Αργός χορός

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 2/18/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, February 18, 2013
Ο Αλέκος επιστρέφει από την Αμερική γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες για να κάνει καριέρα ως σκηνοθέτης. Σύντομα διαπιστώνει πως οι περγαμηνές και οι διακρίσεις δεν είναι αρκετές στα στενά πλαίσια της πατρίδας του: εδώ βαραίνουν πολύ περισσότερο τα "μέσα" και οι διασυνδέσεις.

Αγωνίζεται να μην προδώσει τις αρχές του και αρνείται να υποταχθεί στο κατεστημένο, σε ιδεολογίες, φόβους και προσχήματα. Οι σκέψεις για νέα φυγή στο εξωτερικό τον καλούν σαν σειρήνες, αλλά αντιτάσσει τη μεγάλη αγάπη του για την Άννα. Αποφασίζει να αναζητήσει τη συμβουλή της γιαγιάς Σοφίας και εκεί συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Η γιαγιά τού παραδίδει ένα τετράδιο στο οποίο έχει καταγράψει τη ζωή της, προκειμένου ο αγαπημένος της εγγονός να την κάνει ταινία.

Ο Αλέκος βυθίζεται στην ιστορία μιας άλλης εποχής, στο περιφρουρημένο από ενετικά τείχη Βαρώσι, με τους διωγμούς, τους πολέμους και τα μίση του. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας της γιαγιάς του τον συνταράζει και τα λόγια της τον συνοδεύουν: "Να θυμάσαι αγόρι μου, μια αγάπη που εκρήγνυται δεν ξεχνιέται ποτέ. Η λάβα της θα σε ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής σου".

RING
elenaiah
feltre
Katerina21
taxidiarikopouli
tiffany1972
mauvesirene
nebula7

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, February 18, 2013
Ένα εξαιρετικό, καλογραμμένο δισδιάστατο μυθιστόρημα. Στο σήμερα έχουμε τον Αλέκο και την Άννα, εκείνος άρτι αφιχθείς στην Κύπρο με πτυχία κινηματογραφίας, φέρελπις και αισιόδοξος, εκείνη με εξασφαλισμένη δουλειά τον περιμένει. Τη σχέση τους θα δοκιμάσει η κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια του Αλέκου. Μια παρεξήγηση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στο χτες έχουμε τη γιαγιά του Αλέκου, Σοφία, που του χαρίζει το ημερολόγιό της και μαθαίνουμε για τη συμμετοχή της στην αντίσταση του ΕΟΚΑ, για τα αισθήματά της που έκρυψε βαθιά μέσα της για να παντρευτεί έναν άντρα, για το ξερίζωμα της οικογένειάς της από τις πατρογονικές εστίες της Αμμοχώστου τον Ιούλιο του 1974. Κι έναν έρωτα που περιμένει ακόμη.

Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω με θέμα την τραγωδία της Κύπρου το 1974 και με κέρδισε αρκετά. Μέσα από την ιστορία της Σοφίας περνά όλη η ιστορία της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970. Επανάσταση κατά των Άγγλων, κρίσιμα στάδια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρώτος διωγμός το 1964, η Χούντα, ο Αττίλας Ι και ΙΙ. Με φόντο αυτά τα ιστορικά γεγονότα η Σοφία μεγαλώνει, γίνεται πιο δυνατή, πιο αυστηρή με τον εαυτό της και πιο χαλαρή με τα παιδιά της. Μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό περιβάλλον γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια του Σωτήρη αλλά οι γονείς της τον απορρίπτουν ως γαμπρό. Η Σοφία δεν πρέπει μόνο να ξεχάσει αυτόν τον άδολο, γνήσιο και δυνατό έρωτα αλλά και να παντρευτεί για το συμφέρον των γονιών της έναν άντρα που δεν τον ξέρει και δεν τον αγάπησε ποτέ. Χρόνια μετά έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και γράφει αυτές τις σελίδες. Χρόνια μετά θα ξανασυναντήσει τον Σωτήρη γιατί δεν τον ξέχασε ποτέ, γιατί η σκέψη του και η ματιά του τη στοιχειώνει ακόμη, γιατί ξέρει πως αν δε μιλήσουν ύστερα από τόσα χρόνια, οι πληγές δε θα κλείσουν. Άραγε, η Σοφία θα ακολουθήσει επιτέλους την καρδιά της; Θα χορέψει μαζί του το τελευταίο βαλς; Πόσο θα επηρεάσουν την απόφασή της οι αναμνήσεις, οι μελωδίες, η σταθερότητα της οικογένειας που δημιούργησε;

Σε παράλληλο σύμπαν έχουμε την αφήγηση του Αλέκου, οπότε η συγγραφέας ξεδιπλώνει με όλη της την αγάπη το ενδιαφέρον της, την έγνοια της, την ανησυχία της για το μέλλον των σημερινών παιδιών, στην Κύπρο και γενικότερα, των παιιδιών που γεννιούνται με όνειρα και αναγκάζονται να τα θάψουν στο πιο κοντινό παρκάκι. Στηρίζει την αγωνία των νέων παιδιών και με το γράψιμό της δίνει όσο μπορεί περισότερη αισιοδοξία ότι κάπου, κάπως, κάποτε θα καλυτερέψουν τα πράγματα.

Συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα εντοπίζει τις διαφορές και τις ομοιότητες ("Αναρωτιέται, αν συνέβαινε κάτι ανάλογο τώρα, πώς θα το αντιμετώπιζε η δική του, καλομαθημένη γενιά; Ίσως η γνώση πως οι πατρίδες εύκολα ξεπουλιούνται χάριν των συμφερόντων, πως είμαστε υποχείρια των μεγάλων δυνάμεων, να μη δώσει το απαιτούμενο κίνητρο να αγωνιστεί με το ίδιο πάθος όπως οι προηγούμενες γενιές...", σελ. 420), ξεχωρίζει τις περιστάσεις και περιγράφει συγκινητικές στιγμές με αφορμή την έκρηξη τον Ιούλιο του 2011 κοντά στη Ναυτική Βάση της Λευκωσίας που προκάλεσε το χαμό αθώων ανθρώπων.

Όπως γράφει η συγγραφέας: "Η γιαγιά σου είδε την απόγνωση που ζεις και πόσο σε επηρέασαν τα τελευταία γεγονότα και θέλησε μέσα από τη δική της ιστορία να καταλάβεις πως αυτά που συμβαίνουν δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο μας. Διαχρονικά οι άνθρωποι περνούν παρόμοιες καταστροφές και οδύνες και πάντα επιβιώνουν. Θέλησε να σου δώσει ένα μάθημα ζωής, γλυκέ μου. Σου έδωσε ερεθίσματα για να παλέψεις"¨(σελ. 150).

Ένα συγκινητικό, τρυφερό, αληθινό, αισιόδοξο, μεστό, πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που δεν πρέπει να χάσετε. Ένα μυθιστόρημα για την Αμμόχωστο και για τη Σοφία: "[-Τι σκέφτεσαι, γιαγιά;-Την Αμμόχωστο, αγόρι μου, γιατί είναι κι αυτή σαν κι εμένα! Γυναίκα που κουβαλάει έναν κρυφό πόνο στην καρδιά και περιμένει ακούραστη μες στα χρόνια τον παλιό έρωτα να χτυπηήσει ξανά την πόρτα της", σελ. 540). Και φυσικά μην παραλείψετε να ακούσετε και το τραγούδι της Σοφίας και του Σωτήρη: http://www.youtube.com/watch?v=wN0I2kNkzqA

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Η καρδιά έχει το χάρισμα να ανοιγοκλείνει σαν ακορντεόν και κάθε φορά ξεφυσά άλλον ήχο, πότε χαρούμενο και πότε πονεμένο" (σελ. 293).

"Ήταν Αύγουστος του 1964, όταν τούρκικα αεροπλάνα βομβάρδισαν το νησί...Από εκείνη τη μέρα, και για χρόνια μετά, τα μάτια μας δεν σφράγιζαν τον ύπνο, κοιμόμασταν με μάτια ορθάνοιχτα, να διαφεντεύουμε στο σκοτάδι τους δράκοντες που δεν προμηνούν την άφιξή τους" (σελ. 298).

"Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του πως αυτό το χαρτί θα είναι το διαβατήριό του στη ζωή. Όχι γιατί θα του το αναγνωρίσει κάποιος και θα του αποδώσει αξία, αυτά δεν γίνονται στην εποχή που ζούμε. Κανείς δεν αναγνωρίζει τίποτε σε κανέναν, απ' το φόβο μην υπάρξει κανείς καλύτερος από τον ίδιο. Όμως γι' αυτόν η βράβευση θα του δώσει τη χαμένη πίστη στον εαυτό του." (σελ. 313-314).

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, April 12, 2013

Released 7 yrs ago (4/12/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το έχω ξαναπει πως διαβάζω τα περισσότερα βιβλία χωρίς να ξέρω το στόρυ.Έτσι μέσα από τα μάτια μιας σημερινής γιαγιάς,έμαθα τα γεγονότα της Κύπρου.Δεν εστίασε ο συγγραφέας σε αυτά που μας είναι λίγο πολύ γνωστά,για τους σκοτωμούς,τους βιαστές και τις καταστροφές,αλλά στο πως φάνηκε η όλη κατάσταση σε μία γυναίκα που ξεσπιτώθηκε 2 φορές και στο αντίκτυπο που είχαν αυτά,στην ίδια τη ζωή της και στην οικογένειά της.Δε βαρέθηκα καθόλου,το διάβασα σε 1,5 μέρα,αν και τεράστιο βιβλίο και ήθελα κι άλλο.Το μόνο που θα άλλαζα αν το έγραφα εγώ,είναι να έκανε την απιστία εκείνη που σκεφτόταν η γιαγιά με τον παιδικό της έρωτα,γιατί έτσι!Θα ήταν πιο ρεαλιστικό να υπήρχε και αυτό στην υπόθεση!

Journal Entry 4 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, April 28, 2013
Σήμερα μου δώσανε 2 τσουβάλια βιβλία!

Journal Entry 5 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Με την ιστορία της Σοφίας κάτι γίνεται, του Αλέκου τη βαρέθηκα.

Journal Entry 6 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013

Released 7 yrs ago (5/26/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη επόμενη.

Journal Entry 7 by Katerina21 at Goudi - Γουδί, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Μου το έδωσε η feltre στο meet up.
Η κανονική σειρά του ring είναι η παρακάτω :
nebula7
elenaiah
feltre
taxidiarikopouli
tiffany1972
stasa
mauvesirene
lena61
sousy
sismografos

Επειδή όμως η nebula 7 θέλει να το διαβάσει τελευταία και το taxidiarikopouli είχε ένα τσουβάλι βιβλία για διάβασμα, μπήκα εγώ ανάμεσα και η κανονική σειρά διαμμορφώνεται ως εξής :

elenaiah
feltre
Katerina21
taxidiarikopouli
tiffany1972
stasa
mauvesirene
lena61
sousy
sismografos
nebula7

Journal Entry 8 by Katerina21 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Thursday, June 27, 2013
Ενα εξαιρετικά συγκινητικό βιβλίο, ενα οδοιπορικό στην Κύπρο του 1950-1970 και στα γεγονότα που έζησαν οι ήρωες τότε. Μια δυνατή προσωπικότητα, η γιαγιά Σοφία, με τα σκαμπανευάσματα της ζωής της, τους έρωτες, τα πλουτη που διαδέχτηκαν τη φτώχεια, την αφοσίωση σε αγαπημένα πρόσωπα, τη δύναμη ψυχής. Αξίζει να διαβαστεί.
Ταξιδεύει για την επόμενη αναγνώστρια (taxidiarikopoul).

Journal Entry 9 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Thursday, July 04, 2013
Το βιβλίο ήρθε σε μένα πετώντας πάνω σε μια μηχανή!
Sakis - Katerina χίλια ευχαριστώ για τον κόπο σας :)))

Journal Entry 10 by taxidiarikopoul at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Thursday, September 12, 2013
Δεν το έχω κρύψει ότι πλήττω αφάνταστα με την ελληνική γυναικεία λογοτεχνία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο "Αργός Χορός" δεν κατάφερε να μπει στις εξαιρέσεις.
Η ιστορία του Αλέκου ήταν εντελώς χωρίς έμπνευση και με ένα συμβατικό happy end καθ΄όλα αναμενόμενο. Αγάπης πείσματα, επιφανειακοί προβληματισμοί και πολλά κλισέ.
Η ιστορία της γιαγιάς Σοφίας, ιστορία που αποδίδεται μέσω του ημερολογίου που η ίδια παρέδωσε στον εγγονό, μου φάνηκε ολίγον εξωπραγματική. Γόνος καλής και πλούσιας οικογένειας, κόρη του καλού κόσμου, την κοπανάει από το σχολείο και κάνει αντίσταση με το ποδήλατο της και παράλληλα ερωτεύεται κάποιον που φεύγει και ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του. Τα κάνει μαντάρα στο σχολείο της και σχεδόν χωρίς απολυτήριο, την στέλνουν στο Λίβανο όπου και γράφεται στο πανεπιστήμιο! Ως τυπική ανώριμη προσωπικότητα πάει να μπλέξει με έναν ντόπιο πλούσιο αλλά παρεμβαίνει η πατρική τσιμπίδα και τη συλλαμβάνει πάραυτα. Όχι που θα μπλέξει η κόρη με έναν μαύρο!
Πίσω στο σπίτι, η ζωηρή κόρη αρραβωνιάζεται με το ζόρι γόνο φέρελπι αλλά το παρελθόν με τη μορφή του αξέχαστου πρώτου έρωτα και κάποιων άρτι αποκαλυφθέντων ερωτικών επιστολών σπιλώνουν την ημιάσπιλη ήδη τιμή της.
Εκείνο που δημιουργεί απορία στον αναγνώστη επί πλέον, είναι ότι ενώ ο εγγονός διαβάζει το ημερολόγιο και γνωρίζει ήδη την τωρινή ιστορία της γιαγιάς, δηλ. ποιον έχει για σύζυγο τελικά, δεν αναφέρεται τίποτε, ένα σχόλιο έστω σαν προοικονομία του μυθιστορήματος.
Τελικά γάμος γίνεται γιατί η κόρη πρέπει να τακτοποιηθεί και όλα αυτά περί επαναστατικής και τολμηρής προσωπικότητας αποδεικνύονται στην πράξη φούμαρα. Η προσωπικότητα ήταν και παρέμεινε ανώριμη αδυνατώντας να κάνει την όποια υπέρβαση. Μέχρι και την ώριμη ηλικία.
Κρίμα γιατί η ιστορία θα μπορούσε να είναι καλύτερα δοσμένη και με περισσότερο βάθος, δεδομένου ότι περιείχε αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.
Επόμενος .....

Journal Entry 11 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Tuesday, September 24, 2013

Released 6 yrs ago (9/29/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην Tiffany1979 για να συνεχίσει.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, November 08, 2013
Ένα ταξιδιάρικο κουκλί μου έδωσε το βιβλίο αυτό & με σταύρωσε με τα χεράκια της να έχω καλή τύχη, επειδή είχα να της πω καλά νέα :-)))

Journal Entry 13 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, April 15, 2014
Ένα καταπληκτικό βιβλίο, το οποίο δε μπορούσα ν' αφήσω απ' τα χέρια μου και το τελείωσα σε μιάμιση μέρα!!!
Η Σοφία πέρασε από 40 κύματα στην πολύπαθη Κύπρο από το 1950 έως το 1990 περίπου.
Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα σχόλια των μπουκροσίων που το διάβασαν πριν από μένα.
Θα δοθεί (σύντομα,ελπίζω) με πολλή αγάπη στη φίλη stassa.

Journal Entry 14 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, April 25, 2014
Παει για νεμπουλα7 και τελος.

Journal Entry 15 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, April 25, 2014

Released 6 yrs ago (4/27/2014 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη βαλια32 ή τη nebula7 μετα πισω σε μενα!!!

Journal Entry 16 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, April 29, 2014
Επτύσθη οπότε επεστράφη. Στη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.