Χ. Β. Λάβκραφτ: Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής

by Μισέλ Ουελμπέκ | Nonfiction |
ISBN: 9789600514025 Global Overview for this book
Registered by maltrebus of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/8/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by maltrebus from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, November 8, 2013
Μια κριτική.

Το μίσος ως πηγή έμπνευσης

Του Ηλια Μαγκλινη

Υπήρχε μια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του '80, που έμπαινες σε βιβλιοπωλεία του κέντρου, κι όταν ζητούσες «λογοτεχνία τρόμου», σε κοιτούσαν λες κι είχες πάθει κάποια μολυσματική αρρώστια και σου έλεγαν ξερά: «Δεν έχουμε τέτοια πράγματα». Αν ζητούσες και βιβλίο του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, απλώς δεν τον είχαν ξανακούσει ποτέ. Ευτυχώς, υπήρχαν τα βιβλία τσέπης των εκδόσεων «Ωρόρα», ειδικά τα δύο τομίδια που είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Μπαλάνος, δύο ανθολογίες ιστοριών τρόμου, που περιείχαν εξαιρετικά διηγήματα, μεταξύ αυτών και του Λάβκραφτ. Κυρίως όμως, ήταν οι εκδόσεις «Αίολος» που άρχισαν να εκδίδουν έργα του Αμερικανού μετρ του φανταστικού. Για όσους πάντως ακόμα αμφισβητούν την αξία του Λάβκραφτ, να σημειώσουμε ότι η Library of America, μεγάλος μη κερδοσκοπικός εκδοτικός οργανισμός στην Αμερική, που εκδίδει τους κλασικούς, παλαιούς και σύγχρονους, των αμερικανικών γραμμάτων, σε καλαίσθητες, οριστικές (definitive) εκδόσεις, έχει από καιρό συμπεριλάβει τον Λάβκραφτ στη σειρά της. Η φοβερή «συνάντηση» ανάμεσα στον ερημίτη της Πρόβιντενς και τον Γάλλο Μισέλ Ουελμπέκ, κυρίως ο γοητευτικός τρόπος με τον οποίο γράφει ο Ουελμπέκ για τον Λάβκραφτ, σε ωθεί πάντως να ξαναδιαβάσεις διηγήματα όπως την ατμοσφαιρική «Μουσική του Εριχ Ζαν».

«Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής» τιτλοφορείται αυτό το τόσο διαβαστερό δοκίμιο του Ουελμπέκ, μια άκρως προσωπική κατάθεση που όμως φέρει τη στόφα του γνήσιου συγγραφέα και την ίδια στιγμή δεν εξαντλείται

σε μυθοποιήσεις και εξιδανικεύσεις. «Ο κόσμος βρωμάει. Πτωμαΐνη ανάκατη με ψαρίλα. Αίσθηση αποτυχίας, αηδιαστικός εκφυλισμός. Ο κόσμος βρωμάει. Δεν υπάρχουν φαντάσματα κάτω από την οιδαλέα σελήνη, μόνο πρησμένα, τυμπανιαία, μαύρα πτώματα, έτοιμα να σκορπίσουν την μπόχα και τον εμετό τους. Να αγγίξεις τον άλλον; Ούτε λόγος. Εμπειρία ανόσια, βδελυρή [...] Η όραση μας προσφέρει κάποιες φορές τον τρόμο, κάποιες άλλες την εκστατική απόδραση σε τόπους παραμυθένιους.

Αλίμονο όμως, έχουμε πέντε αισθήσεις. Και οι υπόλοιπες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας πείσουν ότι το σύμπαν είναι πράγματι αηδιαστικό». Στο πρόσωπο του Λάβκραφτ, ο Ουελμπέκ μοιάζει να έχει βρει μια αδελφή ψυχή. Το λοξό, το τρομακτικό, το απωθητικό αποτελούν εξάλλου βασικά στοιχεία της πεζογραφίας του Ουελμπέκ.

Μία μονογραφία, λοιπόν, που ισοδυναμεί με κατάδυση στις μονομανίες του Λάβκραφτ, μέσα από το κανάλι των μονομανιών του ίδιου του Ουελμπέκ: ο απομονωτισμός του Λάβκραφτ, η ανάγκη του να ζει με βάση κάποιες απόλυτες, ρομαντικές ιδέες, το βαθύ μίσος του προς τον εξωτερικό κόσμο και η καταβύθιση στους προσωπικούς του εφιάλτες, εν τέλει, το αβυσσαλέο χάσμα ανάμεσα στον εαυτό και στον κόσμο, ανάμεσα στη γραφή και τη ζωή. Η αδυναμία, ή και η άρνηση, να βιωθεί αυτή η ζωή. «Κάθε μεγάλο πάθος, είτε έρωτας είτε μίσος, παράγει τελικά ένα αυθεντικό έργο. Λυπούμαστε που το διαπιστώνουμε, είναι όμως αλήθεια: ο Λάβκραφτ κλίνει προς τη μεριά του μίσους», σημειώνει ο Ουελμπέκ. Διότι μπορεί κάλλιστα και το μίσος να είναι πηγή έμπνευσης.

Journal Entry 2 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 27, 2014
Πως να βαθμολογήσεις και να κριτικάρεις ένα δοκίμιο; Εγώ θα το κάνω ως fan του Lovercraft. Ο Ουελμπέκ, ο συγγραφέας σκάνδαλο της εποχής αποφάσισε να ασχοληθεί με έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και το έκανε γεμάτος σεβασμό και αγάπη (πράγμα περίεργο για αυτόν). Το βιβλίο είναι μια ωδή στον συγγραφέα και το πρωτότυπο σύμπαν που δημιούργησε. Σε πολλά πράγματα διαφωνώ μαζί του όπως λέει και ο Κινγκ που έγραψε την εισαγωγή αλλά μου άρεσε η αγάπη και ο σεβασμός στο έργο αλλά και στον ίδιο τον συγγραφέα .
Πάντως αν δεν έχετε διαβάσει Lovecraft είναι ένας πρώτης τάξεως μπούσουλας και σίγουρα σου ξυπνάει την επιθυμία να διαβάσεις έναν μαιτρ που μένει αξεπέραστος μέχρι σήμερα.

Journal Entry 3 by maltrebus at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, October 26, 2014

Released 7 yrs ago (10/26/2014 UTC) at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!

You may find us Greek at BookCrossers Greek Forum of this site.

To leave a comment (and let me know you found the book) write (on the top left “Enter BCID”) the code number you will find on the label inside the book and click “Go”
Thank you and enjoy reading this!

Bon Voyage little book!


Journal Entry 4 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Monday, March 30, 2015
Άρχισα να το διαβάζω αλλά τελικά δεν με ενδιέφερε καθόλου... Δεν ξέρω τον Λάβκραφτ αλλά ούτε και το έργο του οπότε μάλλον έκανα λάθος που προσπάθησα ευθύς εξαρχής να το διαβάσω.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.