Geluksvogel

by Alice Sebold | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 902341215x Global Overview for this book
Registered by wingcreativeChaoswing of Groningen, Groningen Netherlands on 3/14/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingcreativeChaoswing from Groningen, Groningen Netherlands on Friday, March 14, 2014
Hallo vinder van dit boek!

Wat leuk dat je een kijkje op deze website neemt! Enne...nu dan?

Het zou leuk zijn als:
- je een berichtje achterlaat op de site dat je het boek hebt gevonden, en waar. Dat kan anoniem maar als je lid wordt, kun je de verdere reis van het boek ook gaan volgen en dat is errug leuk.
- daarna zou je het kunnen gaan lezen...
- na lezing eventueel nog iets schrijven over wat je van dit boek vond (en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of wetenschappelijk verantwoord te zijn hoor...)
- en dan: mag het boek de wijde wereld weer in...denk aan: een bushalte, wachtkamer, supermarkt, maar ook een vakantiehuisje, vriendin, buurvrouw...eventueel kun je het in een diepvrieszakje verpakken om het tegen weer en wind te beschermen

trouwens: als je het een heel fijn boek vond, mag het ook bij jou blijven. Het gaat erom dat er iemand blij wordt van dit boek!

een fijne dag nog!

Creative Chaos

------------------
Samenvatting
'In de tunnel waar ik werd verkracht, was eerder een meisje vermoord. Dat verhaal werd me verteld door de politie. Vergeleken met haar, zeiden ze, was ik een geluksvogel.'
In haar eerste jaar op de universiteit wordt de achttienjarige Alice Sebold verkracht. Maanden later komt ze haar verkrachter toevallig op straat tegen. Ze besluit om aangifte te doen en de man wordt gearresteerd. Maar als ze uit een rijtje verdachten de juiste dader moet selecteren - een formaliteit - wijst Alice uit angst de verkeerde man aan. Een slepende rechtszaak volgt. Dankzij haar fenomenale geheugen en onverzettelijkheid wint Alice de zaak en verdwijnt de verkrachter achter tralies.
Jaren later schrijft Alice een roman die een bestseller wordt. In De wijde hemel vertelt de veertienjarige Susie Salmon vanuit de hemel wat haar is overkomen: ze is verkracht en vermoord door een buurman. De pers was vol lof over haar 'pijnlijk grappige, bemoedigend dappere en hartverscheurend droevige debuut'. Diezelfde kracht en toon vinden we terug in Geluksvogel. Met bijtende humor en een scherp oog voor de absurditeiten in het leven beschrijft Sebold hoe ze was als jong meisje vóór de verkrachting, en hoe deze haar voorgoed veranderde - ook in de ogen van anderen - maar niet uitvlakte.
Geluksvogel is eerlijk, dapper, ontroerend en schrijnend: een indrukwekkend, moedig boek van een buitengewoon auteur.

Recensie(s)
Op 8 mei 1981 wordt de 19-jarige Alice Sebold vlakbij haar studentenflat in Syracuse (VS) door een zwarte jonge man verkracht. Die gruwelijke gebeurtenis, die haar fysiek en psychisch ernstig beschadigt, is een keerpunt in haar leven. Met bruut geweld is zij afgesneden van het leven dat zij eens leidde; voor haar zal de wereld nooit meer veilig zijn. De gang door hulpverlenende instanties en rechtszaak is een lijdensweg, die zij dankzij haar liefde voor en academische studie van poezie overleeft. De auteur (1963, Madison, Wisconsin), journaliste voor o.a. 'The New York Times Magazine', beschrijft in dit autobiografische debuut (1999) hoe het is slachtoffer van een verkrachting te zijn, wat ook het thema is van haar veel geprezen roman 'The loveley bones'(2002), vertaald als 'De wijde hemel'*. De literaire portee van haar debuut mag beperkt zijn, het gaat om een buitengewoon belangwekkend boek, dat onuitwisbaar laat zien hoe geweld het leven van een mens ruineert. Paperback; kleine druk.

C.H.M. Beijer

-------> Dit boek kocht ik bij een verkoop van afgeschreven boeken in de bibliotheek. Bij thuiskomst bleek ik het dubbel te hebben. Niet zo erg, want Alice Sebold schrijft mooie boeken, en zo kon ik dit exemplaar de wijde wereld in sturen...Journal Entry 2 by wingAngelFroukwing at Bolsward, Fryslân (Friesland) Netherlands on Sunday, March 16, 2014
Meegenomen van de meeting in Harlingen. Ik kan me zo even niet herinneren waar ik die naam van ken, maar ik weet wel dat ik heb genoten van dat boek. Hopelijk is dit boek net zo leuk.

Released 4 yrs ago (8/19/2014 UTC) at Bonifatiushuis, boekenplankje in Sneek, Fryslân (Friesland) Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Hallo daar, gelukkige vinder!

Wat leuk dat je op deze pagina bent komen kijken. Als je dit leest, heb je een boek gevonden, zomaar een onverwacht kadootje van mij voor jou... Veel plezier ermee! Hierbij trouwens wat spelregels mbt bookcrossing:

1. Het zou fijn zijn als je meldt dat het veilig bij jou is. Dat mag gewoon in het Nederlands.
2. Daarna kun je het boek gaan lezen en als je wilt nog eens schrijven wat je ervan vond.
3. Mag het boek verder reizen, geef het dan door aan iemand anders, of laat het zomaar ergens weer achter, liefst op een veilige, droge plek. Je kunt via de bookcross-site ook weer melden waar je het hebt neergelegd, zodat anderen ernaar op zoek kunnen gaan...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.