Ημερολόγια διαδρομών

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 4/1/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, April 01, 2013
"Ποια μορφή μπορεί να πάρει η φιλία ανάμεσα σ΄ έναν άντρα και μια γυναίκα;" ρωτάει ο Γιάννης τις τρεις συνεπιβάτισσές του. Και δίνει μόνος του την απάντηση: "Κάθε μορφή".

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας, τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις εκπαιδευτικοί, ταξιδεύουν καθημερινά μια ώρα δρόμο από τη Θεσσαλονίκη στα σχολεία τους και πάλι πίσω. Η σχέση τους ξεκινάει τυπικά, ευγενικά, επιφυλακτικά. Η παρουσία, όμως, του άντρα στο μικρόκοσμο των γυναικών και αντίστροφα δρα καταλυτικά για όλους, απελευθερώνει έναν άλλο εαυτό μέσα τους. Όλα αλλάζουν στην ψυχοσύνθεση, στην εμφάνιση, στη διάθεσή τους. Μέρα με τη μέρα, διαδρομή με τη διαδρομή, εμπιστεύονται, ανοίγονται, πλησιάζουν ο ένας τον άλλο, ξεπερνούν τα εμπόδια, αψηφούν τους κανόνες, δημιουργούν μια ιδιότυπη σχέση. Γίνονται φίλοι, κολλητοί, αδελφές ψυχές ερωτεύονται και προσπαθούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να χωρέσουν τον αλλιώτικο αυτό έρωτα μέσα στη ζωή τους. Αν μπορούν...

Ένα βιβλίο με μια διαφορετική, αισιόδοξη ματιά για τη φιλία, τον έρωτα, για τα όρια της εγγύτητας ανάμεσα στους ανθρώπους, τις μικρές στιγμές ευτυχίας που μας χαρίζει η ζωή. Αρκεί να έχουμε την ψυχή μας ανοιχτή και να τις αδράξουμε όταν περάσουν από δίπλα μας αναγνωρίζοντας ότι είναι μικρές... αλλά και πολύτιμες...

valia32
merolia
elenaiah

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, April 02, 2013
Θεσσαλονίκη-Κιλκίς. Τριες γυναίκες, ένας άντρας. Πόσο πολύ θα αφήσουν τον άντρα να μπει στις ζωές τους; Με ποιο σκοπό; Γιατί; Ο άντρας θα τις εκμεταλλευτεί ή θα τις αγαπήσει; Ποια μορφή μπορεί να πάρει η φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μια γυναίκα; Πόσο θα επηρεάσουν οι αποφάσεις τους τη δομή και τη συνοχή της ομάδας; Ένα διαφορετικό γυναικείο μυθιστόρημα.

SPOILERS

Εξαιρετικά καλογραμμένο, απόλυτα γυναικείο (προσοχή, όχι γυναικουλίστικο), ένα λογοτεχνικό ταξίδι στις καρδιές και στις ψυχές τριών γυναικών. Κι όμως κάτι με χάλασε. Το γεγονός ότι ο Γιάννης σταδιακά γνώρισε ερωτικά και τις τρεις γυναίκες. Και ότι και οι τρεις γυναίκες ερωτεύτηκαν σιγά σιγά τον Γιάννη, ερωτεύτηκαν το χαμόγελό του, τη διπλωματία του, την ανόθευτη αγάπη για όλες τους, την άνεσή του μαζί τους. Αυτή η εξέλιξη δε μου άρεσε καθόλου. Είναι όμως ντυμένη ωραία, με σοβαρά και αληθινά, γήινα χρώματα και αυτό αποκαλείται μαγεία στο γραπτό κείμενο: να σου λέω υπερβολικά ή παρατραβηγμένα πράγματα ή μάλλον πράγματα που δε ζεις καθημερινά και να σε παρασύρω στον κόσμο όπου αυτά γίνονται.

Το γράψιμο όπως ανέφερα ήδη είναι πολύ καλό, με πλήθος καλολογικών στοιχείων και παρομοιώσεων και μεταφορών κλπ. κλπ. Μου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκε η συγγραφέας μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει πολύ βαρετή ως προς το περιβάλλον που διαδραματίζεται, ένα αυτοκίνητο και οι καθημερινές διαδρομές που κάνουν τέσσερις δάσκαλοι από τη Θεσσαλονίκη σε χωριά του Κιλκίς για να διδάξουν και πίσω, εναλλάξ ο καθένας με το αυτοκίνητό του.

Κι όμως η ιστορία κλιμακώνεται, έστω και μέσα σε αυτόν τον κλειστό χώρο, γνωρίζουμε τις τρεις γυναίκες και τον άντρα της παρέας, μπαίνουμε στην καθημερινότητά τους, στη μοναξιά τους, στα διλήμματά τους, στις απορίες τους, στην ανάγκη για επικοινωνία και φιλία. Ίσως η κατάσταση να ξεφεύγει από τον μέσο όρο, όμως το μήνυμα που περνάει η συγγραφέας είναι ολοκάθαρο: η φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μια γυναίκα παίρνει κάθε μορφή, αρκεί να τη θέλουν και οι δύο και να μην πληγώνει κανέναν από τους δύο.

Αυτός ο χειρισμός των πραγμάτων και των χαρακτήρων, μαζί και το λυρικό γράψιμο, είναι που με κράτησαν, γιατί κάλλιστα στο βιβλίο θα μπορούσαν να πιαστούν μαλλί με μαλλί οι ηρωίδες, να κακιώσουν η μία με την άλλη, να γίνει το βιβλίο μύλος. Κι όμως, χωρίς ίχνος κακίας, έριδας, εγωισμού, ο Γιάννης περνά διαδοχικά από τη μία γυναίκα στην άλλη, χωρίς να μας δείχνει τα πραγματικά του χρώματα. Δεν κατάλαβα γιατί πήγε και με τις τριες τους. Σίγουρα δεν κινήθηκε από ιδιοτέλεια ή αντρική υπεροψία. Σπάνια χαρίσματα σε έναν άντρα και το δέχτηκαν και οι τρεις γυναίκες.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι ισορροπίες επανέρχονται, ο Γιάννς μετατίθεται αλλού και οι γυναίκες κλείνουν με στοργή και αγάπη τις όμορφες στιγμές τους και προχωράνε πιο δυνατές, πιο ώριμες, πιο διαφορετικές στην απαιτητική ζωή τους.

Διαβάστε παρακάω τι όμορφα λόγια χρησιμοποιεί η συγγραφέας και θα καταλάβετε γιατί παρασύρθηκα από αυτήν την ιστορία.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

(μεταξύ άλλων άψογων ενάρξεων για κάθε κεφάλαιο, όπου η φύση περιγράφεται πάντα διαφορετικά και πάντα καλογραμμένα)

"Στην Ελλάδα ο μήνας του φθινοπώρου είναι ο Νοέμβριος κι όλα αυτά που λένε στα βιβλία και μαθαίνουν στα σχολεία, ότι τον Οκτώβριο κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα, ότι τον Οκτώβριο έρχονται τα πρωτοβρόχια, φεύγουν τα αποδημητικά πουλιά, οργώνουν και σπέρνουν τα χωράφια οι γεωργοί, είναι λάθος υπολογισμοί...Ο Νοέμβριος φέρνει το καθαρόαιμο φθινόπωρο, με τους μπουκωμένους ουρανούς του, με τη μυρωδιά από το ανασκαλεμένο χώμα στα οργωμένα χωράφια, με τα δένδρα να επιδίδονται σε ένα χρωματικό όργιο, σε μια παλέτα που κυμαίνεται από το χρυσαφί κίτρινο του πεπονιού ως το πικρό κόκκινο της σκουριάς, με τα φύλλα τους ακόμη πάνω στα κλαδιά, να αναδεύονται σε κάθε φύσημα του αγέρα και να αλλάζουν αποχρώσεις καθώς δείχνουν πότε τη μια και πότε την άλλη πλευρά τους. Ο Νοέμβριος με τις αλυσίδες των πουλιών πάνω στα σύρματα της ΔΕΗ, έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι, να περιμένουν υπομονετικά το πρώτο σύνθημα. Με τη βροχή σε όλες τις εκδοχές της: αριστοκρατικό ψιλόβροχο, λεπτεπίλεπτο, νωχελικό, βίαιη καταιγίδα, με χοντρές σταγόνες που μαστιγώνουν τις επιφάνειες, επικουρούμενες από την οργή του αέρα, επίμονη βροχή που χαρακώνει τον ορίζοντα με συγκεκριμένο ρυθμό, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, σα στρατιωιτική παρέλσαη" (σελ. 51-52).

"Μια φιλία έιναι μια σχέση ζεστή, μαλακή, οικεία, μια σχέση γεμάτη εμπιστοσύνη, που σε στηρίζει, που σου δείχνει το δρόμο της επαφής μ' έναν άλλον άνθρωπο, για να τον πλησιάζεις, να του μιλάς, να ξαλαφρώνεις από τα βάρη σου, να τον βοηθάς να ξαλαφρώσει κι αυτός από τα δικά του. Ο φίλος είναι αρωγός, βοηθός, χορηγός, σε στηρίζει, σε συνδράμει, συμπορεύεται μαζί σου, σου χαρίζει αυτό που έχεις ανάγκη. Δυο μάτια να σε βλέπουν και δυο αυτιά να σε ακούν, την πίστη του σε σένα, το χέρι του για να σε τραβήξει, να μη βουλιάξεις στη σιωπή και την αφάνεια" (σελ. 73).

"Κανένας δεν ξέρει πώς ξημερώνει μια μέρα, με ποιους τρόπους μπορεί να εξελιχθεί, πώς θα ερμηνεύσει το παρελθόν μας, τι θα φέρει στο μέλλον μας. Πώς θα σταθεί απέναντι στο παρόν μας...είχε γράψει ο Ησίοδος χιλιάδες χρόνια πριν...άλλοτε η μέρα είναι μάνα κι άλλοτε μητριά" (σελ. 218).

Journal Entry 3 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, April 25, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

To valia32. Έχεις 1-2 μήνες ε! :)

Journal Entry 4 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Monday, April 29, 2013
απτα πρωτα μου ρινγκ το πηρα στην μηνιαια συναντηση ευχαριστω πολυ panost!!!

Journal Entry 5 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Wednesday, May 01, 2013
Mολις το τελειωσα σε γενικες γραμμες συμφωνω με τα σχολια του Πανου εχει καλη γραφη (αλλιως ισως να μην ειχα καταφερει να το τελειωσω) .Αυτο που εμενα με χαλασε πολυ ειναι οτι η συγγραφεας προσπαθει να μου περασει το τραβηγμενο και το ανηθικο σαν κατι φυσιολογικο (και μαλιστα σαν ενα πρωτογνωρο δωρο που συναντας μια φορα στη ζωη σου και που οσοι δεν το εχουν ζησει δεν μπορουν να το καταλαβουν).Ομως η αληθεια ειναι πως μεσα στο κειμενο ολο αυτο σου το δινει με πολυ ομορφο και ηπιο τροπο ...αυτα!!!!
θα το προωθησω στον επομενο αναγνωστη της λιστας στην επομενη μηνιαια συναντηση

Journal Entry 6 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, May 27, 2013
Από τη συνάντηση του Μαίου!

Journal Entry 7 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, June 07, 2013

Released 6 yrs ago (6/7/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Λοιπόν,η ιστορία άξιζε-αν και δε συμφωνώ με το στυλάκι είμαστε φίλοι και κάνοντας έρωτα κλείνουμε τον κύκλο της φιλίας-αλλά ο τρόπος γραφής ήταν τόσο μα τόσο μα τόσο κουραστικός.Πλάτιαζε σχεδόν σε κάθε πρόταση.Η παρουσίαση των μηνών και των εποχών φαινόταν άσκοπος αν και ήθελε να δείξει πως όπως κάνει ο χρόνος τον κύκλο του,έκανε και η ιστορία των 4 φίλων το δικό της.Λίγο οι διάλογοι ήταν μη αληθοφανείς.Γενικά,θα μπορούσε να ήταν ένα ωραίο μυθιστόρημα αλλά θεωρώ πως δεν τα κατάφερε η συγγραφέας.

Journal Entry 8 by Merolia at Halandri - Χαλάνδρι, Attica Greece on Tuesday, July 02, 2013
Στα χέρια μου από τη συνάντηση του Ιουνίου. Επειδή είμαι τελευταία στη λίστα, έχουν προτεραιότητα άλλα rings, αλλά κι αυτό θα βρει τη θέση του μέσα στο καλοκαίρι :-)

Journal Entry 9 by Merolia at Halandri - Χαλάνδρι, Attica Greece on Friday, November 08, 2013
Συμφωνώ με την elenaiah -με αποτέλεσμα για μένα να μην αξίζει ούτε η ιστορία. Δεν κατάφερα να διαβάσω ούτε το μισό. Ξεφύλλιζα όλο και πιο κάτω αλλά δεν.

Αν δεν το θέλει κάποιος άμεσα θα το φέρω στην επόμενη συνάντηση που θα καταφέρω να έρθω.

Journal Entry 10 by Merolia at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 25, 2013

Released 6 yrs ago (11/24/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Επιστροφή στα χέρια του panost!

Journal Entry 11 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 21, 2014
Στα χέρια μου από τον γνωστό δράστη...
Το έχω διαβάσει εδώ και κάποιες μέρες.
Αν κάνουμε την παραδοχή ότι η ιστορία είναι παρατραβηγμένη για να είναι αλήθεια, το στυλ του γραψίματος μου άρεσε και ήταν από μόνο του δελεαστικό για να συνεχίσω την ανάγνωση. Ίσως και αυτή καθ΄εαυτή η ιστορία να ήταν η πρόκληση. Δηλαδή το πώς ο αναγνώστης θα συνεχίσει να διαβάζει μια ιστορία που βρίσκει απίθανο να συμβεί. Το ταλέντο της συγγραφέως έγκειται στο ότι ξεκινάει την ιστορία της και σιγά σιγά φτιάχνει το κρεσέντο της για να επιστρέψει στο τέλος εκεί από όπου ξεκίνησε.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν την αναληθοφανή ιστορία, το γράψιμο ήταν πολύ ωραίο και οι περιγραφές της στολισμένες.
Θα ήθελα να διαβάσω και άλλο βιβλίο της συγγραφέως.
Θα επιστραφεί στον υπεύθυνο ....

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, November 13, 2014
Χτες το πήρα από τον αγαπημένο panost.

Journal Entry 13 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, December 31, 2014
Συμφωνώ, λίγο-πολύ, με όλες τις φίλες, αλλά και τον panost.
Ιστορία τραβηγμένη από τα μαλλιά, αλλά, από την άλλη... και γιατί όχι; Αφού ήταν όλοι συναινετικοί ενήλικες και η φάση στο σύνολό της τους πέτυχε, μια χαρά!
Όσο για το στυλ γραφής, το βρήκα ενδιαφέρον.
Ίσως και να διαβάσω και κάποιο άλλο βιβλίο της συγγραφέως, αν μου πέσει στα χέρια και έχω χρόνο.

Προς το παρόν, δηλώνω ότι θα επιστραφεί στον panost το συντομότερο και εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά σε όλους/όλες!!!!!!!

Journal Entry 14 by stacy70 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, February 04, 2015
το έπιασα στο homesick στη κοπή της πίτας των bookcrossers

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.