Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 11/8/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, November 08, 2013
Σαράντα αιώνες μετά τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, η ίδια εκείνη γη στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας ανοίγει και ένα μυστηριώδες βιολετί αλάτι αναβλύζει. Η εμφάνισή του αλλάζει τη γεωγραφία τριών ηπείρων και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς. H νέα ουσία δεν υπηρετεί, αλλά υπηρετείται. Καταδυναστεύει με τις ιδιοτροπίες της. Εθίζει με τη γεύση της. Υποδουλώνει με την αθόρυβη επιρροή της. Τα σύγχρονα Σόδομα, η "Αποικία", αποδεικνύονται πιο πανούργα και από τη βιβλική ακόμη εκδοχή τους. Μια αποπνικτική ατμόσφαιρα περιβάλλει τα καλά
κρυμμένα μυστικά τους, και μόνο ένας άνθρωπος είναι σε θέση να τα ανακαλύψει: ο ανυποψίαστος Φιλέας Μπουκ, που μια νύχτα αλλιώτικη από τις άλλες θα κληθεί να λύσει το πιο σημαντικό σταυρόλεξο που επινοήθηκε ποτέ.

"Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;" Ένα φαντασμαγορικό μυθιστόρημα, ένα συνεχές διανοητικό παιχνίδι,
μια ανεπανάληπτη αλληγορία για το φόβο, την αμαρτία και την ενοχή, που ενεδρεύουν στους υγρούς δρόμους του "παραθαλάσσιου" Παρισιού, αλλά και στους σκοτεινούς διαδρόμους της ανθρώπινης συνείδησης.

Σημείωση: Βραβείο "The Athens Prize for Literature" - Περιοδικό (δ)έκατα, 2008.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, January 24, 2014
Το βιβλίο το θυμόμουν από όταν είχε εκδοθεί. Μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον ο ευφάνταστος τίτλος. Είχε πάρει και το Athens prize for literature" τη χρονιά του. Γι' αυτό όταν το βρήκα σε προσφορά δεν άφησα την ευκαιρία. Και καλά έκανα.

Δεν είμαι αυτό που λένε κλασσικός αναγνώστης βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Και το συγκεκριμένο μάλλον δεν είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που λέμε επιστημονική φαντασία, παρόλο που στην φετινή (2013) Αγγλική του μετάφραση είναι υποψήφιο στη μακρά λίστα για καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας στη Μεγάλη Βρεταννία. Όμως για μένα το βιβλίο αυτό αποτελέι ένα εξαιρετικό, πρωτότυπο και ασυνήθιστο για Έλληνα συγγραφέα δείγμα βιβλίου επιστημονικής φαντασίας.
Η Μπουραζοπούλου δημιουργεί ένα φανταστικό σύμπαν στο οποίο ο γνωστός μας παλιός κόσμος της Ευρώπης και της μεσογειακής λεκάνης έχει αλλάξει. Τριάντα χρόνια πριν το τώρα του βιβλίου (που δεν ξέρουμε πότε είναι) συνέβη στη Μεσόγειο μία βιβλική Υπερχείλιση , ένας σύγχρονος εσωτερικός από τη γη κατακλυσμός που πλημμύρισε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Η Τουρκία, η Βαλκανική χερσόνησος, η Ιταλική χερσόνησος, η Ιβηρική χερσόνησος, οι βόρειες ακτές της Αφρικής και οι δυτικές της Ασίας εξαφανίστηκαν, πνίγοντας εκατομμύρια κόσμου και πάμπολλες πόλεις και αφήνοντας μόνο τη Βόρεια Ευρώπη με το Παρίσι πλέον να έχει καταστεί παραθαλάσσια πόλη αφού βυθίστηκε κατά το ήμισυ. Η Υπερχείλιση αυτή ξεκίνησε από τη Νεκρά θάλασσα που άρχισε να αναβλύζει από τα σπλάχνα της ένα βιολετί είδος αλατιού σε τεράστιες ποσότητες, που ερημοποίησε όλη την περιοχή γύρω από τη Βιβλική Μεσοποταμία καιμετέτρεψε τη μέχρι τότε γαλάζια θάλασσα σε ένα πηχτό χυλό αλατιού με αναθυμιάσεις που σκότωναν κάθε ζωντανό οργανισμό χωρίς ιδιαίτερη πλευστότητα.
Είκοσι χρόνια πριν μία παγκόσμια οικονομική Κοινοπραξία των Εβδομηνταπέντε - που ποτέ δε μάθαμε ποιοι ήταν - ανακάλυψε την εκπληκτική γεύση του βιολετί αλατιού αγόρασε την περιοχή των κρατήρων αλατιού που τοποθετείται περίπου στα βιβλικά Σόδομα και ίδρυσε μία οργουελικού τύπου Αποικία όπου όλοι οι υπάλληλοί της ζούσαν με περίεργες συνθήκες και τρόπο οργάνωσης για την εξόρυξη και μεταφορά του καινούργιου πλούτου.
Η αποχή κάθε σύγχρονης τεχνολογίας για λόγους προστασίας του ευαίσθητου προϊόντος, η σκοταδιστική δικτατορικού τύπου οργάνωση που η Εβδομήνταπέντε είχαν επιβάλει, οι σχέσεις και οι ιδιότητες των υπαλλήλων - Αποίκων που στο μεγαλύτερο ποσοστό είχαν αποδράσει εκεί ανώνυμα από ένοχα παρελθόντα δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό. Τα πάντα θα ανατραπούν και οι καταστάσεις θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο - λογικής αλλά και της Κοινοπραξίας - όταν ο μοναδικός Κυβερνήτης, θα βρεθεί νεκρός και οι έξι αυλικοί του θα βρεθούν αντιμέτωποι με την έλλειψη εξουσίας, ή μάλλον με την παρουσία ενός νέου ουρανοκατέβατου κυβερνήτη, ντυμένου πειρατή που θα αλλάξει όλη την εικοσαετή ρουτίνα και κανονισμό της Αποικίας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πολυπρόσωπη αφήγηση αφού η εξιστόρηση γίνεται μέσα από τις έξι επιστολές - καταθέσεις των αυλικών για το τι συνέβη στο δεκαπενθήμερο διάστημα μετά το θάνατο του Κυβερνήτη. Η γραφή είναι εξαιρετική, περνάει πλήθος μηνυμάτων για διάφορους τομείς , αφού οι έξι είναι η σύζυγος του Κυβερνήτη (Αγγλίδα), ο ιδιαίτερος γραμματέας του (Γάλλος παραχαράκτης), ο Δικαστής της αποικίας (Ισπανός που δεν πήρε ποτέ πτυχίο Νομικής), Ο προσωπικός γιατρός του Κυβερνήτη (Ιταλός απατεώνας), ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της Μητρόπολης (Πρώην Βαλκάνιος αρχαιοκάπηλος) και ο Αρχηγός της Φρουράς (πρώην Τούρκος εγκληματίας). Το βασικότερο όμως στο έργο είναι το πλήθος των συμβολισμών, το αέναο παιχνίδι να ξαναδιαβαστεί παραβολικά η Βίβλος, η ιστορία των Σόδομων και Γομόρρων, ο κατακλυσμός του Νώε και η σχέση του ανθρώπου με τις προσωπικές αμαρτίες του.

Εντυπωσιάστηκα από το βιβλίο, το οποίο από κάποιο σημείο κι έπειτα - όχι εντελώς από την αρχή - σε ρουφάει μέσα και σε πνίγει σε αναθυμιάσεις βιολετί αλατιού και ζόφου. Μπράβο της!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.