Βόρειο Σέλας

by Jennifer Donnelly | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 3/8/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, March 08, 2013
Η Μάτι δουλεύει καμαριέρα σ΄ ένα ακριβό θερινό ξενοδοχείο για να γλυτώσει από την σκληρή ζωή στην οικογενειακή φάρμα. Ονειρεύεται να τελειώσει το σχολείο, να μπει σ’ ένα κολέγιο στη Νέα Υόρκη και να γίνει συγγραφέας.

Όταν όμως μια νεαρή ένοικος της εμπιστεύεται ένα πάκο γράμματα και την άλλη μέρα βρίσκεται νεκρή στη λίμνη, η ζωή της Μάτι ανατρέπεται.

Βασισμένο σ΄ ένα πραγματικό γεγονός, τον πνιγμό μιας κοπέλας που έγινε στην Αμερική το 1906 και αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, το μυθιστόρημα υφαίνει τις ιστορίες δύο γυναικών, παγιδευμένων στις προκαταλήψεις της εποχής τους.

Ο θάνατος της κοπέλας δίνει στη Μάτι τη δύναμη να κυνηγήσει τ΄ όνειρό της και να πάρει το μέλλον της στα δικά της και μόνο χέρια.

Journal Entry 2 by karjim at Καφέ - μπαρ "Οινώ" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, March 08, 2013

Released 7 yrs ago (3/8/2013 UTC) at Καφέ - μπαρ "Οινώ" in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στη συνάντηση
~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!


Journal Entry 3 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 01, 2013
Ήταν στη ζώνη Οινώ, πέρασα μια μέρα νωρίτερα από την ημέρα απελευθέρωσης στη Χώρα (στα πλαίσια του Συνεδρίου στη Σκύρο) και έπεσα πάνω του! Ευχαριστώ πολύ!

Journal Entry 4 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 04, 2013
Εκπληκτικό, ατμοσφαιρικό, καλογραμμένο, δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Και παρόλες τις 498 σελίδες δεν το χορταίνεις, θες να διαβάσεις κι άλλο, να το κρατήσεις λίγο ακόμα, να ταξιδέψεις κι άλλο μαζί του. Με μοναδικό και υπέροχο τρόπο η συγγραφέας φτιάχνει την ατμόσφαιρα στο Ίνλετ, μιας φτωχικής τοποθεσίας κοντά στη Νέα Υόρκη, το 1906. Διαβάστε το και ταξιδέψτε μαζί του σε μια εποχή και ένα μέρος όπου όλα ήταν δύσκολα, οι άντρες ήταν μεροκαματιάρηδες αγρότες και ξυλοκόποι και οι γυναίκες απλώς νοικοκυρές: άρμεγαν, ζύμωναν, καθάριζαν, μαγείρευαν, λίχνιζαν, άλεθαν, τρυγούσαν, φύτευαν, μεγάλωναν παιδιά και φυσικά ούτε λόγος για σχολείο και διάβασμα πέραν των στοιχειωδών.

Η Μάτι Γκόουκι είναι 16 ετών και φροντίζει μόνη της τις τρεις αδερφές της και τον πατέρα τους. Ο αδερφός τους τους παράτησε μετά από καβγά με τον πατέρα του και η μητέρα πέθανε από καρκίνο. Η Μάτι είναι έξυπνη, διεισδυτική, υπεύθυνη και πολύ καλή συγγραφέας. Μεγαλώνει με μια απέραντη αγάπη για τα βιβλία, της κάνει παρέα η Τζέιν Ώστιν, η Λουίζα Μέι Άλκοτ, ο Ντίκενς, ο Τουέιν και τόσοι άλλοι. Η δασκάλα της είναι ευχαριστημένη με την πρόοδό της και της συστήνει να δώσει εξετάσεις και να σπουδάσει στη Νέα Υόρκη. Φυσικά ο πατέρας έχει έντονες αντιρρήσεις. Μια αναποδιά τον αναγκάζει να δεχτεί η Μάτι να δουλέψει καμαριέρα στο κοντινό ξενοδοχείο Γκλένμορ κι έτσι η Μάτι αρχίζει να μαζεύει χρήματα για να υλοποιήσει το όνειρό της.

Στο ξενοδοχείο καταλύει η Γκρέις Μπράουν με τον φίλο της, "Καρλ Γκραμ", της οποίας το πτώμα το βρίσκουν στη λίμνη μια μέρα αφού η Γκρέις εμπιστεύτηκε την αλληλογραφία της με τον "Καρλ" στη Μάτι για να κάψει τα χαρτιά. Έτσι, στο μυθιστόρημα, παράλληλα με τη ζωή και την καθημερινότητα της Μάτι, έχουμε και τις επιστολές της Γκρέις που μας οδηγούν σιγά σιγά να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο μυστηριώδης "Καρλ Γκραμ" και τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία μέρα που βγήκαν για βαρκάδα.

Η Μάτι είναι ερωτευμένη με το ψηλόλιγνο αγόρι και γείτονά της, Ρόγιαλ Λούμις, τα αισθήματά της όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του Λούμις έβγαλε σε πλειστηριασμό το κτήμα όπου ζούσε μια φτωχή γυναίκα με έξι ανήλικα παιδιά, την οποία επιπλέον εκβίαζε σεξουαλικά! Θα υποκύψει στην αγάπη ή θα επαναστατήσει; Θα ακολουθήσει την καρδιά της ή ο ρεαλισμός και οι δύσκολες απαιτήσεις της ζωής θα έχουν τον πρώτο λόγο; Στενός φίλος της Μάτι είναι ο έγχρωμος Γουίβερ, που δεν ανέχεται τον παραμικρό χλευασμό για το χρώμα του κι αυτό θα του στοιχήσει μια οικογενειακή τραγωδία και θα του στερήσει ένα εξίσου με της Μάτι μεγάλο όνειρο.

Το κείμενο τρέχει, τα κεφάλαια είναι μικρά, κάθε μέρα που μας περιγράφει η Ματι αντιστοιχεί και σε μια λέξη που διαλέγει τυχαία από το λεξικό της μητέρας της, μια λέξη που την ερμηνεύει σωστά και αποζητά να την εφαρμόσει και στην καθημερινότητά της. Εικόνες, πράξεις, συναισθήματα, χαρακτήρες που θα σας συγκινήσουν και θα σας παρασύρουν. Όταν το ένα δολάριο είχε τεράστια αξία, όταν το δύσκολο τρίμηνο πριν την άνοιξη, που όλες οι προμήθειες είχαν σωθεί και το χώμα δεν μπορούσε να καρπίσει ακόμη, αγωνίζεσαι να επιβιώσεις και να μην πεθάνεις από την πείνα, όταν το βούτυρο που παρήγαγες είχε αξία για τα τοπικά ξενοδοχεία, όταν ο τοπικός προμηθευτής ερχόταν με βάρκα και το όνειρο κάθε παιδιού ήταν να περισσέψει ένα σεντ για μια καραμέλα, όταν η ξυλεία και η περισυλλογή κορμών μέσω του ποταμού ήταν μια δουλειά ριψοκίνδυνη, όταν το σιρόπι μύρτιλλου ήταν το μόνο γλύκισμα για μια οικογένεια, όταν τα όνειρα είχαν δικαίωμα να ριζώσουν στις καρδιές των μικρών παιδιών, τότε μόνο η Τζένιφερ Ντόνελι θα μπορούσε να δώσει λέξεις και ουσία και υπόσταση σε όλα αυτά.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Η Άμπι μας είναι σαν φουστάνι που το έπλυνες και το κρέμασες να στεγνώσει το μέσα έξω, χωρίς να φαίνονται τα χρώματά του. Η Λου μας είναι ακριβώς το ανάποδο" (σελ. 24).

"Κοίταξα τα χέρια μου -κόκκινα, σκασμένα, χέρια γριάς- και είδα τι με περίμενε: ένα ολόκληρο καλοκαίρι όλο σκληρή δουλειά, απλήρωτη. Να μαγειρεύω, να καθαρίζω, να πλένω, να μπαλώνω, να ταΐζω κοτόπουλα και γουρούνια, ν' αρμέγω γελάδες, να χτυπάω βούτυρο, να φτιάχνω σαπούνι, να οργώνω, να φυτεύω, να τσαπίζω, να ξεβοτανίζω, να θερίζω, να λιχνίζω, να ραβδίζω- να κάνω όλα εκείνα που πέφτουν στις πλάτες της μεγαλύτερης σε μια οικογένεια με τέσσερις κόρες, πεθαμένη μητέρα, κι έναν αδελφό που μας κατούρησε και πήγε βαρκάρης στη Διώρυγα Ίρι κι αρνείται να γυρίσει να δουλέψει στο κτήμα, όπου είναι η θέση του" (σελ. 41).

"Μερικές φορές οι πελάτες αφήνουν πράγματα πίσω τους. Ένα μπουκάλι άρωμα. Ένα τσαλακωμένο μαντίλι. Ένα μαργαριταρένιο κουμπί που κόπηκε και κύλησε κάτω από κάποιο κρεβάτι. Άλλοτε πάλι, αφήνουν άλλου είδους πράγματα. Πράγματα αόρατα, που δε φαίνονται. Έναν αναστεναγμό πεσμένο σε μια γωνιά. Αναμνήσεις μπερδεμένες στις κουρτίνες. Ένα λυγμό να πεταρίζει σαν παγιδευμένο πουλάκι στο τζάμι. Εγώ τα νιώθω αυτά τα πράγματα. Πετιούνται, σέρνονται και ψιθυρίζουν" (σελ. 182).

"Και κάτι βαθιά μέσα μου μού έλεγε πως η Έμιλι Ντίκινσον δε θα είχε γράψει ούτε ένα ποίημα αν είχε δυο μωρά να ουρλιάζουν, ένα σύζυγο που να θέλει να της φυτέψει άλλο ένα, ένα σπιτικό να κουμαντάρει, ένα μποστάνι να φροντίσει, τρεις γελάδες ν' αρμέξει, είκοσι κότες να ταΐσει και τέσσερις εργάτες να τους μαγειρέψει. Και τότε κατάλαβα γιατί δεν είχαν παντρευτεί η Έμιλι, η Τζέιν και η Λουίζα. Το κατάλαβα και τρόμαξα. Κατάλαβα επίσης τι θα πει να νιώθεις μοναξιά, κι εγώ δεν ήθελα να είμαι μόνη σ' όλη μου τη ζωή. Δεν ήθελα ν' απαρνηθώ τις λέξεις μου. Δεν ήθελα να πρέπει να διαλέξω. Ο Μαρκ Τουέιν δεν υποχρεώθηκε να το κάνει. Ούτε ο Κάρολος Ντίκενς. Ούτε καν ο Τζον Μίλτον, μολονότι αν το είχε κάνει δε θα γινόταν δύσκολη η ζωή γενεών και γενεών μαθητών" (σελ. 361).

elenaiah
valia32
taxidiarikopouli
nebula7
dreamy24
tiffany1972
mauve-sirene

Journal Entry 5 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, September 15, 2013
Στα χέρια μου από panost παρέα με κουτί καριόκες!

Journal Entry 6 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, September 24, 2013

Released 6 yrs ago (9/24/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Θα ήμουν μία ελεινή κακομοίρα αν τολμούσα να κρίνω αρνητικά την Ντόνελι.Κάθε φορά που διαβάζω βιβλίο της,νιώθω πως ζω τα δρώμενα,πως είμαι μέσα στην ιστορία.Είναι καταπληκτική.Στο συγκεκριμένο βιβλίο,η πρωταγωνίστρια πάει κόντρα στο πεπρωμένο και φτιάχνει μόνη της τη μοίρα της,καθώς και άλλων ανθρώπων που το αξίζουν.Με συγκλόνισε και η ιστορία της νεκρής και τη σκεφτόμουν συνέχεια.Το καλύτερο απ'όλα είανι ο τρόπος που μπόρεσε η συγγραφέας να δέσει τα πραγματικά γεγονότα με τους δικούς της φανταστικούς χαρακτήρες.Τέλειο.

Journal Entry 7 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Tuesday, October 01, 2013
απο την συναντηση του Σεπτεμβριου σευχαριστω Πανο αυτο το βιβλιο ηθελα πολυ να το διαβασω!!!!

Journal Entry 8 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Thursday, October 24, 2013
κι εμενα μου αρεσει πολυ η πενα την Ντονελι κυριως η τριλογια της ειναι νομιζω απο τα καλυτερα βιβλια του ειδους συμφωνω με τα σχολια των παραπανω!!!στην επομενη ελπιζω να το απολαυσεις κι εσυ!

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, November 24, 2013
Τουλάχιστον αυτά τα βιβλία δεν καθυστερούν, διαβάζονται σαν νερό ...

Journal Entry 10 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, September 06, 2014
Αν και έχω διαβάσει το "Τριανταφυλλάκι" και τη συνέχεια του, δε μπορώ να πω ότι η Donnelly είναι πολύ του γούστου μου. Αυτή η ιστορία ωστόσο ήταν πολύ καλή. Τελείωσα το βιβλίο σχεδόν σε μία μέρα και μου άρεσε πολύ, μια και ήταν ιδανικό ανάγνωσμα για διακοπές.
Στα προσόντα του ήταν το ιστορικό πλαίσιο και η εποχή, καθώς και ο τόπος με τις λίμνες που ζούσε η ηρωίδα. Αποδίδοντας την ατμόσφαιρα πολύ παραστατικά, νόμιζες ότι ζούσες στον οικισμό με τους ανθρώπους και τα προβλήματα τους.
Ο τίτλος δεν κατάλαβα πού κολλούσε.
Στην επόμενη με τη σιγουριά ότι θα το απολαύσει ...

Journal Entry 11 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, September 09, 2014
Πριν λίγες ώρες από panost.
Θα διαβαστεί σύντομα...

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 07, 2014
Το τελείωσα σε 3 μέρες. Το βρήκα καλογραμμένο και ενδιαφέρον.
Μένω με την απορία, σαν το taxidiarikopoul, για τον τίτλο του βιβλίου...

Θα ρωτήσω την επόμενη (mauvesirene) αν το θέλει. Αλλιώς, θα επιστρέψει στον γλυκύτατο panost.

Journal Entry 13 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, October 29, 2014
Από τα χεράκια της Tifanny πέταξε στο γραφείο μου. Το "Τριανταφυλλάκι" είναι στην στοίβα με τα αδιάβαστα, με τις καλύτερες συστάσεις, αλλά δεν το έχω διαβάσει. Θέλω να δώσω μια ευκαιρία στην συγγραφέα.

Journal Entry 14 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, January 07, 2015

Released 5 yrs ago (1/7/2015 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Μ'αυτό το γλυκό βιβλιαράκι τελείωσα την αναγνωστική χρονιά του 2014! Τι όμορφα γραμμένο βιβλίο!! Ισορροπία ιστορικών στοιχείων, πλοκής και χαρακτήρων! Γρήγορα στην επόμενη του ring!

Journal Entry 15 by lena61 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 29, 2015
Στα χερια μου

Journal Entry 16 by lena61 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, March 31, 2015

Released 5 yrs ago (4/1/2015 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ηρεμο,ευκολο για διακοπες βιβλιο

Journal Entry 17 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, April 01, 2015
Για απελευθέρωση

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.