Πατρίδα από βαμβάκι

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/6/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, November 06, 2013
Το μυθιστόρημα "Πατρίδα από βαμβάκι" διαδραματίζεται στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη Θεσσαλονίκη από το 1949 έως το 1967. Ο ήρωας είναι ένας γιατρός που ακολουθεί τη μοίρα της αναγκαστικής πολιτικής προσφυγιάς μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Το 1967 θα επιλέξει μια δεύτερη πολιτική προσφυγιά για να βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Στο τραίνο Τασκένδη-Μόσχα αναλογίζεται όλη τη μέχρι τότε διαδρομή του. Οράματα, διλλήματα, ενοχές, ιδεολογικές συγκρούσεις, ένας μοιραίος παράνομος έρωτας με μια Ρωσίδα κι ένα αναπάντεχο μυστικό που αποκαλύπτεται πολλές δεκαετίες αργότερα. Ένα μυθιστόρημα για ένα κομμάτι του ελληνισμού που έζησε με τη ρετσινιά του αποδιοπομπαίου τράγου και βίωσε ως το κόκαλο την τραγικότητα της Ιστορίας.

Ένα μυθιστόρημα για τον αποχωρισμό, την απώλεια, τη νοσταλγία. Τον έρωτα και την ανθρωπιά.

elenaiah
taxidiarikopouli
maltrebus 28/4/2014
nebula7
valia32
tiffany1972

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, November 06, 2013
Πολύ καλογραμμένο, πολύ ανθρώπινο, πολύ αληθινό, πολύ άμεσο, όλα στον υπερθετικό! Η ιστορία του Στέργιου Χ., γιατρού που τάχτηκε με τους κομμουνιστές, τους ακολούθησε στα πεδία του εμφύλιου πολέμου και αποχώρησε μαζί τους, μετά την ήττα στον Γράμμο, στην Αλβανία και από κει κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Το 1967 επιστρέφει στα Σκόπια, πάλι ως πολιτικός πρόσφυγας, για να είναι λίίίγο πιο κοντά στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η μητέρα του, οι αδερφές του και ο αξιωματικός του στρατού αδερφός του, Λεωνίδας Χ. Στη διαδρομή με το τρένο θυμάται τα γεγονότα της ζωής του.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, άμεσο, σφιχτό. Η συγγραφέας παρεμβαίνει στο κείμενο από την αρχή παραινετικά, συμβουλευτικά, συμπονετικά. Καταλαβαίνουμε από την αρχή ότι το μυθιστόρημα αναπλάθει πραγματικά γεγονότα πραγματικών ανθρώπων και μας δίνει πραγματικές πλευρές της ελληνικής και όχι μόνον Ιστορίας. Οι παρεκβάσεις της κυρίας Χουζούρη ("Έτσι υποθέτω, γιατρέ...", "Με μπέρδεψες, γιατρέ..." κλπ.) δεν είναι πολύ συχνές και δεν είναι άγαρμπες (όπως η περίπτωση γραφής της Ρέας Γαλανάκη στην Απαγωγή της Τασούλας). Θα έλεγα ότι η συγγραφέας είναι μια μάνα που συμπάσχει και αγωνιά για τον γιο της, τον ήρωα του μυθιστορήματος, έναν άνθρωπο που πίστεψε σε κάποια ιδεώδη, δεν παρασύρθηκε από την τυφλότητα του σοσιαλισμού και αγωνίστηκε να επιβιώσει από το μίσος και τη μισαλλοδοξία και το άγριο ξεκαθάρισμα που ακολούθησε τον θάνατο του Στάλιν, οπότε και οι λύκοι που κρύβονταν στα γραφεία του κόμματος ξαμολύθηκαν προς άγραν θυμάτων.

Ο γιατρός μας, λοιπόν, έζησε την τραγικότητα του Εμφυλίου, την αγωνία, τον πόνο και την απελπισία των "στρατιωτών" του Εμφυλίου (τι στρατιωτών δηλαδή, αμούστακα και άγουρα παιδιά όλοι τους) και την υποχρέωση που δημιουργήθηκε απέναντι στη Σοβιετική Ένωση που τους φιλοξένησε, οπότε ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν μια συγκεκριμένη, αυστηρή πορεία εργασίας στις φάμπρικες. Καταπληκτική αναπαράσταση της Τασκένδης και της ψυχολογίας που επικρατούσε και μεταξύ των Ελλήνων που κυκλοφορούσαν για χρόνια με στρατιωτικά και το περιβόητο "όπλο παρά πόδα" και μεταξύ των Ρώσων που τους υποδέχτηκαν. Τι τύφλωση, τι εγωισμός, τι πειθήνια υπακοή στη γραμμή του κόμματος και αργότερα, μετά τον θάνατο του Στάλιν, "του πλαστογράφου της Ιστορίας"¨όπως τον κατηγόρησαν δικοί του άνθρωποι, να πέφτει ένα τείχος και να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Μια κατάσταση που πολλοί δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε λιποθυμίες και κρίσεις τρέλας ενώ στα κλιμάκια του κόμματος γινόταν ο κακός χαμός από ρουφιανιές, διαγραφές και εξορίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γιατρός Στέργιος έχει παντρευτεί τη συντρόφισσα Σταυρούλα, συναγωνίστρια στον Γράμμο, κι έχουν κάνει και δυο κόρες. Μέσα στην παραφροσύνη του κλίματος στην Τασκένδη, ο γιατρός συνάπτει σχέση με μια παντρεμένη ρωσίδα νοσοκόμα, μια σχέση ρομαντική, βαθιά, ειλικρινής. Ίσως φανεί πρόστυχη στα μάτια πολλών αλλά η αφήγηση και η ροή της πλοκής δε σε αφήνουν να το καταλάβεις έτσι, δεν έχουμε ερωτικές σκηνές, κλάματα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, απλώς φωτίζονται κάποια περιστατικά και καταγράφονται κάποια αισθήματα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν καλό τέλος. Οι "σύντροφοι" θα το μάθουν και θα το εκμεταλλευτούν, οπότε η μεν Όλγα επιστρέφει στον άντρα της, που βρέθηκε να νοσηλεύεται σε απόμακρη περιοχή της Ρωσίας, ο δε γιατρός αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του στα Σκόπια, με όνειρο να γυρίσει στην πατρίδα του και στους αγαπημένους του, από τους οποίους απαγορευόταν να έχει νέα.

Παράλληλα με τη ζωή του Στέργιου, μαθαίνουμε και για τη ζωή του Λεωνίδα, του αδελφού του, που πολέμησε κι αυτός στον Εμφύλιο από την πλευρά των Δημκρατικών. Τι αντίκτυπο είχε η απόφαση του Λεωνίδα να πάει με τους κομμουνιστές, πώς αντέδρασε η μάνα τους, τι συνέπειες είχε αυτό για τον Λεωνίδα και για την καριέρα του στον στρατό; Η οικογένεια του γιατρού φωτίζεται λιγότερο αλλά εξίσου τραγικά.

Όνειρα που ποδοπατήθηκαν στη γραμμή του κόμματος, ελπίδες που έσβησαν στη μακρινή ανατολή της Τασκένδης, χαμόγελα που θάφτηκαν βαθιά στις στέπες του Ουζμπεκιστάν. Και μια νέα ζωή, που ξεφύτρωσε ξαφνικά, να χαρίζει ελπίδα τουλάχιστον στον έναν από τους δύο χαρακτήρες του μυθιστορήματός μας και χάρη σε αυτήν τη ζωή κατάφερε η συγγραφέας, όπως μας εκμυστηρεύεται, να συμπληρώσει τα γεγονότα της ζωής του γιατρού. Υπέροχο, λυρικό, τραγικό αλλά και αισιόδοξο. Η ιστορία συνεχίζεται στο βιβλίο Δυο φορές αθώα.

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, November 16, 2013
Από τη συνάντηση που κάναμε στην Αδριανού 52!

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, December 05, 2013

Released 6 yrs ago (12/5/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ένα βιβλίο για τη μετανάστευση,ένας χαρακτήρας με πιστεύω-αν και δε φαίνονται έντονα γιατί είναι και λιγομίλητος ο γιστρός-,μία γυναίκα που θέλει τόσο να γυρίσει πίσω,έχει άρνηση και θεωρεί πως ανά πάσα στιγμή όντως θα δει την πατρίδα της και ότι ζει είναι παροδικό...Γενικά η ιδέα είναι όμορφη,υπάρχει κι ένας πρωτότυπος τρόπος γραφής-ο ο ποίος εμένα με μπέρδεψε-αλλά θα γίνονταν όλα πολύ πιο όμορφα αν ήταν πιο έντονα.Θα ήθελα πιο έντονες τις σκέψεις του γιατρού,θα ήθελα πιο έντονη τη γυναίκα του,πιο θυμωμένη ίσως,την ερωμένη λιγότερο μπερδεμένη στις ιστορίες της.

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 29, 2013
Πήρα το βιβλίο από την εκδήλωση του κήπου για να ξεκινήσει καλά η νέα χρονιά!

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, January 27, 2014
Έκπληξη το βιβλίο και η συγγραφέας!
Μου άρεσε πολύ και κυρίως η ιστορική περίοδος που διαδραματίζεται.
Καλογραμμένο και ενδιαφέρον.

Journal Entry 7 by pavlakou52 at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Friday, January 31, 2014
Το βιβλίο είναι στα χέρια μου. Θα το ξεκινήσω πάραυτα.

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, April 28, 2014
Το βιβλίο ήρθε ξανά στα χέρια μου και το έδωσα χέρι με χέρι στον maltrebus που ξέρω ότι θα εκτιμήσει την ιστορική περίοδο που διαδραματίζεται.

Journal Entry 9 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, May 03, 2014
Στα χέρια μου από το taxidiarikopoul αλλά άγνωστο πότε θα διαβαστεί. Τέσσερα ring στα χέρια μου μέσα σε μια βδομάδα; Τι συγχρονισμός Θεέ μου!

Journal Entry 10 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, May 27, 2014

Released 6 yrs ago (5/28/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Δε προλαβαίνω να το διαβάσω αν και φαίνεται ενδιαφέρον. Το επιστρέφω στον Panost για να συνεχίσει το ταξίδι του

Journal Entry 11 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 27, 2014
Από τη σημερινή συνάντηση των Αθηναίων Μπουκροσίων :-)
Ευχαριστώ για το "δαχτυλίδι".

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, January 08, 2015
Το προσπάθησα πολύ και επανειλημμένα. Δεν κατάφερα να το τελειώσω.
Δεν το βρήκα καλογραμμένο, μάλλον γιατί δεν ήταν αρκετά ρέον. Ίσως και γιατί είχε διάχυτη στενοχώρια και ενοχές. Απαπαπαπα, ψυχοπλακώθηκα και δε λέει!!!
Συμφωνώ αρκετά με την elenaiah.

Θα δοθεί στον αγαπημένο panost το συντομότερο.

Journal Entry 13 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 18, 2015
Για απελευθέρωση.

Journal Entry 14 by panost at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, February 19, 2015

Released 5 yrs ago (2/22/2015 UTC) at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου
(σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ
του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.