Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita

by Outi Moilala | Nonfiction | This book has not been rated.
ISBN: 952264255X Global Overview for this book
Registered by sumako of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 4/12/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by sumako from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Saturday, April 12, 2014
Pehmeäkantinen. - Helsinki: Into : Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK, 2013. - 215 s. - Osia tekstistä ilmestynyt aiemmin Työmaana maailma -lehdessä.

http://www.intokustannus.fi (12.4.2014):

Lapset ja aikuiset hiekkapuhaltavat farkkuja käsipelillä kuluneen näköisiksi. Monet lapsista eivät koskaan täytä kolmeakymmentä. He puhaltavat hiekkaa putkesta kovalla paineella, eivätkä yleensä käytä kunnollisia hengityssuojaimia. Pölylle altistuminen aiheuttaa jopa viikkojen, joskus vuosien, kuluessa kivipölykeuhkon eli silikoosin. Siihen ei ole parantavaa hoitoa. Silikoosin oireet alkavat usein vasta, kun mitään ei enää ole tehtävissä. Perässä tulevat muut hengityselinsairaudet, tuberkuloosi ja keuhkosyöpä, ja taudit vievät yleensä hautaan.

Turkissa kiellettiin manuaalinen hiekkapuhallus, mutta sitä käytetään vielä, samoin Kiinassa ja Bangladeshissa. Todennäköisesti myös Meksikossa, Kambodzhassa, Pakistanissa, Intiassa, Indonesiassa, Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa. Bangladeshilaiset hiekkapuhaltajat tunnistivat heille näytetyt brändit: H&M, Levi’s, C&A, D&G, Esprit, Lee, Zara ja Diesel. Varmaa on ainoastaan se, että vain kuluttamattomat farkut on tehty ilman hiekkapuhallusta.

Suomalaisten vaatteet teetetään yleensä alihankintana Aasiassa, varsinkin Kiinassa. Tappajafarkut valottaa vaatetuotantoa ja keskittyy ompeluun. Kirja perkaa tunnetuimmat kotimaiset ja ulkomaiset brändit.

Kirja antaa tarvittavat tiedot myös käytössä olevista tarkastusjärjestelmistä. Kirja on must read vastuullisille kuluttajille ja muille vaatteidensa alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista kiinnostuneille.

Journal Entry 2 by sumako at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Monday, April 12, 2021

Released 3 wks ago (4/13/2021 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kiitos hyllyntyhjennysavusta!

Journal Entry 3 by wingmakkewing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, April 15, 2021
Kiitos kirjasta! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta (ja käsittelee vaateteollisuutta laaja-alaisemmin kuin alunperin ymmärsinkään, hyvä niin) ja aloinkin lukea heti. Pyrin usein ostamaan uudet vaatteeni vastuullisilta tuottajilta, mutta paikoin tietoa on vaikea saada, aina eettinen ostos ei edes ole mahdollinen (mistä voisi ostaa vaikkapa eettisen rinkan tai teltan?) ja kirppareilta toki haalin kaikenlaista, koska ne on kuitenkin jo tehty ja nähdäkseni parasta on pyrkiä mahdollisimman pitkään käyttöikään. Kertakäyttökulttuurin vastustaminen lienee jo hyvä askel. Tai sen saan tietää luettuani.

Journal Entry 4 by wingmakkewing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, April 21, 2021
Ensinnäkin täsmennys edelliseen, että teltat ja rinkat tuottaa tekstiiliteollisuus, ei vaateteollisuus. Termit sekaisin maallikolla.
Tämä ei ollutkaan niin paljon kertakäyttökulttuurin vastainen manifesti kuin odotin vaan erittäin asiallinen, paikoin byrokratiakuvauksessaan jopa kuivakkakin kertomus vastuuttomuudesta ja sen vastaisista pyrkimyksistä. Suosittelisin luettavaksi jokaiselle, joka ostaa vaatteita - jos käteen jää kunnollinen ymmärrys siitä, että valinnoilla on väliä ja toisinkin voi valita, ollaan jo pitkällä. Itse ainakin koen olevani entistäkin skarpimpi ja kyseenalaistavampi.
Paikoin kuvitus ei tuntunut tukevan tekstiä vaan olevan siitä täysin irrallisessa kohdassa.

Journal Entry 5 by wingmakkewing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, April 22, 2021

Released 2 wks ago (4/23/2021 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Toivelistalöytönä uudelle lukijalle! Lukuiloa!

Journal Entry 6 by katiko at Puumala, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Tuesday, April 27, 2021
Kiitos toivelistakirjasta! Luin jokin aika sitten Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin, jossa käsiteltiin myös vaateteollisuuden ongelmallisia puolia. Tämä lienee hyvää jatkoa sille.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.