Ο Λόφος με τα Αγριολούλουδα

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 2/13/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, February 13, 2013
Στη Γλασκόβη του 1929 η νεαρή Μπέιτι έχει μεγάλα όνειρα, τα οποία όμως εξανεμίζονται όταν μένει έγκυος από τον τζογαδόρο Χένρι. Λίγο πριν η απελπισμένη κοπέλα δώσει το παιδί για υιοθεσία, ο Χένρι αποφασίζει να παρατήσει τη νόμιμη γυναίκα του, και με την Μπέιτι μεταναστεύουν στην άλλη άκρη της βρετανικής αυτοκρατορίας. Εκεί θα έχουν την πολυπόθητη ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους απ΄ την αρχή.

Παράλληλα, εφτά δεκαετίες μετά, ξεδιπλώνεται η ιστορία της Έμα, της αγαπημένης εγγονής της Μπέιτι. Η Έμα είναι διάσημη μπαλαρίνα, όμως μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό και έναν καταδικαστικό τραυματισμό, αναγκάζεται να επιστρέψει στις ρίζες της στην Αυστραλία. Φτάνοντας στο Λόφο με τα Αγριολούλουδα, το αγρόκτημα που κληρονόμησε από τη γιαγιά της, αρχίζει διστακτικά να συνδέεται με τους ντόπιους και να τακτοποιεί τα πράγματα που βρίσκει εκεί. Μέσα από κιτρινισμένες φωτογραφίες και ξεθωριασμένα γράμματα, η Έμα καταβυθίζεται στο παρελθόν, αναζητώντας τα νήματα μιας άγνωστης οικογενειακής ιστορίας.

Καθώς οι σελίδες γυρίζουν, τα βήματα των δύο γυναικών μπλέκονται μεταξύ τους στο χρόνο αφού οι μοίρες τους μοιάζουν κεντημένες στο ίδιο μοτίβο.

"Ο Λόφος με τα Αγριολούλουδα" δεν είναι μόνο ένα συγκινητικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που εξιστορεί τη ζωή δύο γυναικών. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη του ανθρώπου και για το θάρρος που χρειάζεται για να ανακαλύψει τις επιθυμίες του. Είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει πιστή συντροφιά και που όταν το τελειώσετε θα θελήσετε να το μοιραστείτε, να βρείτε τους ήρωές του και να συζητήσετε μαζί τους.

RING

elenaiah
nebula7
taxidiarikopouli
feltre
tiffany1972
stasa
mauve-sirene
valia32
lena61 (26/1/2014)

Journal Entry 2 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, February 13, 2013
Έχω πολύ καιρό να συγκινηθώ από βιβλίο. Το συνιστώ για όσους έχουν απαιτήσεις από τη γυναικεία λογοτεχνία. Η συγγραφέας δεν απογοητεύει: ερωτική ιστορία, ανατροπές, ψυχολογία, αισθήματα, μητρότητα, ιστορικό φόντο, κοινωνική αδικία, κοινωνική κατακραυγή, εξωτική χώρα, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες που δεν παύουν να εξελίσσονται, δυνατή ιστορία, δε βρήκα ούτε ένα ψεγάδι. Για πρώτη φορά οι 644 σελίδες κύλησαν σχεδόν σα νεράκι. Έβριζα όταν έφτανα στη στάση που έπρεπε να κατέβω, έβριζα τον ύπνο που ερχόταν τις πιο ακατάλληλες ώρες, κλείστηκα μέσα (ναι, εγώ) και το τελείωσα. Έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος και σας συνιστώ να μην το χάσετε.

SPOILERS

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι η συγγραφέας δεν καταφεύγει σε ψεύτικους, εύκολους και φθηνούς μελοδραματισμούς. Δεν περιγράφει καταστάσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά, δεν τις παπαριάζει στα εκβιαστικά δάκρυα των αναγνωστών, αποφεύγει τα χονδροειδή σημεία. Τι εννοώ; Τουλάχιστον δύο περιπτώσεις:

-η Μπέιτυ μένει έγκυος από τον παντρεμένο Χένρι. Το εύκολο Άρλεκιν θα ήταν να την πετάξει στο δρόμο και να την παρατήσει και αυτή να περιπλανιέται από δω κι από κει μόνη και κατατρεγμένη. Όχι, αν και κλονισμένος, ο Χένρι το σκάει με την Μπέιτυ στη μακρινή Αυστραλία για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι από αγάπη αλλά πάντως τη στηρίζει. Γιατί και στην Αυστραλία τα ίδια κάνει: χαρτοπαίζει και μεθάει, μόνο που η Μπέιτυ δεν είναι χαζή, ωριμάζει μέσα από τις επιλογές της και σύντομα διαπιστώνει τα λάθη της.

-η Έμα, εγγονή της Μπέιτυ, που μας αφηγείται τη δική της ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, μετά το ατύχημά της που την αναγκάζει να παρατήσει το μπαλέτο και τα όνειρά της για καριέρα, επιστρέφει στην Αυστραλία για να ξεκαθαρίσει τις κούτες της γιαγιάς της. Σιγά σιγά και με ωραίο τρόπο ανακαλύπτει ότι εκτός από τη μάνα της και το θείο της υπάρχει και τρίτο παιδί. Ε αυτό το παιδί η Έμα το συναντά στο τέλος του βιβλίου και της δίνει την επιστολή που είχε γράψει η γιαγιά για εκείνη. Εκεί τελειώνει το βιβλίο, δεν αναλύεται σε δάκρυα, συγνώμες, παρελθοντολογίες, τι έκανε από τότε που σταματά η αφήγηση της Μπέιτυ και ξεκίνησε η αφήγηση της Έμα.

Αυτό θα πει συγγραφέας. Να έχεις μια ιστορία να υποστηρίξεις και να μην την τυλίγεις με γαρνιτούρες. Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλοδοσμένοι και αληθέστατοι. Οι δύο παράλληλες ιστορίες γιαγιάς και εγγονής, αν και δένουν σ' ελάχιστα σημεία, δεν είναι ξέχωρες, ούτε άσχετες, σχηματίζουν ένα πολύ ωραίο κάδρο για την Αυστραλία της δεκαετίας του 1930 και την Αυστραλία του σήμερα.

Μου άρεσε η Μπέιτυ, που κατάφερε να πάει σε ξένη και μακρινή χώρα, διωγμένη άσχημα από την οικογένειά της λόγω της εγκυμοσύνης της, κι όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλώσει την κόρη της. Με τον Χένρυ ζουν φτωχά κι όταν βλέπει ότι δε σκοπεύει να αλλάξει και να πιάσει μια πραγματική δουλειά τον εγκαταλείπει με το παιδί τους. Κάνει μια νέα αρχή στο Λόφο με τα Αγριολούλουδα, ένα απέραντο κτήμα που χάρη στο γύρισμα της τύχης (δε σας αποκαλύπτω το πώς) έρχεται στα χέρια της! Κι έτσι έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία των γειτόνων της και της πόλης ολόκληρης, ειδικά από τη στιγμή που συνδέεται ερωτικά με τον μελαμψό Αβορίγινα επιστάτη της, ένας έρωτας που τη σημάδεψε βαθιά και δεν τον ξεπέρασε ποτέ. Σε αυτήν την πολύπλοκη ζωή βρίσκει χώρο να τρυπώσει ο Χάρι, που έρχεται και τη βρίσκει αλλά με τη βοήθεια της νόμιμης συζύγου του αρχίζουν σιγά σιγά να κερδίζουν την κόρη του, Λούσι, κι ύστερα από ένα σωρό γεγονότα, καλά και κακά, εγωιστικά και νομικίστικα αλλά πάνω από όλα βαθιά ανθρώπινα, η Λούσι φεύγει με τον πατέρα της για τη μακρινή Σκωτία λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, κάτι που καθυστερεί και τελικά ματαιώνει το ταξίδι της Μπέιτυ να βρει την κόρη της.

Στον αντίποδα έχουμε την Έμα, μια κοπέλα τόσο σίγουρη για τον εαυτό της και τις ικανότητές της στο μπαλέτο, με μια σημαντική καριέρα ήδη στην πλάτη της, που παθαίνει σοβαρό ατύχημα και το όνειρό της την εγκαταλείπει για πάντα. Τότε έρχεται η ουρανοκατέβατη περιουσία της γιαγιάς της και μια ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από την ως τότε ζωή της για να δει τι θα κάνει. Στο Λόφο με τα Αγριολούλουδα η Έμα δεν αργεί να ερωτευτεί τον αδερφό της κοπέλας που τη βοηθά στο καθάρισμα κι επιπλέον αρχίζει να διδάσκει ένα πιαδί με σύνδρομο Ντάουν μπαλέτο. Με τη βοήθειά της το παιδί χορεύει μπροστά σε κοινό και το ξεσηκώνει ενώ καταφέρνει να συμφιλιωθεί ο πατέρας του παιδιού με την πραγματική ταυτότητα του παιδού του.

Κι όλα αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο. Μην το χάσετε, οι σελίδες του θα σας μαγέψουν, οι ήρωές του θα σας συντροφέψουν, οι σκέψεις τους και τα αισθήματά τους θα σας παρασύρουν. Πραγματικά χάρηκα πολύ που ανακάλυψα αυτό το βιβλίο!

Journal Entry 3 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, April 23, 2013

Released 7 yrs ago (4/23/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ουφ!Πάει και αυτό!Λοιπόν,ήταν άλλο ένα βιβλίο κατάλληλο για διάβασμα πριν τον ύπνο,κάτι σαν το χάπι μου πριν κοιμηθώ!Όμορφη ιστορία,η εγγονή ψιλοταυτίζεται με την ιστορία της γιαγιάς της,λίγο μελό χωρίς λόγο η ιστορία με το παιδάκι με το Σύνδρομο Ντάουν,καλή επιλογή για επίλογο η παράδοση του γράμματος της γιαγιάς,στην πρωτότοκή της,κάτι σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή το πλήρωμα του χρόνου.Το συνιστώ!

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Monday, April 29, 2013
Ήρθε στα χέρια μου στη συνάντηση του Απρίλη. Ανοιξιάτικο και λουλουδιασμένο.

edit : 7/7/2013

" Ο λόφος με τ΄αγριολούλουδα" σκέφτηκα όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου και "πράσιν' άλογα". Ακόμα ένα βαρετό γλυκανάλατο άρλεκιν με το οποίο θα πλήξω και θα οικτίρω τον εαυτό μου που δεν εγκαταλείπει βιβλία.

Και όμως διαψεύστηκα. Δεν εννοώ βέβαια ότι ήταν βαριά φιλοσοφία αλλά δεν ήταν ένας ωκεανός από κλισέ όπως περίμενα. Η ανάγνωση του ήταν ευχάριστη, το είδος της ανάγνωσης για να καθαρίζεις το μυαλό σου και να χαλαρώνεις στη βεράντα σου ή στην παραλία. Η πλοκή του ήταν αληθοφανής και χωρίς πολλές πολλές ευκολίες. Μέλια, σάλια, δάκρυα λείπουν. Τα τετράγωνα σαγόνια περιγράφονται με μέτρο. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές για τις ηρωίδες και το τέλος όπως πρέπει δοσμένο.

Αν και φέρει τη ρετσινιά της "γυναικείας λογοτεχνίας" δεν αντικατοπτρίζει αυτήν που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε διαβάζοντας διάφορες κλιμακτηριακές και προκλιμακτηριακές κυρίες, ιδίως του ελληνικού χώρου.

Journal Entry 5 by mauvesirene at Nea Ionia - Νέα Ιωνία, Attica Greece on Friday, July 05, 2013
Χέρι με χέρι από το ταξιδιάρικο πουλί!

Journal Entry 6 by mauvesirene at Metamorfosi - Μεταμόρφωση, Attica Greece on Monday, October 07, 2013
Ένα γλυκύτατο μυθιστόρημα που διαβάζεται μονορούφι!

Journal Entry 7 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, October 07, 2013

Released 6 yrs ago (10/7/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη του ring!

Journal Entry 8 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, October 15, 2013

Released 6 yrs ago (10/15/2013 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην επόμενη γρήγορα!!!

Journal Entry 9 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Wednesday, October 30, 2013
Ηρθε ταχυδρομικως στα χερια μου θα το διαβασω το συντομοτερο δυνατον!

Journal Entry 10 by valia32 at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Monday, December 30, 2013
ειχα ακουσει καλα σχολια γιαυτο το βιβλιο και πραγματι αποδειχτηκε πολυ καλο ωραια ιστορια μαρεσει στην πλοκη το μπρος πισω δεν με κουρασε καθολου δυνατοι χαρακτηρες (κυριως η γιαγια!) γενικα ενα βιβλιο που αξιζει να διαβαστει!
θα το προωθησω στην επομενη του ρινγκ!

Journal Entry 11 by lena61 at Piraeus - Πειραιάς, Attica Greece on Tuesday, June 03, 2014
travelling

Journal Entry 12 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, June 08, 2014
Πίσω στα χέρια μου για τίφανυ1972!

Journal Entry 13 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, June 29, 2014
Από τη σημερινή συνάντηση.

Journal Entry 14 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 07, 2014
Ένα αξιοπρεπέστατο, ευανάγνωστο βιβλίο.
Συμφωνώ με panost, Merolia, valia32 & taxidiarikopoul, ιδιαίτερα με το (δικαίως, φαρμακερό) σχόλιο της τελευταίας πως αυτό εδώ δεν θυμίζει τα αντίστοιχα πονήματα ντόπιων συγγραφέων :-D

Θα το κρατήσω μέχρι να επιστρέψουμε και εγώ και ο panost από τις διακοπές μας (ολίγον φύγε συ/έλα συ, χαχαχαχα!!!)

Journal Entry 15 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, August 26, 2014
Πίσω στα χέρια μου. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους.

Journal Entry 16 by AthensBC at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 19, 2014
Για το κυνήγι θησαυρού bookcrossing & wwf.

~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ
του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing. Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ
για να σου λυθούν οι απορίες!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.