Δάσκαλος και μαθητής

Registered by feltre of Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on 1/24/2013
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by feltre from Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Thursday, January 24, 2013
Ημέρα απολυτήριων εξετάσεων σ' ένα ιταλικό Λύκειο. Μια τελετή μύησης, το πέρασμα των νέων στην ενηλικίωση. Για το Βιταλιάνο Κάτσια, μέτριο μαθητή, αλλά πληθωρικό, επηρμένο, γοητευτικό έφηβο, αυτό το πέρασμα εξελίσσεται σε τραγωδία. Ο νεαρός εμφανίζεται στο σχολείο μ' ένα όπλο στο χέρι και σκοτώνει όλους τους καθηγητές, όλους, εκτός από έναν -τον Αντρέα Μαρεσκάλκι, καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας.
Ο καθηγητής βασανίζεται από τύψεις -είναι ο μόνος που επέζησε και δε στάθηκε ικανός να διαγνώσει τα προβλήματα του μαθητή του.
Ταυτοχρόνως όμως, αναζητά τις αιτίες αυτής της πρωτόγνωρης βίας και προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο μαθητής του τού χάρισε τη ζωή.
Ο καθηγητής καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την αστυνομία -που τον θέτει υπό την προστασία της φοβούμενη ότι ο μαθητής - δολοφόνος μπορεί να ξαναχτυπήσει-, τους δημοσιογράφους, τους συγγενείς των θυμάτων, τους ψυχολόγους...
Σε αυτή την ιστορία, ένας άνθρωπος δοκιμάζει μόνος του να γλιτώσει από την ψύχωση που απειλεί να καταλάβει όλη την πόλη. Εκεί εξελίσσεται το δράμα -σχεδόν ένας πόλεμος- που θέτει αντιμέτωπες δυο γενεές.
Μυθιστόρημα γεμάτο ιδέες και εικόνες, όπου η συναρπαστική αφήγηση, που αντλεί την έμπνευσή της από όλα τα λογοτεχνικά είδη, μπλέκεται με το ν βαθύτατο στοχασμό, το βιβλίο του Αντόνιο Σκουράτι απηχεί με εξαιρετική δύναμη το "πνεύμα των καιρών" μας και υποβάλλει καίρια ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ ενηλίκων και εφήβων, για την τυφλή βία που κυριαρχεί, μια βία που δεν έχει ούτε κατανοητό κίνητρο ούτε αναγνωρίσιμη αιτία.

BOOKRAY
elenaiah
taxidiarikopoul
panost
skeptikos8

Journal Entry 2 by feltre at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Friday, January 25, 2013
Ο καθηγητής, στην αναζήτηση της αιτίας που ώθησε το μαθητή του σε αυτή τη βίαιη πράξη, στρέφεται στα βάθη της δικής του ύπαρξης και αναζητά το νόημα της σε μια προσπάθεια αυτοκαθορισμού.

Το βιβλίο αυτό μου αρέσει. Έχω την εντύπωση πως είναι σαν τη μέντα, ή αρέσει πολύ ή δεν αρέσει καθόλου. Θα το κάνω bookray γιατί θέλω να δω και άλλες γνώμες.

Journal Entry 3 by feltre at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Wednesday, February 20, 2013

Released 7 yrs ago (2/24/2013 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Λέω να ξεκινήσει...

Journal Entry 4 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, April 29, 2013
Το έχω από την προηγούμενη συνάντηση και ε'ιχα αμελήσει να το δηλώσω!!!

Journal Entry 5 by elenaiah at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, May 07, 2013

Released 7 yrs ago (5/7/2013 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Περίεργο βιβλίο.Εννοείται πως θα ήταν της feltre,καθώς υπήρχαν πολλές ψυχολογικές αναφορές.Το θέμα πρωτότυπο και ο συγγραφέας καθόλου προβλέψιμος,δεν εστίασε στα θύματα και στις οικογένειές τους.Ο πρωταγωνιστής ήταν ο επιζών ξεκάθαρα και η σχέση του με το μαθητή-δολοφόνο.Δε με κράταγε σε αγωνία ανά κεφάλαιο,αλλά σαν σύνολο,χάρηκα που το διάβασα και ομολογώ πως με προβλημάτισε κιόλας.Το συνιστώ και θα ήθελα να ξαναδιαβάσω βιβλίο σαν αυτό.

Journal Entry 6 by taxidiarikopoul at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Sunday, May 26, 2013
Πολύ ελπιδοφόρα ιστορία ...
Πάω να αγοράσω ένα κουτί αντικαταθλιπτικά να το έχω πρόχειρο στο κομοδίνο μου ...

Journal Entry 7 by taxidiarikopoul at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece on Tuesday, September 24, 2013

Released 6 yrs ago (9/24/2013 UTC) at Zografou - Ζωγράφου, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Πίσω στην κυρία του το βιβλίο αφού πέρασε από τα μουστάκια ενός ριγωτού γάτου.

Δεν τα κατάφερα με την ιστορία.
Δεν έπρεπε καν να το πάρω αφού είναι γνωστό πόσο υποφέρω με τις ιστορίες εφήβων που παίρνουν άλλους δρόμους. Είμαι πολύ άρρωστη γιατρέ μου;

Ήδη από τις πρώτες σελίδες κόντεψα να βουτήξω από τον δεύτερο όροφο.
Συνέχισα να το ξεφυλλίζω, να διαβάζω επιλεκτικά φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ στο τέλος.
Νομίζω ότι είναι το πρώτο βιβλίο στη ζωή μου που το έκανα αυτό. Δεν θεωρώ ότι το διάβασα ή για να ακριβολογώ ότι κατάφερα να το διαβάσω.

Journal Entry 8 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, October 10, 2013
Συγνώμη, είμαι απαράδεκτος. ΔΕΝ το καταχώρησα! :( Αλλά ορκίζομαι ότι την επόμενη μέρα του μιτάπ τα πήρα αγκαλιά όσα βούτηξα και τα καταχώρησα. feltre συγνώμη, δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις......

Ένας έφηβος μαθητής την ημέρα των απολυτήριων εξετάσεων μπαίνει στην αίθουσα και σκοτώνει έξι καθηγητές, αφήνοντας εσκεμμένα ζωντανό τον έναν, και φεύγει ανενόχλητος. Η ζωή του επιζώντος Αντρέα Μαρεσκάλκι αλλάζει άρδην. Είναι ο Επιζών! Και η ζωή του γίνεται κομμάτια από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το βιβλίο δεν είναι αστυνομικό αλλά ψυχολογικό-ψυχογραφικό. Είτε θα αρέσει είτε όχι. Με κέντρισε ο τρόπος που περιγράφει ο συγγραφέας διάφορα περιστατικά για τα οποία διαβάζουμε μέσα από τα μάτια αυτών των ηρώων, δηλαδή τον επικήδειο των καθηγητών απευθείας από τον ιερέα, την ιατροδικαστική έκθεση απευθείας από τον ιατροδικαστή κλπ. σε μικρά παρένθετα κεφάλαια, σαν ιντερμέδια σε ένα μεγαλύτερο έργο. Ακόμη σκέφτομαι την περιγραφή της δολοφονίας των θυμάτων: όχι αίματα, αγωνία κλπ. σα να τα αφηγείται ένας αυτόπτης μάρτυς αλλά σα να είσαι η σφαίρα, διεισδυτική περιγραφή δηλαδή των καταστροφών σε χόνδρους, αρτηρίες, κόκαλα κλπ. Ουάου!

Το κείμενο είναι δύσκολο και ομολογώ ότι κάποιες περιγραφές σε πρώτο πρόσωπο τις προσπέρασα. Συνολικά όμως το βιβλίο μου άρεσε γιατί έδινε πολύ καλά τις ψυχολογικές πλευρές και επιπτώσεις μιας τέτοιας περίπτωσης, αδιαφορώντας για το "έλεος" και την "κάθαρση". Δε μας νοιάζει ο ένοχος κι αν τον συλλαμβάνουν, μας νοιάζει ο επιζών και μέσα από αυτήν την περιπέτεια η δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός όταν διδάσκει. Τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο να είσαι καθηγητής, ειδικά σε "δύσκολες" περιοχές, ειδικά με παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία. Και ό,τι ζεις, ό,τι αντικρίζεις, ό,τι βλέπεις, ανάλογα με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία σου, σε στοιχειώνει και σε κυνηγά ώσπου είτε να αυτοκτονήσεις είτε να πέσεις σε κατάθλιψη είτε να παραιτηθείς. Εντάξει, δεν το παθαίνουν όλοι αυτό, όμως ένα μεγάλο ποσοστό ζει και εργάζεται υπό έντονο καθεστώς άγχους και ομολογώ ότι άρχισα να τους βλέπω με άλλο μάτι!

Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα, για πιο εξειδικευμένους ή / και απαιτητικούς αναγνώστες, όπου η κοινωνία και η παιδεία ανατέμνονται αργά αργά και ωμά μπροστά στα μάτια μας.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Στα σπίτια των μέσων οικογενειών, οι γονείς εξακολουθούσαν να εξετάζουν καχύποπτα τα παιδιά τους που βρίσκονταν στην εφηβεία, ενώ εκείνα εξακολουθούσαν να κλείνουν πίσω τους την πόρτα του δωματίου τους, βάζοντας το στερεοφωνικό στη διαπασών για να πνίξουν τον πόνο τους και να ξεχάσουν το ερευνητικό βλέμμα των γονιών τους. Οι γονείς, τότε, άνοιγαν την τηλεόραση για να πνίξουν τον πόνο τους και να ξεχάσουν το χαμένο βλέμμα των παιδιών τους" (σελ. 199).

Journal Entry 9 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 18, 2013
Χέρι με χέρι στην ζεστή συνάντηση με τις σοκολάτες!

Journal Entry 10 by mauvesirene at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, May 08, 2015

Released 5 yrs ago (5/8/2015 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ενα δύσκολο βιβλίο με ενδιαφέρον θέμα. Μια εις βάθος ανάλυση των σκέψεων του συγγραφέα για την εφηβεία και την φθορά που επιφέρει ο χρόνος στα ιδανικά των ανθρώπων, με αφορμή το φρικτό έγκλημα που ο αναγνώστης πληροφορείται ήδη από το οπισθόφυλλο.

Journal Entry 11 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, July 26, 2015
'Aκουσα "περίεργο βιβλίο" και το βούτηξα. Να δω πότε θα προλάβω να το διαβάσω...

Journal Entry 12 by wingLubiettewing at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, October 09, 2015
Ένα βιβλίο τροφή για σκέψη, ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ και φιλοσοφικό μυθιστόρημα, που απαιτεί όλη την συγκέντρωση του αναγνώστη. Συναρπαστικό και εν τελεί συγκλονιστικό.
(Απαραίτητη μια δεύτερη ανάγνωση του προλόγου αφού τελειώσουμε το βιβλίο).

Journal Entry 13 by wingLubiettewing at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 24, 2015

Released 4 yrs ago (10/25/2015 UTC) at Homesick café in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Απελευθέρωση στην συνάντηση του Οκτωβρίου. Καλό ταξίδι !

Journal Entry 14 by ROBBERGIRL at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, October 28, 2015
Το πήρα την Κυριακή που μας πέρασε από το meet-up μας στο Homesick.

Journal Entry 15 by ROBBERGIRL at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 31, 2015
Μόλις το τελείωσα και το βρήκα σχεδόν αριστουργηματικό. Μια και είμαι κι η ίδια εκπαιδευτικός και μάλιστα σε παιδιά εξίσου δύσκολα με αυτά του βιβλίου - για όσους δε ξέρουν, τα τελευταία έξι χρόνια δουλεύω με Ρομά - εχω πολλές φορές νιώσει απειλή από τα παιδιά...Δε με προβλημάτισε ακριβώς το βιβλίο, μάλλον μου επιβεβαίωσε πράγματα που κι εγώ νιώθω, φοβάμαι, κάνω ή σκέφτομαι...

Journal Entry 16 by alexotanil at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 29, 2017
Διάβασα το οπισθόφυλλο και το ψιλοφοβήθηκα αλλά επέμεναν η feltre, ROBBERGIRL και Lubiette πως είναι καλό οπότε υπέκυψα!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.