Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

by Σελίν | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Merolia of Halandri - Χαλάνδρι, Attica Greece on 4/2/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Merolia from Halandri - Χαλάνδρι, Attica Greece on Tuesday, April 02, 2013
Ο συγγραφέας:
"Κορυφαίος πεζογράφος του 20ού αιώνα, ο Σελίν (κατά κόσμον, Λουί-Φερντινάν-Ωγκύστ Ντετούς) γεννιέται το 1894 στο Παρίσι. Το 1912 κατατάσσεται εθελοντικά στο πεζικό, όπου τον προλαβαίνει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τον Σεπτέμβριο του 1914 τραυματίζεται, παρασημοφορείται και αποστρατεύεται. Εργάζεται στο Καμερούν και, επιστρέφοντας, σπουδάζει ιατρική στη Ρεν. Συμμετέχει για λογαριασμό της Κοινωνίας των Εθνών σε υγιεινολογικές αποστολές στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, προτού εγκατασταθεί ως γιατρός στο Παρίσι. Το 1932 εκδίδει το αριστουργηματικό "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας", που προκαλεί σκάνδαλο και στέφεται με απαραμείωτη επιτυχία. Εννέα ακόμα μυθιστορήματα ("Θάνατος επί πιστώσει", "Μακελειό", "Από τον ένα πύργο ο άλλος", "Βορράς", κ.ά.) επισφραγίζουν την ιδιοφυή καινοτομία του. Η αντισημιτική και φιλοναζιστικη στάση του τον αναγκάζει να καταφύγει το 1944 στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Κοπεγχάγη, όπου φυλακίζεται για ένα διάστημα και όπου παραμένει μια εξαετία, εν αναμονή της δίκης του στη Γαλλία επί εσχάτη προδοσία. Το 1951 αμνηστεύεται και αποσύρεται στο παρισινό προάστιο Μεντόν, συνεχίζοντας να συγγράφει έως το θάνατο του, το 1961."


Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κατέληξαν στα χέρια μου επειδή κάποιος γνωστός ή φίλος δεν κατάφερε να τα διαβάσει και δεν ήθελε να πάνε χαμένα. Ούτε εγώ κατάφερα να το διαβάσω αλλά πάει πολύς καιρός και δεν θυμάμαι τίποτα. Αντί να κάθεται στο ράφι, όπως πολύ σωστά ορίζει και η φιλοσοφία του bookcrossing, αναζήτησα πιθανούς ενδιαφερόμενους αναγνώστες. Επειδή προέκυψαν πάνω από ένας (κι επειδή διατηρώ την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί τελικά να το διαβάσω κι εγώ) το βιβλίο γίνεται ring.

Δεν έχω να κάνω προσωπικά σχόλια, αφού δεν το έχω διαβάσει, αλλά έκανα μια σταχυολόγηση από κριτικές στο διαδίκτυο για τις οποίες δίνω εδώ συνδέσμους. Συνιστώ να τους ρίξετε πρώτα μια ματιά αν ενδιαφέρεστε για το βιβλίο. Κι αυτό διότι πρόκειται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη περίπτωση τόσο βιβλίου όσο και συγγραφέα, που θέτει μεταξύ άλλων το ερώτημα κατά πόσον επηρεάζουν οι πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις ενός συγγραφέα την πρόθεσή μας να διαβάσουμε τη λογοτεχνία του και τη γνώμη μας γι' αυτήν.

Κριτικές:
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=149386
http://www.lifo.gr/mag/books/101
http://diavazontas.blogspot.gr/2011/08/blog-post_09.html
http://www.critique.gr/index.php?&page=article&id=540

Ισχύουν πάνω κάτω οι γνωστοί κανόνες:
1)Προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο μέχρι δύο μήνες. Αν χρειαστείτε παράταση -είπαμε, είναι μεγάλο και δύσκολο βιβλίο- παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου ή με τον επόμενο στη λίστα, να ξέρουμε τι συμβαίνει! ΜΗΝ εξαφανιστείτε :-)
2)Από τη στιγμή που θα παραλάβετε το βιβλίο, είναι δική σας ευθύνη να φτάσει με ασφάλεια στον επόμενο, χέρι με χέρι ή ταχυδρομικά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον επόμενο ή προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, επικοινωνήστε μαζί μου.
3)Όλα τα σχόλια ευπρόσδεκτα! Είπαμε, είναι αμφιλεγόμενο βιβλίο, ας μοιραστούμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας. Είστε ελεύθεροι να κρατήσετε σημειώσεις ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ στο βιβλίο.

Journal Entry 2 by Merolia at Halandri - Χαλάνδρι, Attica Greece on Tuesday, April 02, 2013
Λίστα συμμετοχών για το ring-όποιος άλλος ενδιαφέρεται μπορεί να προστεθεί:
gourgouritsa
stassa
taxidiarikopoul
skeptikos8 (δε βρέθηκε)
natassAki (αποσύρθηκε)
TIFFANY1972
kriskross (το βιβλίο είναι εδώ)
caterinax (Θεσσαλονίκη)
ronsar (εξωτερικό-όταν έρθει η ώρα μιλήστε πρώτα μαζί μου)

Journal Entry 3 by gourgouritsa at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Η Μερόλια μού το δάνεισε πριν απο δύο meat ups, χωρίς ακόμα να είχε καταλήξει αν θα το έκανε ring. Έχω κολλήσει στη σελίδα 152, ελπίζω οτι θα το τελειώσω! Είναι πράγματι τόσο ιδιόρρυθμο και αμφιλεγόμενο όσο λέγεται. Νομίζω οτι το πιο απαιτητικό χαρακτηριστικό του είναι οτι για να καταλάβεις για τί πράγμα μιλάει πρέπει να έχεις το γνωστικό ιστορικό υπόβαθρο για να αντιληφθείς την εποχή του Μεγάλου Πολέμου και την μεσοπολεμική κατάσταση στην Ευρώπη. Μπέρδεμα με άλλα λόγια. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

Journal Entry 4 by gourgouritsa at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, June 23, 2013
Ωφού, το τελείωσα!
Ομολογώ οτι μέχρι τα μισά του βιβλίου είχα αγανακτήσει και με καταπίεζα για να το συνεχίσω. Μέχρι εκείνου του σημείου είχε κάτι το απροσδιόριστα δύσκολο. Ίσως τελικά ο ίδιος ο ήρωας να είναι τόσο δύσκολος, όχι το κείμενο ως κείμενο. Ο κεντρικός ήρωας με εκνεύρισε απίστευτα με την όλη ειρωνεία του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε κατάλαβα πώς διάολο γλύτωσε απο τον πόλεμο για να βρεθεί στην Αφρική και μού φάνηκε εντελώς παράλογο πώς κατέληξε στην Αμερική. Για μένα το βιβλίο απέκτησε ενδιαφέρον απο τη στιγμή που ο κεντρικός ήρωας ξεκινά να ασκεί την ιατρική, όσο περίεργα και ιδιόρυθμα και αν την ασκεί.
Νομίζω οτι ο Σελίν τόσα που είδαν τα μάτια του είχε αποφασίσει να φτιάξει μία παρωδια του Μεσοπολέμου. Κατ' εμέ την έχτισε πετραδάκι-πετραδάκι σε άψογο βαθμό. Δεν μπόρεσα να ταυτιστώ με τους ήρωές του, παρόλο που αναγνώριζα πολλά σημεία της σύγχρονης εποχής. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν έχουμε τόσα κοινά με την δεκαετία του '20...
Το κείμενο, ως κείμενο, είναι εξαιρετικά μεταφρασμένο, ωστόσο δεν μπόρεσα να καταλάβω για ποιο λόγο κρίθηκε ως ριξηκέλευθο για την εποχή του. Πιθανόν και να ήταν αν σκεφτεί κανείς πόσο καινοτόμο ήταν την ίδια περίοδο να γράφεις στην δημοτική και όχι στην καθαρεύουσα στην Ελλάδα.
Θεωρώ οτι για να αντέξει κάποιος να τα βγάλει πέρα με τον Σελίν καλείται να έχει ένα πολύ καλό γνωστικά ιστορικό υπόβαθρο. Πολλά πράγματα τα ερμήνευα επειδή έχω διαβάσει και μελετήσει αυτή την τόσο παράξενη και συγκλονιστική εποχή του Μεσοπολέμου.
Αν δεν περάσει στη μέση της εβδομάδας στον επόμενο του ring, θα το φέρω στο meat up του Ιουνίου για να το δώσω στη Μερόλια.
Ευχαριστώ πολύ για αυτό το ταξίδι στην άκρη της νύχτας, της ίδιας ίσως μακράς νύχτας που ζούμε και σήμερα.

Journal Entry 5 by stassa at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, August 22, 2013
Το πήρα στη συνάντηση του Ιουνίου, με δυσκόλεψε αλλά το λάτρεψα:)
Όπως λέει κι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ (Πηγή: www.lifo.gr)
"Ο Σελίν σκίζει όλα τα πέπλα, αποκαλύπτει τη μικροψυχία και την ανάπηρη ανθρώπινη φύση. Δεν χαρίζεται ούτε κανακεύει κανέναν, και προπαντός νιώθουμε ότι δεν εξαιρεί τον εαυτό του. Δεν διστάζει να υποδείξει με τον πιο ανελέητο και ωμό τρόπο ως υπαίτιο της δυστυχίας και της κατάντιας του πολιτισμού μας τον ίδιο τον άνθρωπο. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι όσοι έσπευσαν με ευκολία να λοιδορήσουν το Ταξίδι... και το «μηδενισμό» του δεν άντεξαν να αντικρίσουν το σκοτεινό είδωλό τους στο σελινικό επίτευγμα."
Θα το φέρω στη συνάντηση του Αυγούστου.
Αν γίνεται , αφού ολοκληρωθεί το ring, θα ήμουν πολύ χαρούμενη να το φιλοξενήσω στη μόνιμη συλλογή μου! Ευχαριστώ

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, August 25, 2013
Σειρά μου και έχω μεγάλη περιέργεια ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, December 29, 2013

Released 6 yrs ago (12/29/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Απλώς αριστούργημα για μένα.
Βιβλίο δύσκολο στην ανάγνωση του, γεμάτο κυνισμό και απαισιοδοξία.
Βρήκα όμως πολλές από τις σκέψεις μου μέσα και αναρωτήθηκα εάν αυτό είναι καλό ή κακό τελικά ...
Το σίγουρο είναι ότι θα το αναζητήσω για permanent collection στη βιβλιοθήκη μου.

Δια χειρός nebula στο natassAki που είναι επόμενο στη λίστα μια και ο skeptikos έγινε άφαντος.
Ευχαριστώ πολύ Merolia για την ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο - ποταμό!

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, June 13, 2014
Από τη γλυκιά Nebula7 πριν κάνα τρίωρο... :-)
Ευχαριστώ πολύ, Merolia και Nebula7 & καλό Σ/Κ να έχουμε!!!

https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789600513240

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 02, 2015
Ομολογουμένως ιδιαίτερο βιβλίο. Πολύ ρέουσα η μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι σημειώσεις της.
Συμφωνώ με τη gourgouritsa - κι εγώ δεν πολυκατάλαβα τα σούρτα-φέρτα του Μπαρνταμού σε Αφρική, Αμερική κι Ευρώπη.
Τώρα διαβάζω το επίμετρο, να δω τί δεν κατάλαβα...

Θα δοθεί στον επόμενο το συντομότερο (ελπίζω μέσα στο Σ/Κ).
Ευχαριστώ πολύ, Merolia, για την κατανόησή σου και συγγνώμη για την πολύμηνη κατοχή του... ;-)

Journal Entry 10 by kriskross at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 19, 2015
Η Tiffany μου το έδωσε στην ώρα της. Το βιβλίο μετά από την μετακόμιση είναι πλέον ορατό και το ξεκινάω σήμερα. Τα σχόλια φαίνονται ενδιαφέροντα. Για να δούμε..

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.