Η μεγάλη χίμαιρα

by Μ. Καραγάτσης | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 11/15/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, November 15, 2013
"Η μεγάλη χίμαιρα" είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, November 17, 2013
Από Καραγάτση έχω διαβάσει αρκετά πράγματα πολύ παλιότερα. Τον θεωρούσα - και εν πολλοίς ακόμα το θεωρώ - τον αγαπημένο μου Έλληνα συγγραφέα , τουλάχιστον του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η μεγάλη χίμαιρα δε με απογοήτευσε. Είδα το μεγάλο συγγραφέα. Είδα το συγγραφέα της διανόησης, της τεράστιας ελληνικής και γαλλικής παιδείας, το συγγραφέα της πλοκής και του συναισθήματος, το συγγραφέα του μεγάλου και τραγικού. Τι μου έλειψε λοιπόν και δε δίνω μεγαλύτερη βαθμολογία σε αυτό το βιβλίο;

Μου έλειψε ο κυνισμός και η ειρωνεία του. Αυτό το βιβλίο βρίθει τραγικής ειρωνίας αλλά όχι εγκεφαλικής ειρωνίας. Ο Καραγάτσης θέλησε για μένα να γράψει μία σύγχρονη τραγωδία αντίστοιχη των αρχαίων. Η αναφορά στη Μήδεια υπάρχει και στο βιβλίο. Το ριζικό κυρίαρχο ως ιδέα. Οι τρεις Μοίρες παίρνουν υπόσταση και δουλεύουν πάνω στη ζωή των ηρώων. Η Νέμεση καραδοκεί. Οι ήρωες πληρώνουν τις αμαρτίες μυαλού και σώματος. Εδώ λοιπόν είναι και η ένστασή μου. Δεν είναι πια έτσι η ζωή. Το μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας δεν υπάρχει στο σύγχρονο κόσμο και μόνο όσοι έχουν μία ελιτίστικη , διανοουμενίστικη στάση απέναντι στον άνθρωπο και την Τέχνη μπορούν να κάνουν τέτοιες αναγωγές. Νομίζω ότι ο Καραγάτσης ακολούθησε Αισχύλειο τακτική. θα προτιμούσα μία Ευριπίδειο προσέγγιση στην υπόθεση όπως πχ. η Καρυστιάνη στην πολύ κοντινή σε πλοκή "Μικρά Αγγλία". Πιο ανθρώπινη, πιο συναισθηματική, λιγότερο μοιραία.

Το βιβλίο θα συζητηθεί στη λέσχη ανάγνωσης Σκύρου στην πρώτη της συνάντηση.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.