Φιλμ νουάρ

by Στεφανάκης Δημήτρης Γ. | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9604966480 Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 9/11/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, September 11, 2013
Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτηματικά για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;

Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή.

Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το "παρών" σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα...

Μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, September 11, 2013
Το Δημήτρη Στεφανάκη τον γνώρισα αναγνωστικά πριν λίγα χρόνια, όταν διάβασα το «Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία». Πέρυσι διάβασα το «Μέρες Αλεξάνδρειας», το βιβλίο το οποίο έχει ήδη μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Prix Mediterranee Etranger 2011.
Ενθουσιασμένος από το τελευταίο βιβλίο του έκανα αίτημα φιλίας στο F/B – κυρίως για να μαθαίνω νέα του – και τον παρακολούθησα στην πραγματικά πολυπράφματη δημιουργικότητά του, στο λογοτεχνικό περιοδικό ΚΛΕΨΥΔΡΑ, στις λέσχες ανάγνωσης και το ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον γκρουπ «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα»
Χαίρομαι πολύ που επιτέλους τον γνωρίζω και προσωπικά και μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για ένα ακόμη πολύ όμορφο βιβλίο ενός εξαιρετικού συγγραφέα.

Στο «Φίλμ Νουάρ» ο Δημήτρης Στεφανάκης επανέρχεται στο κοσμοπολίτικο κλίμα της εποχής του τέλους του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου, μιας εποχής λίγο ευρύτερης από αυτήν που αγαπήσαμε στις «Μέρες Αλεξάνδρειας». Και ενώ εκεί είχαμε μία πόλη κυρίως να αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα, τις αντιθέσεις και τον αντίκτυπο των ιστορικών γεγονότων της εποχής, το «Φιλμ Νουάρ», που μοιάζει κι αυτό σαν ιστορικό μυθιστόρημα, πάει ένα βήμα παρακάτω.
Το «Φιλμ Νουάρ» είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία ενός θρυλικού ανθρώπου που σφράγισε την ευρωπαϊκή ιστορία εκείνης της περιόδου.: τον Μπαζίλ Ζαχάρωφ, τον άνθρωπο θρύλο, τον άνθρωπο αίνιγμα, τον έμπορο όπλων που συνδύασε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία τόσο πολύ τις επιχειρήσεις την κατασκοπεία, την προπαγάνδα, την ίδια την εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο με το λεγόμενο «μεγάλο κεφάλαιο». Έναν άνθρωπο που η ελληνική καταγωγή του χάνεται κάπου ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, άπλωσε τις επιχειρήσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο, σύνδεσε τα συμφέροντά του με την βρετανική πολιτική αλλά έζησε κυρίως στο Παρίσι, μεταμφιεζόταν και επινοούσε διαρκώς διαφορετικούς ρόλους και βιογραφικά για τον εαυτό του, παντρεύτηκε αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με μια άλλη παντρεμένη γυναίκα, ήλεγχε τα ΜΜΕ και έπαιζε μόνος του και με το δικό του κύκλωμα στη σκακιέρα της παγκόσμιας διπλωματίας αλλά και κατασκοπείας.
Ο Μπαζίλ Ζαχάρωφ, που ενέπνευσε σαν προσωπικότητα και δραστηριότητα κινηματογραφικούς ήρωες σαν τον Πολίτη Κέιν του Όρσον Ουέλς και έγινε αντικείμενο ιστορικής μελέτης και έρευνας, χρειαζόταν έναν χαρισματικό συγγραφέα σαν τον Στεφανάκη, για να αναδειχθεί σε έναν εξαιρετικό μυθιστορηματικό ήρωα. Με όλες τις αντιθέσεις ενός ιδιαίτερου ανθρώπου, με τον κοσμοπολιτισμό της θέσης που είχε ο ίδιος κατακτήσει και με την ψυχολογική προσέγγιση που οφείλει ένας συγγραφέας στην ανάπτυξη ενός – ούτως ή άλλως – αμφιλεγόμενου ήρωα.
Η μυθιστορηματική και όχι ιστορική προσέγγιση του ήρωα εξυπηρετείται κατ’ αρχήν από την ίδια τη δομή του βιβλίου. Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένας Γάλλος δημοσιογράφος, ο Φιλίπ Τεμπώ, αναζητά έναν ηλικιωμένο Ισπανό αναρχικό που κρύβεται στο Παρίσι για την αντικαθεστωτική του δράση, τον Μιγκέλ Θαραμπό, με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες για ένα άρθρο που θέλει να γράψει για έναν παράξενο και ανορθόδοξο έρωτα και δεσμό: Αυτόν του ελληνικής καταγωγής εμπόρου όπλων Βασιλείου Ζ. με μία Ισπανίδα ευγενή παντρεμένη ήδη με έναν ψυχικά ασθενή διάδοχο, τη Μαρία ντελ Πιλάρ.
Μέσα απ’ αυτήν την εξιστόρηση του παράνομου έρωτα παρακολουθούμε να ξετυλίγεται κινηματογραφικά ολόκληρη η ζωή κι δραστηριότητα του μυστηριώδη Έλληνα αλλά και σχεδόν όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του τέλους του 19ου αι. και των αρχών του 20ου και τα οποία βρήκαν το Βασίλειο τον πλουσιότερο και με τη μεγαλύτερη επιρροή άνθρωπο στον κόσμο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικής γραφής κείμενο με έξοχη ατμόσφαιρα και αναπαράσταση εποχής , με χρονικές εναλλαγές από το παρελθόν στο παρόν της αφήγησης, με πλήρη ανάπτυξη και σκιαγράφηση των ηρώων είτε απλώς μυθιστορηματικών, είτε ιστορικών προσώπων με σημασία στη λεπτομέρεια και με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα και τη μελέτη μιας εκτενούς βιβλιογραφίας αλλά και τη μυθοπλασία που πρέπει να στηρίζει κάθε αξιόλογο μυθιστόρημα. Σε κανένα σημείο του βιβλίου ο αναγνώστης δεν πρόκειται να μπερδευτεί και να νομίζει ότι διαβάζει απλώς ένα βιβλίο ιστορίας. Η λογοτεχνία είναι πανταχού παρούσα, οι αφηγήσεις δίνουν ροή και συνοχή στην υπόθεση και ταιριάζουν στους ήρωες,, τα σχεδόν κινηματογραφικά στιγμιότυπα που παρεμβάλλονται μεταφέρουν άμεσα στην εποχή.
Για μένα ο Δημήτρης Στεφανάκης έκανε αυτό που έπρεπε: Όπως ένας καλός σκηνοθέτης οφείλει να μετουσιώσει σε καλή ταινία ακόμη και τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του σεναρίου του, έτσι και ο Στεφανάκης αξιοποιεί το – έτσι κι αλλιώς ομιχλώδες και σε πολλά σημεία ανεξακρίβωτο – ιστορικό υλικό για τον ήρωά του σε ένα απολαυστικό λογοτεχνικό δημιούργημα. Υποθέτω ότι αυτό θα χαροποιούσε ιδιαιτέρως και τον ίδιο τον Μπαζίλ Ζαχάρωφ. Μια γοητευτική ιστορία ειπωμένη καλά με τον ίδιον στο επίκεντρο. Χωρίς σκοπό να διδάξει αλλά να ψυχαγωγήσει και να γοητεύσει.
Χάρηκα που διάβασα το βιβλίο, χάρηκα που γνώρισα το Δημήτρη από κοντά και χαίρομαι που ξέρω ότι θα συνεχίσει να μας χαρίζει αξιόλογη λογοτεχνία και στο μέλλον .

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.