Αλάτι κόκκινο

by Δημήτρης Αλεξίου | Literature & Fiction |
ISBN: 9789603644996 Global Overview for this book
Registered by Alerion of Laufen, Baselland Switzerland on 2/26/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Alerion from Laufen, Baselland Switzerland on Tuesday, February 26, 2013

Αλάτι κόκκινο
Συγγραφείς: Δημήτρης Αλεξίου

Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: Διόπτρα
Σελίδες: 312
Ημ. Έκδοσης: 13/06/2012

Περιγραφή:
Το ξημέρωμα της 26ης Ιουλίου 2001 βρίσκει το νησί της Σκύρου ανάστατο μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Ο σεισμός διώχνει τους τουρίστες και επισκιάζει το θάνατο της δεκαεξάχρονης "σημαδεμένης" Καλλιώς, που βρέθηκε νεκρή σε ένα ξωκλήσι. Ο αστυνόμος Ψαθάς καταφθάνει στο νησί και με τη συνοδεία μιας ετερόκλητης παρέας προσπαθεί να εξιχνιάσει το αίνιγμα.

Η υπόθεση κρύβει παγίδες. Ο Ψαθάς θα κοπιάσει για να βρει άκρη ανάμεσα στις φήμες που διασπείρονται, στις προλήψεις των ντόπιων, στους φόβους και τα μυστικά τους. Όπως όλοι ψιθυρίζουν, κάθε ιστορία γίνεται παραμύθι, αμέσως μόλις στεγνώσει το αίμα της.

Ο συγγραφέας των βιβλίων "Πικρά Κεράσια" και "Αμαρτωλά Θαύματα" - συνθέτει αριστοτεχνικά ένα αστυνομικό παραμύθι, με φόντο μια μικρή κοινωνία σε μετασεισμική κρίση.

"Βαθιά ανθρώπινο και γραμμένο σε μια στρωτή, ήρεμη και πολύ όμορφη γλώσσα, το μυθιστόρημα του Δ. Αλεξίου σε παρασύρει άλλοτε σε μαγικούς μύθους κι άλλοτε σε σκληρές, απόλυτα ρεαλιστικές σκηνές μιας αστυνομικής πλοκής. Είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στο νησί της Σκύρου".

Είπαν για το βιβλίο:

http://tvxs.gr/news/biblio/biblio-tvxs-alati-kokkino-ena-astynomiko-mythistorima-toy-dimitri-aleksioy

http://tera-amou.pblogs.gr/2012/06/alati-kokkino-ekdoseis-dioptra-binteo.html

http://nearhouparaplous.blogspot.gr/2012/07/blog-post_14.html

http://www.protothema.gr/culture/books/article/?aid=210830

http://www.missbloom.gr/6301/articles/to-vivlio-tis-evdomadas---alati-kokkino-/article.aspx

Journal Entry 2 by Alerion at Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, February 26, 2013
Το βιβλίο το διάβασα σε αυτό το αντίγραφο αλλά την κριτική μου την έγραψα στο εξής αντίγραφο: http://www.bookcrossing.com/journal/11209070 και ήταν η εξής:

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη και αυτό που με κέρδισε περισσότερο από τα τρία, όσο κι αν αγαπώ τα Πικρά Κεράσια. Κάτι η αστυνομική υπόθεση (που είναι το αγαπημένο μου είδος), κάτι τα παραμύθια που παρεμβάλονται και σε κάνουν να ψάχνεις την σύνδεση με την βασική υπόθεση, κάτι το γράψιμο που δεν κουράζει και τέλος η Σκύρος και τα περισσότερα μέρη του νησιού όπου έχω ήδη πάει, συνθέτουν ένα μείγμα που δεν μου επέτρεψε να αφήσω το βιβλίο πριν δω την λύση του μυστηρίου. Ευχαριστίες τόσο στον φίλο Δημήτρη για ένα τόσο ωραίο βιβλίο, όσο και στις Kermit και Luz-de-Luna για το ρινγκ, αν και διάβασα το προσωπικό μου αντίτυπο.

Τα πρόσωπα, όπως και στα άλλα δύο βιβλία του ιδίου συγγραφέα, σκιαγραφώνται έντονα και κρύβουν δράματα. Η Καλλιώ σημαδεμένη από γέννα και απορριφθήσα από την υπόλοιπη κοινωνία ακόμα και από τους γονείς της έχει μόνο την γιαγιά της. Ο Ηλίας ένας βοριοηπειρώτης που κάνει όλων των ειδών τις δουλειές όχι όμως από άκρως βιοποριστικό λόγο, αλλά γιατί δεν θέλει να έχει μόνιμη δουλειά (τί ρυξικέλευθη ιδέα για την ελληνική κοινωνία που μέχρι πρότινος ήθελε να βολευτεί στο δημόσιο), επίσης σχετικώς περιθωριοποιημένος καθώς δεν είναι Έλληνας. Γνωρίζονται όταν τα πρόσωπα είναι καλυμμένα στο πανηγύρι της Αποκριάς ως Κορέλα και Γέρος αντίστοιχα, και τότε οι στιγματισμοί της κοινωνίας δεν έχουν θέση μεταξύ τους. Από την άλλη μεριά ένα ακόμα ζευγάρι: ο αστυνόμος Ψαθάς και ο Κορνήλιος. Ο ένας παλαίμαχος στην υπηρεσία και "σοφός" και ο άλλος ευαίσθητος (υπερβολικά) και ενθουσιώδης νεαρός. Ο πρώτος μπαίνει στην θέση του "πατέρα" για τον νεαρό Κορνήλιο και προσπαθεί να τον σώσει από τις κακοτοπιές της ζωής. Ο Ψαθάς είναι επίσης ευαίσθητος άνθρωπος, μόνο που οι άλλοι δεν το ξέρουν. Το ξέρει μόνο ένα μικρό μαύρο βιβλιαράκι που στέκει δίπλα και πίσω από το αστυνομικό μπλοκάκι. Τέλος ο παπάς και η δασκάλα η Φραντσέζα. Ο καθένας στον σκοπό που του έταξε η ζωή, ή μήπως όχι. Επίσης η γιαγιά που στωϊκώς νοιάζεται το κορίτσι που οι γονείς δεν αγαπούν.

Συγχαρητήρια Δημήτρη μου και περιμένω το επόμενο βιβλίο. Το μόνο αρνητικό σχόλιο που έχω αφορά την έκδοση. Κάπου το πήρε το μάτι μου και στα σχόλια του pengman. Επειδή παράλληλα διαβάζω και βιβλία ξένων εκδοτικών οίκων, ή παλιών ελληνικών (Εκδόσεις Εστία ή Bell), εντάξει μεγαλώνουμε όλοι το καταλαβαίνω, αλλά δεν έχουμε ακόμα τόση πρεσβιωπεία ώστε να χρειαζόμαστε τόσο τεράστια γράμματα. Το πραγματικό μέγεθος του βιβλίου θα ήταν μισό με κανονική γραμματοσειρά. Η τιμή εξαρτάται από το βάρος και τον όγκο του βιβλίου; Λίγο μικρότερη γραμματοσειρά θα βόλευε προσωπικά εμένα περισσότερο.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.