Το μάτι στην πόρτα

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 11/8/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, November 08, 2013
Λονδίνο, Απρίλιος 1918. Πλησιάζει το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και ενώ στα πεδία των μαχών η νεολαία της Ευρώπης αποδεκατίζεται στα χαρακώματα, στα μετόπισθεν, στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, μαίνεται ένας άλλος πόλεμος με "κατασκευασμένους" εχθρούς, "στημένες" δίκες, ένα κανονικό κυνήγι μαγισσών με θύματα αυτή τη φορά τους ομοφυλόφιλους και τους ειρηνιστές στους οποίους χρεώνονται λίγο πολύ οι συμφορές αυτού του πολέμου. Πολυεπίπεδη ανάπλαση μιας ολόκληρης εποχής μέσα από πραγματικά γεγονότα, βιωμένα από υπαρκτά και μη πρόσωπα που παραθέτουν με τρόπο σπαρακτικό τη μαρτυρία τους σε μια παραγνωρισμένη ιστορική στιγμή που αποτυπώθηκε με μοναδική ενάργεια, πιστότητα και ευρηματικότητα.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, November 17, 2013
Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε πολύ μεγάλη απογοήτευση για μένα. Είναι το δεύτερο μέρος μίας τριλογίας της Πατ Μπάρκερ με γενικό τίτλο Regeneration και σκηνικό τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στην Αγγλία και το μέτωπο της Γαλλίας. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας τιμήθηκε με βραβείο Μπούκερ το 1995. Η Μπάρκερ αντιμετωπίζει πολύ βαθιά και ουσιαστικά θέματα με τόλμη και χωρίς στρογγυλέματα. Αλλά...

Υποψιάζομαι ότι κατ' αρχήν φταίει η μετάφραση των εκδόσεων Οδυσσέας. Σε πάρα πολλά σημεία του βιβλίου δυσκολεύουν να καταλάβω το νόημα των φράσεων. Σκόνταφτα διαβάζοντας γενικώς. Η γραφή δεν έρρεε - τουλάχιστον στη μετάφραση. Πέρα όμως από αυτό, η ανάπτυξη του βιβλίου με κούρασε και με μπέρδεψε αφάνταστα.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα στο τέλος του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα, αρκετά από τα περιστατικά και τα πρόσωπα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο είναι πραγματικά. Η αγωγή της ηθοποιού κατά του βουλευτή και εκδότη Πέμπερτον Μπίλινγκ για το άρθρο με τους 47.000 αμαρτωλούς Βρετανούς που "κρατούσε" η γερμανική κατασκοπεία. Η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Λόυντ Τζορτζ. Οι δύο ψυχίατροι - νευρολόγοι που κουράρουν ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο. Η παράσταση "Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ. Οι απεργίες των εργοστασίων όπλων.

Το βασικό μου πρόβλημα με το βιβλίο είναι ότι δεν ξεκαθαρίζει ποτέ τι θέλει να πει ή λέει τόσα πολλά χωρίς να μπορέσει να τα αφομοιώσει επιτυχώς. Τα θίγει όλα: Σαφώς είναι ένα αντιπολεμικό βιβλίο με πολύ βασικό του θέμα τους αντιρρησίες συνείδησης και τους ειρηνιστές στην περίοδο του Πρώτου παγκοσμίου Πολέμου , που περίπου αντιμετώπισαν ότι και οι αριστεροί στον ελληνικό εμφύλιο. Την ταξική πάλη των εργατικών συνδικάτων και των φτωχωγειτονιών. Τη διανόηση και τον εσωτερικό της πόλεμό ανάμεσα στο ιδεώδες του πολέμου εν ονόματι της αυτοκρατορίας και την ανάγκη για ειρήνη και άρνηση στέρηση ανθρώπινης ζωής. Την ομοφυλοφιλία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ταυτίστηκε με τους ειρηνιστές και πολεμήθηκε με νομικά αλλά και παράνομα μέσα. Το σωφρονιστικό σύστημα της εποχής. Τη λειτουργεία του Υπουργείου Πολέμου, της Αντικατασκοπίας και των παραστρατιωτικών και ρουφιάνων. Την ψυχολογική και ψυχιατρική αντιμετώπιση των τραυματιών του πολέμου, των αντιρρησιών και των ομοφυλόφιλων. Μία περίπτωση - μυθοπλαστική - ψυχικής διάσπασης τύπου Τζέκυλ και Χάιντ (όπως λανθασμένα αναφέρει ο ήρωας) όπου συμεριφέρεται παράξενα χαφιεδίζοντας χωρίς καν να το καταλαβαίνει τους φίλους του σε χρόνο μη συνειδητής δράσης.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, πολύ σοβαρά και πολύ καλό υλικό για βιβλίο. Αλλά πολλά. Και ήθελαν εξαιρετική μαεστρία να ενσωματωθούν χωρίς να χάνει το βιβλίο τη συνοχή , το ύφος και τη στ'όχευσή του. Εδώ όμως η συνοχή χάνεται τελείως . Κάποιες φορές αισθάνθηκα ότι διάβαζα κάτι σπονδυλωτό. παράλληλες ιστορίες της περιόδου. Η άκρως τολμηρή έως προκλητική πρώτη σκηνή του βιβλίου μίας ομοφυλοφιλικής συνάντησης δύο αξιωματικών σε ανάρρωση σε ένα one night stand δείχνει ειλικρινά τόσο ξεκομμένη στη συνέχεια, όταν συνειδητοποιούμε ότι είναι ένας οικογενειάρχης και ένας αρραβωνιασμένος χωρίς μόνιμο ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό και χωρίς καμία άλλη υποστήριξη από πλευράς χαρακτήρων και πλοκής. Τέτοια προβλήματα βρήκα παντού στο βιβλίο.

Κρίμα γιατί πραγματικά έχει υλικό να γινόταν ένα θαυμάσιο βιβλίο. Και δε μετανιώνω που το διάβασα παρά την απογοήτευση που μου έδωσε.

Journal Entry 3 by karjim at Καφέ - μπαρ "Οινώ" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, January 10, 2014

Released 7 yrs ago (1/12/2014 UTC) at Καφέ - μπαρ "Οινώ" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στην πρώτη συνάντηση των Σκυριανών για το 2014. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.