Μέδουσα από σμάλτο

Registered by StrangeEmily of Trikala, Trikala Greece on 6/13/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Thursday, June 13, 2013
Οι πράξεις που είχαν γίνει εδώ, είχαν αφήσει πίσω τους το έσχατο άκρο του νόμου. [...] Εκεί, ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, είναι που γεννιέται η αμαρτία.
"Σε είχα δει την περασμένη Κυριακή να στέκεσαι και να κοιτάζεις τον Νεκρό Ιχθύ στη σπηλιά μου. Νομίζω ότι με παρόμοιο τρόπο στάθηκες και κοίταξες το πτώμα του Γαβριήλ στο Μνήμα του Γέροντα. Ήταν μέρος μιας μεγάλης ζωγραφιάς που προσπάθησες να διακρίνεις και να κατανοήσεις".

Στα χρόνια του βασιλέα Θεόφιλου (829-842) η Κρήτη έχει κατακτηθεί από Άραβες που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία. Οι επιδρομές τους στα παράλια του Αιγαίου θέτουν σε κίνδυνο τους τοπικούς πληθυσμούς και αποδυναμώνουν τον έλεγχο του κράτους.

Νοέμβριος του 835: Μετά από μια αδιέξοδη πρεσβεία στους Άραβες της Κρήτης, ο πρωτοσπαθάριος Λέων επιστρέφει απογοητευμένος στην Κωνσταντινούπολη. Όμως, μια ξαφνική τρικυμία αναγκάζει το πολεμικό πλοίο που τον μεταφέρει να αράξει στην απομονωμένη Σκύρο. Με αφορμή τον θάνατο ενός νεαρού χτίστη, ο Λέων αρχίζει να διακρίνει τις φιλοδοξίες, τα πάθη και τα μίση που κρύβονται πίσω από τη φαινομενικά γαλήνια όψη της μικρής κοινωνίας. Και τότε ανακαλύπτεται το δεύτερο, φρικτά κατακρεουργημένο, πτώμα.

Μετά την περιπέτειά του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωτοσπαθάριος Λέων συνεχίζει τη μοναχική ζωή του στη βασιλεύουσα. Όμως η αποτυχημένη πρεσβεία, η γνωριμία του με τον αρχαϊκό κόσμο της Σκύρου και η συνάντησή του με τέσσερις ανθρώπους στο περιθώριο αυτής της νησιωτικής κοινότητας θα τον αναγκάσουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το δίκαιο, την τέχνη και τον έρωτα, ενώ θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν της οικογένειάς του.

Εδώ μια ωραία κριτική από τον Παναγιώτη Τουρλή - γνωστός bookcrosser - :-) , ο οποιος το διάβασε μέσα σε σε μια μέρα:
http://www.captainbook.gr/shop/?main_page=wordpress&p=2954#more-2954

edit 20/6/2013: To βιβλίο μετά από ένα μίνι-κουίζ πουοργάνωσα στο ελληνικό φόρουμ για τα όγδοα γενέθλιά μου στο bookcrossing, το κέρδισε η karry. Μετά όμως από γενική απαίτηση του κοινού, γίνεται bookring και θα το παραλάβει η karry πάλι στο τελος. Η σειρά έχει ως εξής:
StrangeEmily
elenaiahm --> το διάβασε
karry --> το διάβασε - έχει το βιβλίο
dreamy24
feltre
Alerion?
taxidiarikopoul --> το διάβασε
TIFFANY1972
karry που κέρδισε το βιβλίο

Journal Entry 2 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, June 27, 2013

Released 6 yrs ago (6/27/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ξέχασα να γράψω πως είναι στα χέρια μου από χτες το πρωι!Και σήμερα το τελείωσα!Δεν περίμενα πως θα μου άρεσε.Προκατειλημμένη από το εξώφυλλο που έγραφε 'Μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου'.Το βιβλίο μου έκανε λίγο Αγκάθα Κρίστι και η ιστορία είχε ενδιαφέρον.Πολλά άτομα μπλεγμένα,φόνοι,απόπειρες,μια αυτοκτονία,έρωτες,κρυμμένα μυστικά.Ανάλαφρο και κατάλληλο για απογευματάκι!

Journal Entry 3 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Sunday, July 07, 2013
Ήρθε στα χέρια μου με τον αγγελιοφόρο merolia παρότι στη σειρά βλέπω την karry.
Θα το διαβάσω σύντομα γιατί είναι ό,τι πρέπει για τη θερινή ραστώνη και θα επανέλθω στη σειρά.

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Monday, July 15, 2013
Ευχάριστο ανάγνωσμα καλοκαιριού.
Συμπαθής ο ήρωας μέσα στη μοναξιά και στα αξιώματα του ... Ξωκείλει με τον αυτοκρατορικό δρώμονα έρμαιο μιας καταιγίδας, στη Σκύρο και αναγκάζεται να ενσωματωθεί για λίγο στη ζωή του νησιού προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο δύο θανάτων.
Ο Λέων έχει προτερήματα όπως η μεγαλοθυμία και η φιλανθρωπία, είναι εύστροφος, δίκαιος και καλλιεργημένος, πιστεύει στη φιλία και στον έρωτα. Βιώνει την κατάθλιψη του, αναρωτιέται πού βαδίζει, αντιμετωπίζοντας τη δική του κρίση της μέσης ηλικίας και λαμβάνει τις απαντήσεις που τόσο επιθυμεί σχετικά με την ιστορία της οικογένειας του.
Το ενδιαφέρον από την ιστορία ήταν αυτό που συναντά κάποιος σε κάθε εποχή και τόπο : όσο μικρό και να είναι ένα μέρος, κάποιος θα κοιμάται με κάποια κάτω από τη μύτη όλων, κάποια παντρεμένη θα κάνει ένα μπασταρδάκι με κάποιον που θα το μεγαλώσει ο ανύποπτος σύζυγος, κάποια θα έχει εραστή, κάποιος αγαπάει κάποιαν άλλη αλλά παντρεύεται αυτή που θα του πει η μαμά του κοκ....

Το βιβλίο θα συνεχίσει προς τον επόμενο αναγνώστη ο οποίος ποιος είναι άραγε; Αυτός που δεν έχει πάει ακόμα διακοπές ...


Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, July 20, 2013

Released 6 yrs ago (7/20/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Σε μια άτυπη καλοκαιρινή συνάντηση στη δροσερή Τερίνα το βιβλίο συνεχίζει προς karry με ευχές για καλό διάβασμα.

Journal Entry 6 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Monday, August 26, 2013
Η αρχή ήταν λίγο περίεργη μιας που άρχισαν αμέσως οι αστερίσκοι που αναγκαζόσουν - πριν αρχίσεις καλά καλά το βιβλίο - να γυρίσεις πίσω τις σελίδες και να ψάχνεις τις λέξεις.
Επίσης λίγο απότομη και ελλιπής η περιγραφή στην αρχή του πρωταγωνιστή, προφανώς λόγο εμφάνισής του σε προηγούμενο βιβλίο.

Παρ' ότι είχα αυτή την λίγο άβολη πρώτη επαφή με το βιβλίο, πέρασα πολύ καλά μαζί του.
Αρκετές και ευχάριστες πληροφορίες για την εποχή και το νησί, ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν και οι πράξεις τους.

Τέλειο για διακοπές και ιδανικό για κάποιον που έχει επισκεφτεί την Σκύρο.

Θα δοθεί το συντομότερο στην dreamy24

Journal Entry 7 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, August 30, 2013
Στα χέρια μου απο την Karry , θα επανέλθω με σχόλια!
Εξαιρετικός ο Αγαπητός !! Έχοντας διαβάσει το Εβένινο λαούτο , ήθελα να διαβάσω και αλλο βιβλίο του συγραφέα και φυσικά δεν απογοητεύτηκα. Γνώριμοι οι χαρακτήρες απο το προηγούμενο βιβλίο, μεγάλη πρόκληση η τοποθεσία που εξελίσσεται η ιστορία, η Σκύρος!! Πολλά τα πρόσωπα , μπερδεύεσαι λίγο , δύσκολο να μαντέψεις τον δολοφόνο . Το συνιστώ ανεπιφύλακτα ! Στα χέρια της Feltre!

Journal Entry 8 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Monday, September 23, 2013
Έφτασε και σε μένα.

Journal Entry 9 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, September 26, 2013
Ενδιαφέρθηκα για το βιβλίο λόγω των θετικών σχολίων που έκανε ο maltrebus. Τον απείλησα πως αν δε μου αρέσει, θα τον δαγκώσω. Ε, τη γλίτωσε τη δαγκωνιά!
Σφιχτοδεμένη πλοκή, με πολλές εκπλήξεις και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Journal Entry 10 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, September 27, 2013

Released 6 yrs ago (9/29/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην TIFFANY. Η Alerion θα το πάρει στις αρχές Νοέμβρη, που θα είναι στα πάτρια εδάφη.

Journal Entry 11 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 01, 2013
Μου το έδωσαν στη μηνιαία συνάντηση των Αθηναίων μπουκροσίων, πριν 3 μέρες.
Θα το διαβάσω σε... τρία τέρμινα :-)))

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Παναγιώτης Αγαπητός, καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Βυζαντινολογία, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Κλασική και Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι. Έχει εκπονήσει δύο μονογραφίες ("Narrative Structure in the Byzantine Vernacular Romances" και "The Study of Medieval Greek Romance"), έχει επιμεληθεί πέντε τόμους με πρακτικά διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα άρθρα σε διεθνείς επετηρίδες και συλλογικούς τόμους. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του στρέφονται γύρω από τη μελέτη της βυζαντινής ερωτικής μυθοπλασίας, τη θεωρία της ρητορικής στο Βυζάντιο, την ερμηνευτική προσέγγιση της βυζαντινής λογοτεχνίας με τη βοήθεια σύγχρονων θεωρητικών μεθόδων, όπως επίσης την κριτική και την έκδοση των μεσαιωνικών ελληνικών, λόγιων και δημωδών, κειμένων. Στις εκδόσεις Άγρα δημοσιεύσε πρόσφατα τον τόμο "Εικών και λόγος" με μεταφράσεις έξι βυζαντινών περιγραφών έργων τέχνης, ενώ ετοιμάζει τη μετάφραση των οκτώ δοκιμίων του Μιχαήλ Ψελλού περί αρχαίας και χριστιανικής γραμματείας.

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, January 30, 2014
Πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο βιβλίο.
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

Θα δοθεί στην Alerion στη μηνιαία μπουκροσοσυνάντηση του Φεβρουαρίου.

Journal Entry 13 by Alerion at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Sunday, March 02, 2014
Στα χέρια μου από την συνάντηση Φεβρουαρίου. Θα το διαβάσω και θα ενημέρωσω για την περαιτέρω τύχη του. Ευχαριστώ πολύ και την tiffany και την strangeemily

Journal Entry 14 by Alerion at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Thursday, March 06, 2014
Αρχικώς να αναφέρω πως μου άρεσαν οι εκδόσεις. Επιτέλους ένα βιβλίο που δεν θεωρεί πως όλοι έχουμε πρεσβυωπία, ούτε πως τα πυκνά γράμματα και τα μικρά περιθώρια είναι κακόγουστα. Επίσης μου άρεσε το πολυτονικό.

Τώρα στα πιο ουσιαστικά πρόκειται για ελαφρώς μακρυσκελές βιβλίο που όμως δεν κάνει κοιλιά. Ο πρωτοσπαθάριος Λέων βρίσκεται στην Σκύρο λόγω καταιγίδας κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη και εκεί καλείται να εξιχνιάσει δύο ατυχήματα ή φόνους, που μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους μπορεί και όχι. Ο πρώτος νεκρός είναι ο ανιψιός του πρώτομάστορα και ο δεύτερος ο τρανός τοπάρχης. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται δυνατά και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιος είναι οκαλός και ποιός είναι ο κακός. Ο ίδιος ο πρωτοσπαθάριος θα ανακαλύψει καλύτερα τον εαυτό του. Μια αίσθηση πως οι χαρακτήρες είναι πολλοί και την ίδια στιγμή λίγοι. Λίγοι καθώς η ιστορία πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια και καταλήγει σε δύο οικογένειες βασικά και πολλοί όταν αποκαλύπτεται η λύση. Βρήκα την εξήγηση του δεύτερου θανάτου εντελώς εξοπραγματική και υπερβολική. Τρομερή δολοπλοκία. Και επίσης δεν κατάλαβα τελείως την τιμωρία των ενόχων. Αλλά ο συγγραφέας κάνει καταπληκτική δουλειά στους χαρακτήρες των ανθρώπων. Περίπλοκα συναισθήματα και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Καλή προσπάθεια.

Journal Entry 15 by StrangeEmily at Trikala, Trikala Greece on Wednesday, June 04, 2014
To βιβλίο επέστρεψε σε μένα. Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες στο bookring για τη συνέπειά τους και για τα ενδιαφέροντα σχόλια και βέβαια την alerion που μου το έστειλε!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.