Γιατρός από τη Βιέννη

by Μαραγκού Νίκη | Literature & Fiction |
ISBN: 9607360648 Global Overview for this book
Registered by BCSkyros2013 of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 2/16/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by BCSkyros2013 from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Saturday, February 16, 2013
Οι δρόμοι στην Αμμόχωστο κατεβαίνουν προς τη θάλασσα και δείχνουν την Ανατολή. Στα 1918 -αρχή της ιστορίας μας- τα περιβόλια με τα ξινόδεντρα και τα χωράφια με το στάρι έζωναν την ξακουσμένη Φαμαγκούστα, όπως τη γράφουν οι βενετσιάνικοι χάρτες.
Στους δρόμους της Βιέννης ανοιγοκλείνουν οι πόρτες από τα καφενεία και τις ταβέρνες, βγαίνει ζέστη και καπνός, μπαίνουν οι φοιτητές και οι χαροκόποι. Το Ίνσμπρουκ παγώνει ήσυχα τις νύχτες κάτω από τ' ασπροντυμένα τυρολέζικα βουνά. Τα ρολόγια στις βιτρίνες της Bahnhofstrasse της Ζυρίχης μετρούν το χρόνο του πλανήτη. Ο πόλεμος χτυπά την Κεντρική Ευρώπη και στην Αθήνα χτίζονται θεσμοί που θα γκρεμιστούν στο πέρασμά του.
Η Λεμεσός, στα 1944, κρατάει τη ζωή στα χέρια της, καλομαθημένοι έμποροι και Άγγλοι αποικιοκράτες δίνουν εκεί τον τόνο του κοσμοπολιτισμού. Στην Αλεξάνδρεια γη, παραπόταμοι, φοινικιές, ξόρκια, γαλάζια γραμμή του θαλάσσιου ορίζοντα και το Σώμα του Μακεδόνα βασιλιά κάτω από κάθε σβώλο χώμα. Τα βράδια η θάλασσα παίζει πάντα με τους ξύλινους πασσάλους που στηρίζουν το "Ακταίον", πάλι στη Λεμεσό, κι από πάνω οργιάζει η σάμπα, το φοξ-τροτ, το φεγγάρι.
Η διήγηση της Νίκης Μαραγκού είναι μια μοναδική αποτύπωση αυτής της εποχής. Ξεκινά από τις εξιστορήσεις και τις σημειώσεις του πατέρα της, συμπληρώνει με έρευνα και φαντασία και συνθέτει ένα βιβλίο για τις ταραγμένες δεκαετίες του Μεσοπολέμου, που συνιστά εντέλει ιστορική πηγή.
Ένας νέος από την Αμμόχωστο σπουδάζει γιατρός-χειρούργος στη μεγάλη Ιατρική Σχολή της Βιέννης. Δεν έχει πόρους, είναι ξένος μα εγκλιματίζεται και διαπρέπει στις σπουδές, στην επιστήμη, στον έρωτα. Συνηθισμένη ελληνική περίπτωση. Μαζί με τα γεγονότα της ζωής του παρακολουθούμε πως μεγάλωσε μες στην καρδιά του μήλου - Αυστρία και Γερμανία - το σκουλήκι που το έφαγε: ο φασισμός που λεγόταν ναζισμός. Διωγμένος από το μαύρο σύννεφο του πολέμου ο γιατρός ριζώνει τελικά στο νότιο γυρογιάλι της Κύπρου, ταιριάζει με μια γυναίκα, ανακαλύπτει πως "την απόλυτη ανοιχτοσύνη" όποιος την έχει, "μπορεί να την κουβαλάει παντού".
Συγκίνηση δεν είναι η φρίκη, μοιάζει να λεέι η Νίκη Μαραγκού καθώς διηγείται μιλητά, με την παλιά τέχνη της ραψωδίας, μια ιστορία με πολλές φουρτούνες και καλό τέλος.

Journal Entry 2 by BCSkyros2013 at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Saturday, May 25, 2013

Released 6 yrs ago (6/28/2013 UTC) at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Θα είμαι εκεί!


8ο "Θαλασσινό" Συνέδριο Bookcrossing
Είστε καλεσμένοι!~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Κα

Journal Entry 3 by apapsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 07, 2013
Memoir που βρήκα στην τσάντα του 8ου Συνεδρίου Bookcrossing της Σκύρου.

Σαν να με ήξερε πολύ καλά όποιος έβαλε τα βιβλία στις τσάντες! Το έχω ήδη το βιβλίο, μου έχει αρέσει και δεν σκοπεύω να το απελευθερώσω. Σκέφτομαι, λοιπόν, αυτό το αντίτυπο να το κάνω bookray για να το διαβάσουν κι άλλοι μπουκρόσερς :-)

Journal Entry 4 by apapsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, August 25, 2013
Ρίξτε μια ματιά και στους κανόνες για το bookray:

1) ισχύει γεωγραφική σειρά προτεραιότητας,
2) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο το πολύ μέχρι δυο μήνες,
3) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
4) δεν δανείζουμε το βιβλίο σε μη-μέλη του BC,
5) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ νέοι στο BC θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα
6) αν το βιβλίο χαθεί από δική σας υπαιτιότητα, θα ήθελα να αντικατασταθεί από εσάς το συντομότερο δυνατό
7) αν κρατήσετε το βιβλίο υπερβολικά πολύ καιρό, πιθανότατα δεν θα ξαναμπείτε σε δικό μου ρινγκ/ρέι.

Ευχαριστώ!

Λίστα:
1) panost
2) elenaiah
3) pilcher
4) maltrebus
5) GLAROS
6) eleftherita
7) Lubiette

Journal Entry 5 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 01, 2013
Ευχαριστώ πολύ! :)

Journal Entry 6 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, October 10, 2013
Καλογραμμένη βιογραφία και άλλη μια καλαίσθητη έκδοση από το Ροδακιό. Καλογραμμένο, μελετημένο και άριστα επεξεργασμένο και δοσμένο. Ευχαριστώ για την ευκαιρία! :)

Journal Entry 7 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, October 24, 2013
Μου το έδωσε σήμερα ο Πανούλης το δαχτυλιδάκι!

Journal Entry 8 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, November 09, 2013

Released 6 yrs ago (11/9/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πολύ καλό ανάγνωσμα,ιστορίες από διαφορετικές χώρες,ταξιδεύουμε και νιώθουμε παράλληλα με τη ζωή του γιατρού από τη Βιέννη.
Μη φανώ κακός άνθρωπος μιας και η Μαραγκού έχει φύγει από τη ζωή,αλλά στο τέλος το θεωρώ λάθος που σε όλο το βιβλίο διαδραματίζεται η ζωή του γιατρού και ξαφνικά παρουσιάζεται λες και μαθαίναμε για τη ζωή της γυναίκας του.Θα ήταν πιο ταιριαστό να απευθύνεται περιγράφοντας το τι έγινε τελικά με το γιατρό και όχι εκείνη.

Journal Entry 9 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, December 05, 2013
Το πήρα από την elenaiah, το διάβασα και θεωρώ ότι είναι το χειρότερο βιβλίο που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Βαρετό, χωρίς νόημα,με ένα τέλος απαράδεκτο.Για ποιο λόγο,ας μου εξηγήσει κάποιος, έγραψε η συγγραφέας αυτό το βιβλίο!!! Χάσιμο χρόνου!!

Journal Entry 10 by pilcher at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, December 28, 2013
Μέσω της elenaiah παραδώθηκε σήμερα στον maltrebus.

Journal Entry 11 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 30, 2013
Το παρέλαβα το Σάββατο από την Elenaiah.

Journal Entry 12 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 03, 2014
Ευχάριστο βιβλίο (το διάβασα μέσα σε τέσσερις ώρες), αλλά τίποτα παραπάνω. Το μόνο ενδιαφέρον είναι η περιγραφή των συνθηκών φοίτησης της ιατρικής και της άσκησής της στις αρχές του αιώνα. Επίσης μου άρεσαν πολύ τα κομμάτια που περιέγραφαν τη ζωή στην Κύπρο. Πολύ καλή έκδοση.

Journal Entry 13 by wingGLAROSwing at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Friday, February 14, 2014
Το έλαβα σήμερα , ευχαριστώ πολύ Maltrebus !!!!!
Γνώριζα τη Νίκη Μαραγκού και μ'ενδιαφέρει πολύ να το διαβάσω .

Journal Entry 14 by wingGLAROSwing at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Saturday, May 03, 2014
Το διάβασα με συγκίνηση .... Πολύ καλαίσθητη έκδοση, με πολυτονική γραφή και καταπληκτικό εξώφυλλο !
Κι όπως γράφει στο τέλος , έγραψε αυτό το βιβλίο διότι :

" Θέλησα να αφηγηθώ στον εγγονό μου Γιώργο αυτή την ιστορία σαν παραμύθι για να περισώσω αυτά που ήξερα αφήνοντας τη φαντασία μου να πλάσει τα υπόλοιπα, αυτά που δε μου είχαν πει. Κάπως έτσι δεν πρέπει να ήταν, κάπως έτσι δε ζούμε όλοι ; "

Νίκη Μαραγκού ( 1948-2013)

Η Νίκη Μαραγκού γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Ζούσε στη Λευκωσία. Σπούδασε κοινωνιολογία στο (Δυτικό) Βερολίνο (1965-1970). Εργάστηκε αρχικά ως δραματουργός στο Κρατικό Θέατρο της Κύπρου. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ανάμεσα στα έργα που έχει μεταφράσει ήταν ο κύκλος ποιημάτων Αλεξάνδρεια του Joachim Sartorius. Συγγραφέας διηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποιημάτων και παραμυθιών. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Είναι ο πάνθηρας ζωντανός, μυθιστόρημα (Αθήνα 1998), Selections from the Divan, ποιήματα (Λευκωσία 2001), Γιατρός από τη Βιέννη, μυθιστόρημα (Αθήνα, 2003), Divan, ποιητική ανθολογία (Αθήνα 2005), Ο Δαίμων της πορνείας, διηγήματα (Αθήνα, 2007). Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα ποιήματά της (2006) και το Βραβείο Καβάφη (1998).

Journal Entry 15 by wingGLAROSwing at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, May 11, 2014

Released 6 yrs ago (5/12/2014 UTC) at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Από τη Λάρισα φεύγει για την Κρήτη ! Το περιμένει η Eleftherita !

Καλοτάξιδο :-)

Journal Entry 16 by eleftherita at on Monday, May 26, 2014
Ευχαριστώ πολύ apapsa για το ray και GLAROS για την υπομονή σου (!), το βιβλίο είναι στα χέρια μου και σύντομα θα γράψω εντυπώσεις.

Journal Entry 17 by eleftherita at on Monday, June 23, 2014
Ανάλαφρη ιστορία, κυλάει σαν το νεράκι. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το πρώτο μέρος, κάπου στο τέλος άρχισα να πηδάω τις παραγράφους για να προχωρήσει η εξέλιξη.
Στις επόμενες μέρες θα φύγει συστημένο για τη lubiette.
Ευχαριστώ apapsa για το ring!

Journal Entry 18 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, July 29, 2014
Μόλις έφτασε στα χέρια μου, ευχαριστώ eleftherita :)

Journal Entry 19 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, August 02, 2014
'Ένα ωραίο αφιέρωμα της Νίκης Μαραγκού στους γονείς της που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και χώρες. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα αλλά δεν κατάλαβα το γιατί της χρήσης του πολυτονικού συστήματος, μου φάνηκε άκρως περίεργο για ένα βιβλίο που γράφτηκε μόλις πριν από μια δεκαετία.

Journal Entry 20 by wingGLAROSwing at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, August 03, 2014
@ Lubiette :

Γιατί εμείς οι "παλιοί" έτσι μάθαμε να γράφουμε την ελληνική γλώσσα , με όλα τα "στολίδια" της :-) Εγώ με κόπο έμαθα το μονοτονικό...............
Συγκινούμαι όταν διαβάζω ένα βιβλίο με πολυτονική γραφή και όταν χρειάζεται να κόψω τις σελίδες του με τον χαρτοκόπτη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Journal Entry 21 by wingLubiettewing at Πέρδικα in Aegina - Αίγινα, Attica Greece on Thursday, August 14, 2014

Released 5 yrs ago (8/13/2014 UTC) at Πέρδικα in Aegina - Αίγινα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Με πρόταση της apapsa, το βιβλίο απελευθερώθηκε στην Αίγινα στα πλαίσια του

Summer Earthquake Challenge που διοργανώνει η Kefalonia-OBCZ και οι:
Monte-Cristo
saura13
To_koritsi

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.