Η κραυγή της πέτρας

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 3/8/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, March 08, 2013
1956-2001. Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Τα πάθη πυροδοτούνται. Μερικοί επιλέγουν το δρόμο της ειρήνης, άλλοι τον ένοπλο αγώνα, άλλοι πάλι την τρομοκρατία.

Αυτά τα ταραγμένα χρόνια, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη μοίρα των τεσσάρων οικογενειών -εβραϊκή, παλαιστινιακή, ιρακινή, αιγυπτιακή-, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους.

Ανάμεσα στον πόλεμο των Έξι Ημερών και εκείνον του Γιομ Κιπούρ, την ανάφλεξη του Λιβάνου και την Ιντιφάντα, υπάρχει χώρος για την αγάπη; Μια γυναίκα από τη Συρία, παθιασμένη αλλά και ακατανόητη, και ένας Αιγύπτιος, μια Παλαιστίνια, έτοιμη για όλες τις μάχες και ένας Ισραηλινός θα προσπαθήσουν να το αποδείξουν, προκαλώντας τη τρέλα των ανθρώπων. Μετά την Πνοή του Γιασεμιού, ο Ζιλμπέρ Σινουέ συνεχίζει εδώ τη συναρπαστική αφήγησή του για μια Μέση Ανατολή πιο εύθραυστη από ποτέ.

RING
nebula7
tiffany-1972
feltre
taxidiarikopouli
elenaiah
maltrebus

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, March 08, 2013
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για αναγνώστες με απαιτήσεις. Η κραυγή της πέτρας είναι το 2ο βιβλίο (μετά την Πνοή του γιασεμιού) που αφηγείται την επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μόνο που τώρα τα γεγονότα χτυπάνε την πόρτα στη μνήμη των νεότερων αναγνωστών. Διαβάζουμε για την έκρηξη του καζανιού που κόχλαζε κι από το 1956 φτάνουμε στο συγκλονιστικό 2001.

Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιορδανία: ποια η μοίρα τους και η τύχη τους μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πώς τις αντιμετωπίζουν αυτοί που έχουν την Ιστορία στα χέρια τους και πόσο επηρρεάζει το βαθμό έντασης στο καζάνι που βράζει η παρουσία των Εβραίων στην Παλαιστίνη, που στέλνονται καραβιές με εντολή των Άγγλων; Με αφορμή αυτήν την ιστορία ξεδιπλώνονται οι ιστορίες πέντε οικογενειών, που μπλέκονται μεταξύ τους, και διαβάζουμε την Ιστορία μέσα από τις τύχες, τις πληγές και τις χαρές αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι κουραστικό, έτσι όπως είναι γραμμένο είναι σαν να φωτίζονται σκηνές και κομμάτια της Ιστορίας που δεν κρατάνε πάνω από 4-5 σελίδες, οπότε ο αναγνώστης δεν μπλέκεται και δεν κουράζεται. Δεν έχουμε ατέλειωτη και συνεχή ροή γεγονότων, ονομάτων, ιστορικών πράξεων αλλά σύντομες, βαθιές ανάσες πάνω στην αιματηρή πορεία της Μέσης Ανατολής στο χρόνο. Σχεδόν αποσπασματικά παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στις ζωές των οικογενειών, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που αντανακλά πραγματικές πτυχές και γεγονότα στο διάβα του χρόνου.

Εδώ δε θα αναλύσω τα γεγονότα του βιβλίου όπως έκανα στην παρουσίαση της Πνοής του γιασεμιού. Η κραυγή της πέτρας είναι η κραυγή για ελευθερία, η κραυγή εναντίον κάθε μορφής αδικίας, η κραυγή εναντίον των απίστων. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο θρησκευτικός πόλεμος συνεχίζεται αμείλικτος και ανελέητος. Τζιχάντ, Ιντιφάντα, Σαντάμ Χουσείν, Νάσερ, Σαντάτ, Ακίλε Λάουρο, Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, Λωρίδα της Γάζας, αεροπειρατείες, Γιάσερ Αραφάτ, όλα παρουσιάζονται στις σελίδες αυτού του καταπληκτικού συγγραφέα. Έμαθα πώς ξεκίνησε ο θρησκευτικός φανατισμός, για τι αγωνίζονται (έστω και με άσχημο τρόπο) οι άνθρωποι-καμικάζι που δε διστάζουν να πάρουν μαζί τους αθώους ανθρώπους στον άλλο κόσμο, έμαθα πολλά και ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος.

Μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα υπάρχουν άνθρωποι, άνθρωποι που πονάνε, άνθρωποι που ματώνουν, άνθρωποι που σχεδιάζουν χάρτες χωρίς να τους νοιάζει το κόστος και το μέλλον. Ο συγγραφέας έχει διαλέξει με πολύ μεγάλη προσοχή τι χαρακτήρες θα φέρει στο φως, τι καταστάσεις θα ζήσουν, σε τι συνθήκες θα αλλάξουν τη νοοτοροπία και το χαρακτήρα τους. Τα ιστορικά πρόσωπα επηρεάζουν τις πράξεις τους, τις σκέψεις τους, το μέλλον τους. Και ιδού ανάγλυφη η τοιχογραφία της Μέσης Ανατολής στα μάτια του αναγνώστη. Ο αναγνώστης έχει ευκαιρίες να ξεκουραστεί, να σκεφτεί, να διαβάσει κάτι άλλο, το κείμενο ποτέ δεν καταντά κουραστικό ή ένα άψυχο μάθημα ιστορίας. Αυτό είναι πραγματικά τέχνη!

Στο τέλος του βιβλίου, όπως και στο προηγούμενο, υπάρχει συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"-Ο όχλος είναι μια μάζα ανθρώπων που συγκεντρώνονται ανάλογα με τις περιστάσεις. Ο λαός είναι μια συνεχή οντότητα που διαμορφώνεται από την Ιστορία. Αντίθετα από τον όχλο, ο λαός ξέρει τι θέλει. Μόνο που δεν ξέρει πώς να το καταφέρει. Γι' αυτό χρειάζεται τους αρχηγούς. Αφοσιώνεται τυφλά σ' αυτούς, εφόσον κι αυτοί αφοσιώνονται σ' εκείνον. Αλλά όταν αυτοί, αντί για οδηγοί, συμπεριφέρονται σαν αφέντες, όταν προδίδουν τις προσδοκίες του εξαιτίας της πλεονεξίας τους ή από προσωπική φιλοδοξία, τότε τους ανατρέπει. Καίει αυτούς που έκανε το λάθος να λατρέψει. Ένας λαός δεν αφοσιώνεται σε αρχηγούς για ν' αποκτήσουν αυτοί πολούτη ή για να δοξαστούν -πόσο μάλλον για να τον οδηγήσουν στην καταστροφή. Αφοσιώνεται σε αυτούς για να τους υποχρεώσει να πετύχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Τέτοιυς αρχηγούς, πιστέψτε με, δε θα τους εγκαταλείψει ποτέ" (σελ. 144-145).

Released 6 yrs ago (3/31/2013 UTC) at Vyni - Μπυραρία "Βύνη" (Δράκου 10) in Koukaki, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

To nebula7.

Journal Entry 4 by Nebula7 at Koukaki, Attica Greece on Monday, April 01, 2013
Ανήκει σε ring, του μέγα-οργανωτή panost. Κατά τα φαινόμενα αποτελείται απο δύο τόμους,αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος απο πού θα του εμφανιστεί η συνέχεια...

Journal Entry 5 by feltre at Zografou, Attica Greece on Sunday, July 28, 2013
Στα χέρια μου.

Journal Entry 6 by feltre at Zografou, Attica Greece on Friday, August 09, 2013
Θαυμάσια απόδοση της ιστορίας του τόπου μέσα από την οικογενειακή ζωή των ανθρώπων

Journal Entry 7 by feltre at Exarheia, Attica Greece on Wednesday, August 21, 2013

Released 6 yrs ago (8/21/2013 UTC) at Exarheia, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην TIFFANY.

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 22, 2013
Μου το έδωσε χτες το μεσημεράκι η καλή μας feltre, ενώ πίναμε χαλαρά καφέ στο Φλοράλ.

Θα το διαβάσω σε... τρία τέρμινα, μια και έχω μαζέψει πολλά "δαχτυλίδια"... :-)

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, October 20, 2013
Λυπάμαι, αλλά δεν το διάβασα. Ήδη βρήκα το πρώτο βιβλίο "η πνοή του γιασεμιού" πολύ κουραστικό, λόγω της πληθώρας των ιστορικών στοιχείων που παραθέτει, σε σημείο που δεν το άντεχα άλλο :-(

Θα το προωθήσω μέσα στη βδομάδα στην elenaiah.

Journal Entry 10 by taxidiarikopoul at Monastiraki - Μοναστηράκι, Attica Greece on Thursday, November 07, 2013
Από τον καλό μου panost σήμερα εν Μοναστηρακίω σωτήριον έτος 2013...

Journal Entry 11 by taxidiarikopoul at Syntagma / Σύνταγμα, Attica Greece on Sunday, December 29, 2013

Released 6 yrs ago (12/29/2013 UTC) at Syntagma / Σύνταγμα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Δεν τα κατάφερα να προχωρήσω πέρα από τη σελίδα 30 (όσα και τα χρόνια μου δηλαδή :))) ) και προτίμησα να μην καθυστερώ τη σειρά.
Πολλά ιστορικά στοιχεία κουραστικά για μένα.

Στην elenaiah, τη μαμά - σαρωτή - βιβλιοφάγο!

Journal Entry 12 by elenaiah at Kallithea, Attica Greece on Sunday, January 19, 2014
Στα χερακια μου εδω κι εβδομαδες!

Journal Entry 13 by elenaiah at Kallithea, Attica Greece on Thursday, March 20, 2014

Released 5 yrs ago (3/20/2014 UTC) at Kallithea, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πόσ μα πόσο αίμα.Ένας συνεχής πόλεμος.Πόνος και άνθρωποι που γιεκδικούν την πατρίδα τους.Χαμένα νιάτα.Μάχες.Το βιβλίο μου άνοιξε τα μάτια-παρά τα τόσα ονόματα και γεγονότα-και με έκανε να πάρω τη δική μου θέση.Μου μένει ένα αναπάντητο γιατί και ως πότε.

Journal Entry 14 by valia32 at Ilioupoli, Attica Greece on Friday, April 04, 2014
στα χερια μου!

Journal Entry 15 by zasoma at Exarheia, Attica Greece on Saturday, August 16, 2014
27/76/2014 Homesick

Journal Entry 16 by zasoma at Exarheia, Attica Greece on Sunday, March 29, 2015

Released 4 yrs ago (3/29/2015 UTC) at Exarheia, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

homesick

Journal Entry 17 by okyrhoe at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, May 10, 2016
Το έχω πάρει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.