Καβαφικοί φόνοι

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 5/23/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 23, 2013
Ύστερα από τέσσερις εξευτελιστικές υποθέσεις μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, ο κυνικός και άξεστος ντετέκτιβ Νίκος Μάντης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο σημαντικές προκλήσεις: τον ποιητικά σκηνοθετημένο φόνο μιας υπερήλικης, εκκεντρικής και πάμπλουτης πρώην ιδιοκτήτριας πορνείου, λάτριδος του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, και τη συνάντησή του με το δόκτορα Ξενοφώντα Δαρείο, αλεξανδρινό αρχαιολόγο, παθιασμένο καβαφιστή και πρώην καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του ό,τι ακριβώς σιχαίνεται ο Μάντης. Είναι μορφωμένος, μυστηριώδης, απόκοσμος και, κυρίως, ομοφυλόφιλος.

Καθώς στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια οι καβαφικοί φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον σαν μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων, οι δυο αλλόκοτοι συνεργάτες αποδύονται σ’ ένα ασθματικό κυνήγι για να ανακαλύψουν πρώτοι το μυστικό που φυλάσσουν πεισματικά τρεις γριές πόρνες στην αινιγματική Λέσχη της Ιθάκης και να λύσουν την ιεροτελεστική ακολουθία των εγκλημάτων νιώθοντας στο πετσί τους τους στίχους του λατρεμένου ποιητή:

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o3ryZPraqhw

VALIA32

RING
elenaiah
taxidiarikopouli
valia32
feltre
tiffany1972
mauve-sirene
nebula7

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 23, 2013
Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, μετά την αξεπέραστη τετραλογία για τον Εμφύλιο πόλεμο, αποφασίζει να διασχίσει καινούργια μονοπάτια και να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα! Με μια έξοχη κεντρική ιδέα και μια ενδελεχή έρευνα και μελέτη, ιδού: καβαφικοί φόνοι! Σε γενικές γραμμές αξίζει να το διαβάσετε, αν κι έχω κάποιες αντιρρήσεις που θα παρουσιάσω στη συνέχεια.

Νίκος Μάντης: κυνικός, ωμός, ματσό, αποτυχημένος ιδιωτικός ντετέκτιβ, σιχαίνεται την γκρίνια της απλήρωτης γραμματέως του και κυρίως τους ομοφυλόφιλους! Ο αδερφός του είναι κατάκοιτος στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας κι επικοινωνεί μόνο με το μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού. Ο Νίκος ερωτοτροπεί με τη σουξεδιάρα και σκυλού τραγουδίστρια Ζωή η οποία τον αγαπά αληθινά αλλά εκείνος διστάζει να τη δεχτεί στη ζωή του πλήρως και άνευ όρων.

Ξενοφών Δαρείος: αρχαιολόγος, παθιασμένος καβαφιστής, πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ομοφυλόφιλος. Ζει αποκλεισμένος στο μικρό του διαμέρισμα, αναπολώντας τις στιγμές με τον Λόρενς και τις τύψεις του που τον απάτησε, οπότε ο Λόρενς αυτοκτόνησε.

Η σωρεία των φόνων ξεκινούν με τη δολοφονία της Πανδώρας Καλλέργη, η οποία βρέθηκε σφαγμένη στην έπαυλή της. Μετά την Πανδώρα Καλλέργη σιγά σιγά προκύπτουν κι άλλοι φόνοι. όλοι συνοδεύονται από ιδιόχειρα σημειώματα, πιστά αντίγραφα των μονόφυλλων του Καβάφη, και τα θύματα είναι σκηνοθετημένα έτσι ώστε να αναπαριστούν την ατμόσφαιρα και το θέμα των ποιημάτων.

Ένας μυστηριώδης πελάτης ρίχνει τον Μάντη στην υπόθεση, κουνώντας του το δόλωμα ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Στην πορεία των ερευνών ανακαλύπτει ότι ο Δαρείος είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών και συνεργάζονται. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, ανατολίτικο μυστήριο, καβαφική ποίηση, αιγυπτιακή κουλτούρα και άφθονο ανθρωποκυνηγητό.

Τα θύματα σχετίζονται μεταξύ τους ως μέλη της Αδελφότητος της Ιθάκης, μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό την προώθηση και την ανάδειξη του καβαφικού βίου και έργου, με σημαντική οικονομική περιουσία και κάποια πολύτιμα έγγραφα, που βρίσκονται κάπου στην Αίγυπτο. Ποιος σκοτώνει τα μέλη της αδελφότητας και γιατί; Τι έχει να κερδίσει; Τι κρύβει η πολυτάραχη ζωή της Πανδώρας Καλλέργη, πρώην πόρνης στην Αλεξάνδρεια και γειτόνισσας του Καβάφη; Τι υπάρχει στον μυστηριώδη φάκελο που βρίσκεται στην κατοχή της αδελφότητας και τι είδους αναστάτωση θα φέρει στον λογοτεχνικό και φιλολογικό κόσμο;

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, σε μορφή αμερικανικού αστυνομικού βιβλίου νουάρ. Έχουμε τους καλούς, έχουμε τους κακούς, έχουμε τον χαμένο θησαυρό, έχουμε ένα αληθοφανέστατο υπόβαθρο, έχουμε πολλά πραγματολογικά στοιχεία, έχουμε τη μοναδική ατμοσφαιρική πένα του συγγραφέα και φυσικά έχουμε εικόνες από το Σινά, την Αλεξάνδρεια και τη νεκρόπολή της, το κόκκινο σαλόνι του Καβάφη, την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου αυτού λογοτέχνη κι εύκολα παρασύρεσαι. Ο πραγματικός ένοχος πίσω από όλα αυτά είναι μια έκπληξη και ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Καλοστημένο λοιπόν, με νότες χιούμορ, έξυπνο, πρωτότυπο, αγωνιώδες, με πραγματολογικά και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία όπου και όσο ακριβώς πρέπει.

Τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Πανδώρας Καλλέργη είναι λυρικότατα (η γνωστή πένα του συγγραφέα!) αλλά πολύ λίγα! Η Αλεξάνδρεια και το Σινά μας καλούν κοντά τους, μας καλωσορίζουν, μας αποκαλύπτουν με νάζι τα κρυμμένα μυστικά τους κι ο αναγνώστης αφήνεται να μυρίσει ναργιλέ, να γευτεί χούμους, να τρίψει τα μάτια του από το μισίρι, να δροσιστεί στην αύρα της Κορνίς και να ακούσει τους ψιθύρους στον τοίχο του σπιτιού του Καβάφη στην πρώην οδό Λέψους.

Αυτό που με ξένισε είναι το υφάκι του Μάντη είτε στους διαλόγους είτε στην αφήγηση με το στόμα του συγγραφέα: πολύ μπρουτάλ, μάγκικο και δήθεν, πολύ φτιαχτό, πολύ ρηχό. ΟΚ δε διαβάζει στη ζωή του αλλά δεν έχει ακούσει τίποτε απολύτως για τον Καβάφη; ΟΚ δεν του αρέσουν οι ομοφυλόφιλοι αλλά πρέπει να το δείχνει τόσο έντονα και τόσο άσχημα, με μπηχτές και ειρωνείες που δε χρειάζονται ούτε τόσο πολύ ούτε τόσο έντονα, στο κάτω κάτω ζούμε στον 21ο αιώνα κι ο Μάντης πέρασε μεγάλο χρόνο στις ΗΠΑ, όπου η νοοτροπία και η αντίληψη είναι αλλιώς. Ακριβώς αυτό το άκαιρο και άκυρο κατά τόπους χιούμορ άλλαζε τελείως το ύφος του κειμένου. Ειλικρινά πιστεύω ότι ίσως ο συγγραφέας φοβήθηκε μη γελοιοποιηθεί το βιβλίο αν βγει πολύ σοβαροφανές κι ίσως γι' αυτό έριξε πινελιες χιούμορ (σε κάποια σημεία ομολογώ ότι είναι πετυχημένο), όμως τα σεξιστικά αστεία και η ωμή, κυνική εκφραστικότητα του πρωταγωνιστή είναι υπερβολική. Επίσης θα ήθελα η περιπέτεια της Ζωής, που κάοια στιγμή καταλήγει στα χέρια των εχθρών για εκφοβισμό, να τελειώσει αλλιώς κι όχι τόσο απότομα, να ξαναμπεί στη ζωή του Μάντη, να δούμε τις αντιδράσεις του τώρα που κόντεψε να τη χάσει: θα την αγαπήσει επιτέλους;

Ένα βιβλίο πρωτότυπο κι έξυπνο, συνωμοσιολογικό και ανατρεπτικό. Θα το ευχαριστηθείτε!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

""Κοίταγε ανέκφραστος το όρος Χωρήβ στο βάθος και σκεφτόταν τον Μωϋσή να σκαρφαλώνει γεμάτος θείο σεβασμό και τσουρουφλισμένες πατούσες για να παραλάβει το Νόμο από τον ίδιο τον Θεό Αυτοπροσώπως. Σιγά το θαύμα. Οποιοσδήποτε κι αν αναγκαζόταν να ανεβεί με τα πόδια αυτό το βουνό με σαράντα οχτώ βαθμούς υπό σκιά, θα Τον συναντούσε Αυτοπροσώπως μέχρι να πεις κύμινο" (σελ. 33).

"...για τους σκεπτόμενους ανθρώπους που αισθάνονται φύσει ελεύθεροι και βιώνουν έτσι τις μέρες τους, το υπέρτατο ανθρώπινο δώρο είναι η ελευθερία, η υπέρτατη λειτουργία είναι η βούληση και το υπέρτατο αγαθό η αξιοπρέπεια...Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον" (σελ. 239-240).

"Το ούζο, προελεύσεως και παραγωγής του ίδιου του Αυστραλού αυτοπροσώπως, ήταν ένα κι ένα για εντριβές ή αυτοπυρπολήσεις διαμαρτυρίας. Αν έπινες λίγο παραπάνω από μια γουλιά, έπρεπε να ανάψεις με προσοχή το τσιγάρο και χωρίς να εκπνέεις, αλλιώτικα θα έκανες καριέρα σε τσίρκο" (σελ. 271).


Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, June 06, 2013

Released 6 yrs ago (6/6/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Άσχετα αν εγώ το διάβαζα λίγο πριν κοιμηθώ,αυτό το βιβλίο είναι ότι πρέπει για την παραλία.Ιδιαίτερα για μαύρισμα τροπικό,καθώς δε θα θέλεις να σταματήσεις την ανάγνωση!Ωραία πλοκή,αληθοφανείς χαρακτήρες,πέφτει και λίγο μπινελίκωμα..όλα καλά.Λίγο στο τέλος μου το χάλασε που ήθελε να ανεβάσει την ένταση και μου θύμησε James Bond,μόνο οι εξωγήινοι δεν πεταχτήκανε!Του βάζω ένα 8 στα 10.

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Sunday, July 07, 2013
Ήρθε στα χέρια μου με τον αγγελιοφόρο merolia.
Δύο βιβλία έχω διαβάσει του συγγραφέα και είχα πει να μείνω μόνο σε αυτά.
Μια και ήρθε στα χέρια μου θα τριτώσω το κακό και από αυτό θα κριθεί το μέλλον της οριστικής απόρριψης.

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, August 18, 2013

Released 6 yrs ago (8/25/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πώς από προτελευταία βρέθηκα δεύτερη στη λίστα αποτελεί ένα μυστήριο αντάξιο του μυστηρίου των Καβαφικών Φόνων.

Προσπαθεί ο συγγραφέας να μιμηθεί από δω κι από κει, δημιουργεί έναν ήρωα πολλά βαρύ και όχι, ρίχνει ανατινάξεις, πολύ ομοφυλοφιλικό σασπένς να συμβαδίζει με τον ποιητή και στο τέλος ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες. Φόνοι χωρίς λόγο και φόνευση της αναγνωστικής όρεξης τελικά.

Θα κονταροχτυπηθούν οι valia32, feltre, tiffany1972 στο επόμενο meet up για να δούμε ποια θα το πάρει στα χέρια της.

Journal Entry 6 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Tuesday, August 20, 2013
Άσχετο, αλλά ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο λεγόταν Νίκος Μάντης.

Journal Entry 7 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, September 12, 2013
Με τις ψυχιατρικές διαγνώσεις τα σκατώσαμε! Δεν ξέρω ποιός συμβούλεψε το συγγραφέα, γιατί δε φαντάζομαι να τα έβγαλε από "την κοιλιά του", αλλά αν είναι επαγγελματίας του χώρου μας, ας ανοίξει ψησταριά. Εκτός από τους ψυχιατρικούς όρους που χρησιμοποιήθηκαν λάθος, ήρθε και το φάρμακο και με τελείωσε. Tavor 500 mg δεν υπάρχει. Αν όμως υπήρχε και έπαιρνε 2 ο ήρωας, δηλαδή 1000 mg, το βιβλιο θα τελείωνε εκεί και ο ήρωας θα μετοικούσε στον Άλλο Κόσμο, γιατί η δόση αυτή σκοτώνει και δεινόσαυρο!
Βέβαια, όλα αυτά καθόλου δε χαλάνε την πλοκή του βιβλίου και στους μη ειδικούς περνάνε απαρατήρητα, αλλά αν δεν τα σχολίαζα θα έσκαγα!!!

Το βιβλίο ήταν μια χαρά αστυνομικό, καλογραμμένο, με πλοκή και χιούμορ. Το διάβασα πολύ ευχάριστα.

Journal Entry 8 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, September 27, 2013

Released 6 yrs ago (9/29/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην TIFFANY.

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 01, 2013
Μου το έδωσαν στη μηνιαία συνάντηση των Αθηναίων μπουκροσίων, πριν 3 μέρες.
Θα το διαβάσω σε... τρία τέρμινα :-)))

Journal Entry 10 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 16, 2014
"Ήρτεν η ώραν του" (χααααχαχαχα, inside joke - αν δεν το'γραφα, θα έσκαγα), λοιπόν...
Μου άρεσε πολύ, μπορώ να πω.
Ναι, κι εμένα με ξένισε η παντελής άγνοια του Μάντη για τον Καβάφη, αλλά και η έντονη ομοφοβία του. Τα τόσα χρόνια στην Αμερική δεν του έμαθαν να είναι λιγάκι περισσότερο ανεκτικός :-(

Το τελευταίο κομμάτι που παραθέτει ο panost για το ούζο του Αυστραλού, με έκανε να γελάω για πολλή ώρα :-)))

Journal Entry 11 by Nebula7 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 30, 2014
Για να δούμε πώς είναι ένα ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα νέας γενιάς...

Journal Entry 12 by Nebula7 at Maroussi - Μαρούσι, Attica Greece on Sunday, May 25, 2014
Γενικά δεν είμαι φανατική του αστυνομικού και δή του ελληνικού.Το συγκεκριμένο βιβλίο κατέχει το προσωπικό μου ρεκόρ αντιπάθειας.Δεν με έπεισε ο πρωταγωνιστής ούτε ο τρόπος που πλέκει την υπόθεση ο συγγραφέας.Προσπαθώντας να μιμηθεί κλασσικά αμερικάνικα νουάρ φτιάχνει κάτι σε παρομοίωση-που-σκοτώνει.Ομολογώ οτι το άφησα μισοτελειωμένο χωρίς καμία τύψη.
Σειρά της Mauvesirene.

Journal Entry 13 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 10, 2014
Πισω στα χερια μου για φιλη και μετα μοβιμη συλλογη ε.λ.ι.α. Ευχαριστω ολους για τη συμμετοχη!!!

Journal Entry 14 by blue_dot at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 28, 2014
Πολλά και διαφορετικά σχόλια! Μιαμ μιαμ! Για να δουμε...

Journal Entry 15 by sismografos at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, October 03, 2015
Το άρχισα από το λεωφορείο ήδη. Πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο. Θα δούμε.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.