Δυο φορές αθώα

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/16/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, November 16, 2013
Τι κρύβουν οι δύο ζωές της Βερόνικα Κ.; Τι έχει αφήσει πίσω της στην Τασκένδη, όπου γεννήθηκε από Έλληνες γονείς που βρέθηκαν εκεί μετά τον Εμφύλιο; Ποιο μυστικό στοίχειωνε τα παιδικά της χρόνια; Ποιος είναι ο καθοριστικός ρόλος του παλιού αντάρτη πατέρα της και στις δύο ζωές της; Και ο μεγάλος της έρωτας με τον Ιόσιφ Μπ. τι απέγινε; Πώς κύλησε η ζωή της στην Ελλάδα, την οποία έμαθε από παιδί να θεωρεί ως πατρίδα της και στην οποία ήρθε το 1989, τη χρονιά που ο κόσμος που γνώριζε άρχιζε να καταρρέει; Πώς τη δέχθηκε αυτή η πολυθρύλητη πατρίδα;

Ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η πενηνταοκτάχρονη Βερόνικα Κ. το 2011. Μυστικά τα οποία υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει κατάματα. Αφορμή, μια συνέντευξη που δίνει σε μια νεαρή δημοσιογράφο η οποία κάνει έρευνα για την τύχη των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που επαναπατρίστηκαν. Μια συνέντευξη που θα είναι η τελευταία της εικοσιεπτάχρονης δημοσιογράφου, αφού η εφημερίδα της θα κλείσει και η ίδια θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την αντίθετη διαδρομή από αυτήν της Βερόνικα Κ. Εκείνη της μετανάστευσης για μια καλύτερη τύχη μακριά από μια Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση και στην ανασφάλεια. Στο μεταξύ όμως θα ανακαλύψει μια αναπάντεχη πτυχή που αφορά τη ζωή της Βερόνικα Κ.

"Ένα μυθιστόρημα που, μετά την "Πατρίδα από βαμβάκι", συνεχίζει να παρακολουθεί την ελληνική περιπέτεια στο μεταίχμιο της Ιστορίας, στο μεταίχμιο δύο κόσμων, μέσα από τις προσωπικές απώλειες και διαψεύσεις των ηρώων του".

elenaiah
taxidiarikopouli
(σε φίλη του ταξιδιάρικου) (26/1/2014)
nebula7
valia32
maltrebus
tiffany1972

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, November 16, 2013
Μετά την Πατρίδα από βαμβάκι, όπου έχουμε την ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη με τη λήξη του Εμφυλίου και τη ζωή του εκεί, τώρα διαβάζουμε για τη δυο φορές αθώα Βερόνικα Κ., μια κοπέλα γόνο πολιτικών εξορίστων που μετά την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ ψάχνει να βρει πατρίδα να αγαπήσει. Ανάμεσα σε δυο πατρίδες, ανάμεσα σε δυο προορισμούς, απογοητευμένη ερωτικά, καταφεύγει στην Αθήνα όπου προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. "Α, είσαι Ρωσίδα!", "Όχι, είμαι Ελληνίδα!". Καθημερινοί διάλογοι, δυσπιστία, αναζήτηση δουλειάς, κατατρεγμός, δυσκολία προσαρμογής σε μια χώρα που ήταν πιο ελεύθερη και όχι τόσο σοσιαλιστική όσο η πρώην ΕΣΣΔ, καμιά γη πρόθυμη να τη φιλοξενήσει. Κι επιπλεόν ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα δεν ήταν επιλογή της Βερόνικας και της κάθε Βερόνικας να την έχει για όνειρο, "ανήκεις εκεί που ανήκουμε κι εμείς" της λένε οι γονείς της (σελ. 110). Τη ζωή της αναστατώνει μια δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για τα παιδιά των πολιτικών εξορίστων και εξαιτίας της οι τραυματικές μνήμες της Βερόνικας αναβιώνουν. Μέσα από την ιστορία της μαθαίνουμε για την ιστορία του γιατρού από το πρώτο βιβλίο και τι απέγιναν αυτός και οι κόρες του (η μεγαλύτερη κόρη του ήταν στενή φίλη της Βερόνικας και συνεχίζουν να αλληλογραφούν).

Αν η αδικία ήταν διάσπαρτη στο πρώτο βιβλίο, εδώ τη βρίσκουμε να έχει σύντροφό της την απελπισία. Η συγγραφέας χώνει βαθιά το μαχαίρι και τέμνει μια πραγματικότητα τόσο καθημερινή και τόσο κοντινή μας που δεν της δίνουμε σημασία. Αδικία, αοριστία, αγωνία για το αύριο, αναζήτηση μιας μητέρας-πατρίδας, ένα όνειρο που παραμένει όνειρο. Εξαιρετική ψυχογραφία, εξαιρετική υπόθεση κι ένα μυστικό που ανατρέπει τις σχέσεις των δυο ηρωίδων. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Τι μου έκανε περισσότερο εντύπωση στην Αθήνα; Οι τράπεζες και οι εκκλησίες. Δεν προλάβαινα να τις μετράω!" (σελ. 72).

"Το ίδιο βράδυ η Βερόνικα είδε ένα όνειρο γεμάτο από εκείνη τη μακρινή πολιτεία στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, εργάστηκε αλλά απαγορευόταν να τη θεωρεί πατρίδα της διότι πατρίδα ήταν μόνο και πέραν πάσης αμφισβήτησης η Ελλάδα στην οποία κάποτε, όπως ο Οδυσσέας, θα επέστρεφε. Μόνο που εκείνη δεν είχε φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να επιστρέψει. Και το παράδοξο στο όνειρό της ήταν ακριβώς αυτό, μια τεράστια προσπάθεια επιστροφής σε έναν τόπο κενό από αναμνήσεις, κενό από τον δικό της προσωπικό χρόνο, ενώ αντίθετα ολόκληρη η ύπαρξή της λουζόταν στο φως έτσι καθώς, πάντα μέσα στο όνειρο, περπατούσε ανέμελα στους δρόμους της γενέθλιας εκείνης πολιτείας..." (σελ. 110).

"Δεν το είχα διαλέξει αυτό το πεπρωμένο. Δεν είχα διαλέξει εγώ να γεννηθώ στην Τασκένδη. Δεν είχα διαλέξει εγώ να φύγω από την Τασκένδη. Τι ήμουν τελικά εγώ; Τι ήμουν στην προηγούμενη ζωή μου και τι είμαι στην τωρινή;" (σελ. 191).

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, December 08, 2013

Released 6 yrs ago (12/8/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

ίδιος τρόπος γραφής με το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διάβασα,το 'Πατρίδα από βαμβάκι'.Εδώ πραγματεύεται τη ζωή των παιδιών των πολιτικών προσφύγων και η ζωή της πρωταγωνίστριας είναι υποχείριο του πατέρα της.Τα συναισθήματα είναι ορατά και οι προβληματισμοί της,ένα αισιόδοξο τέλος για την τρίτη ηλικία που θα τη ζήσει η ηρωίδα επιτέλους όπως θέλει και ένα βιβλίο που μου άρεσε περισσότερο από το πρώτο.Μόνη ένσταση ο τρόπος γραφής,προσωπικά με μπερδεύει.

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 29, 2013
Πήρα το βιβλίο από την εκδήλωση του κήπου για να ξεκινήσει καλά η νέα χρονιά!
Είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως που περιμένει μαζί με το πρώτο για διάβασμα.

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, January 27, 2014
Πολύ ωραίο και το δεύτερο βιβλίο. Πραγματεύεται ένα κομμάτι της ιστορίας που αγνοούσα λεπτομέρειες του.
Ο τρόπος γραφής είναι λίγο μπερδεμένος μερικές φορές με flash back που κάπως αποπροσανατολίζουν αλλά η πλοκή είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Μου άρεσε το μη συμβατικό τέλος.

Journal Entry 6 by pavlakou52 at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Friday, January 31, 2014
Το βιβλίο είναι στα χέρια μου. Θα το ξεκινήσω πάραυτα.

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Saturday, October 04, 2014
Ξανά στα χέρια μου.
Το βιβλίο θα συνεχίσει το δρόμο του.

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, October 10, 2014
Προχτές πήγα και το πήρα από τον panost.

Και πάλι ευχαριστώ!!!

1/12/2014: Τελικά δεν το διάβασα. Με επηρέασαν τα σχόλια στο οπισθόφυλλο, καθώς και εκείνο του panost που είπε ότι η υπόθεση είναι λίγο στενόχωρη...

Journal Entry 9 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, January 18, 2015
Καλε το εχω διαβασει αυτο τελικα!Εγω το εχω λοιπον,θα το φερω πισω στον επομενο,στην επομενη συναντηση!

Journal Entry 10 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, July 22, 2015
Για απελευθέρωση

Journal Entry 11 by panost at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, July 23, 2015

Released 4 yrs ago (7/23/2015 UTC) at Instituto Cervantes Atenas in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου
(σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ
του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.