Αλεξανδρινό Κουαρτέτο

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 11/5/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, November 05, 2013
Το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του β΄ μισού του 20ού αιώνα, είναι ένα ολοζώντανο έργο το οποίο επαινέθηκε όσο λίγα. Τζαστίν, Μπαλτάζαρ, Μαουντόλιβ και Κλέα, τα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στα βιβλία αυτής της τετραλογίας, διαπλέκονται μεταξύ τους ενώ πέμπτη πρωταγωνίστρια η πόλη της Αλεξάνδρειας, εξωτική και παρηκμασμένη, γεμάτη ομορφιά και γραφικότητα, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, March 03, 2014
Επιτέλους τα κατάφερα! Το να διαβάσεις αυτό το βιβλίο είναι άθλος. Το να το γράψεις μεγαλύτερος.

Το βιβλίο είναι τετραλογία, αποτελείται δηλαδή από τέσσερα μυθιστορήματα. Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Το κάθε μυθιστόρημα δεν εχει απόλυτη αυτονομία για να διαβάζεται μόνο του. Ο απόλυτος άθλος του συγγραφέα είναι ότι έγραψε μία τετραλογία για να διαβαστεί ολόκληρη με μοναδικό τρόπο. Η μαγεία του βιβλίου είναι ότι και τα τέσσερα βιβλία φωτίζουν την ίδια ιστορία ανάμεσα στα ίδια πρόσωπα, στην ίδια πόλη από διαφορετικές πλευρές. Προσωπικά νομίζω ότι αυτό είναι που το κατατάσσει στα αριστουργήματα, αυτό το κλείσιμο του ματιού, αυτό το ξαναπές την ιστορία από την αρχή, αλλιώς.
Η γλώσσα είναι μάλλον μνημειώδης, υπερφορτωμένη για τα δικά μου γούστα, αλλά αντίστοιχη της εποχής που γράφτηκε το βιβλίο. Ο συγγραφέας, ως κλασσικός συγγραφέας της διανόησης ασχολείται με τα πάντα: Την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την πολιτική, την επιστήμη και φυσικά τον Έρωτα. Τον πανταχού παρόντα έρωτα και την πανταχού παρούσα Αλεξ'άνδρεια.
Νομίζω ότι εκτός από τη γλώσσα που ανά φάσεις με κούρασε, το πιο ενοχλητικό για μένα στο βιβλίο είναι ο αοικιοκρατικός κοσμοπολιτισμός του. Παρόλο που το βιβλίο είναι αρκετά δηκτικό για τους Άγγλους, τις συνήθειές τους, την ηθική τους και την πολιτική τους, δεν παύει να είναι ένα μυθιστόρημα που έχει ως βασικούς ήρωες Δυτικούς (και μόνο δυτικούς), οι οποίοι άρχουν και αποτελούν την καλή κοινωνία σε μια αραβική πόλη. Η Δυτική σκέψη και ο πολιτισμός κυριαρχούν παντού, η Ανατολή παρουσιάζεται κυρίως ως φολκλόρ ή ως συνωμοσιολογικές ομάδες της Καμπάλα, ή ως διφθαρμένο κράτος σεΐχηδων. Αυτός ο ελιτισμός του βιβλίου είναι που με χάλασε κυρίως, γιατί μου αφήνει την αίσθηση ότι η Αλεξάνδρεια περιγράφεται ως πόλη μόνο μέσα από τα μάτια των αποικιοκρατών δυτικών και όχι των γνήσιων Αιγυπτίων παρόλο που όλοι αυτοί τη συνδιαμόρφωσαν.
Εξακολουθεί να είναι πάντως ένα σημαντικό βιβλίο και ένας σημαντικός συγγραφέας που έχει σίγουρα δημιουργήσει ένα έργο άξιο για μελέτη.

Journal Entry 3 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 11, 2014
Στα χέρια μου και ο Θεός βοηθός.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.