Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 2/21/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, February 21, 2013
Στα πάθη, να ξέρεις, μπορεί να ελπίζεις ότι θα ξεπεράσεις τα όρια του κοινού, βαρετού ανθρώπου, αλλά και στα πάθη να φοβάσαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της καταστροφής σου. Έστω κι έτσι, όμως, ακόμη κι αν, ζώντας με τα πάθη, κινδυνεύεις να καταστραφείς, είναι καλύτερα, αντί να περιπέσεις στην θανατηφόρα αδράνεια που σου επιφυλάσσει η απουσία των παθών. Ζωντανά τα πάθη, μπορούμε να πούμε παραφράζοντας τα λόγια του Λούθηρου, είναι η καταστροφή σου, πεθαίνοντας, όμως, θα γίνουν ο θάνατός σου!

Νεαρή γυναίκα με ικανοποιητική οικογενειακή ζωή συνάπτει αιφνιδίως εξωσυζυγική σχέση· την ίδια εποχή, ο άντρας της αποκτά κι αυτός έναν εκτός γάμου δεσμό με αρκετά νεότερή του κοπέλα. Το μεγάλο πάθος οδηγεί την ηρωίδα στη λυτρωτική απώλεια κάθε αναστολής και αυτοελέγχου, στην πλήρη ταύτιση με τον άλλο και με τον εαυτό της, στη συμφιλίωση ακόμα και με την ιδέα του θανάτου. Η εξέλιξη όμως θα αναδείξει εντέλει τη σημασία της νηφαλιότητας, του χιούμορ, της κριτικής απόστασης. Απογοητευτική αλλά και αποκαλυπτική, εργαλείο αυτογνωσία, η ειρωνεία θα επιστρέψει...

Το μυθιστόρημα ασχολείται με το διαρκές θέμα της φθοράς των σχέσεων, της απιστίας, το πειρασμού της αυτοκτονίας. Έργο αναστοχαστικό, εμπλέκει στις σελίδες του ποικίλες ιστορίες ερωτικών τριγώνων: από τις "Εκλεκτικές συγγένειες" του Γκαίτε και την "Απιστία" του Μπέργκμαν έως την παθιασμένη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη. Η διαφορά είναι ότι η ιστορία της Αγγέλας Καστρινάκη διαδραματίζεται στις μέρες μας, την εποχή της άκρας αυτοσυνειδησίας· δηλαδή, στον καιρό της ειρωνείας. Το πάθος αλλά και το χιούμορ, η απώλεια του αυτοελέγχου αλλά και η ειρωνεία αποτελούν αντικείμενα του μυθιστορήματος, όπως και τρόπος της γραφής του.

Journal Entry 2 by karjim at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, March 07, 2013
Γίνεται ring

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:
1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι 40 ημέρες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Η λίστα συμμετοχών:
elenaiah
karry
Tiffany1972
taxidiarikopoul
feltre
panost

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, March 15, 2013
To βιβλίο βρίσκεται από προχτές στα χέρια μου.Μου το έφερε στη δουλειά ο αγαπητός karjim!

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, March 25, 2013

Released 7 yrs ago (3/25/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Λοιπόν,σε τέτοιο στυλ γραφής,βιβλίο,δεν έχω ξαναδιαβάσει.Κσι αυτό ήταν που του έδωσε τη νοστιμιά του,αλλιώς θα ήταν άλλο ένα βιβλίο σχετικό με την απιστία.Τώρα που το σκέφτομαι και η τροπή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν,δεν ήταν αναμενόμενα.Πάντως ήταν ρεαλιστικά,ιδιαίτερα αυτό το κλικ που έπαθε η πρωταγωνίστρια και άλλαξε γνώμη χωρίς λόγο,μου έχει τύχει άπειρες φορές και πολύ μου άρεσε που το είδα γραμμένο.Το συνιστώ και το κάνω πάσα στον επόμενο!

Journal Entry 5 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Tuesday, April 02, 2013
Στα χέρια μου.
EDIT (2-6-2013):
Μετά από πολύ καιρό αλλά δεν γινόταν να μην γράψω την γνώμη μου.
Πρώτα πρώτα να πω ότι δεν το ολοκλήρωσα... δεν τα κατάφερα. Αυτό που μείωσε κατά πολύ το ενδιαφέρων μου, από την πρώτη στιγμή της ανάγνωσης, είναι ο τρόπος γραφής που επέλεξε η συγγραφέας. Συνέχισα να διαβάζω και να προσπαθώ να καταλάβω αν είχε κάποιο λόγο που έγραφε έτσι, αν υπηρετούσε κάπου την πλοκή αυτός ο τρόπος γραφής. Προσπαθούσα να βρω μια αλληγορία, κάποιο λόγο ύπαρξης .. κάτι ... σε αυτό το στυλ. Μέχρι εκεί που διάβασα δεν βρήκα κάποιον και νομίζω ότι τελικά δεν υπήρχε.

Αν θα ήθελα να περιγράψω τον τρόπο γραφής της θα έλεγα ότι η συγγραφέας είναι παρούσα σε όλο το βιβλίο. Είναι αυτός που κινεί τα νήματα, ένα είδος θεού, παντοδύναμου, που σχολιάζει, μιλάει, εξηγεί, λέει τις προσωπικές του ανησυχίες, τις σκέψεις του κτλ.

Αυτό κατά την γνώμη μου έκανε τους ήρωές της να ασφυκτιούν και να είναι εντελώς αποδυναμωμένοι και χωρίς ενδιαφέρον... μαριονέτες παιγμένες χωρίς ψυχή. Αυτοί οι ήρωες δεν έζησαν ποτέ σε αυτό το βιβλίο γιατί δεν ήταν αυτοί οι ήρωες, αλλά η συγγραφέας και το θεώρησα πολύ εγωιστικό και άδικο απέναντί τους.
Αυτά... ελπίζω να βρει αναγνώστες που θα το αγαπήσουν γι' αυτό ακριβώς το στύλ του.

Journal Entry 6 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 09, 2013
Το έχω στα χέρια μου εδώ και μια βδομάδα - ευχαριστώ karry και darkroom!
Το διαβάζω ήδη από χτες και μάλλον θα το τελειώσω σήμερα.

Journal Entry 7 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 13, 2013
Το τελείωσα πριν λίγο.
Αντίθετα με την elenaiah, δε μ' άρεσε που η ηρωίδα "κώλωσε" και δεν προχώρησε με το Μάριο, αλλά επέστρεψε στη "βολική" συζυγική εστία.

Η συγγραφέας σε πολλά σημεία ήταν "ήξεις αφήξεις". Την ήθελα πιο ξεκαθαρισμένη σχετικά με την πλοκή και όχι να διαπραγματεύεται τόσο συχνά τα θέματα πλοκής με τον αναγνώστη.

Αύριο πάει στην επόμενη (taxidiarikopoul).
Ευχαριστώ, πάντως, για την ευκαιρία να δοκιμάσω και αυτό το ιδιόμορφο "δαχτυλίδι".

31/5/2013: Μόλις διάβασα την κριτική της feltre και συμφωνώ με όσα γράφει. Τα είχα σκεφτεί κι εγώ αυτά σχετικά με τους ήρωες. Απλά η γλυκύτατη feltre, ως ψυχολόγος, το επεξηγεί κατατοπιστικότατα.
Πολλά μπουκροσοφιλιά!

Journal Entry 8 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 20, 2013
Παρέλαβα το βιβλίο από τα φιλόξενα χέρια του panost που του το πήγαν τα τρυφερά χεράκια της tiffany.

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Ενδιαφέρον σαν βιβλίο και σαν θέμα αλλά ανήκει στα βιβλία που είτε θα αρέσει σε κάποιον είτε θα το αποποιηθεί διαφωνώντας με την οπτική και την απόδοση της συγγραφέως.

Οι αρχικές περιγραφές ήταν καλές και προδιέθεταν ευνοϊκά.
Ευρηματικοί οι εφιάλτες με τον Παπουτσωμένο Γάτο αν και δεν ήταν μέχρι τέλους επαρκώς δικαιολογημένοι για μένα.
Ο κεραυνοβόλος έρωτας μέσω διαδικτύου, έστεκε ως ιδέα.
Η ταχύτητα που έτρεξε η σχέση, τα απανωτά μηνύματα, το "ζω στα σύννεφα", η εξερεύνηση του άλλου και άλλα πολλά συναισθήματα και σκέψεις ήταν εύστοχα και μέσα στην πραγματικότητα.
Εδώ θα πρέπει να πω ότι η συγγραφέας απέδωσε τα πάντα όπως θα ήταν σε μια πραγματικότητα. Κάτι που σημαίνει ή ότι βίωσε κάποια στιγμή η ίδια μια παρόμοια κατάσταση ή την έζησε μέσω ενός άλλου. Το πιθανολογώ από ίδια πείρα.

Από ένα σημείο όμως και μετά, η συνταγή χάλασε για μένα.
Κατά τη γνώμη μου αυτό που τελικά έγινε, ένα είδος menage a trois ή a quatre, είναι πέραν ελληνικής νοοτροπίας. Θεμελιώδης για το ελληνικό ζεύγος είναι η ζήλεια. Οι εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν είναι απειροελάχιστες και η συγγραφέας ανέπτυξε ακριβώς αυτές.
Και καλά. Η ανωτερότητα του συζύγου είναι απολύτως κατανοητή. Νοήμων, δειλός στις αλλαγές, αφυπνισθείς όμως, τα βάζει κάτω και καταλήγει στην υπεράνω λύση. Μιας ασαφούς σχέσης παλιομοδίτικης αλληλογραφίας με τη φοιτήτρια του, με υπόνοιες ερωτικής τρυφερότητας από έναν ψυχρό κατά τα άλλα άνθρωπο. Και επιπλέον αποδέχεται το ατόπημα της συζύγου και ομολογεί ότι δεν θέλει να τον εγκαταλείψει.
Δέχομαι αυτή τη συμπεριφορά ως ένδειξη, επαναλαμβάνω, ανωτερότητας. Διότι άλλος θα την είχε πετάξει κλωτσηδόν και θα συνεννοούντο μέσω δικηγόρων.
Η κυρία έχει επίσης κατανοητές μέχρι ένα σημείο αντιδράσεις.
Ζει τον κεραυνοβόλο έρωτα, τυφλώνεται, περνάει όλα τα αναμενόμενα στάδια και το αίσθημα ξεφουσκώνει όπως είναι φυσικό.
Βάζει μία ωραία πρωία τα πράματα στη ζυγαριά, εδώ η ησυχία μου, ο σύζυγος που ξέρω τόσα χρόνια, τα παιδιά μου, η πόλη μου, οι φίλοι μου κι από την άλλη ο άλλος, το ιδανικό της ταύτισης μου, το ξεσπίτωμα, οι κλυδωνισμοί στη δουλειά, η αντίδραση των παιδιών κλπ. οπότε υπαναχωρεί, αναδιπλώνεται και ξεκινά τη διεργασία της απομυθοποίησης.
Καλά έως εδώ. Αλλά ποια γυναίκα, δε θα ξεμάλλιαζε την κατά είκοσι σχεδόν χρόνια μικρότερη της, φρέσκια φοιτήτρια με την οποία αναρωτιέται ο άντρας της τι να κάνει; Ποια δε θα προσπαθούσε να την υποτιμήσει, να την απομυθοποιήσει λεκτικά, να τη διαβάλλει έξυπνα και προσεκτικά; Και η ηρωίδα, την κάνει άνθρωπο του σπιτιού, παρωθεί το σύζυγο να πάει μαζί της, τρώνε, πίνουν, κόβουν κρεμμυδάκια ομού ...
ΟΚ, δεν γίνονται αυτά στην ελληνική πραγματικότητα.
Εντελώς ξένες συμπεριφορές και απίθανες να γίνουν όταν πρόκειται για το σπίτι σου και τη γούνα σου ...
Κάπως αλλιώς έπρεπε να διαρθρωθεί το όλο θέμα.
Κρίμα γιατί ξεκινούσε καλά.

Εκ περιεργείας, θα προτείνω στη feltre να το διαβάσει, εάν το θέλει, πριν το επιστρέψω στον ιδιοκτήτη του, για να δω την άποψη της.

Journal Entry 10 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Μου το δωσε ένα πουλάκι και μου ζήτησε "διάγνωση".

Journal Entry 11 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, May 30, 2013
Αχ, πουλί μου, που εσύ τώρα ταξιδεύεις κι εγώ πρέπει να γράφω κατεβατά!
Αρχίζω λοιπόν καιόσοι δε θέλετε να μάθετε την υπόθεση, ΜΗ διαβάσετε, ή όπως λένε στο χωριό μου, spoilers.
Στέφανος: Δεν ξέρω αν είναι ανώτερος άνθρωπος, αλλά έξυπνος είναι σίγουρα. Αντί να την εμποδίσει να φύγει και να ενισχύσει έτσι την κακή εικόνα που έχει γι'αυτόν και την ωραιοποιημένη του Μάριου, εκείνος κατανοεί, βοηθά, συμπαραστέκεται. Ξαφνικά λοιπόν μετατρέπεται στα μάτια της από βαρετός και απόμακρος σε σύμμαχο και τη γοητεύει με το μεγαλείο της ψυχής του. Brilliant!
Μετά, τη στέλνει στο Μάριο, με αυτή του την εικόνα χαραγμένη μέσα της και αφήνει την καθημερινότητα να απομυθοποιήσει την εικόνα του αντιπάλου. Ξαναbrilliant!
Μέλπω: Ποιός είπε οτι δε ζηλεύει; Ζηλεύει, γι'αυτό προσπαθεί να κινήσει τα νήματα και να κατευθύνει την ερωτική ιστορία του Στέφανου. Με τον τρόπο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Υπάρχει πιθανότητα, αφαιρώντας τη μαγεία της κρυφής απιστίας, ο άλλος να κρυώσει και να μην προχωρήσει. Αυτό δεν της κάθησε.
Επίσης, με το να τον σπρώχνει να απιστήσει, δεν βιώνει απόρριψη όταν αυτό συμβαίνει.
Όταν και ο Στέφανος αποκτά ερωτική σχέση βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Έτσι φεύγει η μομφή από πάνω της και αποκτά πάλι διαπραγματευτική ικανότητα.
Τέλος, με το να έρθει σε επαφή με την αντίζηλο και να πάρει το ρόλο που πήρε, την ακυρώνει και την τοποθετεί στη σκιά της. Η αντίζηλος, από νεαρή και ενδιαφέρουσα παρουσία μετατρέπεται σε μοναχικό παιδάκι που το παίρνει κάτω από τις φτερούγες της. Γι' αυτό και η προτροπή "να είσαι τρυφερός" πέφτει σαν θανάσιμη μαχαιριά στην ερωτική διάθεση του Στέφανου.
Λαστ μπατ νοτ λιστ, (τη λίστα θα εννοεί) η Μέλπω χρειάζεται τη Μάνια, γιατί με το ενδιαφέρον που δείχνει στο Στέφανο τον ορίζει ως επιθυμητό και τον κάνει άξιο να διεδικηθεί.

Αν το ψυχολογικοποίησα πολύ, my apologies. Περισσότερα προφορικά.

Journal Entry 12 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 17, 2013
got it!!!

Journal Entry 13 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 26, 2013
Πρωτότυπο στη σύλληψη και στην κεντρική ιδέα. Η συγγραφέας γράφει σχεδόν μαζί μας ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, την απιστία και τον αντίκτυπο που έχει κάτι τόσο άσχημο στις ανθρώπινες σχέσεις. Σιγά σιγά ανακαλύπτουμε τους ήρωες, τους βαφτίζουμε, τους εντάσσουμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, τους κινητοποιούμε. Παράλληλα με το μυθιστόρημα, η συγγραφέας γράφει κάποιες παρατηρήσεις για διαχρονικά μυθιστορήματα που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης της και γραφής της και πειραματίζεται για το πώς να χειριστεί τις καταστάσεις που έβαλε τους ήρωες της να βιώσουν. Το περίμενα πιο δραστικό κι όχι τόσο "ήξεις-αφίξεις". Δεν μπορώ να γράψω τη συνέχεια και το τέλος της στορίας, ομολογώ όμως ότι οι διαφορετικές αντιδράσεις των απατημένων συζύγων δίνουν πολυδιάστατο χαρακτήρα στο μυθιστόρημα, παρ' όλο που η μία αντίδραση είναι πολύ "μαλακή" και "ήπια"! Κάποια πράγματα και η λύση του δράματος δε συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα ούτε μία στο εκατομμύριο! Δε με ενθουσίασε αλλά θα το στηρίξω για το πρωτότυπο γράψιμο και απόδοση της ιδέας.

Πίσω στον karjim αν δεν το θελήσει άλλος!

Θα το δώσω στην deadendmind στο μιτάπ Ιουλίου εφόσον δήλωσε ενδιαφέρον!

Journal Entry 14 by pengman at Holzminden, Niedersachsen Germany on Thursday, December 26, 2013
Η αγαπητή dem έχει ήδη διαβάσει άλλο αντίτυπο του βιβλίου, το οποίο ήρθε τελικά στα χέρια μου μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος, αφού γνώρισα και προσωπικά τη συγγραφέα.

Το βιβλιαράκι το σάρωσα και το διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή. Εν τω μεταξύ, το χάρτινο αντίτυπο, θα συνεχίσει την πορεία του!

Journal Entry 15 by pengman at Holzminden, Niedersachsen Germany on Thursday, December 26, 2013
TODO

Αυτή η καταχώρηση είναι για να γράψω τα σχόλιά μου αφού τελειώσω την ανάγνωση της ηλεκτρονικής μόρφής του βιβλίου.

/TODO

Released 7 yrs ago (12/28/2013 UTC) at National Garden - Εθνικός κήπος in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Χρόνια Πολλά ! Ευτυχισμένο το 2014 !

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων ετών, οι Αθηναίοι Bookcrossers (βιβλιοαπελευθερωτές) θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράζουν βιβλία το πρωί του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου 2013 στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.

Δείτε τα βίντεο από προηγούμενα κάλαντα:
του alaleon 2011 2010 2009 2008 ~ της meimymei (2008) ~ της MariaKall (2010)

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι και Καλή Χρονιά !!

BallyCarols 2010 by karjim
photo © karjim

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site και στο Facebook για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing που θα σου λύσει όποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.