14 solmua Greenwichiin

by Olli Jalonen | Literature & Fiction |
ISBN: 9789511230144 Global Overview for this book
Registered by ruzena on 8/2/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by ruzena on Friday, August 02, 2013
Otava 2008. 381 s.

Finlandia-palkintoehdokas 2008

Kirja kertoo vanhojen opiskelukavereiden Petrin ja Grahamin sekä Petrin veljen Karin ja Grahamin vaimon Islan maailmanympärimatkasta Greenwichin pituuspiiriä myöten. He ovat joukkue, joka osallistuu tähtitieteilijä Edmund Halleyn juhlavuoden kunniaksi järjestettyyn kilpailuun. Matka on tarkoitus toteuttaa pääasiassa samanlaisin tavoin kuin oli mahdollista Halleyn aikana, 1700-luvulla. Jalkaisin ja purjeveneellä siis kuljetaan. Sitäkin nykyaikaisempaa on sääntöjen valvonta. Varsinaiset kilpailijat Petr ja Graham kulkevat kirjaimellisesti ohjenuora kurkulla: kaulalle sinetöidyssä nyörissä olevilla solmuilla, joita on 14, kuitataan käynnit arvoituksellisilla rasteilla. Sijaintia seurataan elektronisesti koko ajan, paimenkirjeitä ilmestyy kannettavan näytölle. Välillä retkueelle on kuitenkin hiukan hämärää, miten ohjailu oikein toimii ja miksi.

Tekstissä vuorottelevat lokimerkinnät ja Karin, joskus muidenkin, kertojanäänet. Lokimerkinnät ja yksityiskohtaiset matkanteon olosuhteiden ja menetelmien kuvaukset saavat tarinan istumaan niin tukevasti tähän maailmaan, että sen uskoo tapahtuneeksi vaikka tietää ettei. Kertomusrakennelma on uskomattoman uurasta ja tarkkaa työtä; se tuo mieleen Jalosen Yhdeksän pyramidia ja myös hänen toisen "suuren kertomuksensa" Yksityiset tähtitaivaat.

Ihmiset ja heidän kohtalonsa ovat kuitenkin tämän teoksen pääosassa. Heitä kuvataan lakonisesti ja tapahtumisen ja tekemisten kautta, mutta kyllä he tutuiksi ja läheisiksi tulevat, kun lukija on kokonaisen vuoden samassa veneessä. Matkan koettelemukset nyhtävät ihmisestä esiin kaiken ja vielä enemmän. Kuka käski lähteä polkemaan oravanpyörää maalla, merellä ja jäätiköllä, kuka kieltää lähtemästä siitä pois, kun olo voisi olla pahempi vain ilmastoteipillä muoviin suljettuna ruumiina (sellainen oli kellunut rannassa kun matkaan lähdettiin). Mutta shown täytyy jatkua. Paljon on sittenkin editoitavaa, jotta sopivin joukkue voittaa. Kilpailuhan on sisällöntuotantoa brittiläiselle tv-yhtiölle, jolle totuuden ja sepitteen raja on keinuva kuin horisontti avoimella Atlantilla.

Kirjan voi lukea monella tavalla. Enempiä kertomatta suosittelen ehdottomasti, tämä on aivan järkyttävän hyvä kirja!

-ruzena

EDIT. 20.1.2019
Kirja on luettu kahteen kertaan ja pääsee uuteen hyvään kotiin.

Journal Entry 2 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 25, 2019
Toivelistakirja tupsahti minulle postin kyydissä eilen. Kiitos tuhannesti, ruzena! Minustakin Olli Jalonen on järkyttävän hyvä kirjailija – ja sanon näin vain yhden (1) Jalosen kirjan lukeneena. Se on paljon se.

Journal Entry 3 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 14, 2019
Minua kiehtoo Olli Jalosen kirjoissa – niitä siis jo kaksi kappaletta luettuina – tietty testausmentaliteetti, jonka asetelmia hän myös näyttää tehokkaasti purkavan. Testaaminen, suorituksiin pyrkiminen, kilpailu ja sukupuolittaminen näkyvät teoksissa monella tasolla.

Sattumalta luin heti tämän kirjan jälkeen miestutkimukseen liittyvän kirjan, jossa käsiteltiin mm. Jules Vernen tutkimusmatkailuklassikko Nautilusta. Retkikunta, jollaiseksi kisan kutosjoukkue itseään alkoi nimittää matkan edetessä, muistuttaa sukelluslaivassa toisiinsa sidottuja/lukittuja ihmisiä. Mutta mikä on kenenkin rooli Jalosen "Nautiluksella"? Kapteeni Nemon aluksessa ei ollut naisia; Jalosen testilaboratoriossa yhden naisen (Isla) mukanaolo sekoittaa miesten välistä dynamiikkaa pahasti. Jalonen testaa nähtävästi myös ja etenkin itseään mm. käymällä dialogia perinteisten juoniratkaisujen kanssa. Alkusysäyksenä mitä kliseisimmät matkaanlähtö ja arvoitus, lopputulemana arvattavasti rakkaus, ero, lapsi. Voiko näistä aiheista kaluta enää uutta? Lisäksi testataan, voiko alle 400-sivuinen kirja vaihtaa koko ajan paikkaa ja koordinaatteja niin, että yksikään maa-alue ei saa toista enempää sivutilaa. Miten moisessa menossa kirjan rakenne ja juoni pysyvät kasassa?

Nautin tästä kirjasta mahdollisesti vielä enemmän kuin Taivaanpallosta, jota ylistin alkuvuodesta aivan verrattomaksi suoritukseksi. Jalonen kirjoittaa harvinaisella varmuudella, maailmantähden osaamisella. Kyllä hän nousi heti suomalaiseksi ykkössuosikikseni; muut jäävät kauas taakse.

(Kuulun Jalosen kanssa samaan kirjailijayhdistykseen ja sain sitä kautta kutsun hänelle järjestetyille Finlandia-kakkukahveille. En ole tosielämässä koskaan tavannut Jalosta enkä uskaltautunut paikalle. Aika fanitytöksi olisin valahtanut, jos olisin ihailemani kirjailijan kanssa nokitusten joutunut!)

Journal Entry 4 by CatharinaL at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 15, 2019
Olli Jalonen lähtee Komentooralla käymään. Antoisia lukuhetkiä!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.