Odotus

by Ha Jin | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9510248738 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 2/25/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, February 25, 2013
Englanninkielinen alkuteos Waiting (1999). Suomentanut Leena Tamminen. WSOY, Helsinki 2000. Kovakantinen, 357 sivua.
Päällyksen kuva: Sabine Brandt.

1999 National Book Award for Fiction
2000 PEN/Faulkner Award for Fiction


Takakansi:
Pätevä ja kunnianhimoinen kiinalainen lääkäri Lin Kong elää ristiriitaista elämää. Seitsemäntoista vuotta hän on rakastanut modernia ja hyvin koulutettua Manna Wuta. Mutta Lin Kong on jo naimisissa: pienessä kotikylässä asuu hänen nöyrä ja uskollinen vaimonsa, jonka perhe on kauan sitten perinteisesti valinnut hänelle.
Joka kesä Lin Kong käy kotikylässään pyytämässä vaimoltaan avioeroa, ja joka kesä vaimo suostuu mutta peruu taas lupauksensa. Ratkaisun hetki koittaa kuitenkin vääjäämättömänä.
Kiinalaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva Ha Jin kuvaa viisaasti vanhan ja uuden elämänmuodon törmäystä sekä rakkauden ajattomia ongelmia.


Etulieve;
”Avioero kiinalaisittain”, otsikoi Time-lehti Ha Jinin esikoisromaanin kiittävän arvostelun. Teos on saanut runsaasti kansainvälistä julkisuutta voitettuaan USA:ssa National Book Award palkinnon vuoden 1999 parhaana romaanina. Huomiota on herättänyt myös se, että Ha Jin on kirjoitttanut teoksensa englannin kielellä.
Kiinassa syntynyt ja kasvanut Ha Jin lähti opiskelemaan Brandeis Universityyn Yhdysvaltoihin 29-vuotiaana vuonna 1985. Hän jäi maahan ja toimii nykyisin englannin kielen professorina Emory Universityssa Atlantassa. Hän on julkaissut aikaisemmin kaksi runokokoelmaa, novellikokoelmat Ocean af Words (PEN/Hemingway -palkinto 1997) ja Under the Red Flag (Flannery O'Connor -palkinto 1998) sekä romaanin In the Pond (1998).

Ha Jin Wikipediassa
Ha Jin at Wikipedia
Waiting at Wikipedia

Lisäys 27.4.15. Hambo sai vihdoin käytyä hyllyni läpi ja valittua itselleen Nappausarvonnan kirjapalkinnon. Toivottavasti hän jaksaa odottaa sitä, sillä Odotus on vielä lukupinossani. Mutta samanaikaisesti Hambolle varattu.

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, June 28, 2015
Muutama vuosi sitten luin hyllyyni Ha Jinin Odotusta paljon myöhemmin tulleen novellikokoelman The Bridegroom, josta pidin aivan valtavasti. Kun nyt lueskelin silloin kirjoittamiani ajatuksia, tunsin ihastuneeni novelleihin tuolloin enemmän kuin nyt tähän romaaniin. Tätä ei pidä kuitenkaan tulkita niin, etten olisi pitänyt Odotuksesta.
Sillä kyllä minä pidin, ja paljon pidinkin. Jo kerrontatyylissä on jotain minua syvästi puhuttelevaa. Ha Jin on yksi niitä harvoja kertojia, joiden teksteihin tunnen astuvani kuin kotiini, levolliseen rauhaan jossa voi huokaista helpotuksesta ja olla niin kuin on, muista ja muiden vaatimuksista välittämättä. Sitä ylellisyyttä ei tietenkään ole kirjan henkilöillä sen enempää kuin ylipäätään kenelläkään yhteisöllisen kulttuurin jäsenellä. Turvallisuudella on hintansa, ja yhteisöllisyydessä se on oman tilan ja oman vapauden menetys.
Odotuskertoo kiinalaisen kulttuurin muutoksista ja kattaa vanhan, perinteisen Kiinan ja Maon Kiinan kohtaamisen sekä niin kulttuurivallankumouksen kuin taloudellisen uudistuksen ajatkin. Viimeksi mainitun osalta tarina jäi mielestäni kesken, mutta onhan siihen syynsä. Viisaasti Ha Jin kertoo vain niistä ajoista, jotka hän itse on Kiinassa elänyt ja kokenut. Hän ei lähde spekuloimaan asioilla, joita ei omakohtaisesti tunne.
Jäin miettimään, oliko kirjailijalla suosikkinsa tämän kertomuksen henkilökaartissa. Keskeiset henkilöt olivat kaikki periaatteessa mukavia, ns. hyviä ihmisiä, mutta jostain syytä Manna onnistui aika ajoin ärsyttämään minua vähän liikaa. Onnelliseksi ei Odotuksen kertomusta voine sanoa, mutta eivätpä sitä aasialaistarinat taida useinkaan olla, eivät ainakaan länsimaisin silmin luettuina. Sikäläinen käsitys onnesta kun on niin kovin toisenlainen kuin meidän, jotka lähdemme siitä oletuksesta, että ihmiselon kuuluu olla onnea tulvillaan. Siksi kai me niin usein petymmekin.
Vahvasti elämänmakuin Odotus on. Sen henkilöhahmot ovat järjestään uskottavia. Kuvaus on hienoa ja kerronnan tahti aasialaisen rauhallinen. Upeasti kerrottu tarina, mahtavan hieno kirja. Suosittelen. Ja toivon, että myös Hambo tulee nauttimaan siitä. Kansikin on niin kovin kaunis. :)

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 6, 2015

Released 7 yrs ago (7/7/2015 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Anteeksi että jouduit odottamaan — vaikka et sentään niin pitkään kuin Manna ja Lin. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 7, 2015
Kiitos palkinnosta. Hyvää kannattaa odottaa... ,eikö ?
Ja, kirjan nimihän on Odotus :)

Journal Entry 5 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, September 14, 2015
Kirja kertoo lääkäri Lin Kongista, jonka elämää varjostaa ratkaisematon ristiriita. Hänen vanhempansa ovat perinteiden mukaan valinneet hänelle vaimon. Lin ei kuitenkaan rakasta vaimoaan, vaan he elävät erossa. Nöyrä ja vaatimaton vaimo hoitaa perhettä ja maatilaa kotikylässä, kun taas Lin elää armeijan lääkärinä kaupungissa. Joka vuosi Lin käy pyytämässä vaimoltaan avioeroa, mutta avioeron saaminen ei olekaan sellainen läpihuutojuttu kuin meidän kulttuurissamme. Linin avioliitto jatkuu vuosikausia. Samanaikaisesti Lin on tutustunut armeijan sairaanhoitajaan Mannaan. Manna on rakastunut Liniin ja haaveilee avioliitosta tämän kanssa mutta on tuomittu vuosikausien odotukseen. Odotus saa traagisia piirteitä, ja tunteellinen ja haavoittunut Manna katkeroituu.

Naiset ovat hyvin erilaiset. Shuyu on lukutaidoton ja oppimaton, Mannalla on koulutus. Shuyu ei pyydä itselleen mitään, Mannalla on aviomieheen ja avioliittoon kohdistuvia vaatimuksia ja toiveita. Molemmat naiset rakastavat omalla tavallaan Liniä, kun taas Lin, vaikka onkin kiltti mies, vaikuttaa silti kylmältä. Kirjan lopussa Lin itsekin myöntää, että hän ei ole koskaan rakastanut ketään. Linin suurin synti lienee luonteen heikkous, hän antaa muiden tehdä oman elämänsä tärkeät päätökset. Ensimmäisen vaimon valitsevat Linin vanhemmat, toisesta avioliitosta päättää Manna.

Kirja paranee vaan loppua kohti ja loppuratkaisu on yllättävä.

Pidin tavattoman paljon tästä kirjasta, kiitos Tarna. Ilman sinua en olisi varmaankaan kohdannut tätä(kään) kirjaa :)
MM

Journal Entry 6 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, April 6, 2022

Released 4 mos ago (4/9/2022 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Smabbelle mukavia lukuhetkiä!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.