Mitä ovat apogryfikirjat?

by Tomas Bokedal | Nonfiction |
ISBN: 9789516194908 Global Overview for this book
Registered by wingPelluwing of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 4/4/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingPelluwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, April 04, 2013
Takakansi:
"Kauppoihin on tullut myyntiin Raamattuja, joissa on mukana myös Vanhan testamentin apogryfikirjat. Kuuluvatko apogryfit Raamattuun vai eivät? Mitä nämä kirjat ovat ja miten niihin pitäisi suhtautua? Ovatko ne Jumalan sanaa?

Tomas Bokedahl (TT) on ruotsalainen tutkija, joka toimii luennoitsijana Aberdeenin yliopistossa Scotlannissa. Hänen nykyinen tutkimushankkeensa käsittelee Vanhan testamentin apogryfikirjojen suhdetta Raamatun kaanoniin."


Sain tämän kirjan joskus Johanna Hartikaiselta, joka on kääntänyt tämän kirjan. Juttelimme jossain seurakunnan tilaisuudessa ja taisin mainita, että tahtoisin lukea apogryfikirjat tai että sellainen Raamattu, missä on apogryfikirjat mukana, olisi kätevä, koska olin juuri törmännyt Vanhaa testamenttiä lukiessa johonkin kohtaan, johon oli liitetty jaeviittaus Siirakin kirjaan. Enpä ole vielä saanut aikaiseksi lukea Vanhan testamentin apogryfikirjoja ja tämäkin kirja on lojunut hyllyssäni melko kauan.

Joskus yläasteella tai lukiossa (eli reilusti yli kymmenen vuotta sitten) olen lukenut Tuomaan evankeliumin, mihin muistaakseni sopi melko hyvin tässä kirjassa mainittu kreikan kielen apokruphos-sanan merkitys "vaikeaselkoinen, vaikea ymmärtää". Vähän aikaa sitten kuuntelin Yalen yliopiston luentoja Uudesta testamentista ja Uuden testamentin apogryfikirjoista. Uuden testamentin apogryfeista tuntuu löytyvän perinteiseen kristillisyyteen verrattuna aika villejä tarinoita, mm. Pietarin evankeliumissa. Sen kuvauksessa Jeesuksen noustessa haudasta hän on jättiläinen ja mukana on häntä seuraava puhuva risti. Joissain apogryfisissä evankeliumeissa on Jeesuksen lapsuuteen liittyviä legendoja. Ne voisivat olla kiinnostavia samalla tavalla kuin nykykirjailijoiden kirjoittamat fiktiiviset Jeesuksen elämänkerrat. Esimerkiksi Anne Rice on kirjoittanut Jeesuksen elämää käsittelevää fiktiota.
Wikipedia: Christ the Lord: Out of Egypt
Wikipedia: Christ the Lord: The Road to Cana

Kirjassa oli joitakin käännösvirheitä, jotka tökkäsivät lukiessa pahasti. Saivat ajatuksen katkeamaan. Muuten ihan kelpo selitys apogryfikirjoista. Paljon oli asiaa, jota en tiennyt ennestään. Hieman tuli sellainen olo, ettei tästä aiheesta olisi jaksanut oikein pidempää kirjaa lukeakaan. Tämä ei nyt kuulostanut kehulta lainkaan. Tarkoitus oli kirjoittaa, että kirja oli varsin sopivan mittainen. Toki pidemmänkin kirjan aiheesta olisi jaksanut lukea, jos mukana olisi ollut vaikkapa enemmän lainauksia käsitellyistä apogryfikirjoista ja enemmän yksityiskohtaisempaa paneutumista eri kirjoihin. Yleiskatsauksena tämä kirja oli varsin sopiva.

Released 6 yrs ago (6/16/2013 UTC) at St. Petersburg/Санкт-Петербург, St. Petersburg (Federal City) Russia

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähetin kirjan Minkulalle.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 20, 2013
Kirja saapui tänään postissa parin muun kirjan kanssa. Säikähdin jo, että olenko taas voittanut jonkun arvonnan :D. Onneksi en sentään. Kiitos tästä, Pellu! :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.