Το Νήμα

by Victoria Hislop | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by BCSkyros2013 of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 4/7/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by BCSkyros2013 from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, April 07, 2013
Θεσσαλονίκη, 1917

Την ώρα που γεννιέται ο Δημήτρης Κομνηνός, μια πυρκαγιά σαρώνει την ακμάζουσα πολυπολιτισμική μητρόπολη, όπου χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν πλάι-πλάι. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που θα αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης, καθώς ο πόλεμος, ο φόβος και οι διωγμοί αρχίζουν να διχάζουν τους κατοίκους της. Πέντε χρόνια αργότερα, η νεαρή Κατερίνα διαφεύγει στην Ελλάδα, όταν η πατρίδα της στη Μικρά Ασία ισοπεδώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Έχοντας χάσει τη μητέρα της μέσα στο πανδαιμόνιο της φυγής, βρίσκεται μόνη της πάνω στο πλοίο προς έναν άγνωστο προορισμό. Από εκείνη τη μέρα, οι ζωές του Δημήτρη και της Κατερίνας πλέκονται άρρηκτα μεταξύ τους αλλά και με την ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης.


Θα είμαι εκεί!


8ο "Θαλασσινό" Συνέδριο Bookcrossing
Είστε καλεσμένοι!

Journal Entry 2 by BCSkyros2013 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη feltre που το κέρδισε σε κλήρωση. Καλοδιάβαστο!

Θα είμαι εκεί!


8ο "Θαλασσινό" Συνέδριο Bookcrossing
Είστε καλεσμένοι!~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Κα

Journal Entry 3 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
Wow!!! Κέρδισα!

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Monday, May 06, 2013
BOOKRING
elenaiah
panost
Katerina21
dreamy24
MariaKall
elpis
Monte-Cristo
elenimix
taxidiarikopoul
Sousy

Journal Entry 5 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, May 25, 2013

Released 7 yrs ago (5/25/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ειλικρινά,αισθάνομαι πως δεν είμαι άξια να κρίνω ένα βιβλίο της Χίσλοπ.
Έμαθα με απλά λόγια,κάποια πράγματα για τη Σμύρνη,τους Εβραίους,για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη,για τον Εμφύλιο,για τον Παγκόσμιο,για το τι σήμαινε κομμουνισμός,για τη χούντα,για το μεγάλο σεισμό και όλα αυτά,με ένα περιτύλιγμα καθημερινών ανθρώπων που μπλέχτηκαν με κάποιο τρόπο μεταξύ τους.Καταπληκτικό ανάγνωσμα,το κατασπάραξα σε δυο βραδάκια!

Journal Entry 6 by Katerina21 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Θα το έπαιρνε ο Panos στο meet up που ήταν και η σειρά του αλλά έλειπε και το πήρα εγώ. Οταν το διαβάσω θα το δώσω στον Panos.

Journal Entry 7 by Katerina21 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 10, 2013

Released 6 yrs ago (6/10/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ενα καταπληκτικό βιβλίο που το απόλαυσα από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα όπως και το ''Νησί''. Ταξίδεψα σε μέρη που δεν έχω πάει, απόρησα με τα σχέδια της μοίρας που έπλεξε με χρυσό νήμα τις ζωές των ηρώων , πόνεσα με τον ξεριζωμό τους, θαύμασα το κουράγιο και τη δύναμη τους να αναγεννούνται από τις στάχτες τους όπως ο φοίνικας, αγάπησα το δέσιμο και την αλληλοβοήθεια των ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία και κουλτούρα και τελικά νοστάλγησα το δικό μου τόπο (αυτόν που σε προσδιορίζει ως άτομο και σου έχει κληρονομίσει αναμνήσεις, είτε καλές είτε κακές).
Ανυπομονώ να γνωρίσω τη συγγραφέα από κοντά. Το γράψιμό της απλό, γλαφυρό, περιγραφικό, απολαυστικό.

Χέρι με χέρι στον επόμενο αναγνώστη (Panost) που εύχομαι να το ευχαριστηθεί όπως εγώ.

Journal Entry 8 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 12, 2013
Μέχρι στιγμής, η κλασική Χίσλοπ, σα να διαβάζω το Νησί σε άλλη εποχή και με άλλους ήρωες. Για να δούμε.... :)

Journal Entry 9 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 17, 2013
Υπέροχη, αξεπέραστη Χίσλοπ! Ένας "ξένος" άνθρωπος πώς καταφέρνει να κάνει δικό του ένα ελληνικό θέμα και να το περιγράψει λες και το ζει; Τα συναισθήματα των προσφύγων της Μικρασίας, οι εικόνες της καταστροφής του 1922 και φυσικά η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 (και όχι μόνο) είναι τόσο καλά μελετημένα και ψαγμένα που δίνονται με έναν αληθινό και τρισδιάστατο τρόπο. Μπράβο στη συγγραφέα που πιάνει ελληνικά θέματα και τα συνθέτει με τη δική της αριστοτεχνική πένα. Η Χίσλοπ μας παρουσιάζει τους ήρωές τους, τους εξελίσσει και τους ανελλίσει, μας τους περιγράφει και συμπάσχει, ακολουθεί και παρίσταται, κλαίει και θλίβεται, γελάει και απολαμβάνει.

Το βιβλίο αφορά τον έρωτα του Δημήτρη και της Κατερίνας. Αυτός γιος πλούσιο έμπορα κι αυτή προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη και φημισμένη κεντήστρα. Η ιστορία ξεκινάει από την οικογένεια Κομνηνού: ο Κωνσταντίνος είναι πλούσιος υφασματέμπορος, με μεγάλη και σημαντική περιουσία, αυστηρός απέναντι στη γυναίκα του, προσκυνάει το χρήμα, δε σταματά μπροστά σε τίποτα για να αβγατίσει την περιουσία του. Η πυρκαγιά της πόλης καταστρέφει το αρχοντικό τους και η Όλγα καταφεύγει στο πατρικό της στην Άνω Πόλη ώσπου να ξαναχτιστεί το σπίτι. Εκεί, στο σπίτι της οδού Ειρήνης, η Όλγα και ο γιος της συναναστρέφονται μεταξύ άλλων μια επιφανή οικογένεια Εβραίων ραφτών, τους Μορένο, που με την απαράμιλλη τέχνη και την τεχνική τους γίνονται ανάρπαστοι στα αριστοκρατικά και όχι μόνο σαλόνια της Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα χάνει τη μητέρα της στην τραγική καταστροφή της Σμύρνης και το πλοίο που την περισυλλέγει την αποβιβάζει στη Θεσσαλονίκη. Η κυρα-Ευγενία, που επιβιβάστηκε στο ίδιο καράβι με τις δίδυμες κόρες της, Σοφία και Μαρία, την περιθάλπουν και τη φροντίζουν. Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων τους βρίσκουν ένα σπίτι στην οδό Ειρήνης κι έτσι σιγά σιγά πλέκεται το νήμα που ενώνει τις ζωές των ηρώων μας.

Δεν έχουμε όμως μια επίπεδη, ανούσια αφήγηση: ο έρωτας που ανθίζει ανάμεσα στον Δημήτρη και την Κατερίνα είναι όλο εμπόδια, μιας και ο επαναστάτης Δημήτρης, ακολουθώντας το ρεύμα των γεγονότων συντάσσεται με τους κομμουνιστές και ζει εξορίες, κυνηγητό, κρυφτό, πολλά. Η Κατερίνα πιάνει δουλειά στους Μορένο κι έτσι σιγά σιγά αποκτά τη φήμη της κεντήστρας που ανέφερα ανωτέρω. Η απουσία του Δημήτρη οδηγεί την ανασφαλή Κατερίνα σε λάθος επιλογές, όμως η καρδιά της είναι για πάντα δοσμένη σε έναν και μοναδικό άντρα. Χρόνια αργότερα, στο σήμερα, η Κατερίνα και ο Δημήτρης αφηγούνται την ιστορία τους στο εγγόνι τους και του δείχνουν τη Θεσσαλονίκη με τα δικά τους μάτια.

Καλογραμμένο, μεστό, ρέον, γρήγορο, ανθρώπινο, ανατρεπτικό, δεν πρόκειται να το αφήσετε από τα χέρια σας. Δεν είναι άλλη μια ιστορία αγάπης με τα εμπόδια και τους αγώνες ως το ευτυχισμένο τέλος αλλά η αναλυτική και λεπτομερής ιστορία της Θεσσαλονίκης από την πυρκαγιά του 1917 έως τον σεισμό του 1978 μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου Ρωμαίου και μιας σύγχρονης Ιουλιέτας. Κι εδώ έχω μια μικρή αντίρρηση: η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει με το ευτυχισμένο τέλος του κεφαλαίου 23 και όχι να τραβήξει εις μάκρος μέχρι τη δικτατορία, όπου ο Δημήτρης ξανατραβά του λιναριού τα πάθη λόγω συμμετοχής παλαιότερα στον ΕΛΑΣ, και ως το σεισμό του 1978 που φέρνει μεγάλες ανατροπές στις ζωές των ηρώων.

Η συγγραφέας διάλεξε σωστούς χαρακτήρες για να πλάσει το έργο της, ανθρώπους που μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν καθώς προχωράει η ανάγνωση. Ο Κωνσταντίνος Κομνηνός από παραδόπιστος έμπορος γίνεται δοσίλογος στην Κατοχή και τη βγάζει λάδι μετά την απελευθέρωση και τη λήξη του Εμφυλίου. Ο Δημήτρης, που δεν ασπάζεται τα πιστεύω του κομμουνισμού αλλά βρίσκει εκεί διέξοδο για να παλέψει για την πατρίδα του, δεινοπαθεί και μαρτυρεί στα χέρια του επίσημου κράτους που καταδιώκει απηνώς τους κομμουνιστές. Η οικογένεια Μορένο με συγκίνησε με το τέλος που τους έτυχε, αντίστοιχο με όλου του εβραϊκού πληθυσμού: η Κατοχή ξεκλήρισε τον εβραϊκό πληθυσμό της συμπρωτεύουσας. Πολύ ωραίες οι περιγραφές κάτω από την μπότα του τυρράνου και ο τρόπος που έσωσαν οι εβραϊκές αρχές πολύτιμα κειμήλια των συναγωγών τους από τα αδηφάγα χέρια των Γερμανών. Και στενοχωρέθηκα πάρα πολύ όταν διαπίστωσα από τόσο κοντά πόσα πολύτιμα έγγραφα και αρχεία καταστράφηκαν και χάθηκαν για πάντα εκείνο το μαύρο 1917. Και παράλληλα με τους βασικούς ήρωες έχουμε ένα πολύβουο μελίσσι δευτερευόντων (;) ηρώων που σχηματίζουν ένα όμορφο, καλογραμμένο και ολοκληρωμένο κείμενο.

Αν αγαπήσατε τη Βικτώρια Χίσλοπ, Το Νήμα δε θα σας απογοητεύσει. Αν δεν την έχετε γνωρίσει Το Νήμα είναι μια πολύ καλή αρχή. Το χρυσό νήμα της μοίρας δένει ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα, εποχές πάνω στο κέντημα της ελληνικής (και όχι μόνο) Ιστορίας.

Journal Entry 10 by dreamy24 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 18, 2013
Στα χέρια μου το βιβλίο απο την εγκυμονούσα Elenaiah , που την ταλαιπώρησα να έρθει ως το γραφείο μου .
Ενα ωραίο βιβλίο , με εύκολη γλώσσα, διαβάζεις γρήγορα τις 600(νομίζω) σελίδες του. Περιγραφές άψογες και όχι κουραστικές .
Με φόντο την Θεσ/νίκη και μέσα απο τις ζωές των ηρώων ,ξεκινώντας απο την μεγάλη πυρκαγιά το 1917, παρακολουθούμε μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά και εγκατάσταση στην Ελλάδα , γερμανική κατοχή , εμφύλιο , εξορία , μεταπολίτευση.
Ήρωες που έζησαν όλα τα συνταρακτικά αυτά γεγονότα , που αγωνίστηκαν και κατάφεραν να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν τις πληγές που τους άφησαν . Το λές και μάθημα επιβίωσης για εμάς που γεννηθήκαμε σε "εύκολες" εποχές .
Θα περάσει στον επόμενο του ρινγκ, ΜariaKal.

Journal Entry 11 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, July 20, 2013
Στα χέρια μου από χθές το βράδυ

Journal Entry 12 by elpis at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Friday, October 11, 2013
ηρθε και ειναι τουβλο, ωχχχχχ....

Journal Entry 13 by elpis at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Monday, October 28, 2013
μολις αντικρυσα το "τουβλο" των 600 σελιδων αγχωθηκα αν θα προλαβω να το διαβασω εγκαιρως αλλα η γλωσσα ειναι τοσο απλη που φευγουν οι σελιδες χωρις να το καταλαβεις.
εχοντας διαβασει το Νησι στα αγγλικα , παραξενευτηκα λιγο με αυτο εδω. μου φανηκε τοσο πιο απλουστευμενη η γραφη της. δεν με ενοχλησε βεβαια αλλα δεν αποκομισα και κατι λογοτεχνικα. εντυπωση μου εκανε η πολυ καλη γνωση την εποχης, των γεγονοτων, της πολης κτλπ. προφανως εγινε και πολυ καλη ερευνα αλλα και ισως πολυ καλη δουλεια απο πλευρας επιμελειας.
νομιζω οτι εκλεισα σαν αναγνωστης της Χισλοπ με αυτο εδω.

thanks feltre. θα επικοινωνησω αμεσα με τον Monte Cristo.

Journal Entry 14 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Friday, November 08, 2013
Το βιβλίο λόγω συγκυριών αντί να ταξιδεύσει για Κεφαλονιά, βρίσκεται στα χέρα μου στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα διαβαστεί πάραυτα :)

Journal Entry 15 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Monday, March 03, 2014


Η αλήθεια είναι ότι έχοντας διαβάσει "Το νησί" ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο αν και αυτό το βιβλίο της Viktoria Hislop θα με συγκινούσε και θα με συνέπαιρνε εξίσου. Ευτυχώς, " Το νήμα" δεν με απογοήτευσε και αυτό οφείλεται στο ότι η κα. Hislop στο βιβλίο της αυτό, δεν επαναλαμβάνει την προηγούμενη επιτυχία της, αλλά αντιθέτως εκμεταλλευόμενη τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε από την επαγγελματική της δραστηριότητα ως ταξιδιωτική συντάκτρια και με τη συγγραφική δεινότητα που τη διακρίνει, επιλέγει με νήμα μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης μεταξύ δυο νέων ανθρώπων του Δημήτρη και της Κατερίνας να μας διηγηθεί την ιστορία της πραγματικής πρωταγωνίστριας αυτού του βιβλίου, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

Πολύ έξυπνα δε διηγείται την ιστορία της πόλης, κατά τον 20ο αιώνα, μέσα στο πλαίσιο της διάρκειας μιας ανθρώπινης ζωής, τοποθετώντας τη γέννηση των κεντρικών ηρώων της στο έτος 1917, μια ημερομηνία κομβική για την πόλη, καθώς η πυρκαγιά του 1917 διαμόρφωσε καθοριστικά την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης (είναι χαρακτηριστικό ότι τα διατηρητέα κτίρια της σημερινής Θεσσαλονίκης δεν είναι νεοκλασικά αλλά ανήκουν στην art nouveau, καθώς ανεγέρθηκαν μετά τη φωτιά). Το βιβλίο, όμως, δεν στερείται και άλλων στοιχείων που διαμόρφωσαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα, όπως η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, η γενοκτονία των Εβραίων κατοίκων της πόλης, η κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησε, γεγονότα που διαμόρφωσαν και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης.

Έχοντας ζήσει σ' αυτήν την πόλη μπορώ να πω με σιγουριά ότι η κ. Hislop μελέτησε την ιστορία της και μας την παραθέτει με αντικειμενική ματιά και χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, κάτι που ως λαός αρεσκόμαστε. Το βιβλίο της, όμως, παραμένει πρωτίστως λογοτεχνικό, μεστό από νοήματα και εικόνες, και παρά τις εξακόσιες σελίδες του δεν είναι καθόλου κουραστικό για τον αναγνώστη.

Υποψιάζομαι, μάλιστα, ότι η συγγραφέας έχει επισκεφτεί την πόλη παλαιότερα ή στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου, διότι η περιγραφή του Αγίου Νικόλαου του Ορφανού είναι τόσο παραστατική, που αυτομάτως μου ήλθαν στο νου αναμνήσεις προσωπικές.

Τελειώνοντας, η φράση κλειδί αυτού του βιβλίου, που χαρακτηρίζει όλους σχεδόν τους ήρωές του, είναι δια στόματος του Παύλου: "Τον αγαπώ αυτό τον τόπο" Και πως άλλωστε να μην αγαπήσεις τη Θεσσαλονίκη;

Journal Entry 16 by Monte-Cristo at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Monday, March 03, 2014


Το βιβλίο θα ταξιδέψει ταχυδρομικά για Πάτρα για να το παραλάβει η εξαιρετικά υπομονετική elenimix. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Journal Entry 17 by elenimix at Bookring, A Bookring -- Controlled Releases on Friday, March 07, 2014
Βρίσκεται στα χέρια μου. Θα το αρχίσω αμέσως μόλις τελειώσω ένα άλλο ρινγκ που διαβάζω.

Journal Entry 18 by elenimix at bookcrosser, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, April 14, 2014
Πολύ ωραίο βιβλίο. Μια συγκινητική ιστορία, με ιστορικά στοιχεία που όμως δεν σε κουράζουν καθόλου. Πρόσωπα της καθημερινότητας που παρά τα τόσα χτυπήματα της μοίρας καταφέρνουν κάθε φορά να στέκονται και πάλι στα πόδια τους. Απόλαυσα κάθε σελίδα του!
Μετά το Πάσχα που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα καθήκοντά τους, θα το λάβει η taxidiarikopouli.

Journal Entry 19 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Saturday, December 20, 2014
Το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου με τη φροντίδα της elenimix.
Μπήκε στη στίβα ...

Journal Entry 20 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Thursday, January 01, 2015
Εάν διάβαζα το βιβλίο χωρίς να ξέρω τον συγγραφέα του θα ορκιζόμουν ότι το έγραψε Έλληνας!
Απολαυστικό στην ανάγνωση του, με πλούσιες εικόνες και πλοκή που σου κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο παρά τις 600 του σελίδες.
Προσεγμένο το εξώφυλλο της έκδοσης με μια όμορφη φωτογραφία αλλοτινής εποχής.

Το έχω επιστρέψει στον κύριο του από καιρό.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.