Η τριλογία του Βερολίνου Οι βιολέτες του Μάρτη. Ο χλομός εγκληματίας. Γερμανικό ρέκβιεμ

by Philip Kerr | Mystery & Thrillers |
ISBN: 9789600442984 Global Overview for this book
Registered by maltrebus of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/10/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by maltrebus from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, November 10, 2013
Οι Βιολέτες του Μάρτη

Βερολίνο, 1936. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια γκρίζα πόλη, με καταθλιπτικούς δρόμους κι ανέκφραστα πρόσωπα, παραδομένη στη βροχή και στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ. Η τζαζ, τα καμπαρέ, η ευθυμία, η χαλαρότητα ανήκουν στο παρελθόν. Ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον εκατομμυριούχο Χέρμαν Σιξ προκειμένου να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί. Το κόσμημα βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο της κόρης του Σιξ, η οποία μαζί με το σύζυγό της βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Καθώς ο Μπέρνι ξεκινάει την έρευνά του, θα καταλάβει ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο μπερδεμένη απ' ό,τι φαίνεται...

Ο χλομός εγκληματίας

Βερολίνο, 1938. Η Γερμανία, υποταγμένη στη μεγαλομανία του Χίτλερ, φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέρνι Γκούντερ συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών με θύματα κορίτσια. Παράλληλα, αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση εκβιασμού που αφορά στον ομοφυλόφιλο γιο της πάμπλουτης μεγαλοεκδότριας Λάνγκε. Με τον Χίτλερ στην εξουσία, η ομοφυλοφιλία του Ράινχαρντ Λάνγκε θα τον οδηγούσε σίγουρα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης...

Γερμανικό ρέκβιεμ

Βερολίνο, 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει. Η Γερμανία θυμίζει πλέον ξεπεσμένη ντίβα, που μέσα στα ερείπια ενός ένδοξου παρελθόντος μετρά τις απώλειες του πολέμου: μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού με δελτίο τροφίμων στο χέρι. Ο Μπέρνι Γκούντερ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά μ' έναν Αμερικανό αξιωματικό. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον παλιό του συνάδελφο Έμιλ Μπέκερ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Βιένη, κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού· ο Μπέρνι είναι αποφασισμένος να φύγει μακριά από την πόλη που τον πληγώνει, και με την προοπτική μιας παχυλής αμοιβής...

Με φόντο τη γερμανική πρωτεύουσα τη θυελλώδη εποχή του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, τρεις διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις συνθέτουν την "Τριλογία του Βερολίνου", ένα από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας.

Κάποιες κριτικές.

Η Τριλογία του Βερολίνου
Ακολουθώντας χρονολογική σειρά αλλά αναζητώντας και τις ρίζες του κακού πηγαίνω πρώτα στον Philip Kerr. Αν και γεννημένος στο Εδιμβούργο, το 1956, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος καταγράφει με τόσο μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα του Βερολίνου, που σχεδόν αδυνατείς να πιστέψεις -τουλάχιστον- ότι δεν είναι Γερμανός! Η Τριλογία του περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μυθιστορήματα που διαδραματίζονται σε τρεις διαφορετικές εποχές:
Οι Βιολέτες του Μάρτη μας μεταφέρουν στην περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936.
Ο Χλομός εγκληματίας διαδραματίζεται δυο χρόνια αργότερα, κατά την περίοδο της εισβολής στην Τσεχοσλοβακία
Τέλος, το Γερμανικό ρέκβιεμ μας ταξιδεύει στο Βερολίνο και τη Βιέννη του 1947.
Ήρωάς του ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και κατόπιν ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι απεχθάνεται τους Ναζί θα καταλήξει να τους υπηρετεί. Θα ενταχθεί ακόμη και στα Ες Ες… Μέσα από τη δική του ματιά, συχνά κυνική, θα δούμε τα γεγονότα από «μέσα». Το τέρας του φασισμού, θα πάρει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Αλλά και μετά τον πόλεμο θα δούμε πως «αξιοποιήθηκαν» οι ναζί εγκληματίες από τους «συμμάχους»
Αστυνομικό μυστήριο και μια χώρα που ξεπέφτει. Ένας Μάρλοου της Γερμανίας που δεν είναι πάντα συμπαθής, που συχνά αναζητά δικαιολογίες για τον εαυτό του και συχνά αυτοσαρκάζεται. Οι αναφορές στα πρότυπα της νουάρ λογοτεχνίας είναι σαφείς με χαρακτηριστικότερη την άμεση συσχέτιση με τον Τρίτο Άνθρωπο. Η τριλογία τελειώνει τη μέρα που αρχίζουν τα γυρίσματα της αριστουργηματικής ταινίας. Σε ένα γκρι φόντο διαδραματίζονται όλα. Ένα φόντο που καταλήγει σε ερείπια και σε «κορίτσια της σοκολάτας» όπως ονόμαζαν τις Γερμανίδες που έκαναν παρέα με τους «συμμάχους»
Το βιβλίο -πέρα από την αστυνομική του πλοκή- θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως μια μελέτη του ναζισμού: Από τους πρωτεργάτες -ενδιαφέροντα τα πορτρέτα του Γκέρινγκ, του Χίμλερ και άλλων στελεχών των Ναζί- έως τους τελευταίους τροχούς: Που από φόβο ή ανάγκη καταλήγουν να μοιάσουν πολύ σε εκείνο που απεχθάνονται…

Κώστας Στοφόρος

Τρεις διαφορετικές ιστορίες, με κοινό παρονομαστή το ναζισμό, στην άνοδο και στην πτώση του. Με ιστορικά πρόσωπα να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην αφήγηση και με έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, πρώην αστυνομικό, τον αντιναζί Μπέρνχαρντ Γκούντερ, να προσπαθεί, όχι πάντα αλώβητος, να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Τρεις πολύ σκληρές ιστορίες, όπως και το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται.

Με την πρώτη κιόλας σελίδα από τις «Βιολέτες» ο χρόνος ορίζεται: 1936, πριν από τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, οι άντρες των μυστικών υπηρεσιών κατεβάζουν τις προθήκες με τις σελίδες των αντισημιτικών εφημερίδων, όπου λάγνοι τερατόμορφοι Εβραίοι αγκαλιάζουν νέες γυναίκες της άριας φυλής. Οι σελίδες κατεβαίνουν όχι γιατί έπιασε τους ναζί η καλοσύνη, αλλά για να μη σοκαριστούν οι τουρίστες. Και στις αμέσως επόμενες σελίδες η νύξη για τη συμμετοχή της Λουφτβάφε στις μελλοντικές εξορμήσεις της στην Ισπανία είναι εμφανέστατη.

Η υπόθεση που θα αναλάβει ο Γκούντερ έχει να κάνει με το φόνο ενός ζευγαριού. Στην πορεία θα αναλάβει ακόμα μία, από τον Γκέρινγκ αυτοπροσώπως. Θα εμφανιστεί και ο Χίμλερ στην πλοκή.

Με αληθοφάνεια, όμως. Και με τα πτώματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Με το κυνήγι ενός κολιέ από διαμάντια και με έργα τέχνης που αλλάζουν χέρια. Κυριολεκτικά με δυσωδία. Για να βρεθεί η άκρη, ο Γκούντερ θα καταλήξει στο Νταχάου ως ακόμα ένας ανώνυμος κρατούμενος και θα υποστεί τη μεταχείριση που επεφύλασσαν εκεί. Στο δεύτερο βιβλίο, ο χρόνος ορίζεται στο τέλος της πρώτης σελίδας: «Το μακρύ, καυτό καλοκαίρι του 1938 η κτηνωδία απολάμβανε, με όλη της την αναισθησία, μια άρια αναγέννηση». Το ραντεβού στο οποίο προσκαλούν τον Γκούντερ είναι για τα μεσάνυχτα στο καμένο Ράιχσταγκ. Επειτα από αυτό θα αναγκαστεί να επιστρέψει θέλοντας και μη στις τάξεις της αστυνομίας. Επίσης, θέλοντας και μη θα πρέπει να ασχοληθεί με μια περίπτωση αποκρυφισμού, στην οποία ενέχονται οι υψηλόβαθμοι του Ράιχ, αλλά και με την ψυχανάλυση. Αλλά και με έναν κατ' εξακολούθηση δολοφόνο που σκοτώνει νεαρές άριες. Μήπως, άραγε, είναι Εβραίος; Είναι δεν είναι, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Τα πογκρόμ είναι στο πρόγραμμα.

Στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» ο χρόνος ορίζεται έμμεσα: βρισκόμαστε στα 1949 και στη Βιέννη αρχίζουν τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας του Ριντ «Ο τρίτος άνθρωπος». Γίνονται πολλές νύξεις γι' αυτή, χωρίς όμως να κατονομάζεται.

Το Βερολίνο είναι χωρισμένο σε τέσσερις τομείς, αλλά ο κλοιός των Σοβιετικών έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει. Ενας υψηλόβαθμος αξιωματικός ανάμεσά τους θα προσλάβει τον Γκούντερ προκειμένου να σώσει από το σίγουρο θάνατο ένα χαμηλόβαθμο μέλος των SS, που βρίσκεται στη φυλακή της Βιέννης κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού αξιωματικού. Στο φινάλε της «Τριλογίας του Βερολίνου» ο ντετέκτιβ θα βρεθεί μπλεγμένος με τις μυστικές υπηρεσίες των Σοβιετικών και των Αμερικανών, για να καταλήξει τελικά να κυνηγά ένα πολύ μεγάλο ψάρι των ναζί, που θέλουν και οι μεν και οι δε, όχι απαραίτητα για να το δικάσουν ως εγκληματία πολέμου.

Οπου διά στόματος του πρώην αρχηγού της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο αναγνώστης θα διαβάσει το εξής προφητικό: «Με τη βιομηχανία και την τεχνολογία μας θα επιτύχουμε αυτό που δεν θα μπορούσε να επιτύχει ποτέ ο Χίτλερ. Ο Γερμανός μπορεί να μην κυριαρχήσει ποτέ στρατιωτικά, μπορεί όμως να κυριαρχήσει από οικονομική άποψη. Την Ευρώπη δεν θα την κατακτήσει η σβάστικα, αλλά το μάρκο».

Εν κατακλείδι: οι 1.070 σελίδες της τριλογίας είναι βούτυρο στο ψωμί του κάθε σκεπτόμενου αναγνώστη που αγαπά και τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Το έργο μπορεί να συγκριθεί μόνο με την «Τριλογία του φασισμού» του Κάρλο Λουκαρέλι, που κυκλοφορεί επίσης από τον «Κέδρο».

Απόλυτα πολιτικός ο Κερ, με τον τρόπο του θυμίζει πως ο κίνδυνος ελλοχεύει πάντα και πως το αβγό του φιδιού είναι κοντά στο να εκκολαφθεί, ή μάλλον πως από τότε, από το τέλος του μεγάλου πολέμου, έχει ήδη εκκολαφθεί. Με τα αποτελέσματα που βιώνουμε και στην Ελλάδα σήμερα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΦΚΟΥ

του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μυθιστορήματα που γράφτηκαν με φόντο τη γερμανική πρωτεύουσα στη θυελλώδη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μυθιστορήματα είναι: Οι βιολέτες του Μάρτη, Ο χλομός εγκληματίας και το Γερμανικό Ρέκβιεμ. Και τα τρία, με κεντρικό άξονα το Βερολίνο, είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο που να καλύπτουν τις περιόδους της ακμής αλλά και της παρακμής της Γερμανίας του Χίτλερ.

Στο πρώτο μυθιστόρημα, Οι βιολέτες του Μάρτη, τα γεγονότα διαδραματίζονται λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον πάμπλουτο Χέρμαν Σιξ, ο οποίος του αναθέτει να ανακαλύψει ποιος έκλεψε ένα διαμαντένιο κολιέ. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η κόρη του Σιξ, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τον άντρα της. Η έρευνα της υπόθεσης, αν και έχει πολλές δυσκολίες, φέρνει στο φως διάφορες συναλλαγές αλλά και μυστικές υποθέσεις του γερμανικού κράτους. Η εμπλοκή των κατώτερων και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων με κύκλους της διαφθοράς φέρνει μεγάλη αναταραχή. Όταν ο Γκούντερ φτάνει στη λύση του προβλήματος, καταλαβαίνει ότι ακόμη και ο εργοδότης του, ο Χέρμαν Σιξ, είναι βαθιά μπλεγμένος στην υπόθεση. Με σθένος, ο Γκούντερ θα υπερασπιστεί τις ιδέες του και θα μας δείξει ότι μόνο με την υπομονή και την επιμονή θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε τα καθημερινά εμπόδια στη ζωή.

Στο δεύτερο μυθιστόρημα, Ο χλομός εγκληματίας, η υπόθεση διαδραματίζεται στο Βερολίνο το 1938. Η Γερμανία, υποταγμένη στη μεγαλομανία του Χίτλερ, φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει μία νέα υπόθεση, που έχει σχέση με την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών με θύματα νεαρά κορίτσια. Ο Γκούντερ έρχεται αντιμέτωπος με τα ένστικτα αδίστακτων ανθρώπων που, χάνοντας το μέτρο, δολοφονούν και βασανίζουν κορίτσια. Όλα αυτά όμως αποτελούν το μέρος ενός σχεδίου που θέλει τις δολοφονίες να τις αποδώσουν σε άλλους, ώστε να ακολουθήσει πογκρόμ και δημεύσεις περιουσιών. Όταν ανακαλύψει ο Γκούντερ τη σπείρα του κακού θα απογοητευτεί, γιατί οι υπεύθυνοι δεν θα δείξουν την ανάλογη σκληρότητα για να τιμωρήσουν τους υπαιτίους. Και αυτό διότι οι ποινές θα παρασύρουν το σαθρό οικοδόμημα της πολιτικής.

Στο τρίτο μυθιστόρημα, Γερμανικό Ρέκβιεμ, ο συγγραφέας αναφέρεται στο Βερολίνο του 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει. Η Γερμανία μοιάζει με ξεπεσμένη ντίβα. Μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού. Απογοητευμένος, ο Γκούντερ σκέφτεται να φύγει μακριά από το Βερολίνο, την πόλη που τον πληγώνει. Δεν το βάζει όμως κάτω. Παλεύει και σίγουρα έχει τον τρόπο να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση.

Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν το προτέρημα να διαβάζονται εύκολα, διότι είναι εξαιρετικά καλογραμμένα. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Φίλιπ Κερ καταφέρνει να πλάσει μια ατμόσφαιρα νουάρ που, με την παράλληλη δράση, την έντονη γυναικεία παρουσία αλλά και το σασπένς, κερδίζει τον αναγνώστη. Η ανάγνωση της τριλογίας είναι ιδιαίτερα απολαυστική.

Τρία αναγνώσματα σε έναν χορταστικό τόμο, με μια κυρίαρχη πόλη, το Βερολίνο, στις πιο γοητευ­τικές και εφιαλτικές συνάμα στιγμές της ιστορίας του κι έναν ντετέκτιβ, πρωταγωνιστή σε τρεις νου-άρ περιπέτειες μιας εμβληματικής περιόδου που σφράγισε ανεξίτηλα τη μοίρα της ανθρωπότητας στο δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα… Με φόντο, λοιπόν, το γοητευτικό Βερολίνο του Μεσοπόλεμου, με τα ατμοσφαιρικά καμπαρέ, την παρακμιακή γοητεία ενός κόσμου που ξεφτίζει και βυθίζεται ηδονικά στον εαυτό του, σε μια πόλη που βιώνει την ακμή και την παρακμή ενός κατα­στροφικού πολέμου, σ’ έναν τόπο γκρεμισμένο που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τα αρχιτεκτο­νικά του ερείπια όπως και από τα ψυχολογικά ράκη των ανθρώπων - σκιών που τον κατοικούν, ένας ντετέκτιβ - που ενσαρκώνει την ίδια την πόλη και τους κάτοικους της - αναλαμβάνει να λύσει τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Και στις τρεις, κυρίαρχο στοιχείο είναι η βία που αντιμετωπίζεται με την παράδοση στο ξεσάλωμα και τον τρόμο. Η ιστορία «Στις ΒιολέτεςτουΜάρτη»τοποθετείται χρονικά την εποχή που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο. Ο πρώην αστυνομικός και νυν ιδιω­τικός ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει μια υπόθεση που σχετίζεται με κλεμμένα διαμάντια. Στον«ΧλομόΕγκληματία», οΧίτλερβρίσκεταιστο απόγειοτηςδόξαςκαιτηςδύναμήςτουστηΓερμα­νία, ετοιμάζονταςτημεγαλύτερησύγχρονηφρίκη τηςΙστορίας. ΟΜπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια σειρά αποτρόπαιων φόνων νε­αρών κοριτσιών. Τέλος, στο «ΓερμανικόΡέκβιεμ», η υπόθεση τοποθετείται στο βαριά πληγωμένο μεταπολεμικό Βερολίνο, όπου ο ντετέκτιβ έρχεται αντιμέτωπος με μια προσωπική του υπόθεση. Πρόκειται για τρία βιβλία που έχουν κυκλοφο­ρήσει στο παρελθόν αυτοτελώς από τις εκδόσεις «Κέδρος» και πάλι.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

Η επανέκδοση της Τριλογίας του Βερολίνου του Φίλιπ Κερ σε έναν καλαίσθητο τόμο αποτελεί μικρό εκδοτικό γεγονός. Ο συγγραφέας στα τρία μυθιστορήματα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικό και νυν ιδιωτικό ντετέκτιβ, αναφέρεται στην προπολεμική Γερμανία του Χίτλερ, μα και στη μεταπολεμική, τότε που η χώρα θύμιζε «ξεπεσμένη ντίβα», θαμμένη στα ερείπια ενός ένδοξου παρελθόντος.
Στο πρώτο από αυτά, το Οι Βιολέτες του Μάη, που διαδραματίζεται το 1936 στο Βερολίνο λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γκούντερ προσλαμβάνεται από τον βιομήχανο Χέρμαν Σιξ για να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί. Το κόσμημα βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο της Γκρέτε, κόρης του Σιξ, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της. Ο Γκούντερ ανακαλύπτει ότι «κλειδί» στην υπόθεση είναι η σύζυγος του Σιξ, η Ιλσε Ρούντελ, μια σταρ του κινηματογράφου.
Στο δεύτερο, το Ο χλομός εγκληματίας, που τοποθετείται στο 1938, όταν όλα δείχνουν ότι το όραμα του Χίτλερ να κατακτήσει τον κόσμο είναι εφικτό, ο Γκούντερ αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με έναν εκβιαστή ο οποίος έχει κλέψει ερωτικά γράμματα ενός άνδρα. Τα γράμματα έχουν σταλεί από τον Λάνγκε, γιο μιας μεγαλοεκδότριας, στον εραστή του, δόκτορα Κίντερμαν, και ο εκβιαστής απειλεί ότι θα τα παραδώσει στους ναζιστές. Ταυτόχρονα, ο ήρωας συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών με θύματα ωραία κορίτσια, εγκλημάτων που αποδίδονται στους εβραίους.
Το τρίτο, το Γερμανικό ρέκβιεμ, εκτυλίσσεται το 1947. Η Γερμανία είναι μια χώρα ερειπίων. Ο Γκούντερ, παντρεμένος με τη δασκάλα-σερβιτόρα Κίρστεν, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη όπου οι κάτοικοι πεινούν, ενώ η μαύρη αγορά και η πορνεία οργιάζουν. Ενας συνάδελφός του από τα παλιά, ο Εμιλ Μπέκερ, έγκλειστος σε φυλακή της Βιέννης κατηγορούμενος για τον φόνο ενός αμερικανού λοχαγού, μαθαίνει ότι η γυναίκα του τον απατά με έναν αμερικανό αξιωματικό και ζητεί τη βοήθειά του. Ο Γκούντερ σπεύδει στην αυστριακή πρωτεύουσα και μπλέκει με μυστικές υπηρεσίες καθώς και με μια οργάνωση ναζιστών που επιδιώκουν την ανασύσταση του Ράιχ.
Και στις τρεις σκοτεινές υποθέσεις που αναλαμβάνει ο Γκούντερ το έγκλημα είναι συνυφασμένο με την πολιτική. Ο ήρωας-αφηγητής αναγκάζεται να συνεργαστεί με τους οπαδούς του Χίτλερ ώστε να διαλευκανθούν τα εγκλήματα και να τιμωρηθούν οι δράστες. Πρόκειται για έναν κυνικό άνθρωπο που θυμίζει τον Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος περιπλανάται στους σκοτεινούς δρόμους διακινδυνεύοντας και κάνοντας έρωτα με μοιραίες γυναίκες.
Ο Φίλιπ Κερ, ο οποίος χάρη σε αυτή την εξαιρετική τριλογία πήρε μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους σύγχρονους ευρωπαίους συγγραφείς νουάρ ιστοριών, μιλάει για το έγκλημα και τον πόλεμο, αλλά κυρίως μιλάει για τη Γερμανία. Αξίζει να προσέξουμε μια φράση από το Γερμανικό ρέκβιεμ: «Με τη βιομηχανία και την τεχνολογία μας θα επιτύχουμε αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει ο Χίτλερ […] Ο Γερμανός μπορεί να μην κυριαρχήσει ποτέ στρατιωτικά, μπορεί όμως να κυριαρχήσει από οικονομική άποψη. Την Ευρώπη δεν θα την κατακτήσει η σβάστικα, αλλά το μάρκο».
Η τριλογία του Κερ εκδόθηκε την περίοδο 1989-1991, με πρόσφατη τότε την επανένωση των δύο Γερμανιών, και η παραπάνω φράση αποδεικνύεται προφητική - με το ευρώ στη θέση του μάρκου.

Φιλίππου Φίλιππος

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, September 14, 2015
Απ' τα καλύτερα νουάρ που έχω διαβάσει. Παρόλο που για μένα δεν είναι και τα τρία βιβλία ισάξια (με σειρά αξίας 3,1,2) έχει τα πάντα: Ατμόσφαιρα κυρίαρχη, ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, σφιχτή πλοκή με ανατροπές, χαρακτήρες, πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό. Ό,τι περιμένεις δηλαδή για να πεις ότι ένα στυνομικό βιβλίο είναι καλό βιβλίο και όχι απλώς καλό αστυνομικό. (Να μην τα ξαναλέμε για το Νέσμπο...).
Άξιζε τον κόπο, τις ώρες που του αφιέρωσα και τα πρωϊνά που βρέθηκα να κοιμάμαι με ένα τούβλο κάτω απ' το κεφάλι μου για μαξιλάρι.
Ευχαριστώ maltrebus!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.