Ο ύπνος των χιλίων ημερών

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 7/9/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, July 09, 2013
Αν ο Σπύρος δεν είχε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, αν είχε ακούσει το ξυπνητήρι του στις οκτώ, αν είχε τα απαραίτητα πέντε λεπτά στη διάθεσή του για να ελέγξει τα μηνύματα στον υπολογιστή και να ανακαλύψει ότι το ραντεβού των δέκα είχε μετατεθεί κατά μία ώρα αργότερα, δε θα είχε χάσει τη ζωή του. Τουλάχιστον, όπως αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος την έννοια της ζωής! Ο Σπύρος Παπαγιάννης, στις δέκα παρά τέταρτο το πρωί της εικοστής τρίτης Μαρτίου 2005, έπαψε να υπάρχει. Για τρία ολόκληρα χρόνια! Η Μαρίνα Αγγελή, το απόγευμα της εικοστής τρίτης Μαρτίου 2005, βρήκε ένα σημαντικό λόγο για να συνεχίσει να ζει. Το πέρασμα του Σπύρου Παπαγιάννη στη ζώνη της ανυπαρξίας προκαλεί τη μοίρα να παίξει με τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων. Ανυποψίαστοι, μπλέκονται στον ιστό που η μοίρα θα υφάνει με άξονα τον Σπύρο, τον άνθρωπο που υπάρχει χωρίς να ζει, αλλάζοντας πορείες, ανατρέποντας ζωές. Παιχνίδια, καπρίτσια, μυστικά που περιμένουν πίσω από τις κλειστές κουρτίνες του μυαλού. Και κάπου πιο μακριά η ευτυχία παραμονεύει υπομονετικά...

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, July 09, 2013
Κοντεύω τρία χρόνια που άρχισα να διαβάζω πιο συστηματικά βιβλία λογοτεχνίας και όλη αυτή τη διαδικασία την κάνω για να προλαβαίνω δυνητικούς αγοραστές τι να αποφύγουν, τι να διαβάσουν, τι να ξεφυλλίσουν. Έχω συναντήσει διαμαντάκια, έχω συναντήσει εκτρώματα, έχω συναντήσει πολλά. Και όταν γράφω αρνητικά για ένα βιβλίο δε σημαίνει ότι κάποιος άλλος δε θα το αγαπήσει, ούτε κι αν "εκθειάζω" ένα βιβλίο θα το λατρέψουν όλοι. Beauty is in the eye of the beholder όπως λένε και οι ξένοι. Ακριβώς όμως αυτός ο όγκος των βιβλίων που περνά από τα χέρια μου (και τα μάτια μου) αρχίζει να εγείρει κάποιες απαιτήσεις από μένα κι ένα βιβλίο που για μένα είναι το νιοστό μου και για κάποιον άλλον το πρώτο του ή το δέκατό του ίσως να τον συντροφέψει περισσότερο ή καλύτερα.

Αυτά δεν τα γράφω ως επεξήγηση ή δικαιολόγηση. Άλλωστε όλες μου οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες για όποιον θέλει να τις διαβάσει και να καταλάβει τον τρόπο σκέψης μου που διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου και των βιβλίων. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ομολογώ ότι μου γεννήθηκαν συναισθήματα πρωτόγνωρα κι ας μην είναι καλογραμμένο. Ο τρόπος γραφής είναι πολύ απλός (σχεδόν απλουστευτικός), ό,τι συμβαίνει στους ήρωες πρέπει με το ζόρι να δικαιολογηθεί (π. χ. το ερωτικό παρελθόν της Μαρίνας ή το εργασιακό παρελθόν του Σπύρου κλπ.) και μάλιστα από την αρχή του βιβλίου, μονοδιάστατα, δεν εντάσσεται δηλαδή τμηματικά στη ροή του κειμένου, να υπάρξει κάποια αλλαγή, κάποια ανατροπή, κάτι.

Το βιβλίο ομολογώ ότι το ξεφύλισσα, το διάβασα στα πεταχτά και δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο παρακολουθείται εξίσου άνετα με το αν το διαβάζατε κανονικά. Παρέλειψα μακροσκελείς συζητήσεις, εκτενείς τρόπους σκέψης, περιγραφές που δε χρειάζονται και βαραίνουν την εξέλιξη του μύθου κλπ. Πολλές σελίδες, πολλές λέξεις και σύντομα το ενδιαφέρον χάνεται. Έτσι, δε θα ασχολιόμουν καν με το βιβλίο αν δε μου γεννούσε τα συναισθήματα που ανέφερα ανωτέρω.

Παρ' όλο που η συγγραφέας φαντάζομαι ότι έχει τη δυνατότητα να καθηλώσει τον αναγνώστη κι όχι απλά να τον κρατήσει (άλλωστε τα Κομμένα λουλούδια είναι ένα βιβλίο που μου τράβηξε την προσοχή κι ελπίζω να το διαβάσω κάποια στιγμή) η αφηγηματική της δυναμική και το γενικότερο υφολογικό της δεν τη βοηθάει. Θα κρατήσω δύο θετικά στοιχεία: η πλοκή δε μένει μόνο στην ερωτική ιστορία που εξυφαίνεται διακριτικά μεταξύ του Σπύρου και της Μαρίνας αλλά μπλέκεται κι ένας άλλος παράγοντας: η τρέλα της Ιωάννας, που μες στον παραλογισμό της αντιμετωπίζει το παιδί της Καίτης και του Σπύρου ως δικό της και φτάνει στο σημείο να το απαγάγει (τα βαθύτερα αίτια αυτής της κίνησης, αν και παρατραβηγμένα και από την αρχή προβλέψιμα, μπορείτε να τα διαβάσετε στο βιβλίο). Η αγωνία της μάνας, η αναστάτωση που φέρνει η απαγωγή του παιδιού σε μια οικογένεια, το τέλεια στημένο σχέδιο της απαγωγής και η λύση του δράματος ήταν πράγματα που δεν έχω συναντήσει προσώρας σε ελληνική λογοτεχνία και ομολογώ ότι μου έκαναν αίσθηση. Συμπάθησα την Καίτη, ήμουν δίπλα της στην αγωνία της, ασχολήθηκα περισσότερο μαζί της. Για φανταστείτε αυτά τα αισθήματα να προκαλούνται από έναν τελείως διαφορετικό τρόπο γραφής από αυτόν που διάλεξε η συγγραφέας!

Σε γενικές γραμμές έχουμε ένα κείμενο που ρέει, με πλατείς διαλόγους και διεξοδικές αναλύσεις, όμως θα επιμείνω ότι γεννάει ωραία συναισθήματα και ίσως βρει φανατικούς αναγνώστες.

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, July 29, 2013
Στα χέρια μου από τη συνάντηση του Ιουλίου!

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, August 27, 2013

Released 6 yrs ago (8/27/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Αν εξαιρέσω την εισαγωγή που μου έκανε λίγο ότι διαβάζω ανάγνωσμα άλλης δεκαετίας-βλέπε κατάστημα ''νεωτερισμοί!''-η ιστορία ήταν ενδιαφέρουσα.Απογοητεύθηκα λίγο με το τέλος της ιστορίας βέβαια,καθώς δε βρήκα λόγο να μην τα ξαναβρει το ζευγάρι,αλλά αυτά δε γίνονται στην καθημερινότητα?Άρα,δίνω ένα μπράβο για το ρεαλισμό.

Journal Entry 5 by Katerina21 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, September 30, 2013
Μου το έδωσε ο Panost στη ''Βύνη"

Journal Entry 6 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Thursday, November 14, 2013
Ενα ευκολοδίαβαστο και βατό βιβλίο με απίθανες συμπτώσεις που τελικά μπορούν να συμβούν στο καθένα μας. Απλή γραφή και όμορφη περιγραφή χαρακτήρων που νομίζεις ότι είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Συγκινητικά τα μητρικά συναισθήματα και η δύναμη της μάνας που αντέχει τα πάντα για το παιδί της. Το συνιστώ στον επόμενο αναγνώστη.

Journal Entry 7 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 18, 2013
Δεν έχω διαβάσει τίποτα της ευπώλητης ελληνίδος συγγραφέως. Χέρι με χέρι στην ζεστή συνάντηση με τις σοκολάτες!

Journal Entry 8 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, May 08, 2015

Released 5 yrs ago (5/8/2015 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πολύ ωραία γραμμένο βιβλίο, διαβάζεται πολύ γρήγορα. Θα αναζητήσω κι άλλα βιβλία της συγγραφέως.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.