Καυτή σοκολάτα

by Χάρις Τζόαν | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 3/19/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 19, 2013
Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΩΜΕΝΗ. Δες με… Πιάσε με… Γεύσου με… Μια εξωτική άγνωστη, η Βιάν Ροσέ, καταφτάνει μια μέρα στο γαλλικό χωριό Λανσκνέ και ανοίγει ένα μαγαζί με σοκολάτες ακριβώς απέναντι από την εκκλησία. Ο εφημέριος Ρενό την αντιμετωπίζει ως έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το ποίμνιό του. Κηρύσσει τον πόλεμο στη νιόφερτη χαρακτηρίζοντας τα εμπορεύματά της ως την υπέρτατη αμαρτία. Ξαφνικά, το μαγαζί τής Βιάν γίνεται ο χώρος όπου ψιθυρίζονται μυστικά, εκφράζονται παράπονα, αποκαλύπτονται συναισθήματα και φανερώνονται όνειρα. Η Βιάν αποφασίζει να οργανώσει ένα Φεστιβάλ Σοκολάτας και ολόκληρο το χωριό εμπλέκεται σε μια διαμάχη που κορυφώνεται με το σύνθημα «Εκκλησία ή Σοκολάτα». Η Τζοάν Χάρις μας δίνει ένα μυθιστόρημα γευστικό και πλούσιο, χορταστικό και απολαυστικό. Ένα μυθιστόρημα που μιλάει στις αισθήσεις ακόμη και του πιο απαιτητικού γευσιγνώστη.

feltre
nebula7
taxidiarikopouli
tiffany1972
elenaiah
valia32
mauvesirene

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 19, 2013
Το πρώτο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα τη Βιάν Ροσέ, μια γυναίκα με... μαγικές ιδιότητες και ανεπανάληπτη γνώση της σοκολάτας. Έχει γίνει ταινία με τον τίτλο Chocolat και όταν την είχα δει είχα επιτεθεί στο πρώτο περίπτερο που βρήκα μπροστά μου για να πάρω λίγη σοκολάτα! :) Το βιβλίο αφορά τις περιπέτειες που ζει μια ανύπαντρη γυναίκα με μια ανήλικη κόρη επτά ετών στο μικρό χωριουδάκι του Λανσκνέ. Υπέροχοι και ολοκληρωμένοι ανθρώπινοι χαρακτήρες, τρυφερότητα, ανθρωπιά, προδοσία, έρωτας, υπερφυσικό και μαγεία, όλα πολύ όμορφα και πολύ σωστά δοσμένα. Δυστυχώς το βιβλίο έχει εξαντληθεί κι αγωνίστηκα σκληρά για να το βρω σε παλαιοπωλεία αλλά πιστέψτε με, αξίζει!

SPOILERS

Η Βιάν Ροσέ είναι...μάγισσα! Ευτυχώς το βιβλίο δεν έχει σχέση με τη σειρά True Blood ή Twilight ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Το κείμενο είναι προσγειωμένο, ανθρώπινο, φυσικό και φυσιολογικό (όσο γίνεται) και αφορά μια γυναίκα και τον ψυχικό της κόσμο: την αγωνία της να μη γίνει αντιληπτή και τραβήξει πάνω της την προσοχή σε σημείο ώστε να δίνει εξηγήσεις για το παρελθόν της, τον καθημερινό αγώνα που δίνει να προστατεύσει αυτήν και την κόρη της, Ανούκ, από τη βαριά κληρονομιά της μαγείας, τις προσπάθειές της να πείσει την κόρη της ότι η μαγεία δεν είναι για καλό κι αν ξεφύγεις από τη δύναμή της θα βλάψεις άλλους ανθρώπους. Πώς γίνεται λοιπόν μια γυναίκα, που έχει ζήσει στο πετσί της την ανασφάλεια, την αστάθεια, το αφόρητο βάρος (κόρη και η ίδια μιας μάγισσας), να φτιάξει μια ζωή σε σταθερές βάσεις, να ριζώσει κάπου και να αγωνιστεί σκληρά γι' αυτό;

Η Βιάν Ροσέ κουράστηκε να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, βαρέθηκε να έχει συνέχεια την κόρη της από τρένο σε αμάξι και από αμάξι σε βαπόρι. Θέλει να ηρεμήσει, να κατασταλάξουν κάπου, να ζήσουν σα φυσιολογικοί άνθρωποι, να κάτσουν κάπου όπου κανείς δε θα τους ρωτά τίποτα, θα είναι διακριτικοί και θα αποτελέσουν το μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Οι ελπίδες της φαίνεται να αναπτερώνονται όταν καταλήγουν στο Λανσκνέ. Ένα ασήμαντο, μικρό χωριουδάκι, με λίγους κατοίκους. Το δοκιμάζει: ανοίγει τη σοκολατερί Λα Σελέστ Πραλίν. Μυστικές συνταγές, κάποια ελαφρά ξόρκια για βελτίωση της προσωπικότητας και...ιδού! Ο κόσμος αρχίζει να συρρέει.

Όλα θα ήταν ευνοϊκά αν δεν υπήρχε ο πατήρ Ρενό, ο εφημέριος του χωριού και ισχυρός παράγοντας του τόπου. Κλιμακωτά, η Βιάν και ο Ρενό έρχονται σε αντιπαράθεση λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της Βιάν, λόγω του ότι αρχίζει να κερδίζει κόσμο και να τον έχει στο πλάι της, λόγω του ότι αρχίζει να εμπνέει αυτοπεποίθηση σε αδύναμους χαρακτήρες, σε γενικές γραμμές του κάνει το ποίμνιο μαντάρα! Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν περνάνε από το χωριό σε βάρκες μια ομάδα τσιγγάνων, τους οποίους οι χωρικοί δεν εμπιστεύονται και σύντομα δημιουργούνται εχθρότητες, ειδικά όταν η Βιάν δεν αρνείται να τους εξυπηρετεί στο μαγαζί της.

Τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά, η Βιάν έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένους εχθρούς και τα καταφέρνει (συχνά χωρίς να χρησιμοποιεί τα ξόρκια της!). Βοηθάει τη Ζοζεφίν να απομακρυνθεί από την ψυχολογική επιρροή και τη σωματική βία που της ασκεί ο σύζυγός της. Είναι η καλύτερη φίλη της ηλικιωμένης Αρμάντ, την οποία βοηθάει να αποκτήσει επαφή με τον εγγονό της, παρά τη θέληση της κόρης της, που δε βλέπει την ώρα να πεθάνει η μάνα της για να της πάρει την κληρονομιά. Και στο Μαχαλά, κοντά στο ποτάμι, στρατοπεδεύουν για λίγες μέρες οι τσιγγάνοι. Με τον Ρούσο ανάμεσά τους. Έναν άντρα που η Βιάν δεν αντιστέκεται στη γοητεία του, υποκύπτει σε μια νύχτα πάθους αλλά καταλαβαίνει ότι η ζωή της, ο χαρακτήρας της, ο εαυτός της, δεν ενδείκνυνται για μονιμότητες. Κι όταν αλλάζει φορά ο άνεμος ξαναφεύγει με την κόρη της.

Η Ανούκ μεγαλώνει σε αυτό το όμορφο και ήσυχο περιβάλλον, κάνει φίλους, αναπτύσσεται μέσα σε μυρωδιές και γεύσεις μοναδικές. Ο Ρούσος κερδίζει και τη δική της καρδιά. Η χαρά της είναι μεγάλη όταν οργανώνει με τους φίλους της ένα φεστιβάλ σοκολάτας!Την Κυριακή του Πάσχα! Ο πατήρ Ρενό αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να καταστρέψει το μαγαζί του Σατανά! Είναι όμως τόσο εγκρατής στο φαγητό και στη σωματική απόλαυση καιρό τώρα, που μόλις παραβιάζει το μαγαζάκι για να το κάψει, υποκύπτει στα θέλγητρα της σοκολάτας και γίνεται ρεζίλι όταν τον πιάνουν στα πράσα!

Σε γενικές γραμμές ένα όμορφο βιβλίο, καλογραμμένο (την ιστορία αφηγούνται εναλλάξ ο πατήρ Ρενό και η Βιάν), που σέβεται τον αναγνώστη του, έχει πράγματα να πει, δίνει τροφή για σκέψη (πέραν της κυρίαρχης ιδέας: σοκολάτα ή Εκκλησία), έχει ανατροπές, έχει σοβαρά αισθήματα, περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις της διπλανής πόρτας και η συγγραφέας μας ξετυλίγει έναν διαφορετικό γυναικείο κόσμο. Η Βιάν φεύγει από το χωριουδάκι αγκαλιά με την κόρη της και ένα μωρό να σπαρταρά στα σπλάχνα της. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Διαβάστε το βιβλίο "Γόβες και γλυκές αμαρτίες!"

Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Ξέρω τις προτιμήσεις τους. Είναι ένα χάρισμα, ένα επαγγελματικό μυστικό, όπως η χειρομάντισσα που διαβάζει την παλάμη. Η μητέρα μου θα γελούσε μ' αυτή τη σπατάλη των ικανοτήτων μου, αλλά εγώ δεν έχω καμία διάθεση να σκαλίσω τη ζωή τους περισσότερο. Δε θέλω τα μυστικά τους ή τις ενδόμυχες σκέψεις τους. Ούτε και τους φόβους ή την ευγνωμοσύνη τους. Αλχημιστιή της δεκάρας θα με αποκαλούσε η μητέρα μου με τρυφερή περιφρόνηση, να ασχολούμαι με τη μαγεία της κουζίνας ενώ θα μπορούσα να είχα σκαρώσει θαύματα. Εμένα όμως μου αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπω με συμπάθεια τις ανομολόγητες και ασήμαντες ανησυχίες τους. Μπορώ και διαβάζω τα μάτια τους και τα χείλη τους με μεγάλη ευκολία...Πουλάω όνειρα, μικρές παρηγοριές, γλυκούς, άκακους πειρασμούς, ικανούς να κάνουν πολλούς αγίους να βουτήξουν με το κεφάλι μέσα σε φουντούκια και νουγκατίνες. Είναι τόσο κακό αυτό;" (σελ. 65-66).

To feltre.

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, March 31, 2013
Στα νιάτα μου το είχα δει στο σινεμά.

Journal Entry 5 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Friday, April 05, 2013
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ σε όσους κάνουν δίαιτα!!!
Το διάβαζα και μου τρέχανε τα σάλια! Τι όργιο σοκολάτας είναι αυτό;
Έχω δει την ταινία και γι'αυτό δε μου ήταν άγνωστη η υπόθεση. Δεν είχα λοιπόν την αγωνία του τι θα γίνει παρακάτω. Διαβάζεται πάντως εύκολα και ευχάριστα. Περιμένω να δω τα άλλα δυο, που διατηρούν το στοιχείο της έκπληξης, για να διαμορφώσω σωστότερη άποψη.

Journal Entry 6 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Wednesday, April 24, 2013

Released 7 yrs ago (4/28/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη.

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 29, 2013
Το έχω διαβάσει στο παρελθόν, σχεδόν μόλις κυκλοφόρησε, είδα την ταινία, επίσης μόλις κυκλοφόρησε και είδα αποσπασματικά και το κακέκτυπο του "το καφέ της Χαράς".
Τι άλλο θέλω ;;;

Ωραίο βιβλίο, ευχάριστη ανάγνωση. Κακό για όσους έχουν αρχίσει δίαιτα ...

Το προωθώ παρακάτω.

Journal Entry 8 by mauvesirene at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Wednesday, May 15, 2013
Χέρι με χέρι από το ταξιδιάρικο πουλί. Ο αιώνιος πόλεμος του δήμαρχου με την ιδιοκτήτρια της σοκολατερίας, της σάρκας και του πνεύματος, του πρέπει με το θέλω, της εγκράτειας με την γουρουνιά ............. Το έχω απολαύσει στον κινηματογράφο είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ .....

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 03, 2013
Το πήρα σήμερα το μεσημέρι από τα τρυφερά χεράκια της mauvesirene.

Θα το διαβάσω σε κάνα μήνα, γιατί προηγούνται κάποια άλλα "δαχτυλίδια".

Journal Entry 10 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 01, 2013
Το τελείωσα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.
Ναι, να πω την αλήθεια, μου έτρεξαν κι εμένα τα σάλια αρκετές φορές :-)))

Σαν ταινία, νομίζω πως μου άρεσε περισσότερο (δεν την πολυθυμάμαι, να πω και την αλήθεια).

Στην ετοιμόγεννη elenaiah, μάλλον στο αυριανό άτυπο μιτάπ.
Ευχαριστώ πολύ γι'αυτό το γευστικότατο (απερίγραπτα, όμως, χιχιχιχι) "δαχτυλίδι".

Journal Entry 11 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, July 05, 2013

Released 6 yrs ago (7/5/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Εύκολο βιβλίο που αναφέρεται σε μια ελεύθερη ψυχή,στο τι είναι αμαρτία,στην καταπίεση,στα απωθημένα.Με πάρα πολύ ωραίο τρόπο τα πραγματεύεται όλα αυτά,κοινό σημείο αναφοράς,η σοκολάτα.Την ταινία την είχα δει παλαιότερα,ευτυχώς δεν τη θυμάμαι καθόλου,οπότε ήταν σαν να διάβαζα κάτι εντελώς άγνωστο.Τώρα μπορώ να τη ξαναδώ και να συγκρίνω διαφορές!

Journal Entry 12 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Monday, July 29, 2013
και ναι επιτελους στα χερια μου ενα βιβλιο που ηθελα πολυ να διαβασω!

Journal Entry 13 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Tuesday, August 06, 2013
To ευχαριστηθηκα πολυ ωραιο βιβλιο θυμηθηκα και την ταινια που ειχα δει παρατηρησα πως εχει αρκετες διαφορες και συμφωνω απολυτα με τα σχολια της elenaiah μπραβο στη συγγραφεα ανυπομονω να διαβασω τη συνεχεια!!!θα το κρατω στη συναντηση για την επομενη του ρινγκ

Journal Entry 14 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 12, 2013
Πάλι πίσω στο ράφι μου! Θα διαβαστεί!

Journal Entry 15 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 04, 2014
Συμπαθητικό βιβλίο, αλλά δυστυχώς η ταινία έχει προηγηθεί και μου έχει κάνει πολύ ζωηρότερη εντύπωση! Την έχω κυριολεκτικά λατρέψει και την έχω δει πάρα πολλές φορές! Το βιβλίο έχει πολλές και σημαντικές διαφορές : η βασική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην Βιαν - που έχει την σοκολατερία - και τον εφημέριο - όχι τον δήμαρχο όπως στην ταινία. Ο εφημέριος είναι ένα πραγματικά σκοτεινό πρόσωπο με δύσκολο παρελθόν. Η μητέρα της Βιαν έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους που αλλάζει συνέχεια τόπο διαμονής - τέλειως διαφορετική ιστορία από αυτήν που αναφέρεται στην ταινία. Και το τέλος εντελώς διαφορετικό! Εν κατακλείδι βιβλίο - ταινία 2. Από τις σπάνιες πράγματι φορές που μια ταινία είναι πολύ αρτιότερη από το βιβλίο που την ενέπνευσε!!!

Journal Entry 16 by gourgouritsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, April 07, 2014
χέρι-χέρι παρελήφθη από τον Panost για ανάγνωση. :-)

Journal Entry 17 by gourgouritsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 27, 2014
Να πώ την αλήθεια λίγο δυσκολεύτηκα να το τελειώσω. Σαν να μην με πολύ τραβούσε. Είναι καλογραμμένο, χωρίς όμως να με συνεπάρει. Προσπαθούσα να καταλάβω ποιος είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Υποθέτω ότι είναι η Σοκολάτα και όχι η Ροσέ ή ο εφημέριος. Αισθάνθηκα ότι δεν μας δώθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για το παρελθόν των ηρώων, ούτε της Ροσέ ούτε του εφημερίου και κυρίως όσες εξηγήσεις δόθηκαν, τοποθετήθηκαν αρκετά συμπυκνωμένες στο τέλος του βιβλίου. Θα ήθελα να ήμουν από μία πλευρά και να δοκίμαζα όλα τα γλυκά της Ροσέ, ήταν μία δύσκολη δοκιμασία η περιγραφή τους, καθώς μού έφερναν στο στόμα μία ενδιαφέρουσα σιελόρια. Έμεινε ανεξήγητη αυτή η ...μαγεία που κυκλοφορούσε στην ατμόσφαιρά και φυσικά το απόλυτο κουλό *spoiler* να εγκυμονεί από τον Ρούσο! Ιδανικό βιβλίο για τα διαλείμματα στο γραφείο, θα διάβαζα από περιέργεια και μόνο την συνέχειά του.

Journal Entry 18 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 27, 2014
Πίσω σε μένα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή!

Journal Entry 19 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, March 30, 2015
Δικό μου μετά από RABCK! Ευχαριστώ πολύ Panost!

Journal Entry 20 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, May 01, 2015
Πολύ ευχάριστο βιβλίο, περνάει ωραία η ώρα διαβάζοντάς το. Θα ήθελα να μην έχω δει την ταινία όμως γιατί συνεχώς είχα στο μυαλό μου τις εικόνες των πρωταγωνιστών. Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις δίπλα σου κάτι σοκολατένιο να τσιμπάς αλλιώς ..υποφέρεις!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.