Κασσάνδρα-Το μυστικό της μάγισσας

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 12/2/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 2, 2013
Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται...

Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στʼ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της;

Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.

https://www.youtube.com/watch?v=F0sHPm8YDqw

elenaiah
taxidiarikopouli
mauve-sirene
valia32
tiffany1972

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 2, 2013
Ένα εκπληκτικό, πρωτότυπο και σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους: στην Πρέβεζα του 18ου και 19ου αιώνα (την εποχή της κυριαρχίας του Αλή Πασά) και στο σήμερα. Κυριολεκτικά το ρούφηξα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Από τη μια η υπερ-φυσική και ρομαντική ιστορία του τότε και από την άλλη η αστυνομική ιστορία του σήμερα κρατούν τον αναγνώστη σε αναμμένα κάρβουνα ως την τελευταία σελίδα. Το γράψιμο της συγγραφέως είναι πολύ καλό, αν και βρήκα κάποιες αδυναμίες στο στυλ, ειδικά στην πλοκή του σήμερα. Είμαι σίγουρος όμως πως η κυρία Ιωάννου μπορεί άνετα να εξελιχθεί και να βελτιωθεί, οπότε περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά της.

Πρέβεζα λοιπόν, 1767-1820: η Σαπφώ χάνεται στο δάσος και γνωρίζει ένα ξωτικό, την Κασσάνδρα, με την οποία γίνονται φίλες. Η "μούτα ξωθκιά" τη βοηθά να ανακαλύψει τη μαγική δύναμη των βοτάνων και των φαρμάκων και σύντομα όλη η Πρέβεζα ήξερε για τα γιατροσόφια της Σαπφώς. Μια μέρα ένας άντρας βρίσκεται πληγωμένος στο δάσος και η Κασσάνδρα που τον περιποιείται τον ερωτεύεται. Η Κασσάνδρα μένει έγκυος και ο άντρας σκοτώνεται σε ενέδρα. Η Σαπφώ παίρνει μαζί της στο χωριό το μωρό όταν γεννιέται, τάχα μου παιδί της αδελφής της που μένει μακριά και είναι φτωχή, γιατί είναι κρίμα κι άδικο να μεγαλώσει απομονωμένο στον αλαργινό κόσμο της ξωθκιάς βαθιά μες στο δάσος. Η Ουρανία και ο παπα-Σαράντης βαφτίζουν το μωρό και στέργουν τη Σαπφώ σε ό,τι χρειαστεί, κόντρα στις κακόγλωσσες του χωριού, που επιμένουν ότι η Σαπφώ πούλησε την ψυχή της στο σατανά και είναι μια μάγισσα!

Η Ολυμπία λοιπόν μεγαλώνει με τη "θεία" της, τη Σαπφώ, χωρίς να ξέρει για την πραγματική ταυτότητα της μάνας της. Ο γιος του παπα-Σαράντη και της Ουρανίας, Μίλτος, σιδεράς στο επάγγελμα, φλερτάρει και παντρεύεται την Ολυμπία. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Κασσάνδρα και τον Νίκο. Η κόρη τους έχει τις μαγικές ιδιότητες της συνονόματης γιαγιάς της. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Μίλτου, ο Κωσταντής του Σπαθιά, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, πλαιτσικολόγος, κλέφτης και δεξί χέρι του Αλή Πασά, βρίσκει την ευκαιρία και πλησιάζει την Ολυμπία, που πάντα την επιθυμούσε. Με τα πολλά η Ολυμπία υποκύπτει και τον παντρεύεται για να εξασφαλιστούν οικονομικά τα παιδιά της. Έτσι αρχίζει η συγκατοίκηση στο Μεγάλο Αρχοντικό. Ο Κωσταντής δέρνει την Ολυμπία, η Κασσάνδρα, που έχει γνωρίσει τη γιαγιά της και έχει τη γνώση για τις δυνάμεις της, δε χάνει ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την οικογένειά της από τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις των μπράβων του Κωσταντή και γενικώς περιγράφονται ένα σωρό δυνατά περιστατικά υπό την σκιάν της τρομοκρατίας του Αλή Πασά που κόβουν την ανάσα. Όλα αυτά ως το ωμό, άδικο και απίστευτο τέλος.

Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου έχει ξεκινήσει μια σειρά από δολοφονίες ατόμων του υποκόσμου από μια μυστηριώδη γυναίκα. Την υπόθεση αναλαμβάνει να διερευνήσει ο δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, ο οποίος ερωτεύεται την κυρίως ύποπτη, Έλενα Βενιέρη. Η κλασική ερώτηση "ποιος σκοτώνει" δε βρίσκει εύκολα απάντηση. Η συγγραφέας δεν αφήνει σαφείς ενδείξεις, παίζει με την Έλενα και τις τρεις φίλες της και γενικότερα έχουμε ένα καλοδομημένο γαϊτανάκι υπόπτων και θυμάτων. Τα θύματα είναι απόγονοι του Κωσταντή Σπαθιά και τους σκοτώνει μια απόγονος της Κασσάνδρας. Ποια είναι όμως από τις τέσσερις κοπέλες η πραγματική Κασσάνδρα; Ο Άρης θα καταφέρει να βρει την άκρη για το τι απέγιναν οι τελευταίοι της γενιάς των Σπάθηδων και ποιος από αυτούς κρατά στα χέρια του το ματωμένο μαχαίρι; Αλήθεια, τι απέγινε ο κρυμμένος θησαυρός από τις λεηλασίες και τις αρπαγές του Κωσταντή Σπαθιά και ποιος τον έχει στα χέρια του; Για μένα, η πιο τραγική προσωπικότητα ήταν αυτή του Ισίδωρου-Ιζαμπέλας, ενός δυστυχισμένου ανθρώπου που έχει διπλή προσωπικότητα και τάσεις σχιζοφρένειας! Τι μοναχικό πλάσμα, πόσο εύκολα υποκύπτει στις πρτοτροπές της μούσας του και πόσο σοκαριστική η τελική σκηνή πριν την αποκάλυψη για έναν τόσο αδικημένο άνθρωπο!

Η αφήγηση εξελίσσεται παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τότε και στο τώρα, οπότε δύσκολα θα βαρεθείτε. Για μένα πιο συγκλονιστική είναι η ιστορία του παρελθόντος, αν παραβλέψετε το γεγονός της παρουσίας ενός ξωτικού χάρη στο οποίο ξεκινά η ιστορία. Το φανταστικό μπλέκεται αριστοτεχνικά με το πραγματικό, η ιστορική πραγματικότητα που φωτογραφίζεται στο πρόσωπο του Αλή Πασά δίνει ένα πολύ καλό φόντο για την πλοκή της αρχικής ιστορίας και φυσικά δεν μπορείτε να φανταστείτε την κλιμάκωση που έχει η πλοκή και πόσο όμορφα ταιριάζουν τα κομμάτια με την αστυνομική ιστορία του σήμερα. Από τα καλά σημεία είναι και η χρήση ντοπιολαλιάς και η αφθονία ηθών κι εθίμων, σκέψεων και συνηθειών, καθημερινών πράξεων από την απλή και φτωχή ζωή χωρικών, μια πανέμορφη και αληθινή τοιχογραφία του τόπου και της εποχής.

Το αστυνομικό κομμάτι του σήμερα, είναι πιο αδύναμο λογοτεχνικά, ίσως και ακραίο αν υπολογίσετε ότι όλοι οι επίγονοι του Σπαθιά πήραν τον κακό δρόμο, όμως είναι τόσο καλογραμμένο και ωραία δοσμένο, τόσο περιπεπλεγμένο για αστυνομικό στυλ που δε θα δώσετε σημασία σε λεπτομέρειες. Το βιβλίο το συνιστώ ανεπφύλακτα γιατί, αν και πρώτη απόπειρα, είναι δυνατό, δεμένο και σχετικά καλογραμμένο.

Journal Entry 3 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Saturday, January 11, 2014

Released 8 yrs ago (1/10/2014 UTC) at Goudi - Γουδί, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Χέρι χέρι στην Elenaiah σε μια συνάντηση.
Ενα καλογραμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές εποχές.
Πλοκή, συναίσθημα, αγωνία, μύθος και πραγματικότητα εμπλέκονται υπέροχα με ένα τέλος ανατρεπτικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στον επόμενο αναγνώστη

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, January 19, 2014
το εχω 9 μερουλες υπο την κατοχη μου!

Journal Entry 5 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, February 21, 2014

Released 8 yrs ago (2/21/2014 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Αν και σκιάχτηκα λίγο και ήθελα να έχω παρέα στο σπίτι όταν το διάβαζα,ομολογώ ότι η πλοκή ήταν εκπληκτική.Άξιζε η κάθε σελίδα του βιβλίου.Επαιξε ρόλο και το η εναλλαγή του χρόνου,το παρόν και το παρελθόν.Μην πλατιάζω,το συνιστώ με άριστα 10 στον επόμενο αναγνώστη.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, March 2, 2014
Δεν ξέρω αν το βιβλίο είναι για μένα ...
Θα δούμε ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, March 17, 2014
Ενδιαφέρουσα για πρώτη συγγραφική απόπειρα.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε 2 χρονικές περιόδους και 2 τόπους αντίστοιχα. Ευρύτερη περιοχή Πρέβεζας στα τέλη του 17ου αιώνα και Αθήνα του σήμερα.
Η δυναμική της πλοκής όμως υπολείπεται αισθητά στο κομμάτι του σήμερα. Γεμάτο ευκολίες και αδυναμίες αποτυγχάνει να γοητεύσει έστω και λίγο σε αντίθεση με το πρώτο κομμάτι που αποτελεί ένα μικρό κόσμημα γραφής. Κλείνοντας το βιβλίο σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να αποτελούσε ένα αυτόνομο κείμενο. Πλούσιο σε τοπικά γλωσσικά ιδιώματα που όμως ταίριαζαν στις προτάσεις σαν κομμάτια παζλ, μεταφυσικό όσο έπρεπε ώστε να μην καταντήσει ψεύτικο, πιστή απόδοση εποχής, έξοχα δοσμένα και πλούσια σε περιγραφές συναισθήματα ...
Και ενώ το παρελθόν απορροφούσε τον αναγνώστη εντός του, ταξιδεύοντας τον σε δάση, χωριά και πρασινάδες, ερχόταν στο επόμενο κεφάλαιο το αμείλικτο παρόν με τους νέους, σούπερ ωραίους και ανεξάρτητους, σε βίλες, σε πολυτελείς χώρους, με φόνους και ολίγον σεξ, έτσι ώστε ο αναγνώστης να ξενερώνει, πεταγμένος μονομιάς σε επαύλεις νοτίων προαστίων. Μέχρι να τελειώσει το κεφάλαιο και να αρχίσει το επόμενο και να ξαναεγκλιματιστεί ο αναγνώστης στο ενδιαφέρον από πλευράς γραφής και πλοκής παρελθόν.
Τι να πω; Από μια άποψη το έζησα και αυτό ως αναγνώστης ...

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 23, 2014

Released 8 yrs ago (3/26/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Συνεχίζει προς tiffany μια και η valia το έχει ήδη στη βιβλιοθήκη της.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, May 25, 2014
Από τη σημερινή μπουκροσοσυνάντηση.
Θα το διαβάσω σύντομα και θα επανέλθω με σχόλια...

Ευχαριστώ πολύ γι' αυτό το "δαχτυλίδι" :-)

Journal Entry 10 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, August 23, 2014
Το βρήκα ενδιαφέρον, αν κι εγώ επίσης σκιάχτηκα με όλα αυτά τα μεταφυσικά :-)))

Συμφωνώ με τα σχόλια των προηγούμενων. Παρόλα αυτά, δε με ξένισε καθόλου η μεταφορά της πλοκής στις σπιταρώνες των ηρώων. Έτσι έπρεπε να γίνει για να ξεδιπλωθεί η πλοκή, έτσι έγινε.

Θα το δώσω μεθαύριο στον αγαπημένο panost :-*

Journal Entry 11 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, August 26, 2014
Πίσω στα χέρια μου για blue dot.

Journal Entry 12 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, October 15, 2015
Για τη Βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.