monday, May 06, 2019

Released 1 yr ago (5/9/2019 UTC) at Kjøkken og Kaffe in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:


Les og slipp på BookCrossing.com...Til finneren, nyt, og jeg håper du vil skrive en journaloppføring slik at tidligere lesere vil vite at denne boken er funnet (selv anonymt).
Det er alltid en glede å finne hvor den har gått. Når du har lest denne boken, send den videre til en venn, eller sett den ut "i det fri" for noen andre å finne som du gjorde.
Du kan forbli anonym, men hvis du er interessert i å bli med, vennligst bruk å bruke - MLA som referrer.
Når du sender denne boken sammen, vennligst gjør et utgivelsesnotat for å la andre vite hvor du har forlatt den.
Takk skal du ha.

Journal Entry 3 by wingGraabeinwing at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Friday, May 10, 2019
Plukket opp denne på BC-treffet på Oslo S. Gleder meg til å lese.

Journal Entry 4 by wingGraabeinwing at Sagene bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, May 23, 2019
En spesiell og kjent bok. Ikke så skummel som jeg trodde. Fint at den er oversatt. Den tynne boka kan anbefales, men ikke vent for mye av en bok som er skrevet i 1886.

Released 1 yr ago (5/29/2019 UTC) at Oslo Visitor Centre, Østbanehallen in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

I hylla ved inngangen til Oslo Visitor Centre i Østbanehallen.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.