Kilpikonna ja olkimarsalkka

by Tuula-Liina Varis | Biographies & Memoirs | This book has not been rated.
ISBN: 9789524597128 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 2/21/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 21, 2013
Kuudes painos. Loisto-pokkarit. WSOY, Helsinki 1994/2007. Nidottu, 293 sivua.
Päällys: Marjaleena Sorvali.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 1995

Takakansi:
”Kerron siitä, minkä olen kokenut eläessäni Pentti Saarikosken kanssa päivästä päivään kahdeksan vuotta. Ja siitä, minkä olen nähnyt ja kokenut hänen viimeisinä elinviikkoinaan ja hänen kuolemansa jälkeen. Tällä tavalla tulen kertoneeksi ehkä olennaisesti enemmän itsestäni kuin Pentistä.
En kerro kirjailijasta vaan hyvin läheisestä ihmisestä ja suhteestani häneen. Näkökulmani on naisen: rakastetun, vaimon ja yhteisen lapsen äidin, vihollisen ja ystävän. Minun näkökulmaani Pentti Saarikoskeen ei ole kenelläkään muulla; siinä on tämän kirjan merkitys ja puolustus sille, että se on kirjoitettu.”
Kilpikonna ja olkimarsalkka — kertomus eräästä avioliitosta on kirjallisuutemme hienoimpia muistelmateoksia.
Siitä myönnettiin tekijälle vuoden 2004 Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 02, 2018
Lukemisesta on kulunut jo useampi päivä. Tapahtumat tms. ovat saattaneet osin häipyä mielestä, mutta lukukokemuksen luoma tunnelma pysyy.
”Minäkin luin paljon, mutta olin lueskelija. Aika varttuneena vasta oivalsin, että kirjoja on hyviä ja huonoja. Tunsin saaneeni valtavan valinnanvapauden. Siihen asti kirja oli ollut kuin eteen pantu ruoka; se oli nautittava, piti tai ei, koska se siinä sitä varten oli.” (s. 18)
Sitaatti ei millään tavoin viittaa kirjassa käsiteltyyn avioliittoon, mutta halusin silti kirjata sen näkyviin. Sillä Kilpikonna ja olkimarsalkka on aivan käsittämättömän upea kirja. En voi tajuta, että olen säilönyt sitä lukemattomana hyllyssäni kymmenkunta vuotta, ja niistä viimeiset viisi vielä rekisteröitynä BC-kirjana. Tällaisen helmenhän pitäisi olla kiertämässä lukijalta toiselle tai sitten sellaisen lukijan hyllyssä, joka haluaa lukea sen uudelleen. Toki minäkin haluaisin ja voisin uusia lukukokemuksen, mutta kun lukemattomiakin helmiä on vielä löytämättä.
”Ennen häntä tapasin hänen runonsa”, Varis sanoo (s. 15). Niin on varmaan lähes kaikkien muidenkin kohdalla, ovathan Saarikosken runot monella tavalla merkittäviä suomalaisen runouden kentässä. Esimerkiksi minulle ne ovat aikanaan avanneet oven runouden maailmaan, enkä taatusti ole yksin.
Pidin suunnattomasti esimerkiksi siitä, että Varis avaa Saarikosken joidenkin runojen taustoja. Niitä lukiessani ajattelin olevani onnekas, kun olin luopunut kaikista Saarikoski-kokoelmistani; muuten olisin käyttänyt paljon aikaa niiden uudelleen lukemiseen Kilpikonnan ohessa. (Jossain kohdin tosin muistin, että runohyllyssäni saattaa sittenkin olla vielä yksi kokoomateos, mutten käynyt edes tarkistamassa. Halusin nauttia vain Variksen tekstistä ja tulkinnoista.) Kuulun siihen sukupolveen, jolle Saarikoski oli ja on edelleen Suuri Sankari, suomalaisen runouden uudistaja. Siksi Variksen maalaama kuva kansakunnan narrista / valtakunnan pellestä yllätti minut täysin. Mutta tokihan kuva on toisenlainen, kun kohdetta tarkastelee ihan läheltä sen sijaan että ihailisi vain etäältä. Ja juuri vierestä katsominen tekee Saarikoski-kuvasta ainutlaatuisen, semminkin kun Varis ei edes yritä kuvata muuta kuin sitä Penttiä jonka hän itse tunsi.
Muistelmakirjallisuus on aina subjektiivista, ja niin sen pitää ollakin. Arvostan suuresti sitä, ettei Varis väitä edes pyrkivänsä objektiivisuuteen. Mielenkiintoista on, että Kirjasampo kuvailee kirjan ”fiktiiviseksi muistelmaksi Pentti Saarikoskesta” kun taas PIKI-kirjastot kategorisoivat sen tietokirjallisuudeksi ja luokittelevat kirjallisuustieteeksi. No, tokihan muistelmat ovat aina enemmän tai vähemmän fiktiivisiä nimenomaan subjektiivisuutensa vuoksi. Mutta ilman muuta Kilpikonna valottaa myös yhtä siivua suomalaisen kirjallisuuden historiaa.
Useimmista muista muistelmateoksista Kilpikonna eroaa siitä, ettei muistelija Varis edes yritä säästää itseään. Katsoessaan taaksepäin hän tarkastelee kriittisin silmin myös omia toimiaan ja arvioi kiihkottomasti niin itseään kuin silloista aviomiestäänkin. Selittelyn makua en kirjassa tuntenut. Ei siinä maistu myöskään katkeruus, kuten voisi kuvitella kuvailtaessa kahden samalla alalla toimivan taiteilijan liittoa. Sellaisessahan usein toinen jää täysin toisen varjoon. Niin kävi myös kirjan parille; Varis toteaa vaan ei valita, ettei hän kyennyt luovaan kirjoittamiseen asuessaan Saarikosken kanssa.
Saarikoski on Saarikoski ja sellaisena omaa luokkaansa. Kaikkein eniten ihastuin kuitenkin Variksen tyyliin, jota olen aiemminkin ihastellut. Hänen tekstinsä on erinomaisen miellyttävää luettavaa. Kun vielä aihekin on todella kiinnostava, tuloksena on todella hieno kirja.

Tuula-Liina Varis WSOY:n sivuilla
Tuula-Liina Varis Kirjasammossa
Tuula-Liina Varis Wikipediassa

Pentti Saarikoski Otavan sivuilla
Pentti Saarikoski Kirjasammossa
Pentti Saarikoski Wikipediassa

Pentti Saarikosken ja Tuula-Liina Variksen kahdeksan myrskyisää vuotta Ylen Elävässä arkistossa

Kilpikonna ja olkimarsalkka Kirjasammossa
Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka Kirjavinkeissä

Kirja oli tämänsyksyisessä Palkintokaapissa (VPK VI), ja sieltä sen poimi toukokuu. Nyt se on siis varattu hänelle.Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 15, 2018

Released 1 yr ago (10/15/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ärräpaketissa matkalla kohti toukokuuta. Antoisia lukuhetkiä!

Journal Entry 4 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 17, 2018
Kiitos kirjapaketin lähettämisestä! Soma kettukirjanmerkki lymyää kirjan sivun kulmassa. Se ilahdutti.
Tämä ei ollut aivan itsestäänselvä valinta palkintokaapista, mutta tähän päädyin. Ja valinta oli varmasti hyvä. Kun luen alusta, niin houkuttelee lukemaan lisää.

Journal Entry 5 by toukokuu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, October 19, 2018
Hyvin kirjoitettu. Tämän luki nopeasti ja mielellään. Mieleen jäi se, miten Pentin poika toteaa jollekin, että Tuula on hänen ja Pentin hoitajana mukana.
Välit säilyvät, vaikka ero tulee, kuten muihinkin entisiin vaimoihin ja kirja loppuu Pentin kuoleman kuvaukseen.
Alkoholismi, mikä kirottu tauti.

Journal Entry 6 by toukokuu at an Exchange, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Friday, October 26, 2018

Released 1 yr ago (10/27/2018 UTC) at an Exchange, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ajattelin viedä kirjan tarjolle Sannuli-miittiin Kiasman kahvilaan. Vaikka on jo osalla luettu tai hyllyssä.

Journal Entry 7 by Saka74 at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 27, 2018
Harmittelin, kun toukokuu oli napannut tämän Palkintokaapista. En harmittele enää, sillä hän toi kirjan miittiin tarjolle. Kiitos kirjasta!

Journal Entry 8 by Saka74 at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, October 31, 2018
Tähän kirjaan piti tarttua heti, kun tilaisuus tuli. Pidän elämäkerroista eikä tämä tehnyt poikkeusta. Tämä oli todella vaikuttava ja ajatuksia herättävä teos. En ole erityisesti runojen ystävä, mutta joitain Saarikosken runoteoksia olen joskus lukenut. Millaisessa tuskassa ja etenkin läheisille aiheutetussa tuskassa mainetta saaneet teokset onkaan kirjoitettu. Nostan kirjailijalle hattua siitä, että hän on kirjoittanut Saarikoskesta itseään säästelemättä ja liikoja kaunistelematta. Kirja kertoo Saarikoskesta, mutta se kertoo samalla myös siitä karusta todellisuudesta, jossa alkoholistit ja heidän läheisensä elävät. Tässä karussa todellisuudessa elää valitettavan moni puoliso ja lapsi tänäänkin.

Journal Entry 9 by Saka74 at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, November 04, 2018

Released 1 yr ago (11/6/2018 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hieno kirja miittiin tarjolle. Lukuiloa!

Journal Entry 10 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 06, 2018
Vakuutuin siitä, että tämä kannattaa lukea, joten kotiinhan tämä lähti. Kiitokset kirjasta!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.