Ο ιερόσυλος

by Ryan William | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 5/12/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, May 12, 2013
Μόσχα, 1936. Η Μεγάλη Εκκαθάριση του Στάλιν ξεκινά. Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη σε μια παροπλισμένη εκκλησία, με το ακρωτηριασμένο της σώμα εκτεθειμένο σε δημόσια θέα πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Την υπόθεση καλείται να διερευνήσει ο αστυνόμος της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών και Λοχαγός της Πολιτοφυλακής της Μόσχας, Αλεξέι Ντμιτρίεβιτς Κόρολεφ, ακριβώς τη στιγμή που έχει επιτέλους αρχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς των πολύ καλών του επιδόσεων στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι το θύμα είναι Αμερικανή πολίτης, στην έρευνά του παρεμβάλλεται η ΝιΚαΒεΝτέ, η σκληρή και τρομακτική μυστική αστυνομία της Ρωσίας. Το κάθε βήμα του Κόρολεφ ελέγχεται ασφυκτικά από τη ΝιΚαΒεΝτέ και η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να τον στείλει στη Ζώνη - το σύστημα φυλακών και στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας στην παγωμένη Σιβηρία, όπου καταλήγουν όλοι οι εχθροί, πραγματικοί και φανταστικοί, του Σοβιετικού Κράτους.

Αποφασισμένος να διαλευκάνει αυτό τον αποτρόπαιο φόνο και να φτάσει στη ρίζα της αλήθειας, ο Κόρολεφ εισχωρεί στο βασίλειο των Ληστών, των ανθρώπων που κινούν τα νήματα του υποκόσμου της Μόσχας. Καθώς όμως οι φόνοι πληθαίνουν και τα πτώματα συσσωρεύονται, ο Κόρολεφ αρχίζει να αναρωτιέται ποιους μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί και ποιοι, σ΄ αυτή τη Ρωσία, όπου βασιλεύουν ο φόβος, η αβεβαιότητα και η πείνα, είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Πολύ σύντομα ο Κόρολεφ θα ανακαλύψει ότι απειλούνται όχι μόνο οι ηθικές αρχές και τα πολιτικά του ιδανικά, αλλά και αυτή η ίδια η ζωή του...

Στο taxidiarikopouli να μου πει τη γνώμη της.

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, May 12, 2013
Το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Αλεξέι Ντιμιτρίεβιτς Κόρολεφ.

Μόσχα 1936. Η μεγάλη εκκαθάριση του Στάλιν που αγωνίζεται να καθιερωθεί στο χώρο της προεδρίας της χώρας. Ο κομμουνισμός και η Επανάσταση έχουν επιφέρει τα αποτελέσματά τους: πείνα, εξαθλίωση, ανέχεια, φτώχεια και άφθονη βότκα, που φέρνει με τη σειρά της σωρεία βίας: βιασμοί, δολοφονίες, κλοπές. Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον ζει και ερευνά ο αστυνόμος της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών και Λοχαγός της Πολιτοφυλακής της Μόσχας ("Μιλίτσια") Αλεξέι Ντιμιτρίεβιτς Κόρολεφ, χωρισμένος με παιδί που έχει να δει από το τότε που χώρισε με τη γυναίκα του.

Μιλίτσια ή Πολιτοφυλακή των Εργατών και των Αγροτών ήταν η Αστυνομία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τις ποινικές υποθέσεις διερευνά η αντίστοιχη Διεύθυνση στην οποία ανήκει ο Κόρολεφ ενώ τις πολιτικές η ΝιΚαΒεΝτε (NKVD), δηλαδή η Κρατική Ασφάλεια (NKVD = Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) με έδρα τα γραφεία της Λουμπιάνκα. Η Μιλίτσια και η ΝιΚαΒεΝτε υπάγονται στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, όπου νέος κομισάριος αναλαμβάνει ο Γιέζοφ. Πρόδρομος της NKVD είναι η ΤσεΚά και συνέχειά της είναι η γνωστή σήμερα KGB.

Στο βιβλίο ζούμε επακριβώς την ατμόσφαιρα της εποχής, με τις ουρές για το ψωμί, με τα κάρα, με τις εκδηλώσεις για την επιτυχία της Επανάστασης, με την απαγόρευση θρησκευτικών πεποιθήσεων (θρησκεία είναι το Κόμμα), με την κοινωνική ένδεια των Ρώσων, με τους γαβριάδες και τα ορφανά παιδιά που πλημμύρισαν τους δρόμους της Μόσχας, με την απίστευτη φοβιστική ατμόσφαιρα όπου ο καθένας καταγγέλλει τον γείτονά του, τον φίλο του, τον αδερφό του για το παραμικρό, έστω και αν αυτό δεν ισχύει, μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν προβλήματα, με τη σωρεία ανθρώπων που αυτοκτονούν μην αντέχοντας άλλο αυτήν την εκπεσμένη μορφή ζωής. Και το Κόμμα εκεί, να επιμένει στο σωστό της γραμμής και της σκέψης του! Η Σιβηρία να είναι το πιο έντονο φόβητρο, οι φυλακές της Λιουμπιάνα να είναι οι χειρότερες και πιο απάνθρωπες κλπ. Και σα να μη φτάναν όλα αυτά έπρεπε ο δόλιος ο λαός να προστατευτεί από ενδεχόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περίπτωση πολέμου και οι αντι-αεροπορικές ασκήσεις είναι σε καθημερινή βάση!

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που εξετάζει τα πτώματα των αυτοχείρων: "Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως μου φαίνεται αντισοβιετικό να βάζεις μόνος σου τέλος στη ζωή σου σε μια εποχή εθνικής απειλής. Αν είσαι δυστυχισμένος, καλά θα κάνεις να βρεις παρηγοριά σε κάποια χρήσιμη εργασία. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγωιστές. Ατομιστές. Έβαλαν όλοι τον εαυτό τους πάνω από το κράτος" (σελ. 81-82).

Ο Κόρολεφ αναζητά λοιπόν έναν κατά συρροήν δολοφόνο και μπλέκεται σε μια συνωμοσία λαθρεμπορίου πολύτιμων εικόνων, με κορυφαία τη μοναδική "Παναγία Καζάνσκαγια" (εικόνα της Παρθένου Μαρίας και του Ιησού νηπίου, που είχε πάρει το όνομά της από την πόλη Καζάν, όπου είχε θαυματουργά ανακαλυφθεί από τη Ευλογημένη Ματρόνα κι από τότε είχε προστατεύσει τη Ρωσία σε κάθε ώρα ανάγκης) να είναι στο μάτι όλων. Γιατί δολοφονούνται αυτά τα θύματα; Τι ξέρουν; Ποιος έχει την αυθεντική Καζάνσκαγια; Γιατί κινδυνεύει η ζωή του Κόρολεφ; Ποιος κρύβεται πίσω από τη συνωμοσία και γιατί κάποια στιγμή ο Κόρολεφ απομακρύνεται από την υπόθεση; Πόσο αναμεμιγμένος είναι ο ανώτερός του, συνταγματάρχης Γκρεγκόριν και γιατί; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτόν τον ιστό; Ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος θα χάσει; Μια περιπέτεια κατασκοπίας και ανελέητου κυνηγητού στους χιονισμένους δρόμους της Μόσχας και ο Κόρολεφ αγωνίζεται να παραμείνει άνθρωπος πιστός στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κάτι που δεν πρέπει να μάθουν οι ανώτεροί του!

Η αρχή μιας πολύ καλής και ξεχωριστής σειράς αστυνομικών βιβλίων!
26/1/2014 το έδωσα στη stasa.

Journal Entry 3 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 20, 2013
Να το πάρω στο ταξίδι μου στην Πάρμα;
Κι αν δεν είναι καλό;
Κι αν τελειώσει γρήγορα και τρώω τα νύχια μου στο αεροδρόμιο και στην πτήση;
Αχ! βάσανα!!!

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Tuesday, October 15, 2013
Τελικά πήρα μαζί μου το βιβλίο στο χωριό και το διάβασα μεταξύ φθινοπωρινού πρωτοβροχιού και καλοκαιρινής λιακάδας.

Ήρωας της επίλυσης των γρίφων είναι ο σύντροφος Αλεξέι Κόρολεφ που καταφέρνει να γίνει συμπαθής στον αναγνώστη πολύ γρήγορα. Υιοθετώντας ευγενική συμπεριφορά που μαρτυρά παιδεία, αδέκαστος και ανθρώπινος, παρασύρει τον αναγνώστη στους δρόμους και τις εκκλησίες της παγωμένης Μόσχας, κάνοντας πολλές φορές κρυφά το σταυρό του μέσα στην τσέπη του. Δεν είναι η αστυνομική διάνοια με το τετράγωνο μυαλό που συνθέτει λύσεις από τα απειροελάχιστα ίχνη. Πολλές φορές του υποδεικνύουν οι άλλοι τις λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει. Αλλά κερδίζει στην εντιμότητα και σε αυτό που χάνεται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο : το να κάνεις το καθήκον σου χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο στο βιβλίο είναι η επιλογή από το συγγραφέα της εποχής που διαδραματίζονται οι ιστορίες του σύντροφου. Σταλινική Μόσχα και αυτό τα λέει όλα. Εποχή μεγάλης ανασφάλειας, συνεχούς αστυνόμευσης, διαρκούς φόβου, μεγάλων αλλαγών και όχι πάντα προς το καλύτερο, το οποίο διδάσκονται όλοι να περιμένουν αλλά αυτό καθυστερεί. Ο συγγραφέας αποδίδει ζωντανά την εποχή που ο κόσμος πεινάει μεν αλλά τροφοδοτείται με το όνειρο της καλύτερης ζωής που έρχεται ... Αρκεί να καταπολεμηθούν οι εχθροί ...

Ο ήρωας ήταν συμπαθής, η εποχή πολύ καλά διαλεγμένη για να γίνει ενδιαφέρουσα η πλοκή, τι έλειπε από την ιστορία; Όταν ο αναγνώστης καταλαβαίνει γιατί έγιναν οι φόνοι και τα βασανιστήρια, κάπως απογοητεύεται. Οι υποσχέσεις προδιάθεταν σε κάτι άλλο από αυτό που τελικά αποκαλύπτεται και που προκάλεσε την αλυσίδα των εξελίξεων. Η περιγραφή της αρχής ήταν πολύ υποβλητική αλλά στην πορεία η ιστορία ξεφούσκωνε και δεν δικαιολογούσε απόλυτα όσα δραματικά συνέβαιναν. Σε μερικά σημεία δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος θέλει τί και πού οδεύει το αντικείμενο του πόθου. Δεν αποκαλύπτω περισσότερα για να μη χαλάσω τις εκπλήξεις αλλά κάποιες φορές αναρωτιόμουν τι πραγματικά συμβαίνει και τελικά έμεινα με την απορία γιατί να πάρει το λάφυρο ο αμερικάνος.

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πώς είδε το βιβλίο ένας ρώσος αναγνώστης που έχει κάποια ιδέα για την ιστορία της εποχής που αναφέρεται.

Περιμένουμε τα υπόλοιπα της σειράς ...

Journal Entry 5 by wingfeltrewing at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Saturday, October 19, 2013
Απο μια ηλιόλουστη μίνι μάζωξη

Journal Entry 6 by wingfeltrewing at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Wednesday, November 06, 2013
Μου άρεσε λίγο περισσότερο από το δεύτερό του, που μου είχε φανεί μέτριο. Περιγράφει το κάπως σκοτεινό πολιτικό κλίμα μιας εποχής, το αστυνομικό κομμάτι έρχεται δεύτερο.

Journal Entry 7 by wingfeltrewing at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, November 14, 2013

Released 6 yrs ago (11/15/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πίσω στον αρχηγό.

Journal Entry 8 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Tuesday, January 07, 2014
Δυστυχώς δεν καταφερα να το παρακολουθήσω. Από τη μέση και μετά κουράστηκα και πήγα κατευθείαν στο τέλος.

Journal Entry 9 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Thursday, February 13, 2014
Επιστροφή στον Panost

Journal Entry 10 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, December 12, 2014
Δεν κατάφερα να το διαβάσω, θα επιστραφεί στον Panost.

Το βιβλίο θα απελευθερωθεί στην Δ.Αρεοπαγίτου που θα μαζευτούμε για τα καθιερωμένα κάλαντα της ομάδας μας. Καλό ταξίδι στο βιβλίο και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους μας!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.