Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

by Άλκη Ζέη | Biographies & Memoirs |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by frosini of Moschato - Μοσχάτο, Attica Greece on 2/7/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by frosini from Moschato - Μοσχάτο, Attica Greece on Friday, February 07, 2014

Από το οπισθόφυλλο:

"Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω, «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ‘θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;» «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ."

Το κέρδισα σε ένα διαγωνισμό την ημέρα των γενεθλίων μου και αποφάσισα να το κάνω ring την ημέρα των μπουκροσικών μου γενεθλίων.

Παράκληση το βιβλίο να προωθηθεί στον επόμενο της λίστας είτε χέρι-χέρι είτε με συστημμένο ταχυδρομείο διότι δεν θα ήθελα να χαθεί. Καταχωρείστε όταν το λάβετε στα χέρια σας και προσπαθείστε να μην το κρατήσετε περισσότερο από 3 εβδομάδες ο καθένας (διαβάζεται πολύ γρήγορα). Επικοινωνείστε μαζί μου εάν ο επόμενος από εσάς στη λίστα δεν εμφανίζεται και γράψτε ένα σχόλιο όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση του.

Καλή ανάγνωση

Η λίστα, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται ως εξής:

feltre
taxidiarikopoul
MariaKall
karjim
caterinax
argram
Monte-Cristo
saura13

Journal Entry 2 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Friday, February 21, 2014
Παραδόθηκε στα χέρια μου από γλυκύτατες παρουσίες, συνοδευόμενο από σοκολάτα και φ ο β ε ρ ό σελιδοδείκτη! Έχω διαβάσει περίπου 1/3.
Ευχαριστώ.

Journal Entry 3 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Saturday, February 22, 2014
Γραφή απλή και άμεση που ρέει σα νερό. Καθημερινές στιγμές και ιστορικά γεγονότα, δεμένα μαζί με τόσο φυσικό και απόλυτα γοητευτικό τρόπο.

Journal Entry 4 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Saturday, February 22, 2014

Released 7 yrs ago (2/23/2014 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στο ταξιδιάρικο πουλί.

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, March 02, 2014
Το βιβλίο βρίσκεται στα χέρια μου ήδη εδώ και μία εβδομάδα αλλά λόγω ενός επικείμενου ταξιδιού μου καθυστέρησα να το δηλώσω.
Σήμερα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το ξεκινήσω.
Ευχαριστούμε frosini για τη δυνατότητα να διαβάσουμε το νέο βιβλίο της Άλκη Ζέη.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, March 13, 2014
Πολύ όμορφο βιβλίο, που ρέει σα νερό.
Νοσταλγικό, μιλάει για κόσμους που ξεθωριάζουν σιγά σιγά και χάνονται ...
Η μόνη μου ένσταση είναι ότι περίμενα κι άλλο ... Μου φάνηκε ότι τελείωσε κάπως απότομα αλλά εκ των υστέρων κατάλαβα ότι δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει μια αυτοβιογραφία ολόκληρη στις σελίδες του.
Ευχαριστώ frosini για την ευκαιρία να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον.

Σύντομα θα βρεθεί στα χέρια του επόμενου μέσω αγγελιοφόρου ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 23, 2014

Released 6 yrs ago (3/26/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Συνεχίζει προς τον karjim μέσω της προθυμίας του αγγελιοφόρου maltrebus κατά την άτυπη συνάντηση στο Bliss προς αναζήτηση νέας BC zone.

Journal Entry 8 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 31, 2014
Λαθραναγνώστρια εδώ (2η φορά μέσα σε έναν μήνα που το κάνω αυτό).
Ήμουν μπροστά όταν παρέδωσε η taxidiarikopoul στον maltrebus αυτό το βιβλίο με την παράκληση να το δώσει στον karjim, και άκουσα ότι ο karjim θα ξαναέρθει στην Αθήνα σε 15 περίπου ημέρες, οπότε είπα να μπω σφήνα και να το διαβάσω και εγώ. Τελικά το τελείωσα μέσα σε 2 ημέρες και το ξαναέδωσα στον maltrebus την Κυριακή (ευτυχώς γιατί τελικά ο karjim μάλλον θα είναι Αθήνα νωρίτερα οπότε παραλίγο να τον είχα καθυστερήσει, αλλά τελικά ούτε γάτα, ούτε ζημιά).


Το βιβλίο, αν και προωθείται σαν βιβλίο ενηλίκων, νομίζω ότι ανήκει στην εφηβική λογοτεχνία, χωρίς αυτό να το θεωρώ καθόλου μειονέκτημα, ίσα - ίσα που θα μπορούσα να το βάλω και στα θετικά του.

Η ιστορία αυτή καθαυτή είναι πάρα πολύ ωραία και η ροή του λόγου είναι εξαιρετική. Είναι από τις σπάνιες φορές που έχω βρει τόσο ενδιαφέρουσα μια βιογραφία (πολύ περισσότερο αυτοβιογραφία) και δεν έχω κουραστεί καθόλου. Είναι γεμάτη σκηνές που έχουν όλες κάτι να πουν και χαρακτήρες ενδιαφέροντες που έχουν παίξει μικρό ή μεγάλο ρόλο στην σύγχρονη ιστορία. Με εντυπωσίασε και ο τρόπος που έγραφε η συγγραφές μετατρέποντας σταδιακά την γλώσσα της και τον τρόπο που σχολίαζε τα γεγονότα όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνε η ηρωίδα. Ήταν ακριβώς σαν να ακούς ένα παιδί ή μια νεαρή κοπέλα να σου διηγείται τα γεγονότα της ζωής της την ίδια στιγμή που τα ζούσε, ενώ τα "επεξηγηματικά" σχόλια - ταξίδια στο μέλλον, με τα πλάγια γράμματα, βοηθούσαν και έδιναν ένταση στην ιστορία.

Αν έχω κάπου ένσταση είναι η αρκετά χαλαρή και κάπως "απολιτίκ" αντιμετώπιση των τελευταίων γεγονότων του βιβλίου. Η ηρωίδα ολόκληρη κοπέλα φεύγει στην Λάρισα ακλουθώντας τον έρωτα της ζωής της και μοιάζει σαν ξαφνικά να περιγράφει την ιστορία το μικρό κοριτσάκι και η φυγή να μην έχει καμία σχέση με τα τόσο έντονα πολιτικά γεγονότα παρά μόνο με έναν πλατωνικό και παιδιάστικο σχεδόν έρωτα.


Eυχαριστώ frosini για το ring και φιλιά.

Journal Entry 9 by mariakall at Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Monday, March 31, 2014

Released 6 yrs ago (3/30/2014 UTC) at Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ξανά στον maltrebus για να το δώσει στον karjim.

Journal Entry 10 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, April 10, 2014
Είναι πάντα ωραίο κι ενδιαφέρον να διαβάζεις ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο για ταραγμένες εποχές που δεν έζησες. Μεσοπόλεμος, Μεταξάς, Κατοχή, Δεκεμβριανά είναι το χρονικό διάστημα που καλύπτει το βιβλίο για μία κοπέλα που έγινε συγγραφέας από τύχη.Αυτή τη φορά προσέχει πολύ η Ζέη γιατί γράφει αυτοβιογραφία και η αλήθεια υπερισχύει της λογοτεχνικότητας. Όμως το άλλο της (εν μέρει αυτοβιογραφικό) μυθιστόρημα "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" είναι από τα ωραιότερα ελληνικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει στη ζωή μου.

Ευχαριστώ για το ρινγκ θα το στείλω στην επόμενη που είναι η caterinax όπως βλέπω.

Journal Entry 11 by caterinax at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, April 16, 2014
Σήμερα πήρα το βιβλίο από το ταχυδρομείο. Θα το ξεκινήσω αμέσως και θα επανέλθω :)

Update: Το βιβλίο έχει πλέον περάσει στον argram, αλλά ήθελα να γράψω δυο λόγια γι'αυτό.

Γενικά, πολύ θετική εντύπωση. Το βιβλίο είναι γραμμένο με μεγάλη αγάπη, διαβάζεται με μια ανάσα και κρατά το ενδιαφέρον του ως το τέλος. Οι σύγχρονες σκέψεις "σφήνες" στα λεγόμενα της έδιναν μια διαφορετική διάσταση στην απλή χρονολογική αφήγηση μιας αυτοβιογραφίας. Βρήκα επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την αφήγηση της για την παρέα ποιητών και καλλιτεχνών που είχε η Ζέη και φυσικά για τα ταραγμένα χρόνια που έζησε. Δεν άγγιξε βέβαια εις βάθος την πολιτική κατάσταση της εποχής, αλλά υποθέτω είναι συνειδητή απόφαση να παραμείνει στα απολύτως προσωπικά με την πολιτική κατάσταση να λειτουργεί ως φόντο. Εν κατακλείδι, μου άρεσε πολύ.

Χίλια ευχαριστώ frosini για την ευκαιρία να έρθει και στα χέρια μου!

Journal Entry 12 by argram at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, April 22, 2014
Πέρασε στα χέρια μου από την Κατερίνα με την οποία έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη ringoσχέση συνοδευόμενο από τα καλύτερα λόγια. Είθε να είναι αυτό το βιβλίο που θα με βγάλει από την αναγνωστική ανυπαρξία.

Journal Entry 13 by argram at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Wednesday, May 14, 2014

Released 6 yrs ago (5/14/2014 UTC) at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το βιβλίο έφυγε από τα χέρια μου. Δεν το διάβασα αλλά το έδωσα στη μαμά μου η οποία ενθουσιάστηκε με τις περιγραφές και με τους ανθρώπους που περιστοίχιζαν τη συγγραφέα. Το διάβασε σε λίγες μέρες.

Journal Entry 14 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Tuesday, May 20, 2014

Το βιβλίο έφτασε σήμερα στο Αργοστόλι και με έχει συνεπάρει, καθώς βρίσκομαι ήδη στο ενδέκατο κεφάλαιο.

Journal Entry 15 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Wednesday, May 28, 2014

Τι να πει κανείς για τη λατρεμένη Άλκη Ζέη; Το βιβλίο με συνεπήρε με αποτέλεσμα αυτό το Σαββατοκύριακο να μην κάνω καμία από τις προγραμματισμένες δουλειές που όφειλα να κάνω. Δεν πειράζει απόλαυσα κάθε στιγμή και κάθε σελίδα! Το βιβλίο ένα ακόμη διαμαντάκι σ' αυτά που μας έχει χαρίσει η κα Ζέη και ελπίζουμε να μας χαρίσει και άλλα.

Χάρηκα δε ιδιαίτερα γιατί στο βιβλίο αυτό αναπτύσσονται ιστορίες και λύνονται απορίες από το τελευταίο βιβλίο που διάβασα "Τα Σπανιόλικα παπούτσια", μια συλλογή διηγημάτων που ως επί το πλείστον κινούνται στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο. Εξαιρετική ιδέα αυτής της έκδοσης είναι ότι δίδονται πληροφορίες από την ίδια τη συγγραφέα για την μετέπειτα ιστορία και εξέλιξη προσώπων και καταστάσεων, με μικρότερη και πλάγια γραφή.

Και, επίσης, χάρη στο βιβλίο αυτό ανακάλυψα ότι το Κούλι του "Όταν ο Ήλιος" της Ζωρζ Σαρή δεν είναι άλλη από την ίδια την Άλκη Ζέη.

Journal Entry 16 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Wednesday, May 28, 2014

Released 6 yrs ago (5/28/2014 UTC) at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:


Θα παραδοθεί χέρι με χέρι στην ανυπόμονη saura13. Ευχαριστώ Frosini! :)

Journal Entry 17 by saura13 at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Tuesday, June 10, 2014
ωραίο βιβλίο, καλογραμμένο...το χάρηκα και με ξεκούρασε...ευχαριστώ frosini. Θα πάρει το δρόμο της επιστροφής μες στη βδομάδα...

Journal Entry 18 by frosini at Moschato - Μοσχάτο, Attica Greece on Monday, June 23, 2014
Το βιβλίο επέστρεψε στα χέρια μου κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο και κρατώντας συντροφιά σε αρκετούς bookcrossers.
Θα κρατηθεί στη βιβλιοθήκη μου με αγάπη και συγκίνηση διότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν μπόρεσα τελικά να το μοιραστώ με τον πατέρα μου, με τον οποίο έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει να καταγράφουμε τις δικές του ιστορίες, παρόμοιας γεύσης με τις αντίστοιχες που αναφέρονται στο βιβλίο. Μπαμπά, γυρνώντας πίσω και βλέποντας τη ζωή που μας πρόσφερες, με τίποτα δεν θα ήθελα να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή!!!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.