Kalaharin hiekkaa

by Ulla-Lena Lundberg | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9512026379 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 4/2/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, April 2, 2013
Ruotsinkielinen alkuteos Sand (1986). Suomentanut Veijo Kiuru. Gummerus, Jyväskylä 1987. Sidottu, 267 sivua.
Päällys: Markko Taina.

Finlandia-palkintoehdokas 1987. Metson poistokappale on seissyt tosihyllyssäni odottamassa lukuvuoroaan iät ajat.

Takakansi:
Sattuma saattaa yhteen Etelä-Afrikan armeijan asevelvollisen Tom Careyn, ruotsalaisen antropologin Klara Granrothin ja hänen amerikkalaisen miesystävänsä Charlie Wildermanin Botswanan aroilla. Siitä alkaa elämän ja kuoleman matka.
Ulla-Lena Lundbergin uuden romaanin tapahtumapaikkana on Kalaharin autiomaa Etelä-Afrikassa. Poliittinen tilanne vaikuttaa tapahtumien kulkuun, mutta keskeisintä romaanissa on kriisitilanteeseen joutuneitten kolmen ihmisen suhde.
Kalaharin hiekkaa on erikoislaatuinen trilleri, jonka ulkoisen, lukijan vangitsevan tapahtumarikkaan jännityksen vastakohtana on sisäinen, psykologinen jännitys. Se vaikuttaa vielä kauan kirjan lukemisen jälkeen.
”– (tämä romaani) ei ole ainoastaan vuoden kohokohta vaan epäilemättä myös moneen vuoteen yksi parhaimmista suomenruotsalaisista romaaneista.”
– Merete Mazzarella, Hufvudstadsbladet

Kerttu Manninen laati teosarvion, joka julkaistiin ensin Arvostelevassa Kirjaluettelossa 3/1988 ja sittemmin myös Kirjasammossa:
Ulla-Lena Lundbergin romaani Kalaharin hiekkaa pääsi vasta suomennoksena Finlandia-ehdokkaaksi, vaikka se ruotsiksi ilmestyi jo v. 1986 eli tehtiin sama päätös kuin Donnerin kohdalla aikaisemmin. Kaksikielisessä maassa teokset tulisi kuitenkin palkita alkuperäkielellä ja ilmestymisvuotenaan, sillä nykyisessä käytännössähän ruotsinkielinen romaani saattaisi olla ehdokkaana jopa kahtena vuotena. Jos teos taas palkitaan vasta suomennoksena, siinä pitäisi silloin ottaa huomioon myös suomentajan hyvä panos ja jyvittää hänelle osa palkinnosta eikä jättää häntä kokonaan huomiotta, kuten tiettävästi on tapahtunut. Kiinnostava teoshan Kalaharin hiekkaa joka tapauksessa on jo harvinaisehkon aiheensakin vuoksi. Etelä-Afrikan armeijan asevelvollinen yhyttää pakomatkallaan ruotsalaisen naisantropologin ja tämän amerikkalaisen miesystävän ja pakottaa nämä kuljettamaan itsensä Kalaharin autiomaan läpi seudulle, josta hän voisi hakeutua turvaan. Paikan päällä viipynyt tekijä kuvaa sekä maastoa että olosuhteita aidosti ja elävästi, kasvattaa jännitteitä kiitettävästi, vaikka pääpaino onkin ihmissuhteissa alistajan ja uhrien välillä ja toisaalta uhrien hiipuvan rakkaussuhteen tunneliikkeissä matkan kestäessä.

Ulla-Lena Lundberg Gummeruksen sivuilla
Lundberg, Ulla-Lena Kirjasammossa
Ulla-Lena Lundberg Wikipediassa
Ulla-Lena Lundberg Teoksen sivuilla
Ulla-Lena Lundberg på sidor av Schildts & Söderströms
Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundberg: ”Lopulta jokainen kirjani henkilö on minä itse” Suomen Kuvalehdessä
Muotokuvassa Ulla-Lena Ludnberg Yle Areenassa

Kalaharin hiekkaa Kirjasammossa
Kalaharin hiekkaa Wikipediassa

Muokattu 13.12.19: lisätty aikalaisarvio sekä korjattu ja lisätty linkkejä + korjattu pari painovirhettä.Journal Entry 2 by Tarna at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 13, 2019
Koen jokseenkin vaikeaksi sanoa tästä kirjasta muuta kuin että nautin siitä. Erityisesti Klaraan ihastuin, mutta kaikkineen koko asetelma viehätti minua – ja tottahan myös koko Kalahari tapahtumaympäristönä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.