Italiaanse schoenen

by Henning Mankell | Literature & Fiction |
ISBN: 9044521667 Global Overview for this book
Registered by wingsmitjeswing of Bilthoven, Utrecht Netherlands on 2/2/2014
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingsmitjeswing from Bilthoven, Utrecht Netherlands on Sunday, February 02, 2014
Fredrik woont alleen op een eiland. Op een morgen ziet hij een vrouw op het ijs. Het is Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden verliet. Ze heeft niet lang meer te leven en vraagt Fredrik haar mee te nemen naar een vennetje in het bos, waar ze ooit zouden gaan zwemmen als ze getrouwd waren. Dit is het begin van een reis door het winterse Zweden, maar ook door Fredriks eigen leven. Zal hij verantwoording nemen voor de catastrofe die hij ooit veroorzaakte?

Journal Entry 2 by wingsmitjeswing at Bilthoven, Utrecht Netherlands on Wednesday, April 21, 2021
Mankells maatschappelijke betrokkenheid zien we terug in verbitterde, ontspoorde vluchtelingenmeisjes en in politieke strijd van de eenling tegen machthebbers in de wereld. Cultuurbewust is Mankells stille protest tegen de beschimmelde schilderingen in de beroemde Lascaux-grotten in Frankrijk, net als de stemmige verwijzingen naar Caravaggio en de in Amsterdam gehouden tentoonstelling ‘Rembrandt-Caravaggio’. Een actuele Mankell, want hij schreef Italiaanse schoenen in 2006, het jaar van de expositie, die ikzelf toen ook heb bezocht.

Italiaanse schoenen is een prachtige, ontroerende roman met een gedetailleerde, literaire, haast epische verhaalstijl. Mankell is briljant in zijn metaforen over eenzaamheid, waarheid, leugens, liefde en haat. En hoe prachtig beschrijft hij de menselijke wil om zowel te leven als te sterven. “Ik ben niet bang voor de dood. Het enige wat me afschuwelijk lijkt is dat ik zo lang dood moet zijn.”
Mankells grootse en intermenselijke vertelstijl is niet te stuiten in deze — ondanks de koude — warm beschreven, wonderlijke reis door het leven van fraai vormgegeven karakters, te midden van Zweeds natuurschoon. De stilte van het winterlandschap, het geïsoleerde eiland, de ultieme rust, het bevroren water, imposante natuurbeschrijvingen, dikke sneeuwlagen, stille boswegen en afgelegen bosvennetjes; alles komt bijna fysiek bij de lezer binnen. Zelfs de geluiden van Janssons propellerboot kun je horen, als je heel stil bent ...

Italiaanse schoenen is van een verfijnde soberheid. Zoals zo vaak heeft de rust van een ‘Scandi’ zeggingskracht in overvloed. Een genot om te lezen.


Journal Entry 3 by wingsmitjeswing at Minibieb Dorpstraat in Noorbeek, Limburg Netherlands on Wednesday, April 21, 2021

Released 2 wks ago (4/22/2021 UTC) at Minibieb Dorpstraat in Noorbeek, Limburg Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Vandaag wandelen we een etappe van het Krijtlandpad van Libeek naar Slenaken. Daarbij passeren we Noorbeek waar we dit boek achterlaten in de minibieb. Voor de vinder veel leesplezier.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.